Neem je stappenteller niet te serieus
| 21 augustus 2021

Neem jouw stappenteller niet te serieus!

Steeds meer mensen houden het aantal stappen bij dat ze per dag zetten. Aan de ene kant vind ik dat een hele mooie ontwikkeling, want ik merk dat het mensen stimuleert om meer te bewegen. Toch maak ik me er ook heel vaak zorgen over! Een stappenteller geeft namelijk niet altijd de juiste informatie en het is vrijwel nooit volledig. Hierdoor schieten mensen soms in de stress. In dit artikel geef ik je mijn tips!

Het probleem

Een stappenteller houdt de hoeveelheid stappen die je maakt op een dag bij. Hoe dat gemeten wordt, verschilt per apparaatje. Sommigen zijn wat gevoeliger en geven je ook extra stappen als je met je armen zwaait of als je op de fiets zit. Anderen zijn wat minder gevoelig, waardoor je dagelijkse hoeveelheid stappen lager uitkomt.

Er zijn tegenwoordig heel veel richtlijnen voor hoe veel stappen je zou moeten zetten op een dag, om ‘goed bezig te zijn’. Vaak wordt gedacht dat 10.000 stappen de norm is. Ik vertelde eerder in een artikel dat ik het hier niet helemaal mee eens ben.

Ook krijg ik bijna elke week wel een vraag van een cliënt, cursist of een volger die in paniek is doordat hij/zij zich afvraagt hoe je een fietstocht kan omrekenen in stappen, dat een fitnesstraining weinig extra stappen oplevert of doordat zijn/haar nieuwe gadget andere waardes geeft dan de vorige. Hoe weet je nou of je goed bezig bent??

Fietsen naar werk

Neem je stappenteller niet te serieus

Mijn advies is om goed te beseffen dat jouw stappenteller één van de vele methodes is die jou inzicht geeft in je beweegpatroon. Hij is echter niet heilig! Neem hem dus vooral niet te serieus. Inderdaad is het zo dat lang niet alle activiteiten goed worden meegerekend. Vrijwel alle stappentellers registreren het niet goed als je zwemt, fietst, krachttraining doet of op een roeiapparaat zit. Ook zijn er tellers die heel vrijgevig zijn. Zo kwam manlief Sven bijvoorbeeld altijd met een mega hoog stappenaantal terug van het vissen. Zijn teller rekende extra stappen elke keer dat hij aan het molentje van zijn hengel draaide!

Wat een juiste meting is, vind ik heel moeilijk om te zeggen. Natuurlijk heb je op de fiets ook beweging! Maar het is vaak iets minder intensief dan lopen, zeker als je op een elektrische fiets zit. Dit vertalen in het juiste aantal stappen is vrijwel onmogelijk. Ook het vissen van Sven is een vorm van beweging, hij vist actief en beweegt daardoor constant zijn bovenlichaam en armen. Het is echter totaal niet een intensieve beweegvorm. Hoe vertaal je dat in stappen? Ik heb geen idee! En dan heb ik het nog niet eens over bijvoorbeeld fitness, waarbij je heel intensief bezig kunt zijn zonder ook maar een enkele stap te zetten.

Ook met een laag aantal stappen op jouw stappenteller, kun je dus een hele actieve dag hebben gehad die ontzettend heeft bijgedragen aan jouw gezondheid. Andersom kan ook! Jouw stappenteller kan een hoog aantal stappen aangeven, terwijl jouw dag eigenlijk niet zo heel actief was.

Hoe je hiermee om kunt gaan…

Merk jij dat je extreem baalt als je niet élke dag jouw stappendoel behaalt? Of dat je naast jouw intensieve fitnesstraining en/of fietstocht nog geneigd bent te gaan wandelen om tóch je stappen te behalen? Dan is het wat mij betreft ECHT tijd om je stappenteller minder serieus te gaan nemen.

Besef dat het bedoeld is als grappige gadget die je een globaal inzicht geeft in jouw dagelijkse beweging. Gebruik het niet als holy grail die bepaalt of jij gezond bezig bent. Sterker nog, stappen zetten is niet alles! Het is juist zó goed voor je lichaam om verschillende vormen van beweging te doen. Als je alleen maar zou wandelen of hardlopen, werk je best eenzijdig aan je gezondheid. Af en toe ook een andere activiteit doen zoals bijvoorbeeld krachttraining, fietsen, zwemmen, voetbal of stevig tuinieren, zorgt ervoor dat je jouw lichaam op een andere manier uitdaagt. Dit werkt absoluut positief voor je fitheid!

Kortom, de hoeveelheid stappen die jij zet op een dag zegt écht niet alles over hoe gezond jij bezig bent.

Waar een stappenteller wél handig voor is

Moet je jouw stappenteller nu direct ritueel verbranden? Nee, wat mij betreft niet! Alleen als je merkt dat het een obsessie wordt, is het misschien verstandig hem een tijdje af te doen.

Waar je hem wel heel goed voor kunt gebruiken, is als motivatie om een beetje actiever te zijn gedurende een dag. Je kunt jezelf uitdagen door kleine doelen te stellen. Kom je erachter dat jij gemiddeld 4.000 stappen per dag zet? Probeer dat eens te verhogen naar 5.000 stappen. Daarbij vind ik het belangrijk dat je realistisch blijft. Heb jij een fietstocht gemaakt op een dag of heb je in de sportschool gestaan maar haal je jouw stappendoel niet? Zie dit dan absoluut niet als falen.

Ook is het helemaal niet erg om af en toe een lekkere luie dag te hebben waarbij je nauwelijks van de bank af komt. Een actieve leefstijl betekent niet dat elke dag actief hoeft te zijn :).

Groetjes, Marloes

Merk jij dat je soms ook jouw stappenteller te serieus neemt? 

5 reacties

  1. Ik gebruik mijn Fitbit Versa wel dagelijks, ook echt als leidraad of ik een beetje redelijk heb bewogen of niet. In het verleden liep ik ‘s avonds nog wel een paar keer de galerij op en af of joggen op de plaats om die laatste 1000 stappen te krijgen. Daar ben ik wel mee gestopt, zo gezond (voor mijn hoofd) is dat niet!
    Op vakantie had mijn man overigens na een flinke wandeling 4000 stappen meer terwijl we die dag exact hetzelfde hadden ondernomen én ik kleinere benen heb dus meer stappen moet zetten om hem bij te houden. Dat klopt dus sowieso niet!

  2. Mijn eerste bijbaantje was caissière, ik kwam op zo’n dag altijd makkelijk aan mijn “10000 stappen”. Wat bleek, elke keer als ik iets scande telde hij als stap 😂 Sinds dien neem ik het ook niet zo serieus meer haha!

    1. Haha, maar als je telkens producten die wat zwaarder wegen over de scan tilt, zakken aardappels, flessen frisdrank enz is dat wel weer een goede arm workout 😉

  3. De mijne is juist echt heel goed,en meet alles perfect. Heb de galaxy active 2. Fietsen pakt hiij als een andere activiteit dan lopen,precies de bedoeling dus. Lopen meet hij ook precies. Ben er blij mee,maar wat je ook zegt,het moet geen obsessie lopen. Gister was het 23.45uur en had 9900 stappen, oeps nog snel even wat rondjes lopen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram