Afvallen zonder sporten
Bewegen Tips

Sporten als je verkouden bent?

Door

Ik krijg vaak de vraag of je kunt sporten als je verkouden bent. Wanneer kun je gewoon lekker je workout doen en wanneer is het tijd om thuis te blijven? In dit artikel geef ik daar zo goed mogelijk antwoord op. Ik geef je een aantal richtlijnen om te kunnen bepalen of sporten verstandig is of niet.

Sporten tijdens je verkoudheid

We zijn allemaal wel eens verkouden. Snotneus, zere keel, hoesten, niezen, de hele rambam. Je bent misschien geneigd om zielig onder een dekentje op de bank te kruipen, maar sporten en bewegen kan echt geen kwaad! Sterker nog, ik voel me vaak stukken beter na mijn sportmoment (Ook al heb ik vooraf écht niet altijd zin). Mijn neus is meer open, ik heb vaak geen hoofdpijn meer en ik heb zelfs soms het idee dat mijn verkoudheid eerder weg is, als ik gewoon door sport (maar dat is echt 0,0 wetenschappelijk onderbouwd en puur eigen ervaring).

Wat ik je wel zou aanraden, is je verwachtingen een beetje bijstellen. Door je verkoudheid krijg je minder lucht. Natuurlijk heeft dat invloed op je sportprestaties! Doe het dus gewoon een beetje rustiger aan, neem wat minder gewicht of sport iets korter. Ik kies er zelf soms bijvoorbeeld voor om een flink stuk te gaan wandelen als vervanging van mijn sportschool workout.

Fitnessbal oefeningen

Wanneer je beter thuis kunt blijven…

Er is echter een groot verschil tussen verkouden zijn en ziek zijn. Als je griep hebt, dat is jouw lichaam besmet met een virus. Vaak heb je koorts en/of moet je overgeven. Sporten is nu absoluut GEEN goed idee, blijf lekker thuis in bed of op de bank. Je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden.

Soms heb je niet heel duidelijk koorts, maar heb je andere symptomen van ziek zijn. Denk bijvoorbeeld aan flinke vermoeidheid, zere spieren terwijl je niet gesport hebt, een verhoogde hartslag in rust of een heel slap en futloos gevoel. Ook in dit geval is het beter om thuis te blijven.

Rust nemen is soms moeilijk!

Ervoor kiezen om níet te sporten, is voor sommige mensen ontzettend moeilijk. Vooral fanatieke sporters zullen het gevoel hebben dat al hun harde werk in eerdere sportmomenten, verloren zal gaan als ze een of meerdere keren overslaan. Dit is ECHT niet het geval.

In dit artikel legde ik al eens uit dat resultaten niet binnen een week verdwenen zijn. Bovendien levert sporten als je ziek bent geen enkele winst voor je lichaam op. Sterker nog: het beperkt zelfs het beter worden, waardoor je er vaak alleen maar langer uit ligt. Ga dus zeker niet sporten als je ziek bent, hoe lastig dat soms ook is.

Ken jezelf!

Het meest belangrijk in dit verhaal, is om jezelf goed te kennen. Weet van jezelf of jij vaak excuses zoekt om niet te hoeven sporten, of dat je juist te lang door gaat met sporten terwijl je niet fit bent.

Zeg jij makkelijk een sportmoment af? Geef jezelf dan af en toe een flinke schop onder je kont. Een loopneus of kriebelhoest is geen goede reden om niet te sporten. Een enkele keer een rotsmoes gebruiken is natuurlijk geen enkel probleem. Doe het echter niet te vaak, want daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee!

Mijn conclusie

Sporten tijdens een verkoudheid kan prima! Stel gewoon je verwachtingen van jezelf wat bij en sport minder intensief als dat nodig is. Heb je klachten die wijzen op een virus? Dan is thuis blijven misschien een beter idee.

Groetjes, Marloes

Ga jij sporten als je verkouden bent?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. K 4 jarengeleden

  Toevallig dat je deze blog nu plaatst, ik ben vandaag geveld door de griep met koorts☹️. Planning was vandaag sporten, toch maar even niet. Misschien straks idd een klein rondje wandelen in het voorjaarszonnetje!

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Beterschap! Heel verstandig dat je niet gaat sporten. Xx

   Reageer
 2. Sabine1979 4 jarengeleden

  Pfff, elke keer neem ik me voor om uit werk te gaan sporten, maar de verkoudheid vergt einde van de werkdag zoveel energie. Dat ik er toch geen zin meer in heb.
  Nu ik dit artikel lees denk ik weer: wie weet morgen toch. Al is het idd alleen maar wandelen op de loopband met zakdoekjes. Ik zal aan je denken.
  Maar wil ook genoeg energie hebben om morgen van het eerste terrasje in de zon te kunnen genieten hahahaha. We zullen zien.

  Reageer
 3. Conny 4 jarengeleden

  Ja hoor! En idd heb ook na het sporten vaak het idee dat het beter met me gast maar alleen als ik wat verkouden ben! Dat ik geen zin heb en dan toch ga is mij in ieder geval nog nooit tegengevallen.
  Toevallig heb ik deze week mijn training afgezegd omdat ik ook koorts had en futloos was. En ik ben een beetje verontwaardigd omdat ik nu al een jaar gezonder eet en dat betekent meet bewegen en veel groente en fruit! Maar ik ben nu al voor de derde keer deze winter echt ziek en de eerste keer was rond 1 december. Begin januari en nu weer. Ik baal echt!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: