| 29 september 2014

Starten met bewegen: 10 Tips!

Collage3

Heel veel van jullie zullen al veel lichaamsbeweging krijgen, maar er is ook een hele grote groep mensen die het ontzettend lastig vindt om een start te maken met (meer) bewegen. De reden waarom het niet lukt, verschilt per persoon. Ik ga je in dit artikel tips geven, over waar je op kunt letten als je wilt gaan bewegen.

Ik vind bewegen ontzettend leuk en ik sporten meerdere uren per week. Toch kan ik heel goed begrijpen dat het voor een grote groep mensen ontzettend lastig is, zeker in het begin! Als je beweegt wordt je moe en je gaat zweten, zeker bij mensen met zwaar overgewicht kan dit ontzettend vervelend voelen. Je bent niet gewend dat je hartslag zo ver stijgt, hierdoor weet je niet precies wat er gebeurt met je lichaam. Dit kan wat benauwend aanvoelen.

Ook snap ik dat het heerlijk verleidelijk is om op te bank te ploffen na een lange werkdag. Als je fulltime werkt en misschien daarnaast nog een gezin draaiende moet houden, is sporten niet het eerste waar je aan denkt als je thuis komt.

Toch is bewegen ontzettend belangrijk! Niet alleen voor je conditie en je figuur, maar het helpt heel veel verschillende aandoeningen te voorkomen, verbetert je coördinatie en evenwicht, het maakt dat je minder snel geblesseerd raakt en het zorgt ervoor dat je gelukshormonen aanmaakt. Ik heb al ontzettend veel cliënten gehad, die me vertelden dat ze niet hadden verwacht zich zo ontzettend lekker te gaan voelen na een uurtje sporten.

Genoeg gepraat, op naar de tips voor als jij wilt starten met bewegen!

 • Kies een sport of beweging die je leuk (of het minst erg) vindt! Als je iets met tegenzin gaat doen ‘omdat het zo goed is’, zul je het niet lang volhouden. Je zit dan over een paar weken met hetzelfde probleem. Wees en denk ook eens aan wandelen, toertochten fietsen, dansles met je partner, zwemmen met je kinderen, schaatsen, boksen of misschien zelfs paaldansen! Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden.

Zumba

 • Bouw het langzaam op! Eis niet teveel van jezelf, maar begin met 1x per week bewegen. Als je gaat wandelen, verwacht dan niet direct dat je 2 uur gaat. Waarom niet beginnen met een half uurtje? Door de duur en de intensiteit van de beweging op te bouwen, voorkom je niet alleen blessures maar je geeft jezelf ook de tijd om te wennen aan het bewegen en het leuk te gaan vinden! Als je zwaar overgewicht hebt, kun je beter niet beginnen met hardlopen of intensieve aerobics. Je kunt dan beter kiezen voor wandelen, fietsen, zwemmen of andere minder intensieve activiteiten.
 • Geen tijd? Maak aan het begin van de week een planning! Als je alleen gaat sporten als je tijd over hebt, komt het er waarschijnlijk niet van. Zet je beweegmomenten op zondagavond al in je agenda, of op de kalender van het gezin. Zo weet iedereen dat jij op dat moment even niet beschikbaar bent. Oja, en houd je natuurlijk vervolgens aan je eigen plannen ;).
 • Vind je elke soort bewegen saai? Zoek dan iemand die met je mee wil gaan. Dit maakt het bewegen niet alleen gezelliger, maar je hebt ook een stok achter de deur. Spreek bijvoorbeeld af dat afzeggen alleen kan bij een HELE goede reden en dat jullie dan op een ander moment gaan.

Outfits

 • Investeer in een leuke sportoutfit. Dit klinkt misschien heel raar, maar je zult merken dat bewegen leuker wordt in een leuke outfit! Je voelt je in een mooi zittende broek en top nou eenmaal fijner dan in je 15 jaar oude shirt en je uitgelubberde broek. Door het positieve gevoel dat de kleding je geeft, zal je meer gemotiveerd zijn om een volgende keer weer te gaan bewegen.
 • Wat misschien nog wel belangrijker is, is de aanschaf van goede schoenen (tenzij je natuurlijk gaat zwemmen). Zeker bij high-impact sporten als hardlopen en sporten waarbij je moet springen of snelle bewegingen maakt (tennis!), is een goede schoen ontzettend belangrijk voor het voorkomen van blessures. Ga naar een speciaalzaak en laat je daar adviseren. Het kost misschien een paar centen, maar een fysiotherapeut is ook ontzettend duur ;). Schoenen zijn na ongeveer 5 jaar sowieso aan vervanging toe, omdat het rubber uitdroogt ook als ze in de kast liggen.
 • Begin niet volgende week maandag, maar NU! Van uitstel komt afstel. Ga dus nu direct nadenken over wat je gaat doen, bel een eventueel sportmaatje en plan het eerste beweegmoment in.

Rennen

 • Je hebt vaak vaste excuses voor jezelf om niet te gaan, bijvoorbeeld het slechte weer, je sportmaatje die ook niet gaat, het werk dat uitloopt etc. Bedenk van tevoren wat je gaat doen als zulke momenten zich voor doen. Is het slecht weer? Ga dan bijvoorbeeld een van mijn workouts doen in plaats van een rondje wandelen! Gaat je maatje niet? Bedenk dan iemand anders die met je mee zou willen of ga alleen. Als je vooraf al een oplossing bedenkt, mis je minder snel een beweegmoment.
 • Bedenk voor jezelf zoveel mogelijk redenen waarom je zou gaan sporten. Hoe zul je je voelen? Wat gebeurt er met je gezondheid? Wat zou je van jezelf vinden? Hoe zullen andere op je reageren? Veel mensen gaan alleen maar sporten met het idee ‘ik wil minder zwaar gaan wegen’, dit is echter totaal niet het belangrijkste! Je lekker in je vel voelen en gezond zijn betekent zoveel meer dan het getal op de weegschaal.
 • Wil je starten met trainen op een sportschool? Hier gaf ik al eens eerder tips voor. Die vind je terug in dit artikel. Ook voor beginnende hardlopers schreef ik al eens een artikel, dit vind je hier.
 • En ten slotte, laat je niet uit het veld slaan als je een keer een week (of twee) niet kunt bewegen! Soms heb je het nu eenmaal zo druk, dat sporten er écht even bij in schiet. Neem jezelf dit niet kwalijk. In plaats daarvan kun je alvast kijken naar een moment dat het wél weer gaat lukken. Zet dit alvast in je agenda.

En vooral: geloof in jezelf! Heel veel succes, mocht je nog vragen hebben dan kun je die altijd hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw valkuil als het gaat om bewegen? 

16 reacties

 1. Hee Marloes,
  Als eerste wil ik zeggen dat je super goede artikelen schrijft. Ik lees ze iedere dag en heb er heel veel aan! 🙂

  Ik ben 18 jaar en ben het afgelopen half jaar 40 kilo afgevallen! En bewoog daarbij erg veel. Nu moet ik dit gaan verminderen maar vind het erg moeilijk hoeveel ik nu moet bewegen… Op dit moment sport ik elke avond 70 min op de spinnngbike. En af en toe ga ik s’middags nog een stuk wandelen. Ik wil nog een aantal kilo’s afvallen, is dit beweegpatroon dan goed om mee af te vallen?
  Alvast bedankt voor het antwoorden!!

  1. Dank je wel voor de compliment Mellie! Je beweegt super veel, wat natuurlijk heel goed is. Houd echter wel in gedachten dat het ook haalbaar moet zijn op lange termijn. Niet dat je na een paar weken ineens geen zin meer hebt om te sporten. Iets minder is dus ook prima 🙂

   1. Dankjewel voor de reactie. Op dit moment hou ik dit al een half jaar lang vol. En moet het nu juist wat meer afbouwen van mijn dieetiste. Dat ik het zeg maar voor altijd kan toepassen in m’n leven. Maar ik ben heel erg bang dat ik dan niet meer zou afvallen met elke avond 70 min fietsen op de spinningbike. Hoe denk jij hier over? Denk jij dat je met dit beweegpatroon nog wel afvalt met gewoon gezonde voeding.

 2. Dit artikel heeft me echt geholpen qua motivatie! Ik heb niet veel met sport, vaak zie ik ook meteen tegenop de gymles bijvoorbeeld, want ik heb helemaal geen conditie en kan in vergelijking met anderen niet veel. Dat falen irriteert me dan ook vooral. Ik heb op dit moment geen overgewicht, maar zit volgens mij wel bijna op het randje en voel me sowieso niet lekker in mijn vel. Ik vind sporten buiten school juist wel leuk, met vriendinnen en al even naar de sportschool etc. Maar ben nu verhuisd. In de vorige zomervakantie ben ik 10 kilo afgevallen! De zomervakantie hier ben ik weer 10 kilo aangekomen en later door mijn knieblessure komt er nog 5 kilo bovenop. Daar baal ik dan ook enorm van. Plus ik heb niet meer echt de gelegenheid om met andere mensen te gaan sporten. Ik neem mijn broertje dan ook vaak mee om te gaan tennissen en fietsen bijvoorbeeld, maar dat noem ik zelf niet echt sporten maar meer in de buitenlucht zijn. Op dit moment heb ik jammer genoeg nog steeds last van mijn knie, doordat mijn knieschijf 1 jaar geleden uit de kom is gegaan, wat dus ook enorm frustreert. Op dit moment overweeg ik om misschien een sport te zoeken zoals kickboksen, ik heb het zelf ook niet zo met teamsporten. Ik heb dan het gevoel dat als je faalt de hele groep dus ook faalt, iedereen is afhankelijk van elkaar.. Tot nu toe heb ik enorm weinig tijd door school en werk, maar ik ga zeker kijken of ik een leuke sport zal gaan vinden om te beoefenen en deze tips komen dan ook zeker goed van pas! (sorry voor dit lange berichtje)

 3. Ik wil als eerste even zeggen dat ik de eerste en de laatste foto is t atriekel echt heel erg gaaf vind!
  Zelf ga ik nu af en toe naar de sportschool of af en toe een rondje hardlopen. Maar omdat ik dit alleen doe is het helaas erg makkelijk om toch niet te gaan.. Dus soms moet ik mezelf wel even pushen 😉
  Maar ik zit er al een hele tijd over na te denken om te gaan volleyballen! En een vriendin van mij lijkt dat ook heel erg leuk, dus ik denk dat we daar samen wel even naar moeten kijken. Dan krijg ik zeker genoeg beweging als ik dat in combinatie doe met hardlopen/sportschool 🙂

 4. Beginnen is soms lastig, met een fulltime baan in het onderwijs wil ik nog wel een neerploffen na een dag werken. Ik weet inmiddels, dat sporten me zo’n goed gevoel geeft!!! Dus ik plan ook vooraf mijn sportmomenten en denk ook ‘s morgens al: straks na het werk eerst wat klaarzetten om te koken en meteen een workout! Dan hoort het sporten nog bij ‘dingen doen’ en kan ik daarna lekker douchen en VOLDAAN neerploffen, haha, da’s toch anders ploffen 🙂

 5. Ik wil heel erg graag afvallen omdat ik echt niet lekker in mijn vel zit.Heb heel veel last van spannings hoofdpijn en extreme faalangst.ik lees en hoor overal dat je veel bewegen moet maar ik (moet) het dan te goed en te veel doen.ik hou het niet vol (ik heb gefaald).Hoe vaak en hoe lang moet ik de oefeningen dan doen?
  Hoe moet je buikspier Oefeningen doen zonder de nek te veel te spannen? Het lukt me niet

  1. Dat is inderdaad veel oefenen. Probeer schuin omhoog te kijken en vraag anders iemand om tips voor je houding. Ik kan het zo via internet natuurlijk niet persoonlijk beoordelen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram