| 1 augustus 2013

Waarom wij zweten…

Optrekken

Ik hoor op de sportschool vaak dat mensen het vervelend vinden dat ze tijdens het sporten gaan zweten. Vooral meiden (sorry dames, het is nu eenmaal zo) vinden het soms gênant om met zweetplekken op hun rug en onder de oksels de fitnesszaal te verlaten. Vandaag leg ik je uit waarom het eigenlijk heel goed is als je veel zweet. Ik hoop hiermee een deel van het schaamtegevoel bij sommigen weg te nemen. Daarnaast geef ik je tips over hoe je het zweet’probleem’ een klein beetje minder erg kunt maken.

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ‘I love to sweat!’. Ik vind het heerlijk om na een workout flink nat te zijn van het zweet. Ik heb dan het gevoel alsof alle afvalstoffen uit mijn lichaam zijn verdwenen (ookal weet ik dat dit niet helemaal klopt). Ik zweet snel en ik schaam mij daar niet voor, al is het niet altijd even handig als je op het strand ligt te bakken of in het zonnetje in een stad rondloopt. Tijdens mijn groepslessen heb ik zo min mogelijk de airconditioning aan, mits het natuurlijk niet té warm wordt. Kortom, zweten is voor mij compleet normaal. Ik weet echter dat dit voor veel mensen niet geldt, vandaar dit artikel.

Het nut van zweten
Voor het uitvoeren van lichamelijke activiteiten, hebben de spieren van het lichaam energie nodig. Deze energie halen we uit verbranding van het voedsel dat we binnenkrijgen en de reserves van het lichaam. Bij deze verbranding ontstaat warmte. Ons lichaam functioneert goed bij een kerntemperatuur van 37 graden, bij een hogere temperatuur voelen we ons snel steeds slechter. De warmte die ons lichaam produceert tijdens het bewegen, wordt daarom afgegeven aan de buitenlucht. Als dit niet zo zou zijn, dan zou onze temperatuur met +-9 graden stijgen tijdens een uur intensief sporten!
Het afgeven van deze warmte doet ons lichaam onder andere door verdamping, de zweetklieren in de huid laten kleine hoeveelheden vloeistof door naar de oppervlakte en dit verdampt. Bepaalde delen van ons lichaam hebben veel zweetklieren, bijvoorbeeld de oksels, handpalmen, voetzolen en het voorhoofd.

Gek genoeg verliezen we geen warmte door het zweet dat wij waarnemen! Enkel door het verdampte zweet, verdwijnt de warmte uit ons lichaam. Het zweet dat in druppeltjes op ons lichaam komt te liggen, is dus eigenlijk overtollig!

Zweet bestaat voornamelijk uit water (99%), de rest bestaat uit opgeloste zouten en bepaalde zuren. Soms komen er afbraakproducten van bepaalde voedingsmiddelen in het zweet terecht, dit is de reden waarom je aan het zweet kunt ruiken als iemand veel knoflook heeft gegeten. De oksels geven ook geuren af aan het zweet, deze geuren zijn specifiek voor een individu en spelen zeer waarschijnlijk een rol bij aantrekkingskracht tussen personen.

Spinningmarathon

Waarom zweet ik nu meer dan vroeger?
Mannen zweten meer dan vrouwen, een man kan hierdoor gemiddeld langer blijven bewegen. Tijdens de puberteit kun je tijdelijk (veel) meer zweten, dit heeft te maken met een veranderde hormoonafgifte door het lichaam. Na de puberteit wordt de zweetproductie vaak vanzelf weer minder.

Fanatieke sporters zweten ook vaak sneller! Daarnaast zweten ze ook op plekken waar anderen niet gemakkelijk gaan zweten. Kijk maar eens naar wielrenners op tv, vaak zijn niet alleen de oksels nat, maar ook de armen en de benen. Dit kan verklaart worden door het feit dat het lichaam zich heeft aangepast aan het sportgedrag van de persoon. Door het vele sporten heeft het lichaam zich zo ontwikkeld, dat het zo efficiënt mogelijk de warmte kwijt kan. Door ook op de armen en benen meer zweet te produceren, treed er verdamping op over een grotere oppervlakte. Dit is goed voor de temperatuurregulatie.

Bovenstaande geldt niet voor iedereen, het kan per persoon verschillen. Dit heeft puur te maken met genetische eigenschappen. Ik probeer altijd de positieve kant van het vele zweten tijdens het sporten in te zien: mijn lichaam kan goed omgaan met de geproduceerde warmte!

Zweten minder erg maken
Natuurlijk is zweten niet altijd even prettig. Ik heb hieronder een aantal tips om het zweten iets minder erg te maken. Ik maak hierbij onderscheid tussen zweten tijdens het sporten en zweten in het dagelijks leven.

Tijdens het sporten

  • Draag goede sportkleding. Vooral fiets- en loopkleding is berekend op transpiratie. Vaak is de stof zo ontwikkeld dat je niet eens ziet dat je kleding nat is. Als je niet wilt dat anderen je zweetplekken niet, is dit absoluut een uitkomst!
  • Neem een handdoek mee tijdens het sporten. Zo kun je het zweet af en toe afvegen en kun je gaan liggen en zitten zonder dat alles onder het zweet zit. Wel zo hygiënisch!
  • Draag zweetbandjes. Ik ben vrijwel nooit aan het sporten zonder zweetband. Ik vind het fijn om er één om mijn pols te hebben, om het zweet af en toe van mijn voorhoofd te vegen. Voor kale mannen kan een hoofdband erg prettig zijn, anders druppelt het zweet in je ogen.

In het dagelijks leven

  • Pas je kleding aan. Vermijd polyester, kies kleuren waarin zweet minder opvalt (zwart, wit) of ga voor mouwloze shirtjes.
  • Draag een deodorant bij je, zo kun je altijd even opfrissen.
  • Scheer de oksels, dan blijft het zweet minder hangen.
  • Was jezelf elke dag of indien nodig 2x per dag.

Conclusie
Zweten is nuttig! Als je gemakkelijk gaat zweten tijdens het sporten, is dit een teken dat je lichaam zich aanpast aan de omstandigheden. Trek een ‘zweetproof’ shirt aan als je niet wilt dat andere je zweetplekken zien. Schaam je niet! Zweten is een uiting van het harde werk dat je verricht tijdens het sporten.

Zweetse ;-),

Groetjes, Marloes

Kan het jou ook niets schelen dat je zweet tijdens sporten? Of vind je het stiekem toch heel vervelend?

8 reacties

  1. Het kan mij ook eigenlijk niets schelen! Meestal ga je daarna meteen lekker onder de douche en ik denk dat regelmatig goed zweten juist je huid schoon en zuiver houdt. Net als de sauna, zeg maar. Zo´n zweetbandje is geen gek idee, want als het bijna in je ogen loopt is dat niet fijn haha.

  2. Hoi marloes! Wat een leuk artikel..ik zweet tijdens het sporten ook veel, ben altijd zeiknat, ook mijn armen en benen. Ik dacht dat mijn conditie slechter was geworden omdat ik nu meer zweet dan een tijd terug, maar het tegendeel is dus waar! Ik ga zeker een zweetbandje aanschaffen, goeie tip! Ga zo door met jullie site, er staan hele leuke artikelen op. Groetjes!

  3. Zweten vies? Nee heerlijk! Zolang het niet nieuw zweet op oud is natuurlijk. Als ik klaar ben met spinnen ligt er plas onder mij and i love it :’)

  4. Ik vind zweten ook heerlijk, dan koelt je lichaam een beetje af en blijf je fris en fruitig. Ik was op vakantie in Italie en ik zweette me helemaal kapot met 42 graden. Met sporten geldt het zelfde.

    #LekkerZweten

  5. Zweten vind ik geen ramp. Zeker niet tijdens het sporten. Hoort erbij en des te lekkerder voel ik me zodra ik kan douchen. Toch heb ik na een xco les of mijn schema cardio/kracht (full body) niet altijd mega veel zweet. Ook met minder of nauwelijks zweet zijn er wel calorieën verbrand toch? Ik doe ook aan hardlopen. Krijg het dan wel later warm dan toen ik daarmee startte. Halve marathon al veel gelopen. 25 km is mijn top tot nu toe. Ren in 1 keer door. En van rennen ga ik zeker wel flink zweten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram