Squat met elastiek
| 30 augustus 2020

Quick Tip: Doe jouw squat met elastiek!

De squat is denk ik een van de meest bekende oefeningen uit de fitnesswereld. Het is echter ook een oefening waar ontzettend veel mensen mee worstelen. Logisch vind ik, want een juiste houding krijgen is best een uitdaging! Ik heb daarvoor een tip die voor mij en voor heel veel mensen die ik begeleid goed werkt: Doe jouw squat met elastiek! Ik leg het hieronder beter uit.

De squat

De squat is een oefening die je op heel veel manieren kunt uitvoeren. Gewoon met je eigen lichaamsgewicht (airsquat), met een barbell, met dumbells, met een kettlebell, met je voeten heel breed (sumo squat) of juist wat smaller, met behulp van een swiss ball, bosu ball en ga zo maar door.

Het is een oefening waarmee je vooral je benen traint, zowel de voorkant (quadriceps) als de achterkant (hamstring) en afhankelijk van je houding in meer of mindere mate de binnen- en/of buitenkant van je benen en zelfs je kuiten. Daarnaast train je met de squat ook je bilspieren en zelfs je onderrug en buik (core) doen mee om de houding goed te kunnen houden.

Een mega veelzijdige oefening dus, die ontzettend vaak gebruikt wordt tijdens het sporten.

Problemen in de houding

Een juiste houding aannemen bij een squat is voor veel mensen onwijs lastig. Logisch, want je moet aan heel veel dingen denken. Bij een beginner raad ik onder andere aan om de knieën niet voorbij de tenen te laten gaan en je rug goed recht te houden. Ook is het belangrijk dat je knieën in dezelfde richting wijzen als je tenen. Bij héél veel mensen gaan de knieën iets te veel naar binnen, zeker als je moe bent. (zie hieronder) Ik heb hier zelf overigens ook last van als ik niet op let!

Squatten in een verkeerde houding kan ernstige blessures opleveren. Zeker als je het vaak doet en/of het gewicht waarmee je squat flink opbouwt, of als je al een gevoelige onderrug of gevoelige knieën had.

knieen goed recht met squat

Voordelen van een squat met elastiek

Een trucje dat ik al veel mensen heb meegegeven om de houding te verbeteren, is de squat met elastiek uit te voeren. Hierdoor word je namelijk gedwongen je knieën iets naar buiten te duwen, om spanning te houden op het elastiek. Gaan je knieën iets naar binnen, dan merk je dit direct doordat het elastiek slapper komt te hangen. Je kunt jezelf dan corrigeren.

Een andere mooie bijkomstigheid, is dat je door een squat met elastiek uit te voeren, het beter voelt in je bilspieren. Vooral vrouwen vinden dit over het algemeen erg fijn :). Bij de meeste mensen zijn de spiervezels aan de voorkant van de bovenbenen dominant tijdens het squatten, waardoor ze de bilspieren niet of nauwelijks voelen. Probeer maar eens een elastiek te gebruiken, je merkt vast verschil!

Welk elastiek?

Welk elastiek je gebruikt, maakt eigenlijk niet zo veel uit. Deze goedkope variant heb ik bijvoorbeeld jaren met veel plezier gebruikt. Vooral voor beginners zijn deze perfect. Momenteel gebruik ik persoonlijk liever wat stevigere elastieken van stof (zie hieronder), omdat ze stugger zijn (dus zwaarder!) en een anti-sliprandje hebben waardoor ze niet verschuiven over mijn benen. Je vind ze bijvoorbeeld hier. Ik denk dat gevorderde sporters meer plezier zullen hebben van deze aankoop.

Fitness elastiek

Mijn tips voor jou

Ik raad je dus zeker aan om eens te proberen te squatten met een elastiek! Vrijwel gegarandeerd zal je houding verbeteren, beter blijven als je vermoeid raakt én je voelt meer spanning op je spieren tijdens de hele oefening. Daarbij wil ik je nog het volgende meegeven:

  • Focus eerst op een goede houding, voordat je ernaar streeft een hele diepe squat te maken. Uiteindelijk zou het mooi zijn als je iets dieper kunt squatten dan 90 graden, maar dat komt wel als je de houding helemaal door hebt.
  • Voor het dieper squatten is het handig om ook te werken aan je flexibiliteit. Rek bijvoorbeeld regelmatig je hamstring en kuit/achillespees.
  • Oefenen met een goede houding gaat beter als je een squat zonder gewicht, of met een klein gewicht uitvoert. Ook hier weer geldt: éérst een goede houding, voordat je het trainingsgewicht langzaam kan opbouwen.
  • Heb je moeite met je billen goed naar achteren duwen tijdens de squat? Zet dan eens een stoel of een bankje een stukje achter je. Oefen met deze aanraken met je billen en weer opstaan.
  • Op de foto doe ik een airsquat, zonder extra gewicht. Je kunt squatten met een elastiek echter ook heel goed mét gewichten doen. Persoonlijk neem ik dan liever íets minder gewicht dan normaal, omdat ik de oefening met elastiek heftiger vind dan zonder.

Ik hoop dat je iets heb gehad aan mijn tip! Veel succes met trainen.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens een squat met elastiek gedaan? Wat vond je ervan?

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat jij iets koopt nadat je op de link hebt geklikt, ik een heel klein deel van het aankoopbedrag ontvang. Voor jou maakt het verder geen verschil.

2 reacties

  1. Ik heb hyper mobile knieën en het elastiek Helpt mij inderdaad om mijn knieën recht te houden. Ik gebruik het nu al een tijdje en heb minder pijn in mijn knieën na het sporten.

  2. Hoeveel squats adviseer je per dag te doen? Ik zou het overigens leuk vinden als je weer eens een video maakt voor beenspieren van max. een half uur

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram