buikspieroefening plank
Bewegen Tips

Wat is de beste oefening voor buikspieren? (Of je billen)

Door

ZO vaak krijg ik deze vraag. Wat is de beste oefening voor …. (vul zelf in). We willen natuurlijk allemaal zo snel mogelijk resultaat zien in de sportschool. Het liefst willen we in een paar weken een sixpack of ronde billen. Daarom zijn we zo ontzettend benieuwd naar wat nou DE ultieme oefening is! Ik leg je in dit artikel uit wat naar mijn idee de waarheid hierover is.

De beste oefening…

In mijn ogen is er niet een ‘beste’ oefening voor buikspieren. Net als dat er geen beste oefening is voor billen, benen of armen. Dat heeft een aantal redenen:

 • Iedereen is anders! Wat voor een beginner een goede oefening is, daar kan een extreem gevorderde sporter waarschijnlijk helemaal niets mee.
 • Misschien heb jij wel blessures of beperkingen, waardoor bepaalde oefeningen niet goed uitvoerbaar voor je zijn.
 • Constant dezelfde oefening op dezelfde manier (met hetzelfde gewicht) doen is voor niemand heel zinvol. Je lichaam went er namelijk snel aan. Waar je de eerst weken nog veel trainingswinst zal ervaren, wordt dit heel snel minder als je niets verandert.

Mijn tips voor oefeningen

Ik spreek dus liever niet van ‘DE beste oefening’ in het algemeen. Er zijn echter wel ‘beste oefeningen’ voor jou op een bepaald moment. Daarvoor heb ik een aantal tips:

 • Laat je goed informeren door een professional, als je er zelf niet zo veel verstand van hebt.
 • Houd rekening met jouw sportniveau. Een squat kan voor heel veel mensen een goede oefening zijn. Een beginnende sporter met lichte rugklachten kan hem alleen misschien beter zonder gewicht doen met een fitnessbal als steun, terwijl een gevorderde bodybuilder met 150kg squat.
 • Pas jouw oefeningen aan aan eventuele blessures of aandoeningen die je hebt. Met instabiele knieën kun je bepaalde oefeningen beter niet doen. Dit geldt ook als je last hebt van je nek of schouders, of als je bijvoorbeeld fibromyalgie of hartklachten hebt. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.
 • Varieer met verschillende oefeningen! Zoals ik hierboven al zei, heeft het niet zo veel zin om jarenlang alleen maar precies dezelfde oefeningen te doen als je vooruit wilt gaan. Ons lichaam past zich snel aan aan bepaalde bewegingen, waardoor ze minder uitdagend worden.
 • Houd ook rekening met jouw doel. Wil jij wereldkampioen bankdrukken worden? Dan kun je uiteraard het beste wél (vrijwel) elke training bankdrukken.
 • Varieer met gewichten! Als een squat zonder gewicht je heel makkelijk af gaat, pak dan eens wat gewichten om het meer uitdagend te maken. Of als je een normale plank prima 1 minuut kan volhouden, doe dan eens een lastigere variant. Houd het uitdagend voor jezelf.

Maar ik lees het in de bladen!?

Verschillende fitnessbladen willen je anders doen geloven. Heel veel zie je op de covers ‘Sixpack in 30 dagen’, ‘de vijf beste oefeningen voor je billen’ of ‘met deze oefening krijg je die slanke taille’. Waarom doen ze dat dan?? Eigenlijk is dat heel simpel…omdat wij dat willen horen! We willen heel graag dat er een ultieme oefening is om ons doel te bereiken. De kans dat we het blad kopen wordt met zulke koppen een stukje groter.

Mijn conclusie

Er is niet iets als ‘DE beste oefening waar je een sixpack van krijgt’. Ook al willen veel bronnen je anders doen geloven. Vooruitgaan in de sportschool doe je niet perse door één bepaalde oefening jarenlang te doen.

Houd rekening met jouw situatie en jouw doelen bij het bepalen van de oefeningen die je gaat doen. Wees daarnaast kritisch op je eigen kunnen en probeer regelmatig te variëren.

Dat is waar je uiteindelijk beter van wordt!

Ga je naar de sportschool om in beweging te zijn en/of voor de gezelligheid? Dan kan je deze tips gewoon vergeten ;).

Groetjes, Marloes

Heb jij een favoriete oefening voor je buikspieren?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reactie (1)
 1. Charlotte 3 jaargeleden

  ik vind de ‘bear walk’ een fijne oefening voor mijn buik. (Als een beer over de grond heen lopen). Ik heb hierdoor aan de zijkant van mijn buik echt wat meer lijn gekregen.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.