Bewegen Tips

Oefeningen voor de ‘Kipfilets’ (Triceps)

Door

Collagetriceps

Voor veel vrouwen (en mannen) is het een puntje van irritatie, dus zwabberende stukje aan de achterkant van de bovenarmen als je zwaait. Om deze ‘kipfilets’ wat strakker de krijgen, is het belangrijk dat je de achterkant van de bovenarmen (triceps) traint. Vandaag geef ik je een heel aantal verschillende oefeningen die heel gericht die plek aanpakken!

Vrijwel alle vrouwen die ik begeleid in de sportschool, vragen me naar oefeningen voor deze spier. Dat bracht me op het idee om er een artikel van te maken. Ik wil echter eerst even een misverstand uit de wereld helpen. Als je zwaait met een ontspannen bovenarm, zal je altijd een zwabberend stukje houden! Pas als je de spier aanspant (bijvoorbeeld door een vuist te maken) tijdens het zwaaien, kun je beoordelen of er écht nog iets te trainen valt. Spieren kunnen namelijk ook zwabberen :). Nu we dit duidelijk hebben, gaan we direct door met de oefeningen!

Dips

We beginnen met de ‘Dips’. Deze oefening kun je heel goed thuis doen. Zoek een verhoging (stoel, bedrand, lage tafel etc.) en steun erop met je handen. Je vingers wijzen richting je billen en je billen blijven dicht bij je handen. Zak door je ellebogen met je billen richting de vloer en duw je weer op. Houd je schouders laag! Hoe deze oefening ook zou kunnen, zie je aan het eind…..:)

Extension liggend

Dan een ‘Extension’ terwijl je ligt op een bankje. Pak een gewicht in je handen (dumbells, een schijf, een stang, alles is prima!). Houd het gewicht voor je borst, met je handen op schouderbreedte. Buig je ellebogen en laat het gewicht richting je voorhoofd gaan, je ellebogen blijven naar het plafond wijzen! Duw het vervolgens weer op. Let erop dat je rug niet hol wordt! (In ieder geval niet holler dan hij normaal gesproken is) Dit doe je door je buik aan te spannen.

Extension

Deze ‘Extension’ kun je ook staand doen. Pak een gewicht in je handen en houd deze boven je hoofd. Plaats een been voor en een achter voor een rechtere rug. Laat het gewicht naar achter zakken, ook nu blijven je ellebogen richting het plafond wijzen. Duw het gewicht weer op. Houd ook nu je rug recht!

Kickbacks

Met een dumbell in je hand, kun je deze ‘Kickbacks’ doen. Steun met een hand en een knie op een bankje, houd de dumbell in je andere hand. Houd je elleboog hoog, de dumbell hangt daar recht onder. Strek vervolgens je arm en laat weer langzaam zakken. Houd je rug recht en je buik aangespannen.

Opdrukken

Met een kleine aanpassing, maak je het ‘Opdrukken’ nóg meer een triceps-oefening. Je plaatst je handen op schouderbreedte naast je borst (smaller dan bij het normale opdrukken!) vervolgens zak je door je ellebogen en duw je je weer op. Houd je ellebogen dicht bij je lichaam en voorkom dat je rug holler wordt dan normaal. Deze oefening kun je natuurlijk ook op je tenen uitvoeren, maar dan is hij loodzwaar!

Pulldown

Vervolgens laat ik je een ‘Pulldown’ zien. Hiervoor heb je een pully nodig, met een stang of een ander geschikt handvat eraan. Ik vind dit dubbele touw ideaal! Sta rechtop, een been voor en een been achter. Houd je armen in 90 graden met je ellebogen naast je lichaam, dit is je startpositie! Duw vervolgens je handen naar beneden en laat ze weer terugkomen tot 90 graden, niet verder! Alleen je onderarmen bewegen, je ellebogen blijven naast je lichaam.

Pullover

Dan een oefening die wat lastiger is qua houding, de ‘Pullover’. Pak een stang (of dumbells) op schouderbreedte voor je navel vast, houd je ellebogen in een hoek van 90 graden. Houd deze hoek in de ellebogen, terwijl je de stang langzaam voor je borst beweegt, tot hij boven je hoofd uitkomt. Nu beweeg je hem weer terug. Het is bij deze oefening heel belangrijk dat je je rug recht houdt!

Dips full

Tenslotte zoals beloofd de hardcore variant van de ‘Dips’. Hiervoor heb je een steun nodig, die op vrijwel elke sportschool te vinden is. Hang boven de grond terwijl je met je handen steunt op de handvatten. Zak door je ellebogen en duw jezelf weer op. Deze oefening deed ik 10x……..ok…ok….ok, ik zal niet liegen. Toen ik doorzakte voor de foto, ben ik naar beneden gestort, ik kwam niet meer omhoog :D. Deze oefening is te zwaar voor mij, zeker omdat we de foto’s na een training namen! Ik ga voor de eerste variant.

Mijn advies is om per training 1 of 2 van deze oefeningen uit te voeren. Doe ze 3 x 15 herhalingen met 30 seconden rust tussendoor. Gebruik een gewicht dat je nét 3 x 15 herhalingen kunt uitvoeren.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze uitleg!

Groetjes, Marloes

Train jij gericht jouw bovenarmspieren?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Saffia 8 jarengeleden

  Handig dit artikel!

  Reageer
 2. Marvin 8 jarengeleden

  Leuk artikel! Denk dat mensen hier zeker iets aan hebben bij het kiezen van de juiste oefening voor triceps. Afwisseling is key in mijn ogen 🙂

  Reageer
 3. Caroline 8 jarengeleden

  Ja om m’n armen sterker te maken. Nu wil ik graag trainen op het verlengen van m’n beenspieren. Bij oefeningen waar ik m’n been recht in de lucht moet doen, lukt dat totaal niet. Kan je dit eventueel ook met cardio voor elkaar krijgen?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Nee, dat kun je doen door vaak te rekken. Kijk eens een van mijn stretchvideo’s 🙂

   Reageer
 4. NIels Thijssen 8 jarengeleden

  N.a.v. Marloes vraag/stelling: Ik train niet gericht specifiek meer bovenarm-spieren. Door jarenlang motorrijden (sportmotor FTW), mountainbiken en wielrennen hang je toch al veel/vaak op schouders/bovenarmen. Nu met zwemtraining (PR vandaag gezet op afstand van 1750mtr #trots) krijgt rug/schouders (en beenpartij) meer dan genoeg prikkels. Maar ‘vroeger’ (toen ik met fitness bezig was), heb ik wel dergelijke oefeningen zoals Marloes toont uitgevoerd (maar dan met dumbells/halters ipv een stang). Schouder en armpartij vind ik goed genoeg voor mij… t’is nu even dat wintervachtje 😉 op mijn buik ‘opbranden’, maar dat gaat vanzelf vanaf maart met 2-3x per week 100km woon-werkverkeer op de racefiets…naast zwemmen/hardlopen.

  Reageer
 5. Judy 8 jarengeleden

  Marloes,

  Mag ik vragen waar jij je matjes vandaan haalt? Ik heb er een poosje terug een aangeschaft, maar ben er niet tevreden over. Hij verschuift tijdens de oefeningen en is dus niet echt ideaal.
  Ik hoor graag jou tips!

  Groetjes

  Reageer
 6. Judith 7 jarengeleden

  Duidelijke uitleg! Nog even één vraagje; hoe vaak in de week moet je deze oefeningen doen?

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat ligt er helemaal aan wat je verder nog doet! Ook zou ik nooit aanraden om je alleen op dat deel van je lichaam te focussen. Maar ik zou zeggen minimaal 2x per week en maximaal 3-4x.

   Reageer
 7. Marijke 7 jarengeleden

  Hallo allemaal,
  Braaf doe ik bijna alle oefeningen zoals opgegeven en boek al wat resultaat.
  Helaas merk ik aan mijn kleding dat de schouders ook iets breder zijn geworden.
  Dit is zeker niet de bedoeling, wat gaat hier fout??graag jullie mening hierover.

  Groetjes,
  Marijke

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat kun je helaas niet altijd voorkomen. Misschien minder gewicht en iets meer herhalingen doen!

   Reageer
 8. Susanne 7 jarengeleden

  Wat een goed artikel! Precies wat ik zocht, met foto’s en een duidelijke uitleg. Sinds 1 juni begonnen met me lifestyle te veranderen! Door veel sporten en gezond eten al 26 kilo afgevallen. En doordat ik veel sport valt het hangen van me vel mee, alleen me kipfile’s! Nu deze oefeningen uitoefenen en hopen dat het gaat verstevigen! Thnx!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: