nieuwe richtlijnen voor beweging
| 26 augustus 2017

Nieuwe Richtlijnen voor Bewegen

Je hebt er vast wel iets over gelezen of gehoord de afgelopen week, de gezondheidsraad heeft de richtlijnen voor bewegen vernieuwd! In dit artikel vertel ik je precies wat je volgens deze richtlijnen zou moeten doen om gezond te blijven en wat ik vind van deze nieuwe eisen. Natuurlijk ben ik ook super benieuwd of jij aan de richtlijnen voldoet.

De Gezondheidsraad
Het nieuwe advies is afgegeven door de Gezondheidsraad. Dit is is HET bedrijf in Nederland dat onafhankelijk advies geeft over gezondheid. Ze baseren hun richtlijnen op wetenschappelijk onderzoek.

De nieuwe richtlijnen
Hieronder kort samengevat de nieuwe richtlijnen voor bewegen:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter!
 • Volwassenen moeten per week 2,5 uur (150 minuten) matig intensief bewegen. Voorbeelden zijn wandelen en fietsen. Verdeel dit over diverse dagen.
 • Kinderen moeten 1 uur per dag matig intensief bewegen.
 • Doe minimaal 2x per week spier- en botversterkende activiteiten* (kinderen 3x, ouderen kunnen dit het beste combineren met balansoefeningen).
 • Voorkom veel stilzitten
 • Langer, vaker of intensiever bewegen geeft meer voordelen.

* Met spierversterkende oefeningen worden krachtoefeningen bedoeld, dit kun je zowel met als zonder gewicht doen. Bij botversterkende oefeningen bedoelen ze belasting met alleen het eigen lichaamsgewicht.

Wat is er veranderd?
Voorheen waren er 3 normen, de gezondheidsnorm, de fitnorm en de combinorm. Deze zijn nu samengevoegd tot één advies. Daarbij wordt het negatieve effect van stilzitten extra benaderd, net als het positieve effect van extra bewegen.

Onderzoek heeft nog eens extra duidelijk gemaakt hoe positief bewegen werkt voor onze gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en symptomen van depressie. Daarnaast verlaagt het de kans op verschillende soorten kanker. Hoe meer beweging, hoe groter de positieve effecten. Bij ouderen en kinderen heeft bewegen nog specifieke voordelen. Hier lees je daar meer over.

Ook is gebleken dat veel zitten juist heel slecht is voor de gezondheid. Als je daarnaast veel beweegt, is deze slechte invloed minder. Beweeg je meer dan de norm, dan kan veel zitten geen kwaad.

Mijn mening
Ik ben enthousiast over de nieuwe normen. Ik denk dat het voor veel mensen moeilijk zal zijn om te behalen, dat wel. Maar eerlijk is eerlijk, dit is nu eenmaal nodig voor een fit en gezond lichaam. Ik ben vooral over de volgende punten enthousiast:

 • Het feit dat meer bewegen alleen maar beter is, wordt extra benadrukt.
 • Het gevaar van veel stilzitten wordt benadrukt, maar ook de mogelijkheid om deze negatieve effecten te vermijden!
 • Het woord ‘sporten’ wordt niet genoemd. Ik vind het goed om mensen te laten beseffen dat je in beweging zijn zo veel belangrijker is dan keihard jezelf afbeulen. Ik schreef daar eerder al een artikel over.
 • Het belang van balansoefeningen en spieroefeningen bij ouderen wordt extra benaderd. Ik vind dit super belangrijk! Ik merk dat ouderen hierdoor meer kracht hebben, langer op zichzelf kunnen wonen, minder snel vallen en minder lichamelijke klachten hebben.

Voldoe ik aan deze richtlijn?
Volgens schattingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voldoet ongeveer 45% van de Nederlanders aan deze richtlijnen. Dat betekent dat meer dan de helft van ons, niet voldoende beweegt!

Ik voldoe er wel aan, ik sport zo’n 6 uur per week, verdeeld over 5 dagen. Daarnaast wandel/fiets ik elke week kleine stukjes. In mijn dagelijks leven zit ik vrijwel altijd stil (want, diëtist en blogger). Ik ben dan ook heel blij om te lezen dat dit stilzitten geen negatief effect heeft, omdat ik daarnaast meer beweeg dan de norm.

Ik ben heel benieuwd of jij voldoet aan deze nieuwe richtlijnen! Laat het me hieronder zeker even weten. Dat kan natuurlijk anoniem als je dat prettiger vindt, je e-mailadres maak ik nooit bekend.

Groetjes, Marloes

Voldoe jij aan de nieuwe richtlijnen?

22 reacties

 1. Zag het advies inderdaad al ergens voorbij komen. Ik verwacht dat ik boven de norm uitkom…
  4x in de week hardlopen tussen de 5-7 km per x.
  1x in de week fietsen 20 km
  Iedere dag wandelen, gemiddeld uur per dag denk ik (minimaal 13.000 stappen).

  Echter heb ik ook 20 uur in de week een zittend beroep dat is wel echt balen vind ik.

  Verder doe ik dagelijks een work-out van jouw. (Ene x kort andere x lang, met of zonder gewicht, altijd 1x per week mrt gewicht)

 2. Aangezien ik weinig discipline heb, heb ik bewust gekozen geen rijbewijs te halen zodat ik verplicht ben te fietsen. Ik heb bewust gekozen voor schoonmaker als beroep en dat buiten mijn woonplaats in een omgeving met ziekte (verzorgingshuis) Ik ben elke dag dankbaar voor deze keuzes. Ik heb mijn fitness verwerkt in mijn dagelijkse verplichtingen. Zo heb ik in mijn vrije tijd…. Tijd voor wat yoga, en strek oefeningen en gezond eten. het lijkt mij leuk om op zaterdag vrijwilligerswerk te doen in het verzorgingshuis. Vaak kun je dan ook fietsen op een duofiets of wandelen met de mensen daar. Dit lijkt mij mij erg veel voldoening geven. Of mensen helpen met verhuizen en of huishoudelijke klusjes doen voor mensen met beperkingen (ziekte/ouderdom/handicap) door alle ellende te zien, ben ik dankbaar dat ik nog bewegen kan en hoop deze beweging in de toekomst goed en nuttig te kunnen besteden in deze wereld. Gezond zijn is zo waardevol voor jezelf en voor anderen. Ik ben erg zelfzuchtig geweest in het streven naar een voor mij goed lichaam, nu doe ik dat stiekem nog….maar dan in een win win situatie :p ik vind jou website super, en kijk er elke dag op. Hoe jij jou tijd invult om mensen te helpen naar een gezond lichaam en of te behouden vind ik erg mooi om te zien. Jou werk als diëtist/sportlerares/informatieve blog word erg gewaardeerd. Ik wens jou veel goeds toe 🙂 groetjes

 3. Ik voldoe niet aan de norm ondanks dat ik postbode ben. Ik beweeg wel boven de norm , maar ik doe daarnaast geen spier- of bot versterkende oefeningen. Dat deed ik ooit wel, maar door mijn werk heb ik dat niet meer gedaan. 4 x in de week loop en fiets ik ergens tussen de 4 en 6 uur. De andere dagen ben ik niet meer zo actief.
  @ Marloes Wat zijn goede work-outs om te doen om je spieren en botten te trainen?

 4. Hoi Marloes,

  Ik denk dat ik het wel haal.
  Mijn beweging per week is;

  4 keer een half uur tot 3 kwartier paardrijden (op wedstrijd niveau)

  2 tot 3 keer naar de sportschool waarvan minimaal 1 keer jumping fitness (groepsles) en 1 keer in de zaal (kracht en cardio gemixt) dit doe ik vaak ongeveer een uur.

  Verder werk ik 25 uur in de week als kapster, een staand beroep dus waarbij ik ook veel stappen zet op een dag.

  Waarbij ik ook enorm mn best doe om gezond te eten!

  Groetjes ?

 5. Volgens mij kom ik er wel aan. Ik wandel elke dag sowieso 30m in totaal om van/naar het station te gaan. In de lunchpauze loop ik vaak ook een rondje. In het weekend loop ik ook veel. Daarbij loop ik minstens 5x per week hard, dat valt denk ik onder bot-versterkend. Ik probeer meer krachttraining te doen, dat is het enige wat nog mist. Ik train alleen mijn schouders door met zware tassen te zeulen 😀

 6. Ik sport minimum 3 x in de week 2 uur en 3 x 1u of 1 u en half… zowel cardio als spiertraining.

  Ik fiets ook naar mijn werk maar dit is met een elektrische fiets… 2u20 min per dag. Ik zeg altijd dat dit niet bewegen is, maar anderen beweren van wel…wat denk jij? Is dat ook bewegen?
  en ik doe alles ook met de fiets aangezien ik geen auto heb

  Groetjes

 7. 1x zwemmen en 3x naar de sportschool en stukjes op mijn elektrische fiets. Minimaal 4 keer per week.
  Wandelen om de kids van en naar school te brengen zou ik nog toe kunnen voegen. Dat doe ik nu vaak op de fiets.
  Ik heb wel een lopend/staand beroep in de kinderopvang maar da’s niet hele einden lopen.

 8. Ik denk dat ik wel aan de norm voldoe. 2.5 uur per week fietsen/wandelen haal ik, aangezien ik door de weeks de auto nauwelijks gebruik. Verder loop ik ongeveer 2 tot 3 keer per week 45-60 minuten hard en doe ik daarna een kleine krachttraining voor de spieren dmv youtube. Vind alleen de omschrijving van de regel dat je 2 tot 3x per week spierversterkende oefeningen moet doen een beetje vaag. Bijvoorbeeld; wat voor oefeningen, hoe lang, wanneer is het voldoende?

 9. Ik zit op 5 van de 7 dagen boven de 10.000 stappen (veelal op hogere hartslag) en doe core-oefeningen en krachttraining 5 dagen in de week

 10. Ik ben sinds kort mede door jouw vlogs naar de sportschool gegaan en dat 3x per week anderhalf uur. Cardio en kracht. Verder doe ik de boodschappen altijd op de fiets of lopend. Dus ik denk dat ik best al goed op weg ben 🙂

 11. 3x in de week 45 minuten hardlopen. Ik werk als verpleegkundige dus ik zit zoiezo niet veel. Ik doe ook wel eens core oefeningen maar niet zoveel als in de richtlijn staat.

 12. Ik heb sinds een paar maanden te horen gekregen dat ik chronische Astma heb. Heel erg balen natuurlijk. Bewegen is nog steeds een wil en moeten voor mij alleen ben ik vaak te moe om lang en intensief te bewegen wat heel jammer is. In samen werking met de fysio kan ik nu 1 uur intensief bewegen waar ik heel trots op ben! 🙂

  1. Ik heb mijn hele leven al astma, erg lastig met sporten, maar heb gemerkt dat als je rustig opbouwt je de grens steeds wat meer kunt rekken, en als de conditie beter is heb je ook minder last vd astma

 13. Ik denk zeker wel dat ik er aan voldoe.
  Ik doe 2x pw aan hardlopen, 2x pw krachttraining, en 2x pw Insanity.
  Daarnaast fiets ik bijna elke dag wel 20-30minuten, doe ik het huishouden en ben ik op mijn thuisdagen actief in de weer met de kinderen!
  En als dit niet genoeg is, ja dan weet ik het ook niet haha.

 14. Hey Marloes,

  Die buiten foto, dat is zeker ook door de professional gemaakt? Die is mooi man!

  Enne, als antwoord op je topic vraag. Ik weet niet of ik er aan zit. Wel in de buurt maar weet niet of de wandelingetjes en fietsritjes genoeg meetellen:p.

 15. Heij Marloes,
  ik zag al filmpjes van jou op YouTube,
  ik ben namelijke nieuwe deelnemer van jou .
  Ik hoop dat jij mij zal helpen en natuurlijke advies geeft ,ik wil ook heel graag Afvallen op jouw manier ,maar als ik eerlijke moet zijn . ga ik weer terug in de slecht eten ik wil graag zonder jojo effect dat is niet de bedoeling , ik wil Graag aam start gaan maar ik begin morgen met Afvallen ,
  Het zou mooi zijn als je een schema sturen hoeveel per dag ik moet gaan sporten en wat je op dag moet eten want ik heb wel heel erg interesse namelijke ,ik wil probeer een jaar vol kan houden , het zou heel erg mooi zijn als je me helpt ik zal kort vertellen hoe ik heet en hoe Oudt ik ben en wat mijn lengte is

  Mijn naam is Kaoutar
  Mijn Leeftijd is 23 jaar
  Mijn gewicht is op dit moment 63,3
  mijn lengte is 1,52

  ,Mijn doel behalen dat ik 52 wegen maar ik heb je steun wel hard nodig Marloes 😀
  ik weet 100 % dat ik ga voor vechten mijn gewicht moet voor 18 september 2018 ,
  ik probeer een jaar vol te houden nou Marloes bedankt alvast als wilt me helpen ,
  Ik wens je hele mooi dag veder

  met vriendelijke Groeten : kaoutar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram