Halve marathon verslag
| 18 juli 2020

Mijn halve marathon tips – Achteraf…

Bijna een jaar geleden alweer, op 1 september 2019, liep ik mijn eerste halve marathon. In de maanden daarvoor was ik intensief bezig met trainen en deelde ik mijn tips met jullie. Dit zijn basistips, die voor de meeste lopers zullen werken. Toch zijn er ook dingen die ik achteraf nog met je wil delen. Onderwerpen die ik niet vaak besproken zie worden, dingen die ik me vooraf niet heb gerealiseerd of dingen die ik anders heb gedaan dan in mijn eigen planning lag.

Hieronder in willekeurige volgorde mijn halve marathon tips uit ervaring. Verwacht dus niet zo zeer de algemene dingen, maar meer de ervaringen die ik vooraf niet had voorzien. Maak je klaar voor een flinke dosis eerlijkheid ;).

1. Onderschat de belasting niet

‘Even een halve marathon lopen’…Als fanatieke sporter EN hardloper leek me dat niet zo’n probleem. Stiekem vond ik het zelfs een beetje laf, want waarom geen hele!?!?

Als sportprofessional weet ik als geen ander dat hardlopen een belasting is voor het lichaam. TOCH heb ik het nog steeds onderschat! Mijn linkerknie is al jaren een héél klein beetje een gevoelig plekje. Ik kan er echter prima 60kg mee squatten en 10km mee hardlopen in relatief hoog tempo. Toch was hij na de halve marathon echt wat geïrriteerd en is hij dat maanden geweest. Pas sinds een paar weken gaat dit weer langzaam terug naar normaal.

Bovendien heb ik heb hem na een paar weken trainen voor de halve marathon flink overbelast, waardoor ik mijn training tijdelijk moest stoppen. Bouw dus ECHT langzaam op, ook al ben je een ervaren sporter.

Mijn knie was tijdens de race voor de zekerheid ingetapet, omdat ik een paar maanden geleden nog volop geblesseerd was.

2. Eten tijdens de loop is écht geen onzin

Als sportdiëtist adviseer ik een isotone sportdrank bij sporters die langer dan 1,5-2uur intensief sporten. Vanaf 2 uur adviseer ik ook extra koolhydraat-inname door voeding. Stiekem dacht ik zelf geen extra voeding nodig te hebben tijdens een halve marathon. Het leek me wat overdreven, ik wilde hem toch binnen 2 uur lopen! Met isotone sportdrank alleen kwam ik er ook wel dacht ik.

Toch probeerde ik het uit…en merkte écht verschil. Door inname van bijvoorbeeld energiegel liep ik écht beter! Ik besloot dus een gelletje mee te nemen tijdens mijn race, want daar had ik mee getraind.

Tijdens de loop deelden ze stukjes banaan uit. Iedereen weet dat je niet iets moet gaan eten waarmee je nooit getraind hebt, maar het zag er ZO verleidelijk uit. Ik besloot toch een stukje te nemen. Ik denk dat ik met dat kleine stukje banaan zo’n 2km heb gedaan, omdat ik het super langzaam wilde opeten. Ik was bang voor darmklachten! Gelukkig kwamen die niet. Tijdens m’n halve marathon heb ik uiteindelijk 2 stukjes banaan, 1 zakje energiegel én 350ml isotone sportdrank opgemaakt (en daarnaast water dat werd aangeboden). Veel meer dan ik vooraf dacht. Het hielp me echt in mijn energie en daarnaast mentaal. Je hebt namelijk iets waarmee je je aandacht afleidt. Neem dus meer eten mee dan je denkt nodig te hebben.

3. Imodium is een reddende engel

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik gevoelige darmen heb. Met korte stukjes lopen had ik hier nooit last van. Boven de 10km moest ik echter regelmatig hulpeloos de bosjes in duiken. Alles probeerde ik. Vooraf naar de wc, verschillende ontbijtjes en ga zo maar door. Niets hielp. Door veel lezen op internet, kwam ik er uiteindelijk achter dat lange afstand lopers soms een diarreeremmer gebruikte.

Natuurlijk vond ik dit wat rigoureus, maar als het zou helpen dan was het me heel wat waard! Ik overlegde nog even met een sportarts. Zij adviseerde me het zeker niet te vaak te doen, maar voor heel af en toe kon het geen kwaad. Bij lange trainingen (15km+) nam ik een tabletje. Het hielp, maar niet voldoende. Alsnog moest ik de bosjes in, of kwam ik ternauwernood thuis met diarree. Ik ga heel eerlijk met jullie zijn…ik kwam er uiteindelijk achter dat ik twee tabletjes moest nemen en heb er op de wedstrijddag zelfs 3(!!) naar binnen gewerkt, om mijn darmen rustig te houden. Tijdens de wedstrijd had ik hierdoor totaal geen last.

Na de run kon ik vrijwel meteen weer normaal naar het toilet…waardoor ik weet dat dit absoluut niet teveel is geweest voor mijn lichaam. Ik wil niemand aansporen tot het gebruik van tabletjes, maar ik weet hoe een grote redding dit voor mij is geweest! Vandaar dat ik het toch met jullie deel. Nogmaals wil ik zeggen: maak er geen gewoonte van imodium te nemen, maar zie het echt als laatste redmiddel.

4. Compressietubes werken top voor mij

Pas vrij laat in mijn trainingen, besloot ik eens te gaan kijken naar compressiekousen (of eigenlijk tubes, want ze hebben geen voet eraan zitten). Ik zag anderen ermee hardlopen en had het gevoel dat het misschien wel iets voor me kon zijn. Ik merkte namelijk dat ik na een training vaak hele stijve kuiten had en dat ik voor mijn gevoel slecht herstelde.

Ik heb het idee dat de compressietubes me hierbij hebben geholpen! Het voelde beter en ik had het idee dat ik sneller herstelde. Dit kan absoluut volledig tussen mijn oren hebben gezeten hoor! Maar ik wil je deze tip absoluut niet onthouden, omdat hij mij zo goed heeft geholpen.

Momenteel loop ik kortere afstanden en heb ik een fase waarin ik juist liever zonder de tubes loop. Wederom kan ik het niet verklaren, maar het voelt gewoon even zo. Lekker wetenschappelijk dit allemaal hè!? 😉 Wat ik je vooral wil meegeven is dat je als hardloper misschien eens kunt nadenken over het proberen van de tubes.

5. Kies jouw loop zorgvuldig uit

Ik zou de Bommen Berend loop in Groningen gaan doen op zondag 25 augustus 2020. Natuurlijk kon ik vooraf niet weten dat die afgelast ging worden omdat het rond de 34 graden was die dag. MAN wat baalde ik! Halsoverkop ging ik zoeken naar een andere loop, het liefst zo snel mogelijk, want ik was HE-LE-MAAL klaar met dat lange trainen. Ik besloot en week later in Medemblik te gaan lopen. Dit was misschien niet de allerbeste keuze voor mij…

Ik had vooraf niets uitgezocht over het parcours, want ik besloot me een week voor de loop in te schrijven. Het bleek echter grotendeels over een dijk te gaan (met volle tegenwind, die pittig waaide zo aan het ijsselmeer). Ook waren meerdere kilometers door het gras, dat soms letterlijk tot mijn enkels reikte. Dit was natuurlijk verreweg van ideaal voor mijn knie. Daar kwam ik uiteraard pas tijdens het lopen achter.

Ook was deze loop vrij klein. Ik wilde een niet te grote loop, omdat ik dat chiller vond met starten enzo (in Amsterdam lijkt het me zo’n gedoe met openbaar vervoer etc.). Bovendien vond ik het fijn als ik mijn supporters kon terugvinden in het publiek :). Dat was nu geen enkel probleem…maar een klein beetje meer publiek en enthousiasme had ik toch stiekem wel leuk gevonden achteraf. Zeker omdat een halve marathon voor mij waarschijnlijk eens en nooit weer was (ik vind lange afstanden lopen toch echt niet zo leuk). Bedenk dus goed voor welke loop jij je inschrijft, ook als je oorspronkelijke plan niet door kan gaan.

Deze tips kunnen voor jou natuurlijk totaal niet van toepassing zijn…maar toch wilde ik ze graag met je delen :).

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens een lang stuk hardgelopen? Heb jij ervaring met een van de bovenstaande tips?

6 reacties

  1. Goede tips! Ook ik wil ooit nog een halve marathon lopen en misschien wel een hele. Helaas moet ik het nu rustig aan doen omdat ik ben geblesseerd aan mijn knie door het sporten… hopelijk herstelt het snel en daarna kan ik een paar van deze tips zeker goed gebruiken!

  2. Helemaal akkoord met deze tips!
    Ik loop heel graag maar nooit langer dan 20km, lijkt me echt veel te belastend voor het lichaam.
    Die compressie kousen of tubes moet ik echt wel eens proberen want kamp al bijna een jaar met een stijve/pijnlijke kuit na het lopen.

    Heel fijn weekend Marloes!

  3. Wat vliegt de tijd! En wat een goede tips, ik sluit me er volledig bij aan. Vorig jaar trainde ik tegelijkertijd voor mijn eerste halve, in Amsterdam. Ik moet zeggen dat het super goed te doen was en we gratis (!) op loopafstand van het Olympisch stadion konden parkeren. Daar finishen is overigens echt indrukwekkend! Als Zeeuwse hebben we de nacht van te voren wel in Haarlem geslapen ivm reistijd. Wie weet nog een leuke voor in de toekomst Marloes!

  4. Hoi Marloes,

    Waarom koos jij voor tubes en niet voor kousen? Ik heb nl kousen, maar twijfel nog over tubes nl.

    Groetjes Inge

  5. Hoi!

    Tegelijk met jou trainde ik ook voor de halve in Maastricht. Wat betreft de route heb je volledig gelijk. Er ware lange stukken zonder mensen en die vielen best zwaar.

    Toch vond ik het een geweldige ervaring en ik ben zeker van plan te trainen voor een tweede halve marathon en het liefst ooit nog de marathon. Dan wil ik zeker ook van die compressiekousen en de gelletjes/repen gebruik maken. Dankjewel voor je tips!

    Liefs Janneke

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram