| 31 augustus 2016

September Challenge – Bewegen, alcohol en vitamine C!

Challenge alcohol bewegen

De vakantie is voor bijna iedereen inmiddels voorbij. We gaan weer massaal aan het werk of naar school. Dit leek me een perfect moment voor een nieuwe challenge. Ik weet dat niet iedereen hier behoefte aan heeft, bovendien heb ik een paar maanden terug al de ‘Fit de zomer in‘ challenge gehad. Daarom zal hij deze keer iets minder bescheiden aanwezig zijn op optimavita.nl. Toch wil ik je deze maand een uitdaging meegeven die je een kickstart geeft om weer gezond te gaan leven. Ga jij deze challenge aan…??

Jullie zijn verschillende soorten challenges gewend op optimavita.nl. Vaak zijn ze heel uitgebreid, waarbij ik wekelijks een video met een update maak. Ook zijn er mini-challenges van bijvoorbeeld een week of zelfs challenges die je in een paar minuten kunt doen zoals de Weekend Workout Challenges. Deze wordt anders dan je tot nu toe gezien hebt!

Bewegen sporten

De september challenge
Zoals je al kunt raden, duurt de september challenge de hele maand september. In totaal 30 dagen dus en we starten morgen. Ik heb gedurende deze 30 dagen een aantal opdrachten voor je, die constant hetzelfde blijven. Er komt dus niets bij en er gaat niets af. Hier de opdrachten voor de komende maand:

1. Beweeg 5 dagen per week minimaal 30 minuten per dag.
Dit lijkt misschien onmogelijk, maar je mag zelf invullen hoe die beweging eruit ziet. Wandelen of fietsen is dus ook helemaal prima! Je mag zelfs de bewegen verdelen in kortere momenten, bijvoorbeeld 3×10 minuten in plaats van 1×30 minuten. 10 minuten is trouwens wel het minimum! Dus 30x een minuut wandelen op je werk geldt niet. Als je een uur beweegt op een dag is dat natuurlijk prima, maar dit betekent niet dat je voor 2 dagen klaar bent! Het blijven altijd 5 dagen dat je iets moet doen *kijkt evil*.

2. Drink geen alcohol
Say what??? Helemaal niks?? Nope! Geen druppel alcohol in september. Je verzint misschien direct 10 excuses, want wat als je een verjaardag hebt, gaat stappen met vrienden of een terrasje pakt bij mooi weer?? Ik vind het echter goed om jezelf af en toe te wijzen op het feit dat je écht niet afhankelijk bent van alcohol. Het is makkelijk om te zeggen dat dit niet zo is, maar waarom heb je dan nog nooit een alcoholvrije maand gehad? Probeer het eens! Je zult merken dat je echt eens goed gaat nadenken over de momenten waarop je normaal gesproken uit automatisme drinkt.

Alcohol2

3. Eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit (of 200 gram)
De richtlijnen wat betreft het eten van groenten zijn aangepast in de nieuwe schijf van vijf. Voorheen was de aanbevolen hoeveelheid 200 gram, wat al bijna niemand haalde. Nu wordt aangeraden om 250 gram groenten per dag te eten! Daarnaast is het heel goed om 2 stuks (of 200g) fruit te eten op een dag. Fruit en groenten zijn rijk aan vitamines, mineralen, anti-oxidanten en vezels. Ze vullen goed en bevatten relatief weinig calorieën. Perfect voor in een gezonde leefstijl dus. Ik daag je uit om deze maand elke dag te proberen aan deze hoeveelheden te komen.

Het doel van de challenge
Mijn doel van deze challenge is je bewust te maken van de mogelijkheden die je hebt wat betreft bewegen. 5 dagen per week bewegen lijkt voor veel mensen onmogelijk in hun drukke leven. Als je het een keer écht serieus probeert, zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Ook lijkt 250g groenten eten ontzettend lastig, maar neem eens een bakje snoeptomaatjes of een stuk komkommer als tussendoortje, doe wat extra sla op je boterham met kaas en eet bij de warme maaltijd iets meer groenten.

Met het vermijden van alcohol wil ik je bewust maken hoe vaak wij soms drinken uit automatisme. Je vergeet haast jezelf af te vragen of je er wel écht trek in hebt. Door een maand helemaal niets te drinken, laat je jezelf zien dat je ook leuk kunt leven zonder alcohol. Dat je na september weer af en toe gaat drinken is echt geen probleem, maar doe dat als je er écht zin in hebt.

Wrap met fruit en groenten

Wat als het een dag echt niet lukt?
Je kunt niet meer doen dan je uiterste best doen. Misschien lukt op een dag het bewegen gewoon even echt niet, of heb je een slok van een wijntje genomen voordat je erbij nadenkt. Dat kan natuurlijk gebeuren. Je hoeft dan echt niet gelijk te stoppen met de challenge. Ik verwacht natuurlijk wel dat je je uiterste best gaat doen om dit te voorkomen, als je besluit mee te doen!

Hoe kun je de challenge volgen?
Heel simpel, doe gewoon mee! Ik zou het leuk vinden als je hieronder aangeeft dat je mee doet. Ik zal vandaag ook een aankondiging plaatsen op Instagram en Facebook. Daarin kun jij al jouw vrienden taggen, waarvan je vindt dat ze ook mee moeten doen. Je kunt #optimavitachallenge gebruiken bij je foto’s, zodat we elkaars voortgang kunnen zien! Ik zal zelf ook regelmatig een post doen op social media, zodat jullie weten hoe het mij afgaat. Op optimavita.nl zul je halverwege de challenge 1 update artikel vinden, verder volg je het dus vooral via social media.

Ik wens je heel veel succes! Laat zeker even weten of jij deze challenge aan gaat!

Groetjes, Marloes

Doe jij mee met deze september challenge? 

51 reacties

 1. Ik doe mee! Dat bewegen, fruit en alcohol komen goed, daar hoef ik (bijna) niets aan te wijzigen in mijn dagelijks leven. Ik vraag me alleen af hoeveel opscheplepels 250 gram groente ongeveer zijn…
  Groetjes!

 2. @Bianca wagenmaker 250 gram groente op je bord bij bijv. Alleen het avond eten is echt ontzettend veel reken op ruim de helft van de bord (dan wel niet driekwart) ligt eraan hoe groot je borden zijn. Beter en sLimmen zoals Marloes beschrijft om je groente momenten te verdelen op een dag.

  Goede challenge weer Marloes. Ik pas alleen dit keer even. Ik heb afgelopen maand juist goed opgelet en extra bewogen als het kon want ik ga in september 2 weekjes op vakante en dan is zeker geen alcohol voor mij geen optie hoor 😉

 3. Ik doe ook mee. Het lijkt me een enorme uitdaging om een maand geen alcohol te drinken. Dit klinkt net of ik een grote alcoholist ben, maar dat valt best mee. Maar mijn man en ik drinken iedere zondagavond een glaasje wijn ter afsluiting van het weekend….
  Kijken hoe dat gaat.. en elke dag (!) zoveel groenten en fruit….poeh, dat wordt voor de weekenden een uitdaging!
  Maar ik ga er voor!

 4. Ik doe mee.
  Alcohol is makkelijk ik drink weinig, eigenlijk alleen als ik uit eten ga, maar dan rijd ik meestal.
  5 dagen bewegen wordt puzzelen maar anders zou het geen chalange zijn.
  250 gram goente zal ik moeten wegen, geen idee wat ik nu ge/verbruik, maar zeker geen half bord.
  Is avocado groente of fruit? (dat is al snel 40 gram per keer)

 5. Ik doe mee!! Alcohol drink ik niet vaak, behalve als ik een weekend weg ga met vrienden. En laat dit nu precies volgend weekend zijn 🙂 Maar ik ga het gewoon doen, niet drinken!! De groente en fruit red ik, dus dat is een makkie. Bewegen kom ik meestal 4 keer per week aan, dus even puzzelen hoe 5x per week gaat lukken, succes allemaal!!

 6. Goed idee om een challenge te doen! Jammer dat je ervoor kiest om dit via social media te doen. Want ik maak geen gebruik van Facebook en Instagram. Is het een idee om op de woensdagen een challenge-update te doen hier op de site? En eventueel plaats je dan in een artikel een herhaling van items die je ook op social media hebt geplaatst. Een soort overzichtje.

  Wel leuke items in de challenge! Die van de alcohol is voor mij makkelijk. Ik drink bijna nooit. Laatst in de vakantie zo’n klein flesje wijn bij de AH gekocht. Daar krijg je 2 glaasjes uit. Daar doe ik dus 2 dagen mee 🙂
  Dat bewegen…dat gaat wel lukken nu de vakantie aanstaande maandag weer voorbij is.
  Maar doe groente….ik weeg nu altijd af zodat ik wel aan die 200 gram kom. Nu weer 50 gram erbij! Dat is een tomaat extra dan maar 😉 Komt goed!

  1. Ik snap je punt Vera. Ik probeer juist af te wisselen omdat ik de vorige keer commentaar kreeg van degenen die niet meededen met de challenge. Zij hebben dan elke week een artikel dat niets voor ze betekent. Ik heb er daarom deze keer voor gekozen om het zo te doen…met halverwege 1x een update en natuurlijk een eind-artikel. Om de twee weken dus, in plaats van om de week. De rest doe ik op social media.

 7. Wat een leuke challenge, ik doe mee!
  Geen alcohol is voor mij geen probleem. Ik heb hele gevoelige darmen waardoor alcohol vaak geen pretje is.
  Ik zit alleen met hoe ik dagelijks 250 gram groente (hoeveel groente is dat eigenlijk?) naar binnen krijg? Ik eet 2 tot 3 keer in de week op mijn werk met kinderen en daar krijg ik dit niet altijd naar binnen. Daarnaast moet ik eten wat de pot schaft, omdat de kinderen dit ook moeten doen. Ik ga daar nog even over nadenken?. Het fruit gaat mij wel lukken.
  Leuk idee!

 8. Ik doe zeker mee, ik haal makkelijk 2 stuks fruit en vaak ook wel 400 gram groente. Ik drink alleen met uitgaan, verder nooit dus alleen het bewegen zal iets meer moeite kosten

 9. Ik doe ook mee!!
  Het bewegen wordt wel echt een uitdaging voor mij maar wat alcohol en groenten betreft komt het helemaal goed!
  Ik heb een spastische darm en sinds een jaar reageren mijn darmen heel slecht op alcohol.. jammer genoeg 😉

 10. Tof weer een challenge!
  Na de laatste challenge heb ik het eten van voldoende groente en fruit redelijk kunnen volhouden. In de zomer is het altijd makkelijker met lekkere aardbeien en bosbesjes en vaak sla voor lunch of diner.
  Ik sport 3-4 keer per week dus ik moet wel echt zorgen dat ik op een van de overige dagen ook een lekker stuk ga lopen ofzo.
  Oh en de alcohol is een makkie voor mij, ik drink namelijk nooit 😉
  Wat voor dingen kunnen we posten met de hashtag? Ik ben meestal meer passief op instagram maar het lijkt me wel leuk om wat actiever mee te doen met de challenge!

 11. Leuke challenge! Ik ga ‘m in oktober doen, want in september heb ik twee weken vakantie. En om dan geen wijntjes te kunnen drinken… 🙁

 12. Ik doe mee! Ik heb ook net een afspraak voor een intake op de sportschool gepland, dus dit is alleen maar extra motivatie!
  Goed dat je trouwens aangeeft van de komkommer en tomaatjes, had ik helemaal niet zo snel bij stilgestaan. Anders vind ik het ook moeilijk om aan 250 gram groente te komen.

 13. Ik ben na mijn vakantie automatisch weer begonnen met mijn oude levensstijl, daar keek ik ook echt naar uit! Maar ik kan me wel goed voorstellen dat zo’n challenge een fijn steuntje in de rug is 🙂

 14. Deze week nog vakantie.Wordt moeilijk op de camping om niet te zondigen en het is zo gezellig samen met buren en vrienden een glaasje te nemen.Koken redelijk gezond gedaan met veel groente en gezonde salades.Veel fruit gegeten. Alleen het bewegen is er bij ingeschoten.Dus vanaf maandag ben ik ook erbij althans
  We proberen het.

 15. Leuke challenge! Ik was zelf ook al van plan om de hele maand september niet te drinken, gezonder te eten en meer naar de sportschool te gaan, dit sluit er perfect bij aan ;). Dus ik doe zeker mee!

 16. Jaaaa, challenges altijd leuk.
  Deze wordt makkelijk voor mij, want ik sport 6x per week, ik drink nooit alcohol, ik eet elke dag 3 stuks fruit en minstens 250 gram groente. Dus dat gaat lukken! 🙂

 17. Ik doe ook mee, op de alcohol na Ik drink bijna niet. (lees minder dan 3 a 4 keer per jaar) dus als ik daar echt zin in heb dan neem ik dat gewoon. Al is de kans dus groot dat ik het als nog niet drink. 30 min per dag bewegen is wel een uitdaging. Zeker omdat ik nog herstellende ben van een blessure, maar als ik het goed verdeel over mijn dag kan ik het misschien wel halen. 250 gram groente per dag haal ik makkelijk, ik zit eerder op 400 a 500 gram per dag. Ik eet twee keer per een dag een maaltijd met ruim 200 tot 400 gram groenten. (bv als ik koolhydraten vervang voor groenten) Fruit is iets minder mijn ding, maar met dit warme weer is ijs natuurlijk heerlijk. Dus word mijn doel om elke dag een ijsje te eten (lees 200 gram diepvriesfruit +200 gram kwark)

 18. De afgelopen 10 jaar heb ik 3 flesjes flugel op. Dus Alcohol skippen is een makkie
  Bewegen moet ik echt inplannen en de groente wegen. Maar in ga er zeker voor! Leuke challenge

 19. Proest net van schrik mijn laatste slok wijn bijna uit, jammer dat ik hem niet bewuster heb opgedronken. Dat is nu net wat je bedoelt volgens mij. Ik doe mee ….

 20. Yes! Ik ben blij met deze challenge. Want tijdens de zomer heb ik het serieus laten hangen. Sport redelijk ok, doordeweeks voeding ook, maar héél véél feestjes met lekker eten en aperootjes en wijntjes. Vanaf vandaag gaan de kinderen weer naar school, dus hoog tijd om zelf weer in het gareel te gaan lopen. Groente en fruit komt in orde. 5 x 30 minuten bewegen… tijd om mijn yogamatje weer boven te halen. En vorig jaar heb ik ook een alcoholvrije september gedaan ( 1 keer gezondigd).
  Ik heb af en toe eens een schop onder mijn kont nodig.

 21. Ja leuk! Ik ga mij er ook aan wagen. Vind het vooral ideaal dat je mag eten wat je wilt. Want anders kan ik mijn baksels niet proeven en dat zou zo jammer zijn haha. Alleen even groenten wegen en fruit inslaan. 🙂

 22. Jaaa,ik ga ook mee doen!! Sporten en groente&fruit eten is geen probleem maar ik vind ik het weekend een drankje op zijn tijd wel erg lekker….nah deze maand dus even niet 😉
  Succes allemaal!!!

  ps. ik volg je al een tijdje maar heb nog nooit iets geplaatst,dacht doe ik het nu.
  Jij bent echt een inspiratie bron voor mij met eten, tips geven en met thuis oefeningen deze zijn soms flink pittig maar wel een erg leuke uitdaging….
  Bedankt hiervoor!!

  Groetjes Sandra

 23. Ik ga mee doen, maar wel op mijn manier. Ik heb een gastric sleeve, dus mijn porties zijn kleiner en proteïne is het belangrijkste. Wel merk ik dat mijn eten qua koolhydraten te veel en verkeerd is. Ik ga daar in minderen en daarvoor meer groente en fruit eten. Maar of ik de hoeveelheden haal…. Vooral 200-250 gram groente is qua portionering lastig in te passen in 6 eetmomenten. Alcohol drink ik niet en met 3 x 1 uur sporten en 5 dagen op de fiets mijn dochter naar school brengen (1,5 km enkele reis) zit bewegen wel goed.

 24. Ik ben 77 en doe mee!
  Ik heb een hometrainer en ik houd van groente en fruit.
  Eén glaasje rode wijn ‘savonds mag dat\? Het is mijn “slaappil”

 25. 1 dagje te laat, maar ik doe mee!

  Heb je misschien nog tips hoe ik kan bewegen en strakker kan worden zonder naar de sportschool te moeten?

  Alvast bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram