| 22 juli 2013

Skeeleren, yay of nay?

1

Zo af en toe pak ik mijn skeelers uit de kast om heerlijk een rondje te maken. Ik doe het niet super vaak, maar vind het wel heerlijk als ik eenmaal bezig ben. Ik vertel je vandaag waarom skeeleren zo’n fijne sport is en wat de voordelen zijn voor je lichaam.

Een van de overduidelijke voordelen van skeeleren is dat het goed voor je conditie is, maar dit is bij heel veel sporten het geval. Daarnaast is skeeleren een goede workout voor je benen en billen, maar span je ook constant een beetje de buik en rugspieren aan om je evenwicht te houden. Je verbrandt tijdens een uur skeeleren ongeveer 500 calorieën, als je een uur erg fanatiek bezig gaat, kan dit oplopen tot 700 calorieën per uur! Daarentegen is je calorieverbruik lager als de intensiteit lager ligt, bijvoorbeeld wanneer je heel rustig rijdt terwijl je uitgebreid kletst met je skeelervriend(in).

Een ander groot voordeel van skeeleren, is dat de belasting van de knieën en enkels een stuk lager ligt, als jet het vergelijkt met bijvoorbeeld hardlopen. Waar hardlopen voor veel mensen onmogelijk is, omdat ze snel veel klachten krijgen, kan skeeleren vrijwel altijd! Ook conditioneel is skeeleren beter te doen dan hardlopen. Een beginnende sporter zal niet direct een kwartier kunnen hardlopen, bij skeeleren is dit minder een probleem.

4

Tenslotte is het natuurlijk een goedkope sport en kun je het gemakkelijk vanuit huis doen, dus het kost weinig tijd. Je bent lekker buiten bezig en kunt het prima samen met een vriend, vriendin, familielid of buurvrouw doen. Een nadeel is dat het minder fijn is in de herfst en winter, omdat regen en bladeren op de weg het skeeleren een stuk minder prettig maken.

Kortom, skeeleren is een prima workout! Yay! Laat je goed voorlichten in een gespecialiseerde winkel als je een paar skeelers wilt gaan aanschaffen. Vind jij skeeleren niet leuk? Zoek dan een andere sport die je meer ligt! Ga nooit iets tegen je zin in doen omdat het goed is voor je lichaam. Meer daarover lees je in dit artikel.

Veel skeelerplezier!

Groetjes, Marloes

7 reacties

  1. Het is wel te adviseren om bescherming om te doen, inclusief een helm.
    En evt. een rem-cursus.
    Als je ziet wat voor ongelukken er kunnen gebeuren! En die heb je dan weer minder snel met hardlopen 😉

  2. Is het, vooral in deze warmte, een goede vervanger van hardlopen? Skeeleren hou ik wel vol, hardlopen wil ik echt niet bij 31 graden..

    1. Met deze warmte is het aan te raden om, als je buiten wilt sporten, dit vroeg te doen of laat in de avond. Dan is de temperatuur nog redelijk aangenaam en kun je ook gerust een stukje hardlopen. Drink voordat je dorst krijgt en drink voor, tijdens en na het sporten voldoende. Ik raad je aan om tussen de 500 en 1000ml per uur te drinken, afhankelijk van de intensiteit en het klimaat waarmee je sport. Bij warm weer of veel zweten kan dit zelfs oplopen tot 2 liter per uur. Als je langer dat 1,5 uur gaat sporten, dan raad ik aan een isotone sportdrank te gebruiken. Deze bevat naast vocht ook koolhydraten en mineralen die je verliest door transpiratie. Een voorbeeld is Aquarius. En niet te vergeten: smeer jezelf goed in met zonnebrand!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram