zwemmen voordelen
| 20 juli 2021

9 Voordelen van zwemmen – Onderschatte sport…

Het is zomer, een tijd dat heel veel mensen het niet kunnen opbrengen om naar de sportschool te gaan. Ik merk dat sommigen ervoor kiezen om sporten en bewegen even te laten zitten ‘want het is veel te warm’. Een sport die door velen vind ik extreem wordt onderschat is zwemmen! In dit artikel vertel ik je de voordelen ervan.

Voordelen van zwemmen

Ik merk dat heel veel mensen er niet direct aan denken als sport. Toch zitten er heel wat voordelen aan zwemmen! Ik noem er een aantal hieronder:

 • Het is een goede training voor je conditie, aangezien je hartslag tijdens zwemmen flink omhoog gaat. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de snelheid waarmee je zwemt en je getraindheid op het gebied van zwemmen.
 • Je traint er ook zeker een beetje je spieren mee. Onder andere je buik- en onderrugspieren om een stabiele houding in het water te kunnen houden, maar uiteraard ook je arm- en beenspieren. Echt krachttraining zou ik zwemmen niet noemen, maar je spieren zijn zeker actief.
 • In het water voelt je lichaam minder zwaar aan, ook is er geen sprake van een schokbelasting voor je spieren. Hierdoor is zwemmen ook heel geschikt voor veel mensen met aandoeningen, bepaalde blessures, zwaar overgewicht, voor ouderen die minder goed ter been zijn of tijdens de zwangerschap!
 • Doordat je spieren minder klappen krijgen, herstel je sneller van een gemiddelde zwem-workout dan van hardlopen voor dezelfde duur. Dit is alleen wel pas als je vaker gezwommen hebt, van de eerste keer kun je echt wel flink spierpijn hebben!
 • Aan de andere kant is het ook flink pittig te maken als je een hoog tempo pakt en daardoor ook prima geschikt voor fanatieke (top)sporters.
 • In de zomer heb je minder last van de warmte en in de winter kun je binnen zwemmen en de kou buiten vermijden.
 • Je kunt je hoofd even helemaal uitzetten doordat je actief bezig bent en even geen toegang hebt tot je telefoon of andere beeldschermen.
 • Het is eens iets anders dan wandelen, fietsen of hardlopen, maar je kunt het ook prima samen met een vriend(in), familielid, met je kinderen of met je buurvrouw doen. In dat geval is het ook nog eens een gezellige bezigheid.
 • Ook op vakantie is het vaak prima te doen, omdat veel hotels, campings en bungalowparken een zwembad hebben.

Zwemmen

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen te noemen, zoals bij elke sport. Om dit artikel volledig te maken, geef ik er een aantal.

 • Je haar wordt nat. Mannen snappen dit nadeel denk ik niet…maar vrouwen die net als ik pluizend haar hebben, weten ongetwijfeld wat ik bedoel! Na een zwemsessie moet ik m’n haar föhnen óf het in een knot dragen…anders zie het er niet uit vind ik :). Simpele oplossing is natuurlijk een badmuts dragen!
 • Openbare zwemtijden zijn vaak beperkt. Wandelen, fietsen en hardlopen kun je op elk moment van de dag doen. Bij zwemmen ben je gebonden aan specifieke openingstijden.
 • Niet iedereen kan goed zwemmen, waardoor het je misschien niet direct lukt om het een half uur te doen. Ook daarvoor is een simpele oplossing: oefenen! Kijk desnoods of het mogelijk is een paar technieklessen te krijgen in het bad waar je zwemt. En onthoud: hardlopen kun je ook niet direct een half uur doen, maar moet je ook opbouwen.
 • Buitenbaden zijn niet het hele jaar open en misschien is er bij jou in de buurt geen binnenbad aanwezig.
 • Ondanks dat het je lichaam niet zo zwaar belast, kun je blessures oplopen tijdens het zwemmen doordat je constant dezelfde beweging uitvoert of bijvoorbeeld als je je hoofd krampachtig hoog houdt. Houd jezelf dus (net als bij elke sport) goed in de gaten.
 • Tenslotte is het voor sommigen nog steeds een ding om zichzelf te tonen in bikini, zwembroek of badpak. Onwijs jammer natuurlijk, want ieder lichaam mag er zijn! Toch zullen veel mensen dit als nadeel van zwemmen beschouwen.

Mijn conclusie

Zwemmen heeft veel voordelen als het gaat om gezondheid! Wat mij betreft is het een onderschatte sport, die zeker kan bijdragen aan je conditie en fitheid. Ik wil er wel bij benadrukken dat dit ook bij andere sporten het geval is. Ik zie de ene sport dan ook niet als ‘beter’ dan de andere, ze hebben allemaal hun eigen specifieke voordelen en nadelen.

Nu tijdens de zwangerschap zou zwemmen voor mij ook ideaal zijn. Ik betrap mezelf erop dat ik er vaak over nadenk om eens te gaan. Op dit moment houdt vooral het feit dat het in mijn hoofd veel tijd kost me tegen. Onzin natuurlijk, want om naar de sportschool te gaan moet ik me ook omkleden en achteraf douchen!

Toen ik tijdens ons tripje naar Duitsland in het hotelzwembad lag, vond ik het heel lekker om te doen. Wie weet lukt het me ergens in de komende periode om te gaan :).

Groetjes, Marloes

Houd jij van zwemmen en wat zijn voor jou voordelen ervan?

7 reacties

 1. Ik zwem 1 a 2 x per week, baantjes in schoolslag. Hiermee ben ik een jaar geleden begonnen omdat ik door een chronische blessure aan mijn voeten geen andere sport kon doen. In het begin moest ik echt opbouwen en rust nemen na een 4 baantjes. Ik had last van mijn nek en moest die dan even los draaien. Nu zwem ik moeiteloos 30 of 40 banen achter elkaar, neem dan even rust en zwem er vervolgens nog 20 of 30.
  De voordelen voor mij: deze sport is voor mij wel mogelijk om te doen, ik bouw echt conditie op, mijn lijf wordt sterker en strakker, het is heel meditatief om te doen, mijn gedachten gaan uit want ik ben alleen maar aan het tellen en na het zwemmen voel ik me echt super. Ik zwem in een binnenbad bij mij in de buurt dus het kost niet veel tijd en is lekker warm. Het buitenbad vind ik ook heerlijk maar is verder weg. Meestal ga ik alleen en soms met mijn man. Ik zie vaak vrouwen samen zwemmen en kletsen maar dat kan en wil ik niet, ik hou liever mijn focus en kom in een soort flow die heel fijn is. Het nadeel is dat er maar enkele tijdvakken zijn voor banenzwemmen. Je kan natuurlijk niet je baantjes doen als het zwembad vol ligt met gezinnen met kinderen. Omdat ik parttime werk zijn er voor mij wel genoeg tijdstippen dat ik wel lekker mijn anderhalve km kan zwemmen. Nu ben ik op vakantie en zet het zwemmen gewoon door, alleen in een ander bad!

 2. Haha! Ik heb vroeger zelfs aan wedstrijd zwemmen gedaan, en óf je er spieren mee opbouwt! Toch ben ik later volleybal gaan spelen (teamsport) voor mij geschikter. Nu kan ik geen team meer vinden waar ik mij prettig in voel dat is het nadeel van een klein dorp, geen zwembad weinig keuze in sport. Maar…..We hebben sinds vorig jaar nov. een sportschool en daar doe ik nu mijn ding! Hieperdepiep! Wat ik wel wil is een zwemmaatje en dan in het dorp een eind verderop weer gaan zwemmen. Ik vind het best leuk maar alleen is maar alleen.
  Leuk stukje Marloes!

  1. Snap ik helemaal! Wel fijn dat je weer lekker kunt zwemmen. En zekersteweten dat je er spieren mee opbouwt :). Inge de Bruijn en Pieter van de Hoogeband zijn denk ik het levende bewijs ;).

 3. Ik zwem altijd in warm water. Mijn lichaam wordt niet blij van koud water. Andere sporten zijn ook geen succes.
  Ben blij dat ik hierdoor wel fit blijf

 4. Zwemmen is heerlijk. Ik zwem ongeveer 3 x per week. Ik zwem in bikini gewoon omdat zo lekker is. Ik heb flink overgewicht en toch voel ik mij zo goed in mijn bikini. Een bovenkant met beugels en een mooie broek.
  Zwangerschaps zwemmen is echt leuk om te doen voor jou. Echt een aanrader.

 5. Ik ben dol op zwemmen en doe het ook graag super fijn artikel want somige mensen weten niet dat het een goede sport is
  Ik ben zelf hartpatient en sporten is altijd een struggle geweest maar sinds ik mijn liefde voor zwemmen heb gevonden doe ik het graag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram