wat is wattage
Bewegen Tips

Wat is wattage tijdens het sporten?

Door

Laatst hadden we het al over de weergave van calorieën op een cardio-apparaat. Een andere variabele die zo’n apparaat weergeeft is wattage. Wat is dat nu eigenlijk? Wat is een hoog en wat is een laag wattage? En op welk wattage presteren topsporters? Ik leg het je uit in dit artikel.

Wat is wattage?

Wattage is een eenheid van vermogen. In de sport betekent dit hoeveel arbeid per seconde een sporter kan genereren met zijn of haar lichaam. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een topatleet veel meer vermogen kan leveren dan een gemiddelde sporter. Dit heeft onder andere te maken met jarenlange training, maar ook met genetische factoren en lichaamsbouw.

Hoeveel wattage een sporter genereert, zegt niet alles over hoe snel hij vervolgens gaat. Daarvoor zijn meerdere factoren van belang. Denk bijvoorbeeld aan tegenwind, hellingshoek (bergop of -af) en luchtweerstand (loop/fiets je voorop, of in de luwte van een groep?).

Tijdsduur is een belangrijke factor…

Stel jij kunt 300 watt wegtrappen op een fiets. Dat zegt op zich nog niet heel veel. De volgende vraag is dan: hoe lang houd je dat vol? Onderzoek onder Tour de France renners wees uit dat ze in heuvelachtig gebied 1029 watt kunnen leveren. Dit houden ze echter maar 15 seconden vol. Als je kijkt naar het vermogen over 30 minuten, dan trappen deze renners ongeveer 389 watt. Een volledig overzicht vind je in dit artikel op sportzorg.nl.

Lichaamsgewicht

Ook lichaamsgewicht is een issue, vooral bij sporten in de bergen. Stel je hebt twee wielrenners die beiden 300 watt kunnen fietsen. De ene weegt 65kg en de ander 75kg. Dit betekent dat fietser 1 ongeveer 4,6 watt/kg kan leveren, fietser 2 ‘maar’ 4 watt/kg. In een bergachtig parcours zal fietser 1 hierdoor absoluut in het voordeel zijn.

Waarom trainen op vermogen?

In sommige sporten wordt liever getraind op vermogen (wattage) dan op snelheid of hartslag. Bijvoorbeeld bij wielrennen. Dit komt doordat snelheid en hartslag van heel veel factoren afhangt. Denk aan bijvoorbeeld tegenwind, temperatuur, hoogte, stress en vermoeidheid.

Als je cafeïne drinkt, dan kan dit je hartslag een beetje verhogen. Dat wil echter niet zeggen dat je zwaarder hebt getraind! Om nauwkeuriger te kunnen trainen, werken wielrenners daarom vaak met vermogen.

Wat is een hoog wattage?

Om je toch een indicatie van jouw eigen niveau, hieronder een overzicht dat ik tegenkwam op racefietstips.nl. Het gaat om het vermogen dat wielrenners een uur kunnen volhouden.

Beginner: 150 Watt (2 Watt/kg)

Amateur: 225 Watt (3 Watt/kg)

Semi-prof: 300 Watt (4 Watt/kg)

Elite: 375 Watt (5 Watt/kg)

Wereldtop: 425 Watt (6 Watt/kg)

Wat doet de wereldtop…

Dan nog een paar cijfers, gewoon omdat ik ze leuk vind :). Hier het vermogen wat topsporters kunnen leveren:

Usain Bolt tijdens zijn piekmoment (<4 sec): 2600 watt

Tijdens een wielren-sprint (paar seconden): 2000 watt

Lance Armstrong (klim van 40 min): 495 watt (tjah, waarschijnlijk wel met doping)

Dennis Kimetto tijdens een marathon (2 uur): 330 watt

Vind je het leuk om hier meer over te weten? Kijk dan eens deze korte video van Sporza!

Mijn conclusie

In sommige sporten is trainen op wattage handiger dan trainen op snelheid of hartslag. Lijkt het je leuk om jezelf eens met een topsporter te vergelijken? Probeer dan eens te gaan hardlopen op 330 watt en besef dat Dennis Kimetto dit tijdens de marathon 2 uur vol houdt!

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens getraind op wattage?

Bronnen: Racefietstips, prorun, sportzorg, runningmagazine, sporza.

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. A. 2 jaargeleden

  Zo gek als Vlaamse hier Maarten Vangramberen op je blog tegen te komen 🙂

  Hij heeft trouwens een heel leuk programma gemaakt enkele jaren geleden: ‘Wereldrecord’ Daar analyseert hij de wereldrecords van verschillende sporters. Als sportieveling heel fijn om naar te kijken.
  Ik weet het … volledig naast de point deze reactie 😉
  Tof artikel weer!

  Fijne dag Marloes

  Reageer
 2. Yvon 2 jaargeleden

  Haha, als mijn kids ‘wat of watte’ riepen (i.pv. wat zegt u) dan reageerde ik standaard met: Watt is de eenheid van vermogen en watten koop je bij de drogist. #nostalgie

  Reageer
 3. Conny 2 jaargeleden

  Ik ga zo naar de sportschool. Ik bekijk eens wat ik hier mee kan! Tot later!

  Reageer
 4. Daisy 2 jaargeleden

  Leuk artikel. Mijn vriend en ik fietsen redelijk wat, en dan zie je ook echt een verschil tussen ons. Ik trap echt maar 100watt en hij echt het dubbelen. Vind het altijd heel knap hoe de top wielrenners na een rit van 180 km (a 40km/u) nog een sprint eruit kunnen knijpen of juist nog een sprintje bergop.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.