plank challenge
| 4 februari 2021

Pas op met buikspieroefeningen… – Mijn tips!

Mijn best bekeken video’s op YouTube zijn die met buikspieroefeningen. Ook krijg ik er de meeste verzoekjes over. Vrijwel iedereen is er gek op! Vooral nu we allemaal thuis sporten, merk ik dat buikspieroefeningen massaal worden gedaan. Ik vind het daarom hoog tijd voor een paar waarschuwingen…

Het nut van buikspieroefeningen

Met buikspierofeningen maken we de spieren van de buik sterker. Klinkt logisch, right? Toch hebben veel mensen het idee dat ze met buikspieroefeningen buikvet verbranden. Dat is niet het geval. Sowieso kun je niet bepalen waar je het vet verbrandt als je traint. Jouw lichaam bepaalt waar het vanaf gaat, dit is vaak genetisch bepaald door je lichaamsbouw.

Van alleen buikspieroefeningen krijg je dus geen platte buik. Daarvoor zul je ook echt vet moeten verbranden (= meer calorieën verbruiken dan je binnen krijgt). Ze zijn echter wel goed om te doen, omdat sterke buikspieren als een soort van corset werken voor je wervelkolom. Ze helpen je houding goed houden en beschermen tegen blessures.

thuis workout buikspieren

Een juiste houding…

Buikspieroefeningen zijn dus heel goed voor je lichaam…mits je ze op de juiste manier uitvoert! Er zijn twee belangrijke fouten die ik ontzettend vaak zie:

  • Je nek teveel belasten door je kin op je borst te plaatsen of je hoofd teveel naar voren te bewegen. Houd tijdens het doen van buikspieroefeningen je nek zo veel mogelijk in een neutrale positie. Op de foto hierboven houd ik mijn handen achter mijn hoofd, maar ik trek nooit aan mijn nek! Mijn kin en hoofd staan neutraal, niet te ver naar voren of richting mijn borst. Waarschijnlijk voel je je nek tijdens het doen van bepaalde oefeningen, dat is logisch! Dat heb ik ook :). Je spant die spieren namelijk ook aan. Voel het echt vervelend? Stop de oefening dan! Als je het vaker doet wennen je spieren eraan en gaat het vaak beter.
  • Je rug teveel belasten door hem te hol of te bol te maken. Bij de oefeningen hieronder zie ik vaak een bolle of een holle rug. Ook bij de plank (foto bovenaan) is dit vaak het geval. Let erop dat je rug in een neutrale positie blijft! Bij mij is mijn rug licht hol als ik sta, dat mag zo blijven. Ik trek hem echter nooit holler! Bij de leg lift (tweede foto hieronder) houd ik mijn handen onder mijn billen om een holle rug te voorkomen als mijn benen beneden zijn. Trekt jouw rug toch nog hol? Laat je voeten dan minder laag gaan. Ook dit zal bij vaker oefenen steeds beter gaan.

Buikspieren vet verbranden

Buikspieroefeningen tips

Train ook je onderrug!

Ik zei het al even, sterke buikspieren zijn als een soort corset voor je wervelkolom. Ze vormen echter alleen een corset aan de voorkant! De steun aan de achterkant moet namelijk verzorgd worden door de spieren in je onderrug. Ik zie het ontzettend vaak gebeuren dat mensen heel erg de focus leggen op het doen van buikspieroefeningen, maar de onderrug vergeten. Je begrijpt misschien wel dat je lichaam hierdoor flink uit balans kan raken, met rugklachten tot gevolg. Ik raad je dan ook echt aan om ook je onderrug te trainen. Bijvoorbeeld met de volgende video:

Bouw langzaam op

Daarnaast is het natuurlijk ontzettend belangrijk om buikspieroefeningen langzaam op te bouwen. Doe je te snel te veel? Dan is de kans op een slechte houding en daaruit voortkomende blessures heel groot. Eis dus niet teveel van jezelf. De video hieronder is bijvoorbeeld een goede om mee te beginnen. Ook deze kan echter nog te zwaar zijn! Stop dan gewoon als het genoeg is voor jou en probeer het later nog eens. Je zult merken dat het steeds beter gaat!

Heb jij al relatief sterke buikspieren? Probeer dan deze eens:

Extra tips

Dan nog een paar extra tips die ik je nog wil geven:

  • Er zijn veel producten die je beloven te helpen bij het trainen van je buikspieren, zoals bijvoorbeeld een ab-roller. Hier kun je echt prima zonder! Doe maar eens de video hierboven, oefen met je houding en let goed op mijn aanwijzingen.
  • Zoals bij elke oefening, is mind-muscle connection heel belangrijk. Probeer tijdens het doen van buikspieroefeningen gericht je buikspieren aan te spannen en al je aandacht daarheen te laten gaan.
  • Elke dag buikspieroefeningen doen, zou ik niet aanraden! Je spieren hebben rust nodig na een training. Sla dus liever een dag over.
  • Besef dat je met heel veel andere oefeningen ook je buikspieren traint. Bijvoorbeeld bij het doen van squats, standings rows, deadlifts etc. Het is dus écht niet nodig om elke training een kwartier aandacht te besteden aan je buikspieren.
  • Ik doe buikspieroefeningen meestal aan het einde van mijn training. Als mijn buikspieren namelijk flink verzuurd zijn, dan worden andere oefeningen ook lastiger om uit te voeren!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips! Veel succes met het doen van buikspieroefeningen :).

Groetjes, Marloes

Doe jij vaak buikspieroefeningen?  

4 reacties

  1. Ik ben sinds een maand begonnen met sporten.
    Ik doe gemiddeld 1 keer in de week buikspieroefeningen. Daarbij doe ik in de week bij mooi weer een wandeling van ongeveer 1u. Of een kleine wandeling met de hond, 2 à 4 keer in de week.
    Bij slecht weer doe ik 2 keer in de week een video van YouTube (optima vital).

  2. Ik wil ook beginnen met thuis sporten. Alleen dat durf ik niet goed. Ik doe altijd de oefeningen verkeerd, waardoor ik snel blessure krijg. Toen ik bij een sportschool pilates deed, bleef ik alles verkeerd doe. Heb jij daar tips voor?

  3. Dank je voor de tips! Ik merk vaak dat ik een zere nek krijg van bepaalde oefeningen. Ik doe buikspier oefeningen voornamelijk om een sterke core te krijgen voor het hardlopen 🙂 Ik vind het wel lastig om bij bepaalde oefeningen mijn buikspieren echt te laten werken, het is niet altijd heel eenvoudig om je buik aan te spannen.. blijven oefenen dus maar 😀

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram