| 1 juni 2013

Sport-BH, waarom en welke?

1

Vrijwel alle dames hebben het wel eens ervaren, sporten zonder sport-BH is geen pretje! Een normale BH geeft steun, maar daar lijkt niets meer van over te zijn zodra je begint met springen. Ik raad je daarom aan om te investeren in een goede sport-BH. In dit artikel vertel ik je waarom een goede BH tijdens het sporten belangrijk is, ook geef ik tips die je kunnen helpen bij het vinden van een BH die past bij jouw wensen en natuurlijk bij jouw portemonnee.

Waarom een sport-BH?
Ok, ik zal beginnen bij het begin. Waarom is het belangrijk een goede sport-BH te hebben? Bij het sporten beweeg je meer dan in het dagelijks leven. Omdat borsten vooral uit klieren en vetweefsel bestaan en geen bot of spier bevatten, kunnen zij zichzelf niet op hun plaats houden. De huid zorgt hiervoor, samen met bindweefsel. Als dit bindweefsel zeer langdurig schokken te verwerken krijgt, wat bij intensief sporten het geval is, kan het langzaam iets uitrekken. Je hebt hierdoor de kans dat de borsten iets gaan hangen. Een normale BH geeft ondersteuning, maar deze steun is niet voldoende bij sportbeoefening! Kleine borsten bewegen uiteraard minder dan grote en hebben dus ook iets minder steun nodig. Vrouwen met grote borsten kunnen door onvoldoende steun tijdens het sporten zelfs last krijgen van klachten in de rug of de schouders.

Daarnaast bevat een normale BH vaak beugels, naadjes, haakjes en versieringen die tijdens het sporten in de weg kunnen zitten of in je vel kunnen drukken. Het materiaal waar een normale BH van gemaakt is, is niet berekend op een grote hoeveelheid transpiratie, waardoor het kan gaan irriteren. Kortom, een sport-BH geen niet alleen steun, maar ook comfort tijdens het sporten.

Welke sport-BH moet ik nemen?
Sport-BH’s zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Ik zal je een aantal tips geven die de beslissing hopelijk iets makkelijker maken. Bij het kopen van een goede sport-BH kijk ik allereerst naar de vormgeving. Ik wil geen BH met beugels, omdat ik weet dat die irriteren. Ook grove naden en sluitingen met haakjes vermijd ik zoveel mogelijk. Ook kijk ik naar de bandjes die aan de BH zitten. Ik vind het prettig als een sport-BH grove banden heeft, die me veel steun geven. Dunne bandjes zoals bijvoorbeeld die van Adidas hieronder, vind ik niet prettig. Voor vrouwen met kleinere borsten, kunnen deze BH’s echter juist wel heel fijn zitten. Ook een brede band aan de onderkant van de BH vind ik fijn. Dit voorkomt dat de BH gaat schuiven.

Heb jij erg grote borsten? Probeer dan eens een sport-BH met 2 aparte cups (zonder beugel!), dit geeft je mogelijk meer steun. Ik geef juist de voorkeur aan BH’s die bestaan uit één vlak.

Bij sporten waarbij je veel springt, zoals bijvoorbeeld hardlopen, basketbal, Zumba, Body Attack en Aerobics, is het hebben van steun natuurlijk belangrijker dan bij bijvoorbeeld Bodypump, fietsen of roeien. De duurdere merken hebben daarom variatie in de steun die de BH geeft. Je vind dit op het label, vaak kun je kiezen uit ‘low-impact’, ‘medium-impact’ en ‘high-impact’. Kies bij springsporten altijd voor high impact.

Collage

Een dure of een goedkope?
Zoals je hierboven ziet, kunnen sport-BH’s zeer sterk in prijs verschillen. De goedkoopste vind je voor een paar euro bij de Zeeman, Wibra of af en toe als reclame-artikel bij de Lidl of Aldi. De prijs kan oplopen tot €50,- tot €60,- voor een BH van bijvoorbeeld Shock Absorber.
Ik heb ervaring met veel verschillende prijsklassen. Ik heb BH’s bij de Lidl gekocht voor €6,99 (houd voor aanbiedingen de reclamefolders in de gaten!) en ik heb dure BH’s van Shock Absorber. Ik moet eerlijk toegeven dat de dure veel langer mee gaan. Ik merk dat die van de Lidl na ongeveer 1,5 jaar echt aan vervanging toe zijn, terwijl die van Shock Absorber jaren meegaan! Omdat ik €50,- voor een sport-BH wel een flinke uitgave vind, kies ik er voor om wat goedkopere BH’s erbij te halen. Ik gebruik de goedkopere BH’s bijvoorbeeld als ik spinning moet geven, dan heb ik minder steun nodig dan bij het hardlopen. Soms kom ik ineens een uitverkoop tegen van dure sport-BH’s en zijn ze voor €20,- te krijgen, ik neem er dan altijd direct een mee!

Tijdens het passen
Let er bij het passen op dat de BH goed strak zit. Ik neem altijd liever een maat kleiner dan een maat groter. Natuurlijk moet je nog wel normaal kunnen ademhalen. Daarnaast mag de BH nergens irriteren, als je direct een randje of een naadje voelt drukken is dit geen goed teken.
Zwaai tijdens het passen eens met je armen en spring wat op en neer (ja, dat ziet er raar uit :-)), de BH moet goed op zijn plaats blijven zitten. Ook moeten de voor- en achterkant van de BH op één lijn zitten, als de BH aan de achterkant wat omhoog trekt, geeft hij niet voldoende steun.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het maken van je keuze. Ik raad je aan 1 of 2 echt goede BH’s te kopen (afhankelijk van hoe vaak je sport) en daarnaast een paar goedkopere te nemen.

Groetjes, Marloes

Welke sport-BH’s gebruik jij? Heb je nog tips?

8 reacties

 1. Goed informatief artikel wat ook nog eens goed van pas komt! Ik was afgelopen week al wat aan het rond kijken naar sport beha’s.

 2. Hallo Marloes, je bent lekker bezig. Ik was namelijk even op zoek naar de beschrijving van een recept, zie ik een onverwachte foto van jou in sport bh…. Overigens wel heel zinvol, want ook ik merk dat bij de nieuwe oefeningen bij bodypump een sport bh echt noodzaak is.

 3. Vorige week jullie site ontdekt, ik ben fan!!! Ik heb 2 sportbh’s van de Hunkemoller, zitten goed, mooi materiaal en blijven na veel wassen ook mooi!

 4. Bedank voor je goede tips, ik heb een fijne van hema, maar ben een beginnende sporter dus koop later in het jaar wel een nieuwe met nog meer steun.

 5. Ontzettend goed artikel! Heel duidelijk! Ik heb zelf twee sport BH’s van de H&M en een van puma. Met beide ben ik heel erg tevreden. Ze gaan al een flinke tijd mee (2 jaar), terwijl ik ook gemiddeld 3x in de week sport. De afwisseling helpt wel. Ik merk zelf dat ik tijdens een training waarbij ik veel sprongen maak toch liever de puma BH kies omdat die net even strakker zit en daardoor meer steun geeft. Maar tijdens het hardlopen maakt het voor mij niet echt uit welke ik gebruik. Ik heb een kleine cup maat en draag ze vooral voor extra steun.

 6. Hallo ik vind het een zinvolle site, zelf draag ik een sport bh zonder beugels, sluitings,naden etc bij de hunkemuller die draag ik dagelijks terwijl ik niet sport omdat ik niet tegen beugels, sluiting etc kan (irriteert,gevoelige huid) je zou denken dat dit nooit goed kan blijven zitten of steun kan bieden terwijl dit wel het geval is

 7. Hi, na diverse slechte, slappe en goedkope sportieve bh’s ben ik op advies van mijn fysiotherapeut (nekklachten) gaan rondneuzen voor een betere sport bh. Er ging destijds een wereld voor mij open qua ondersteuning. Ik hou van padded bh’s -zo zie je geen tepels door de stof heen. Ik heb een Panache bh (modelnaam weet ik niet) en een active Freya via http://www.sportbeha.com gekocht omdat ze mijn maat 85G op voorraad hadden.
  Ik draag de freya bh ook als vrijetijds bh.
  , ik zal een linkje plaatsen omdat ik erg goed geholpen ben:
  http://www.sportbeha.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram