| 4 februari 2017

Vrouwenpraat: Urineverlies tijdens het sporten…

Urineverlies tijdens het sporten

Ja je leest het goed, ik schrijf vandaag een artikel over urineverlies tijdens het sporten. Ik weet namelijk zeker dat we er bijna allemaal wel eens last van hebben (gehad)! We praten er alleen nooit over en zelfs op internet is super weinig informatie te vinden. Ik vind het dan ook hoog tijd om dit taboe een te doorbreken. Je leest in dit artikel waar urineverlies tijdens het sporten vandaan komt en wat je er aan kunt doen. Ook geef ik je mijn eigen ervaringen. Ik snap dat dit voor veel mensen Too Much Information kan zijn. In dat geval raad ik je aan om te stoppen met lezen :).

Ha! Ik wist dat er toch mensen nieuwsgierig zouden zijn :). Ik zal je eerst kort vertellen hoe ik tot dit nogal unieke onderwerp kom. Zoals jullie weten, kijk ik regelmatig video’s van andere YouTubers. Ik kijk ook heel vaak samen met mijn vriend. In een video van Rob Bailey zagen we zijn vrouw Dana Lynn Bailey (Bodybuildster en Mrs. Olympia 2013) een beetje urine verliezen tijdens het deadliften. Ze deed daar ontzettend nuchter over, tjah…dat gebeurt nu eenmaal wel eens. Dat inspireerde me tot dit artikel.

Wat is urineverlies tijdens het sporten? 
Ongeveer 50% van de vrouwen heeft last van urineverlies. Je denkt hierbij misschien direct aan oudere vrouwen, maar vooral bij het sporten hebben ook heel veel jongere dames er last van! Bij lichte activiteiten gaat het bij veel mensen nog goed. Bij hardlopen, springen of bij heel veel kracht zetten gaat het echter regelmatig mis. Je verliest zonder dat je het wilt een beetje urine en hebt hier absoluut geen controle over.

Voor sommige vrouwen kan dit een reden zijn om te stoppen met sporten, of om bepaalde activiteiten niet meer te doen. Zonde natuurlijk! Maar wel heel begrijpelijk. Misschien stelt het je gerust om te weten dat je écht niet de enige bent.

Boxjump

Waarom gebeurt het?
Normaal gesproken zorgen onze bekkenbodemspieren ervoor dat urine onze blaas niet kan verlaten. De werking van de spieren wordt vooral belangrijk, als de druk in de buikholte verhoogt. Hierdoor zal namelijk de urine naar buiten gedrukt worden, de spieren moeten dat voorkomen. Deze hoge druk kan onder andere komen door zwaar tillen of springen. Als de spieren de druk in de buik niet aan kunnen, zullen ze een beetje urine doorlaten.

De spieren van de bekkenbodem worden slapper naarmate we ouder worden. Dit heeft onder andere te maken met vermindering van de hoeveelheid vrouwelijke hormonen. Ook kunnen de spieren minder sterk worden na een bevalling en in de zwangerschap.

De druk in de buik wordt dus hoger tijdens het sporten, maar ook als je overgewicht hebt, als je darmen vol zitten, als je veel gegeten hebt en als je een volle blaas hebt. De kans op urineverlies neemt in al deze gevallen toe. Ook een geprikkelde blaas, bijvoorbeeld door een ontsteking, laat sneller (druppeltjes) urine vrij. In dit geval verdwijnen de klachten als de ontsteking weg is.

Hoe kun je het oplossen? 
Er zijn dus eigenlijk twee variabelen belangrijk in dit verhaal. Je kunt namelijk de druk in de buik proberen te verlagen. Ook kun je de bekkenbodemspieren proberen te versterken.

Druk in de buik verlagen:

  • Zorg ervoor dat je vlak voor het sporten niet meer super veel eet en drinkt. Natuurlijk is het wel belangrijk om voldoende te hebben gegeten en gedronken gedurende de rest van de dag. Door goed te timen kun je voorkomen dat je vlak voor het sporten grote hoeveelheden hoeft te nemen. Hier lees je meer over eten voor het sporten. Drink tijdens het sporten trouwens ook niet te weinig, wat je drinkt komt namelijk pas later in je blaas. Ik raad aan ongeveer 500ml vocht per uur sporten.
  • Ga voor het sporten naar de wc. Ook als er weinig urine in je blaas zit, kun je urineverlies hebben. De kans wordt echter wel kleiner, doordat de druk in de buik lager is.
  • Als je overgewicht hebt, kan het helpen om af te vallen. De druk in de buik verlaagt, waardoor je spieren het beter aankunnen.
  • Pas in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld bij zwangerschap) de intensiteit van je sport aan. Bij minder schokken en/of lichtere gewichten zul je minder last hebben.

Bekkenbodemspieren versterken:

  • Doe regelmatig de volgende oefening: ga rustig liggen of zitten en span je bekkenbodemspieren aan voor ongeveer 6 seconden. Dit doe je door te doen alsof je je plas ophoudt. Ontspan de spieren vervolgens voor 6 seconden. Herhaal dit 10x. (Wedden dat je dat nu probeert!? 😉)

Loopband

Overige oplossingen/adviezen:

  • Draag een inlegkruisje of een maandverband tijdens de activiteiten waarvan je weet dat ze problemen geven. Bij een klein beetje urineverlies is een inlegkruisje meer dan voldoende!
  • Draag een zwarte sportbroek, dan ziet niemand er iets van als het toch mis gaat.
  • Ik lees in verschillende bronnen dat het dragen van een grote tampon zou helpen. Ik denk dat dit de spieren zou ondersteunen! Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar het is het proberen waard. Als jij er wel ervaring mee hebt, laat het dan zeker even weten!
  • Als je medicijnen slikt, check dan eens of urineverlies een bijwerking kan zijn. In sommige gevallen is dat namelijk zo.
  • Als je er echt veel last van hebt, stap dan eens naar je huisarts! Er zijn heel veel vrouwen met dit probleem, dus er zijn ook oplossingen voor ontwikkelt. Zo kan een bekkenfysiotherapeut je bijvoorbeeld hulp bieden.

Wat je trouwens vooral NIET moet doen is hard persen tijdens het plassen om alles eruit te krijgen. Dit kan averechts werken doordat de spierspanning te hoog wordt. De blaas laat dan juist niet alle urine gaan.

Mijn ervaring 
Ook ik heb wel eens last van urineverlies tijdens het sporten. Vooral als ik heel heftig aan het springen ben. Ik heb het lang niet altijd en gelukkig niet heel erg. Vaak zie je er dus niets van. Ik merk dat mijn klachten erger worden als ik last heb van mijn PDS. Niet zo gek natuurlijk, want soms zitten mijn darmen dan flink vol. Ook heb ik het idee dat het erger is in bepaalde momenten van mijn menstruatiecyclus. Ik las in sommige bronnen dan ook als tip, om voor jezelf bij te houden wanneer het voorkomt. Zo kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Ik voel vaak wel als ik er mogelijk last van zou kunnen krijgen, ik doe dan gewoon lekker een zwarte broek aan :).

Ik ben heel benieuwd of je dit probleem herkent. Al snap ik natuurlijk ook als je hier liever niet over praat. Je kunt trouwens ook altijd anoniem reageren. Het e-mailadres dat je invult, zal nooit worden vrijgegeven.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw ervaringen met urineverlies tijdens het sporten? Heb je tips?

Mijn belangrijkste bron voor dit artikel: NHG-Standaard en lieve mama, die heeft gewerkt als bekkenbodemfysiotherapeut.

 

19 reacties

  1. Yup! 11 weken geleden bevallen, dus die bekkenbodemspieren zijn nog niet weer op volle sterkte..
    Vooral Jumping Jacks zijn ‘leuk’ maar verder merk ik niet heel veel verschil met verschillende oefeningen.
    Inderdaad je bekkenbodemspieren sterk maken zodat het verminderd of misschien wel helemaal verdwijnt. Ook je andere tips zijn super en ga ik eens proberen!
    Ik heb gelukkig genoeg aan een simpel inlegkruisje dus hoef ik er niets voor te laten!
    Ook merk ik echt al wel verschil met de eerste paar weken weer sporten na de bevalling en nu, het wordt echt al minder heftig.
    Nog een tip voor dames die er ook last van hebben en misschien iets meer hebben dan een paar druppeltjes; er zijn speciale inlegkruisjes/verband voor, deze zijn echt ontwikkeld om urine op te vangen en geur weg te nemen. Deze zijn beter geschikt dan de ‘gewone’ inlegkruisjes of maandverband. Hier zijn ook verschillende ‘maten’ van, deze hebben een verschillend absorptievermogen.

    Oh en Marloes, een artikel idee misschien; hoe start je sporten na de bevalling? Ik merk vooral dat mijn buikspieren heel erg achter blijven, waardoor ook andere oefeningen lastiger te doen zijn. Hoe zorg ik er voor dat ik deze goed opbouw zodat ik ook de rest weer wat makkelijker kan doen?

  2. Ha ja! Vooral bij heeeul veel kracht zetten, bij die laatste twee herhalingen die je eigenlijk net niet redt.. haha! Maar gelukkig is het heeel weinig! Maar je denkt wel even meh, iemand iets gezien? Nee, oke mooi! En doorr! Ik zou er nooit een training voor laten! 🙂

  3. Ik heb er gelukkig ook niet heel veel/vaak last van :). Maar wat betreft het tampon verhaal, voor mij werkt dat averechts! Ik heb juist eerder last van urineverlies tijdens het dragen van zo’n ding…

  4. Hoe herkenbaar weer… We staan met zijn allen voor de les te dringen voor het toilet, en tijdens de eerste jumping jacks sprinten minstens 6 vrouwen, waaronder ik, de zaal uit opnieuw naar het toilet. Bij de volgende reeks volgen er nog minstens 2 vrouwen. De sportinstructeur weet precies wie er de les uit gaat rennen tijdens de eerste sprongen: het zijn altijd degenen met een duidelijke voorkeur voor een zwarte sportbroek?.

  5. Hoera voor een akward onderwerp aansnijden zoals dit. Bedankt.. Ik heb er nog wel 2.

    Een bekendere: Windjes.. Wat kan ik daaraan doen? Vooral buikspierkwartier. Drama!

    Een minder bekende. Ik ben 60 kilo afgevallen en heb daardoor hangend vel. Vooral bij mijn buik heb ik er last van en tijdens het springen zakt mijn sportbroek dan ook gigantisch af. Maakt niet uit hoe strak ik hem koop. Door die trilling van het vel gaat het zakken. (Snap je?) Ik ben nu op het punt dat ik bijna met bretels wil sporten om het afzaklen tegen te gaan. Maar dat lijkt me ook wel oncomfortabel met grondoefeningen. Tips?

    1. Ha Shir,
      je reaxie is al best oud dus wellicht is dit mosterd na de maaltijd, maar er bestaan van die broeken met schouderbanden eraan! Volgens mij is dat wel vooral een mannending, maar je zou eens kunnen kijken op van die sites waar ze bodybuilder kleding verkopen.
      groet, Julia

  6. Bekkenbodemspieren zijn lang niet altijd te slap. Ook te sterke kunnen dit soort klachten geven. Oefeningen is dan uit den boze. Niet als kritiek maar als aanvulling bedoelt. Ik zou met klachten naar de huisarts gaan ipv zelf oefenen. Dat heb ik vroeger veeel te vaak gedaan en da’s moeilijk op te heffen.

    1. Helemaal mee eens. Ik ben zelf bekkentherapeut en urineverlies kan te maken hebben met het niet goed functioneren van de bekkenbodem. Dit kan betekenen dat de bekkenbodem onderactief (te slap) of juist overactief is (te gespannen) waardoor urineverlies optreedt. De oefening om de bekkenbodem te trainen kan dus bij vrouwen met een overactieve bekkenbodem de klacht alleen maar doen verergeren! Dus ga niet zomaar trainen maar laat je informeren door een bekkentherapeut.

  7. Ik wel urineverlies. Maar hen nu medicijnen gekregen omdat te stoppen heb een overgevoelige blaas. Daar door krijg ik die nu. Voor kan in niet zoveel sporten omdat mijn buik en mijn darmen daniet veel pijn doen.
    Ook hen ik nog wel een indeelt voor een video misschien oefeningen op een fitnessapparaat zoals de schuine plank die ik heb. Misschien een video er voor.

    Groetjes erika

  8. Je kunt met een trainingsprogramma (bestaande uit een app, sensor en een mooi onderbroekje) werken aan een sterkere bekkenbodem. Dit programma is ontwikkeld op de High Tech Campus in Eindhoven samen met designer Julia van Zanten. In bijgevoegde link vind je hierover informatie
    https://goo.gl/0UOS7U

  9. Zojuist met een jumping jack tijdens het sporten. Voelde wel wat druppels, maar had pas door dat het zoveel was nadat we klaar waren met de oefening. Broek zeiknat. Trui wat naar beneden getrokken, broek hoger en doorgaan. Gelukkig was het buiten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram