| 19 september 2015

Voor het eerst naar de Sportschool: Mijn Tips!

cardiozaal2

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van een sportschool. Vaak wordt gedacht dat er alleen maar super fanatieke, fitte mensen rondlopen met een mega strak lichaam. Bovendien is het een beetje eng om binnen te stappen in een wereld die je totaal niet kent. Want hoe weet je nu hoe de apparaten werken? Of wat moet je aantrekken? Om je een klein beetje op weg te helpen, heb ik vandaag tips voor als je de eerste keer een fitnesscentrum binnen wilt stappen.

De tips hieronder zijn dus vooral voor mensen die nog nooit in een sportschool zijn geweest. Of voor als je voor het eerst sinds jaren weer eens fitness wilt gaan doen.

 • Loop eens binnen bij verschillende sportscholen, gewoon in je normale kleding. Vraag het personeel om een rondleiding. Zo kun je de sfeer aanvoelen, kijken wat voor mensen er rond lopen en of de sportschool aan jouw verwachtingen voldoet. Waar in de ene sportschool vooral bodybuilders trainen, richt de andere zich op een ouder publiek. Hierdoor kan de uitstraling totaal anders zijn.
 • Als je dan toch binnen bent, kijk dan ook eens wat voor sportkleding de sporters dragen. Je kunt jouw eigen kleding daar eventueel een beetje op aan passen. Vraag voor de zekerheid ook even na of er nog voorschriften zijn wat betreft de kleding. In sommige sportscholen zijn shirts zonder mouwen bijvoorbeeld verboden. Wil jij zeker weten dat je goed bezig bent, draag dan een lange sportbroek, een t-shirt en sportschoenen. Dat is altijd goed!

Hanging ab raise

 • Vraag naar de verschillende mogelijkheden voor abonnementen en check wat je precies krijgt voor die prijs. Soms adverteren sportscholen met personal training, groepslessen en/of een zonnebank, terwijl je hier extra voor moet betalen.
 • Zorg dat je de eerste keer begeleiding krijgt bij het opstellen van een trainingschema en bij het gebruiken van de apparaten. Soms moet je hier extra voor betalen, maar het is super belangrijk om blessures en klachten te voorkomen.
 • Bij ons in de sportschool raden we iedereen aan om sowieso iedere 8 weken een nieuw trainingschema te laten maken. Hierdoor blijf je vooruitgang zien en wordt het trainen minder snel saai.
 • Probeer ook eens verschillende groepslessen, als dit natuurlijk mogelijk is met het abonnement dat je hebt. In een groepsles wordt je begeleid tijdens je training, hierdoor ga je vaak nét een stapje verder. Bovendien vinden veel mensen sporten in een groep leuker dan alleen. Bij vrijwel iedere sportschool kun je gratis een proefles volgen, zodat je kunt proberen of de les iets voor jou is. Vind je het eng om de zaal binnen te stappen? Bedenk dan dat er vrijwel elke les beginners mee doen! Het is compleet normaal als je in het begin niet alles perfect mee kunt doen, de instructeur zal je helpen bij het rustig opbouwen.

Leg Press

 • Zorg voor goede sportschoenen! Ik zie heel vaak mensen binnen komen op hele oude sportschoenen, deze geven onvoldoende steun doordat het materiaal uitgedroogd is (ook als de schoenen alleen in de kast liggen!). Vraag om hulp een een sportwinkel, zij weten welke schoen goed is voor welke activiteit.
 • Neem een handdoek en een flesje water mee als je de fitnesszaal in gaat. De handdoek kun je gebruiken om zweet af te deppen en om apparaten te leggen als je erop gaat zitten. Wel zo hygiënisch! Water lijkt misschien overdreven als je kort gaat sporten, maar ongemerkt verlies je een hoop vocht! Op tijd beginnen met drinken is erg belangrijk. Als je op de sportschool wilt douchen, kun je dus het beste twee handdoeken in je tas doen!
 • Vind je het nog steeds een beetje eng om de eerste keer te gaan sporten? Neem dan een vriend(in), kennis of familielid mee! Vaak is de eerste keer sporten gratis, diegene kan dus rustig mee zonder te betalen. Jij hebt op die manier een beetje steun bij je eerste tripje naar ‘the gym’. Je zult merken dat een tweede keer al veel minder spannend is!

Ben je benieuwd naar het centrum waar ik werk? Hieronder vind je een video! Ik kom een aantal keer voorbij, dus let goed op :).

Ik hoop dat ik je angst een klein beetje heb kunnen wegnemen. Als je nog vragen hebt, kun je die hieronder altijd stellen. Dat kan natuurlijk ook lekker anoniem.

Groetjes, Marloes

Waar zie/zag jij tegenop bij de eerste keer in de sportschool?

6 reacties

 1. Ha Marloes,

  Je artikel komt als geroepen! Ik ben van plan om me op korte termijn aan te melden bij een sportschool, komende week ga ik ook voor het eerst bij een sportschool kijken. Ik ga me samen met mijn vriend aanmelden, maar hij wil echt voor het fitnessen gaan terwijl ik ook graag groepslessen wil gaan doen. Het lijkt me inderdaad best spannend om me daar als beginner bij aan te sluiten omdat ik dan toch het gevoel heb dat je als ‘alleen sportende’ een beetje een zielige indruk maakt. Ik vroeg me daarom af of het veel voorkomt dat mensen in hun eentje groepslessen volgen.

  Groetjes!

 2. Haha ik weet nog goed dat ik voor het eerst naar de sportschool ging. Ik had echt geen idee wat ik daar aan het doen was en volgende gewoon het rijtje apparaten dat naast elkaar stond. Toen ik die allemaal had gedaan dacht ik dat ik goed bezig was geweest…

 3. Ik kijk niet heel vaak meer op Optima Vita, maar wel intensief: ik herkende gewoon twee andere mensen uit je sociale kring in het filmpje, Marloes. Leuk filmpje, trouwens

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram