Mind muscle connection
| 26 november 2017

Effectief Trainen – Mind Muscle Connection!

Als trainer op de sportschool, wijs ik sporters vaak op mind muscle connection. Dit is iets wat ik super belangrijk vind om effectief te trainen met mooie resultaten. Op optimavita.nl heb ik deze term echter nog nooit genoemd! Schandalig natuurlijk ;). Ik ga je in dit artikel precies uitleggen wat mind muscle connection is en hoe je het kunt gebruiken tijdens jouw training.

Veel mensen denken dat krachttraining gewoon een kwestie is van ‘dom gewichten optillen en weer neerzetten’. Als je het op de juiste manier doet, is dat zéker niet het geval. Waarom niet? Dat vertel ik je hieronder!

Wat is mind muscle connection?
Je beseft het je vaak niet, maar je hersenen zijn degene die jouw lichaam aansturen tot beweging. Zonder een seintje van je hersenen, kun jij niet lopen, je arm optillen of een squat maken. Met signalen via je zenuwbanen, vertellen je hersenen je spieren dat ze moeten aanspannen of juist ontspannen. Vaak denken we hier niet over na, zoals bij lopen. Ook tijdens het doen van fitness, doe je vaak een beweging zonder er echt bij na te denken. Als je dit WEL bewust gaat doen, leg je een betere verbinding tussen jouw hersenen en je spieren (mind muscle connection!). Hierdoor kun je effectiever spiervezels aanspannen, gebruik je de spier op een efficiëntere manier en zul je betere resultaten boeken!

Biceps curl

Een voorbeeld 
Best een lastig verhaal, daarom even een voorbeeld. Beweeg je hand eens richting je schouder, zoals je doet bij een biceps curl (zie hierboven). Laat hem ook direct weer zakken. Simpel he!? Nu gaan we het met aandacht doen. Bal je vuist, knijp hem (heel!) stevig samen en beweeg je arm heel langzaam omhoog terwijl je denkt aan de spier aan de binnenkant van je bovenarm. Probeer deze actief aan te spannen! Laat heel langzaam je arm weer zakken, terwijl je probeert spanning op de spier te houden. Als het goed is, voelt dit totaal anders dan de eerste oefening. Je vult nu je spier veel beter. Dat komt door de mind muscle connection die je hebt gemaakt.

Hoe kun je dit gebruiken?
Tijdens krachttraining in de sportschool, kun je dit super goed gebruiken! Door het oefenen met mind muscle connection, zul je merken dat je uiteindelijk veel effectiever je spieren kunt aanspannen, eerder verzuring voelt en betere resultaten haalt uit je training. Ik heb een aantal tips voor je, als jij deze mind muscle connection wilt gaan gebruiken:

  • Bedenk je voordat je een oefening gaat doen, welke spier je gaat gebruiken. Als je een apparaat gebruikt, staat het er vaak op. Als je een trainingsschema hebt, kun je het daarop vinden. Weet je het niet zeker? Vraag dan even aan een instructeur of een ervaren sporter welke spiergroepen je gebruikt bij de oefeningen die jij doet.
  • Denk vervolgens tijdens het doen van de oefening constant aan de spier die je gebruikt. Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt! Probeer de spier effectief aan te trekken en de spanning er constant op te houden.
  • Het helpt hierbij om grote bewegingen te maken. Als je maar hele kleine stukjes beweegt, voel je de spier minder goed. Buig bijvoorbeeld bij een leg press je benen totdat je knieën in 90 graden staan en duw weer helemaal uit (maar zet je knieën niet op slot!).
  • Heb geduld! Mind muscle connection is iets dat je heel langzaam leert begrijpen. Ik ben er zelf nu ongeveer 2-3 jaar effectief mee bezig en ik heb nog steeds momenten dat ik mezelf moet dwingen om de focus te houden.

squat fitness

Hoe ik het gebruik
Ok, ik hoop dat het nu een beetje duidelijk is wat er precies bedoeld wordt met mind muscle connection. Je spant dus bewust de spier aan waarvoor je een oefening doet. Om het nog duidelijker te maken, geef ik een aantal voorbeelden waarin ik het toepas:

  • Bij een ‘row‘, een oefening voor de bovenrug trek je je ellebogen naar achteren in een soort roeibeweging. Ik probeer hierbij te denken aan mijn schouderbladen (bovenrug). Ik trek deze bewust naar elkaar toe als ik mijn ellebogen naar achteren breng.
  • Tijdens het uitvoeren van een squat, doen de spieren aan de voorkant van mijn bovenbenen het meeste werk. Om ook effectief mijn billen te gebruiken, leg ik de focus op die spiergroep. Ik leun op mijn hakken, denk aan mijn billen en span mijn bilspieren constant aan tijdens het squatten.
  • Al voordat ik een buikspieroefening ga doen, span ik mijn buik aan. Ik trek mijn navel richting mijn wervelkolom en blijf aanspannen tijdens de oefening. Dit zorgt er niet alleen voor dat ik mijn buikspieren effectiever gebruik, maar ook dat mijn onderrug beschermd wordt.

Mijn conclusie
Door te oefenen met het krijgen van een goede mind muscle connection, kun je effectiever trainen en behaal je mooiere resultaten. Het is echter ontzettend lastig! Geef jezelf dus de tijd en blijf ermee oefenen.

Kortom, nooit meer achteloos een gewicht verplaatsen…maar je hersentjes erbij gebruiken ;). Dat helpt je bij het krijgen van een fitter en strakker lichaam!

Groetjes, Marloes

Kende jij dit begrip al? Gebruik je het?

4 reacties

  1. Hoi Marloes, ja dit begrip ken ik. Mijn trainer hamert elke oefening er op los om mij bewust te zijn van datgene wat ik doe en gefocust te blijven. Het zorgt er ook voor dat “yes I can do it” stofje ? Leuk artikel! Groetjes

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram