Bewegen Tips

Sporten tijdens de Zwangerschap

Door

Vandaag een artikel waar lang niet iedereen wat aan heeft, maar waar ik wel regelmatig vragen over krijg. Voor veel vrouwen is het namelijk niet duidelijk of je kunt sporten tijdens je zwangerschap. Omdat dit absoluut kan, maar je wel wat extra op moet letten, heb ik een video gemaakt met een aantal oefeningen en wat extra uitleg.

Trouwens…we hebben onze kledingkeuze niet vooraf afgesproken ;-). Puur toeval.

Om maar direct met de deur in huis te vallen, bewegen tijdens de zwangerschap is super goed! Het houdt je langer fit en het zorgt ervoor dat je spieren sterk blijven. Hierdoor verklein je de kans op rugklachten en problemen met de bekkenbodem. Daarnaast herstellen vrouwen na de zwangerschap veel sneller, als ze fit zijn.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gedurende de hele zwangerschap knetterhard blijft trainen. Er zijn een paar belangrijke aandachtspunten:

 • Pas de intensiteit van de training aan, aan hoe je je die dag voelt. Je energielevel zal per dag verschillen, waardoor het de ene dag mogelijk is om veel intensiever te trainen dan de andere dag.
 • Doe alleen vormen van bewegen die prettig voelen en stop als het niet langer goed voelt. Vaak gaan zwemmen en fietsen nog ontzettend lang goed, terwijl sporten waarbij je moet springen vaak als eerste niet meer gaan. Contactsporten als judo en rugby raad ik (uiteraard) af als je zwanger bent. Wees ook voorzichtig met bijvoorbeeld voetbal en basketbal.
 • Ik raad je aan om tijdens je zwangerschap niet aan sporten te beginnen die je nog nooit hebt gedaan. Door bewegingen te doen die je al vaak deed, maak je de kans op klachten en blessures een stuk kleiner.
 • Voer bewegingen langzaam en gecontroleerd uit. Onthoud dat houding en coördinatie nu even véél belangrijker zijn dan de intensiteit of de zwaarte van de gewichten. Laat regelmatig je houding controleren (of doe het zelf). In de video geef ik aandachtspunten daarvoor.
 • Vermijd buikspieroefeningen, zeker in de tweede helft van de zwangerschap. De adviezen hierover verschillen enorm per instantie. Volgens sommigen mag het wel, soms niet, soms alleen de schuine buikspieren. Omdat ik denk dat er vrijwel geen oefeningen zijn waarbij je écht alleen de schuine buikspieren traint, raad ik het af. Men twijfelt kennelijk, waarom zou je het dan doen? Doe hooguit bijvoorbeeld ‘de plank’, deze pakt de dieper liggende buikspieren aan.
 • Het is goed om de onderrug en de benen te trainen, deze krijgen namelijk meer te verduren door je hogere lichaamsgewicht en door de verandering van je zwaartepunt ;-). Ik geef oefeningen in de video.
 • Blijf rustig en gecontroleerd ademen tijdens het sporten, dan houd je het langer vol.

Als je deze tips in gedachten houdt, kun je nog heel lang blijven sporten. Het verschilt ontzettend per persoon hoe lang het nog prettig voelt, maar ik heb ooit een dame begeleid die nog tot 3 dagen voor haar bevalling in de sportschool te vinden was. Ze deed de laatste weken alleen nog cardiotraining op de fiets, maar ze was er wél!

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen, morgen weer een artikel voor iedereen! ;-). Ati, bedankt voor je hulp bij het maken van de video!

Groetjes, Marloes

Als jij zwanger bent, sport jij nog? Wat vind jij fijn om te doen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (18)
 1. lianne 8 jarengeleden

  Leuk, ik ben pas zwanger, net 11 weken, vandaar ook niet veel gereageerd hier op de site, maar wel af en toe meegelezen.
  Tot nu toe ben ik echt onwijs moe, normal sporte ik zo’n 6 uur in de week, en nu alleen nog maar 2 danslesjes, dat hoop ik zolang mogelijk te blijven doen, sh’bam heet het, weet niet of mensen het hier kennen maar het is onwijs leuk.

  ik hoop binnekort fitter te zijn en dan weer wat meer te kunnen sporten want ik mis het onwijs!!!!

  Reageer
 2. Ati Hector 8 jarengeleden

  Hallo Lianne,
  Gefelicteerd met je zwangerschap. De moeheid is heel herkenbaar! Tot ongeveer 14 weken had ik daar extreem last van. Vanaf dan ging het langzaam beter en ging het sporten ook weer! heeft ook te maken met je hormoonhuishouding die dan verandert. Dus…komt goed! Geniet van je zwangerschap

  Reageer
 3. Marion 8 jarengeleden

  Inderdaad geen artikel voor mij, mijn baby’s zijn al 14 en 17 jaar, maar als ik dit zo zie en lees heb ik het destijds qua bewegen wel goed gedaan 😉

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Haha, toch fijn om te weten na al die jaren 😉

   Reageer
 4. Berber 8 jarengeleden

  Zwemmen! Dat kun je tot aan de laatste dag doen!

  Leuk artikel Marloes, en wat zie je er goed uit Ati

  Reageer
 5. Ati Hector 8 jarengeleden

  Dankje Berber! 🙂 Nu bijna 23 week

  Reageer
 6. Edith Waardijk 8 jarengeleden

  Super goeie oefeningen en tips om de kans op lage rug en bekkenproblemen tijdens de zwangerschap te verkleinen. Als je al problemen hebt kun je door deze oefeningen rustig te gaan doen de klachten laten afnemen!!

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Yeah, goedgekeurd door een bekkenbodem-fysiotherapeut!! Thanks mom!

   Reageer
 7. Astrid Franken 8 jarengeleden

  Ik kreeg sommige oefeningen inderdaad ook van mijn fysio omdat ik bekkeninstabiliteit had. Hartstikke goed ! En prachtig filmpje Aat 🙂

  Reageer
 8. Sandra 8 jarengeleden

  Goed artikel! Ik vraag mij alleen af of hardlopen tijdens een zwangerschap goed is, vanwege de constante ‘klappen’ bij elke stap. Kan je mij daar iets meer over vertellen?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Als je altijd al hardloopt en het niet vervelend voelt, dan kan het prima!! Meestal voelt het echter niet meer prettig op een gegeven moment, dan raad ik aan om te stoppen.

   Reageer
 9. Elvire 8 jarengeleden

  Fijn, deze tips! Ben zelf 22 weken zwanger en doe zo’n bootcamp speciaal voor zwangeren. Lekker in de buitenlucht en onder begeleiding, echt heel leuk en motiverend!

  Reageer
 10. Vio 8 jarengeleden

  Leuke video! Wanneer komt er weer een workout video van Albert? Vond die altijd zo motiverend!

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Die zal je even niet zien….Albert heeft het heel erg druk.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: