Oefeningen voor hardlopers
| 22 oktober 2018

Oefeningen voor Hardlopers – Buiten Krachttraining Doen

Hardlopen is een van de meest populaire sporten in Nederland. Ik merk echter dat heel veel hardlopers (vrijwel) niets anders doen dan lopen. Het zou ontzettend goed zijn om krachttraining te doen naast het lopen. Waarom dit zo is en hoe je dat gemakkelijk buiten zou kunnen doen, vertel ik je in deze video!

Waarom krachttraining bij hardlopen

Het doen van oefeningen voor je spieren verbetert niet alleen je houding, coördinatie en stabiliteit, maar het helpt ook blessures voorkomen en het verbetert uiteindelijk ook je loopresultaten. Met een stevige core en sterkere spieren, kan je lichaam nu eenmaal veel meer aan. Ik heb al veel hardlopers getraind die oprecht verbaasd zijn over de resultaten.

De oefeningen in deze video

Ik richt me in de video op oefeningen die super geschikt zijn voor hardlopers. We trainen namelijk onder anderen de core (onderrug en buik), beenspieren en bilspieren. Daarnaast leggen we de focus op de stabiliteit van onder andere de knieën. In de video doe ik de volgende oefeningen voor en geef ik je de belangrijke aandachspunten:

 1. Squat
 2. Jump squat
 3. Lunge
 4. Dynamische lunge
 5. Schaatssprongen
 6. Dips
 7. Opdrukken
 8. Plank variatie
 9. Step-up
 10. Bulgarian split squat

Ik gebruik voor de laatste vijf oefeningen een bankje, iedere verhoging werkt echter prima! Er is altijd wel iets te vinden in de buurt van jouw loopterrein.

Hoe maak je jouw eigen schema?

Ik raad je aan om per keer zo’n 4-6 oefeningen uit te kiezen. Voer deze zo’n 10-20 herhalingen uit voor 3 sets. Tussen de sets neem je ongeveer 30 seconden rust. Het zou ideaal zijn om zulke krachtoefeningen zo’n 2-3x per week te doen.

Natuurlijk kun je de oefeningen ook binnen doen, als je thuis komt van jouw rondje lopen. Gebruik gewoon een stoel voor de laatste 5 oefeningen.

Groetjes, Marloes

Doe jij krachtoefeningen naast het hardlopen?

Eén reactie

 1. Bedankt voor deze video, ik weet dat ik eigenlijk meer krachttraining zou moeten doen als hardloper maar het schiet er toch vaak weer bij in. Nu ga ik na mijn rondje eens deze oefeningen doen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram