| 1 mei 2013

Starten met hardlopen: 10 tips!

Collage1

Het wordt eindelijk mooi weer, ik merk dat veel mensen (weer) willen gaan hardlopen. Ik krijg in de sportschool de laatste tijd veel vragen over dit onderwerp. Dit inspireerde me tot het schrijven van een artikel over hoe te starten met hardlopen.

Voor ons is hardlopen een ideale sport, je kunt het overal doen, op elk moment. Zelfs op vakantie gaan bij ons vrijwel altijd de hardloopschoenen mee. Daarnaast kun je zelf bepalen hoe lang je wilt lopen. Als je weinig tijd hebt kun je even 20 minuten naar buiten gaan op te lopen. Tenslotte vind ik het heerlijk om lekker buiten te zijn, uit te waaien en m’n hoofd leeg te maken. (Mits het mooi weer is, ik ben echt een mooi-weer-loper :-))

Collage2

Tot nu toe lijkt alles perfect, starten met hardlopen kan echter heel lastig zijn. Hardlopen is best een zware belasting voor het lichaam, vooral enkels en knieën krijgen het zwaar te verduren. Om blessures te voorkomen is het dan ook erg belangrijk om goed voorbereid te starten met hardlopen. In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je op een verantwoorden wijze kunt starten met deze leuke sport!

      1. Zorg voor goede hardloopschoenen! Een goede schoen wordt aangemeten op jouw voeten en manier van lopen en biedt daardoor een goede ondersteuning, wat blessures helpt voorkomen. Voor het laten aanmeten van goede schoenen, raad ik je aan naar een speciaalzaak te gaan op het gebied van hardlopen. bijvoorbeeld Runnersworld, Run2day of Runningcenter. Let op: na ongeveer 4 jaar zijn je schoenen zowieso aan vervanging toe, ookal hebben ze alleen in de kast gelegen. Het rubber van de schoen droogt namelijk uit, waardoor de demping vermindert. Als je een schoen intensief gebruikt (3x per week), heb je na ongeveer 1,5 jaar nieuwe nodig!
      2. Doe een warming up voordat je gaat lopen. Als je begint met hardlopen, betekent dit dat je eerst 5 minuten stevig doorwandelt, voordat je begint met hardlopen.
      3. Bouw langzaam op. Ook al ben je conditioneel sterk en kun je prima 10 minuten hardlopen, begin altijd met een korter stukje als je lang niet gelopen hebt. Je geeft zo je spieren en gewrichten de kans te wennen aan de belasting die ze te verduren krijgen. Opbouwschema’s kun je bijvoorbeeld hier, of hier, of hier vinden. Ook zijn er tegenwoordig audiobestanden te krijgen, die je via je mp3 speler coachen tijdens het lopen. De meest bekende zijn van Evy Gruyaert en Renate Wennemars.
      4. Luister goed naar het lichaam, een hardloopschema is niet heilig! Als je een dag niet fit bent, sla dan gerust een training over. Doe het op je eigen tempo, ieder mens is anders.
      5. Neem voldoende rust, loop als beginner niet vaker dan 3x per week. Sla minstens 1 dag over voordat je weer start met een training, zo krijgt je lichaam de kans te herstellen en zich voor te bereiden op een nieuwe belasting. Een goede nachtrust zal ook je loopprestaties bevorderen.
      6. Stop direct bij klachten. Probeer niet door pijn heen te lopen, dit kan langdurige blessures veroorzaken. Vooral pijn in de schenen (voorkant van het onderbeen) is veel voorkomend bij starten met hardlopen.
      7. Voor de dames onder ons, koop een goede sportbh! Dit ondersteunt de borsten en voorkomt pijn door schokken en irritatie door beugels in normale bh’s. Lidl en Aldi hebben regelmatig aanbiedingen voor goed betaalbare sportbh’s. Ik kies meestal 1 maat kleiner dan ik normaal heb, voor optimale ondersteuning.
      8. Speciale hardloopkleding is prijzig, maar als je veel loopt zul je uiteindelijk niet meer zonder willen. Het zorgt voor optimale comfort tijdens het lopen en biedt het lichaam de warmte of juist de verkoeling die het nodig heeft.
      9. Albert en ik zullen altijd andere trainingen blijven doen naast het lopen. De sterke beenspieren, goede core-stabiliteit en coördinatie die we uit deze trainingen halen, helpen ons bij het vergroten van onze loopprestaties.
      10. Heb plezier! Geniet van de omgeving en het goede gevoel dat het lopen je geeft. Streven naar een goede tijd hoeft niet, gewoon lekker lopen is ook prima! Als je gaat hardlopen ‘omdat het zo goed is’, maar je haalt er geen enkel plezier uit, dan zul je het niet volhouden. Kies dan liever een andere sport, die beter bij jou past.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan bovenstaande tips. Als je nog vragen hebt, dan kun je ze hieronder stellen. Ik wens jullie veel loopplezier!

Groetjes, Marloes

Doe jij aan hardlopen? Heb je een doel, of loop je gewoon omdat je het lekker vindt?

7 reacties

  1. Hoi Marloes!

    Ik volg je site al een poosje via Facebook en ja, ook ik ben sinds vorig jaar begonnen met (hard)lopen. Dit doe ik alleen als het mooi weer is dus ben ik drie weken geleden weer begonnen. Bedankt voor deze tips! Kan ik wel wat mee! Ik loop op een heel erg rustig jogtempo en probeer dit uit te bouwen. Als ik vijf km achterelkaar kan volhouden gaat bij mij de vlag uit haha. Lopen doe ik vooral om in beweging en lekker buiten te zijn. Ik ga je tips in de gaten houden!
    Groetjes Linda.

    1. Hoi Linda, Super dat je weer bent begonnen met lopen! Succes met het behalen van je vijf kilometer. Dank je wel voor je leuke reactie. Groetjes!

  2. Die sport bh is inderdaad niet overbodig.. hahaha.. Ik vind het ook zo ordi staan als die boobs zo op en neer gaan. 😉

  3. Schoenen kan ook na 800km makkelijk vervangen worden. Voor sommigen dus sneller dan 1,5 jaar ;-). Ik merk zelf dat wanneer ik ongeveer op 800km zitten met een paar schoenen dat ik opeens last beginnen krijgen van shins, dan weet ik het is weer tijd voor nieuwe schoenen. Ik kopen dus elke 6-8 maanden nieuwe hardloopschoenen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram