| 21 december 2013

Ski / snowboard Wintersport Workout!

Een tijdje geleden kwam goede vriend Peter met een super goed idee. Hij opperde namelijk het idee om een video te maken waarmee je gericht traint als voorbereiding voor de wintersport. Vandaag is het zo ver!Met deze workout train je in 18 minuten effectief je beenspieren en bilspieren, maar ook je buik en rug die je moeten ondersteunen tijdens het skieën of snowboarden. Daarnaast besteed ik aandacht aan conditie en de stabiliteit van de knie. Door te trainen voordat je op wintersport gaat, kun je de kans op blessures verminderen.

Natuurlijk is het beter als je ruime tijd van tevoren begint met trainen, maar ook het doen van oefeningen een aantal weken voordat je weg gaat, is nuttig. Je bereid je lichaam op deze manier een klein beetje voor op de belasting die komen gaat. Iets is beter dan niets, dus we gaan aan de slag!

De workout bestaat uit zes verschillende oefeningen, die we elk drie keer uitvoeren. Iedere oefening doen we 50 seconden, daarna heb je tien seconden rust waarin ik de volgende oefening uitleg. In totaal duurt de workout dus 18 minuten. We doen de volgende oefeningen:

 • De squat: Sta rechtop, met je voeten op heupbreedte. Zak door je knieën met je billen naar achteren. Span de buik aan en houd je rug recht. Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen gaan. Daarnaast wijzen je knieën in dezelfde richting als je tenen.
 • De Twistjump: Houd je knieën bij elkaar en spring met kleine hopjes van links naar rechts. Draai daarbij je heupen een beetje, maar houd je knieën recht naast elkaar.
 • Dynamische lunges: Sta rechtop, stap met één been naar voren uit en laat je achterste knie naar de grond zakken. Ook hierbij blijft je rug recht en je buik aangespannen. Let erop dat je voorste knie niet voorbij je tenen beweegt.
 • De Hop-over: Spring van links naar rechts over een denkbeeldig obstakel. Spring als het lukt met 2 benen en anders met één been. Land met licht gebogen knieën, span je buik aan.
 • Plank: Sta op ellebogen en tenen, houd je lichaam helemaal recht. Span daarbij je buik aan en houd je billen in één lijn met je schouders en je tenen. Is dit te zwaar, voer dan de oefening op je knieën uit.
 • Knee jump balance: Sta op één been met je standbeen gebogen. Spring opzij en land op je andere been, houd bij de landing de knie flink gebogen en zoek je balans. Het gaat bij deze oefening niet om de snelheid, maar juist om de balans. Blijf daarom ongeveer 2 seconden stilstaan na je sprong.

Ik raad je aan om voor de training een korte warming up te doen, door +- 3 minuten op de plaats te stappen of licht te joggen. Stop met het uitvoeren van de oefeningen als je ergens pijn voelt, of als je niet lekker wordt.

Veel succes en veel plezier op je wintersport!

Groetjes, Marloes

Ga jij op wintersport? Ben je goed voorbereid?

 

8 reacties

 1. Heel erg bedankt, ik ga zelf begin februari op wintersport en heb een half jaar niet meer gesport. Nu wil ik dit deze maand weer gaan oppakken zodat ik iniedergeval iets van voorbereiding heb gedaan. Deze video gaat mij daar zeker bij helpen! Hoevaak in de week is dit goed om te doen als voorbereiding? Ik ben ook nog net in de sportschool begonnen, dus wil deze video er 2 keer per week thuis bij pakken.

 2. Woohw, dat was nog eens een goede voorbereiding. Nog een paar keer en ik kom zonder spierpijn (hoop ik) de ski vakantie door. Bedankt Marloes.

 3. Hoi Marloes, net terug van een skiweek in de Dolomieten zónder spierpijn, omdat ik vier weken bijna dagelijks jouw skiworkout heb gedaan! Super! Ik wil nu regelmatig andere workouts van jou gaan doen, want ik vind het thuis toch het fijnst en voelde me al goed bij de skiworkout!
  Heel erg bedankt!!!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram