Hoe ik gezonder ben gaan leven
| 19 oktober 2019

Question, sporten in een crop top of sportBH?

Vandaag ben ik weer eens benieuwd naar jouw mening. Vrijwel precies vijf jaar geleden stelde ik dezelfde vraag. Wat vind jij van sporten in een crop top of een sportbh? Vind je het mooi bij anderen? Of raak je er misschien door geïntimideerd? Of misschien doe jij het zelf ook wel!? Daar gaan we het vandaag over hebben. Uiteraard geef ik je ook mijn uitgebreide mening.

De situatie

Ik zie het steeds meer gebeuren in de sportschool, dames die trainen in een korte top, waardoor je een (groot) deel van hun buik ziet. Soms dragen ze zelfs alleen maar een sportbh. Ik heb het gevoel dat deze trend zich de laatste tijd steeds meer doorzet. Ongeveer 15 jaar geleden (ik voel me echt oud nu) was het in sommige sportscholen zelfs niet toegestaan om topjes zonder mouwen te dragen! Inmiddels komt dat volgens mij nergens meer voor en gaan we steeds vaker schaars gekleed.

Vijf jaar geleden gaven de meesten van jullie aan het bij anderen best prima te vinden, maar zelf echt niet in een korte top in de sportzaal te verschijnen. Ik ben heel benieuwd hoe dat nu is!

Platte buik??

De eerste reactie van veel vrouwen is vaak: daar moet je toch een MEGA strakke buik voor hebben!? Ik snap je gedachte, maar eigenlijk is dat onzin. Waarom zou het prima zijn om je blote buik te laten zien als deze plat is, terwijl het laten zien van een randje vet niet ok gevonden wordt? In theorie zou het voor alle vrouwen hetzelfde moeten zijn. Draag waar jij je comfortabel bij voelt (binnen de grenzen van respect)! Gelukkig merk ik dat het steeds meer ‘normaal’ wordt dat ook vollere vrouwen een stukje meer huid laten zien.

Ik moet zeggen dat de fitnesstrend van de laatste tijd gigantisch bijdraagt aan het dragen van een korte top. Tegenwoordig zijn super high waisted broeken namelijk helemaal hip! Daarmee verberg je juist dat deel van je buik wat het meest ‘flubby’ is. Het strakkere bovenste deel is wel te zien, waardoor je hele postuur ineens veel strakker lijkt.

Deadlift sporten in een crop top

Mijn vraag aan jou

Ok, mijn vraag aan jou is dus: Wat vind jij ervan als andere vrouwen een korte sporttop dragen? En zou je het zelf doen?

Mijn mening

Korte sporttop bij anderen

Ik vind het best tof als ik een vrouw zie die een korte sporttop draagt! Blijkbaar is ze zelfverzekerd genoeg om dat te doen en daar heb ik waardering voor. Het maakt dan trouwens voor mij niet uit of ze slank is of wat voller.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik er minder goed tegen kan als iemand met een arrogante houding in een korte top en een mega strak lichaam rond paradeert in de sportschool. Nergens voor nodig vind ik. Je mag uiteraard trots zijn op je lichaam, maar respecteer daarbij ook anderen.

Zware buikspieroefeningen

Korte sporttop bij mezelf

Vijf jaar geleden voelde ik me niet zelfverzekerd genoeg om een korte top te dragen. Inmiddels is dat niet meer het geval. Ik denk wel dat de hoge sportbroeken daar zeker aan bijdragen.

Toch draag ik nooit hele korte tops. De kortste die ik daadwerkelijk tijdens het sporten aan doe, zie je op de foto hierboven. Bij de andere foto’s in dit artikel heb ik mijn shirtje bewust uitgetrokken voor de foto. Vaak omdat ik dan een wijder shirtje draag waardoor je mijn houding niet goed kom zien, of omdat ik de foto met een reden zo wilde maken. Bijvoorbeeld omdat ik een artikel of video wil maken over vetverbranding of buikspieren.

De reden dat ik ze niet draag, is omdat ik het geen meerwaarde vind geven. Ook vind ik het iets minder hygiënisch om met een bezwete blote rug op fitnessapparaten te gaan zitten. Tenslotte zou ik het super vervelend vinden als anderen het aanstootgevend zouden vinden als ik met een blote buik train. Ik zou nooit mensen willen intimideren. Bovendien sport ik op de plek waar ik ook mijn bedrijf heb. Ik vind het niet nodig dat mijn cliënten me half naakt zien rondlopen :).

Optrekken

Soms doe ik het toch…

Het gekke is dat ik in het buitenland soms wel train in alleen een sportbh, zoals in Florida (zie foto hierboven). Ik denk dat dit te maken heeft met dat ik minder een band voel met de mensen om me heen. Het kan me minder schelen hoe ze over me denken. Ook lijkt het in warme landen veel meer normaal te zijn om zonder shirtje te trainen. Als het normaal is, dan zul je ook geen mensen shockeren, dus dan vind ik het helemaal prima!

Zo zou ik in sporten waar meer mensen het doen, zoals bijvoorbeeld bij atletiek, waarschijnlijk ook makkelijker mijn shirtje uittrekken.

Mijn conclusie

Ik vind het helemaal prima als anderen in een korte sporttop trainen. Sterker nog, vaak kijk ik er stiekem met grote bewondering naar! Maar doe het wel met respect.

Zelf houd ik vrijwel altijd lekker mijn shirtje aan. Ik een korte top geen meerwaarde hebben en het past niet bij de cultuur van onze sportschool.

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

Groetjes, Marloes

Zou jij trainen in een korte sporttop? En wat vind jij ervan bij anderen?

9 reacties

 1. Tegenwoordig train in thuis en draag ik alleen een sport bh en sportbroek. In de sportschool zou ik dat nooit doen, omdat ik dat idd dan niet zo netjes vind. Maar ik ben er ook niet zelfverzekerd genoeg voor. Ik zou het misschien alleen doen als ik een heel strak lijf heb, maar dat zou niet zo gauw gebeuren haha.

 2. Ik vind het zoals je zelf ook al schreef best gedurfd als andere vrouwen ermee rondlopen. Dan denk ik in mezelf “respect girl!”, vooral dan als ze net een tikkeltje voller zijn. Prachtig wanneer vrouwen hun vrouwelijkheid omarmen en er trots op zijn 🙂
  Ik ben ook geen fan van de paradepaardjes in de gym, maar die je zie je eigenlijk niet zo veel.
  Of ik het zelf zou doen… ja misschien wel, maar dan enkel in een gym waar alleen vrouwen trainen.

 3. Zelf ben ik erg onzeker over mijzelf en vind het vaak intimiderend als mensen met een mooier lichaam wel lijken te pronken in de sportschool en er half naakt bijlopen. Ik vind het prettiger te sporten in een sportschool waar kledingvoorschriften zijn. Geen blote buik,normaal shirtje met mouwen. Gekke is juist dat ik ondanks mijn vollere lijf,mij juist in de kleedkamers prima voelde,ik zag bij anderen dat een slanker lichaam niet perse mooier is. Dit gaf mij zelfvertrouwen. Onlangs ben ik gestopt bij de sportschool en doe nu oefeningen thuis, om de dag een uur. Voel me erg beoordeeld en onzeker in de sportschool en te kijk gezet soms zelfs door het personeel. Erg jammer. Ik heb sociale angst maar ik heb nog net genoeg zelfvertrouwen dat ik weet dat ik zonder de sportschool mijn doel ook ga bereiken.

 4. Ik vind het mooi en als ik anderen zie in een korte top vind ik het vaak heel mooi en knap dat ze dat dragen. Ik draag sowieso altijd een high waisted broek. Kort topje valt dan net op de rand. Als ik mijn armen omhoog heb zie je een klein stukje buik. Vind dat ik er (voor mezelf) niet strak genoeg uitzie ik een korter topje aan te doen. Bij anderen vind ik het wel helemaal prima.
  Op vakantie sport ik in een sport bh. Door de warmte maar dan loop ik ook grotendeels van de dag in een bikini dus dan is een sport Bh nog bedekter Haha.

 5. Ik kan echt met bewondering naar de vrouwen kijken die met alleen een sport bh of crop top lopen. Tuurlijk maakt het karakter of het iemand staat. Maar over het algemeen vind ik het sexy, stoer en goed om te zien dat iemand zo’n goed zelfvertrouwen heeft.

  Ik voel me er zelf nog niet echt comfortabel in. Thuis loop ik wel eens met alleen een sportbroek en sport bh, maar nooit in de sportschool. Dat vind ik inderdaad ook minder hygiënisch en voor nu is dat nog niet echt m’n comfortzone.

  Verder moet iedereen gewoon lekker doen waar ie zin in heeft. Ik bedenk altijd maar, je bent in de sportschool. Je bent er! Hoe je er ook uitziet, daar mag je trots op zijn 😊

 6. Ik heb afgelopen zomer op vakantie in een sportbeha zonder shirt eroverheen hardgelopen, maar verder heb ik altijd meer kleren aan. Ik sport veel buiten en het is het grootste deel van de tijd te koud, of anders heb ik geen zin om mijn schouders en rug in te smeren als de zon schijnt. Ik heb een redelijk platte buik, maar hij is wel zowat lichtgevend wit en dat zou me er vooral van weerhouden om in een crop top te sporten. Ik heb wel eens de vraag gekregen of ik in een grot woonde toen mensen mijn buik zagen. We zouden eens moeten ophouden met commentaar geven op andermans lichamen. Als ik andere mensen zie sporten in een crop top vind ik het stoer, maar ik vind wel dat ze netjes hun handdoek op de fitnessapparaten moeten leggen zodat ze niet overal zweet achterlaten.

  1. Ik vind het (als jongen) eigenlijk bijzonder dat vrouwen soms zo onzeker over hun lichaam zijn, terwijl dat echt onnodig is.

   Ik ben zelf 25 jaar en actief in de sportschool en aardig “breder” dan de gemiddelde Nederlander. En ik vind enkel een sportbh er juist bij vrouwen bijna altijd goed uitzien ( ja ook bij de dames die geen gebruinde buik hebben of geen extreem strakke buik/sixpack, zie andere reacties), het heeft iets atletisch. Ook hoef je er niet eens super slank voor te zijn, omdat de hoge broeken van tegenwoordig aardig wat verhullen. Alleen bij overgewicht moet je het niet doen.

   Bij ons in de sportschool is sporten in sportbh ook meer een standaard of iets normaals, vrouwen van 20 doen het en van 50 hier ook. Ik vind dat goed lekker aantrekken wat je zelf wil en fijn vindt. De mensen die erover oordelen zijn er bijna niet, behalve de vrouwen met flink overgewicht. Heb ze wel eens horen roddelen als er iemand anders langskwam, maar dat moet je negeren. Ze zijn immers gewoon jaloers.

   Van de dames die ik ken zijn eigenlijk allemaal positief na het dragen van enkel een sportbh, ze vinden het een soort vrijheid, maar om de stap te zetten is een soort kloof waar je overheen moet. En het zorgt daarna wel een positieve groei van je zelfvertrouwen heb ik begrepen.

   Uiteindelijk moet je natuurlijk dragen wat je zelf wilt en als je niet in enkel een sportbh wil sporten moet je dat natuurlijk niet doen. Wil je het stiekem wel, maar durf niet je dan moet je het gewoon eens proberen. Wat is er nu het ergste wat er gebeuren gaat? En bevalt het niet dan doe je de volgende keer gewoon weer een shirtje aan toch?

 7. Voordat de scholen sloten sportte ik regelmatig in legging met crop top en soms in sportbh. Ongeveer een jaar geleden had ik een ongezonde ‘relatie’ met de sportschool. Ik vond mezelf te dik (173 cm en 68 kilo), nu ik erop terug kijk was ik wat aan de vollere kant, maar te dik zou ik het nu niet meer noemen. Dit zorgde er wel voor dat ik 5 dagen per week langer dan een uur/ vaak zelfs 2 uur stond te trainen in de sportschool, buiten het dagelijkse uurtje fietsen naar en van school. Hierdoor had ik constant honger en ging ik ook meer eten. Ik dacht dat, dat wel kon aangezien ik toch zoveel deed sporten. Met het gevolg dat ik niet afviel en vaak zonder plezier en soms zelfs boos op mezelf was tijdens het sporten. Ik zag dan ook wel eens meiden sporten in de meest mooie sportsets, mét crop top. Ik dacht dan ‘ pfff dat zal ik nooit kunnen dragen ‘. Totdat ik het sporten langzaamaan los ging laten toen ik mijn vriend leerde kennen. Ik vond het fijn om met hem thuis te zijn en zat beter in mijn vel. Ik ging gezonder koken en was bewuster van wat ik at. Toen viel ik voordat ik het wist 8 kilo af in 6 maanden. Ik sportte wel regelmatig, maar vooral voor mijn plezier en omdat ik me er goed bij voelde. Toen ik mijn streefgewicht van 62 kilo plots al voorbij was en goed in de spiegel kijk, dacht ik ‘wauw Emily je bent er’ (Nu probeer ik op gewicht te blijven en meer te eten, zodat ik niet verder afval). Ik beloonde mezelf met een mooie sportset met crop top en ging daarin sporten. Ik was trots op mezelf. Door dit artikel realiseer ik me weer hoe ik mij voelde vorig jaar en dat het dus best intimiderend kan zijn voor andere. Het is inderdaad ook helemaal niet nodig. Ik zal er op gaan letten. Bedankt voor dit artikel!

 8. Hi
  Ik heb een vraagje. Weet jij of deze kleding goed is: https://www.fitenstyle.nl/sets/. Ik vind de kleiding er hier er leuk uitzien maar ik weet niet of de kwaliteit goed is. ik volg je nu al een tijdje en hoop dat jij me hiermee kan helpen.

  Alvast bedankt

  Sylvie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram