Afvallen Beweegtips Bewegen Tips

Mijn drukke sportweek – Hoe zorg ik voor herstel

Door

Crunch

Ik ga jullie vandaag vertellen wat ik de afgelopen week aan sportactiviteiten heb gedaan. Ik krijg heel vaak vragen wat ik zelf aan sport doe en hoe ik mijn dagen indeel. De afgelopen week was erg hectisch, ik heb toen goed moeten denken over een juiste indeling, daarnaast heb ik aandacht besteed aan een sneller herstel, om het vele sporten aan te kunnen. Vandaar dat het me leuk leek om mijn overwegingen van de afgelopen week met jullie te delen.

De meeste van jullie zullen het weten, maar ik geef naast mijn werk als diëtiste ook nog groepslessen op een sportschool. Ik geef op dinsdag en donderdag mijn eigen vaste lessen, deze week moest ik echter ook op maandag en op vrijdag invallen. Daarnaast wilde ik nog een video voor jullie opnemen én wilde ik een keer voor mezelf trainen op de sportschool. Door zo’n drukke planning loop je het risico om teveel te doen en je spieren te overbelasten. Daarom heb ik bewuste keuzes gemaakt die mijn herstel hebben bevordert. Ik deel ze hieronder per dag.

Maandag
Ik begon de week relatief rustig, ik moest ‘s ochtend een buikspierkwartier geven en ‘s avonds een uur Zumba. Met Zumba train je vooral je conditie en niet zo zeer je spieren, hiervan herstelt je lichaam gemakkelijk. Daarom heb ik op deze dag niet veel aandacht besteed aan het herstel van mijn lichaam.

Dinsdag
Op dinsdag moest ik twee lessen geven, een uur Zumba en een uur Bodypump. Ik wist dat ik de volgende dag een video wilde opnemen. Normaal gesproken is het niet verstandig om twee dagen achter elkaar krachttraining te doen, daarover kun je hier meer lezen. Om dit toch aan te kunnen, wil ik dat mijn spieren iets sneller herstellen. Ik vind het dan altijd prettig om na het sporten in de sauna te gaan. Dit stimuleert de doorbloeding van de spieren, waardoor ik de volgende dag wat minder spierpijn heb. Ook heb ik een goede herstelmaaltijd gegeten, namelijk magere kwark met banaan en een beetje muesli. Dit bevat zowel eiwitten als koolhydraten, wat zorgt voor een optimaal herstel. Ik schreef hier eerder een artikel over.

Crab

Woensdag
Ik nam de workout met het touwtjespringen op. Ik voelde dat mijn lichaam de vorige dag flink wat had gedaan, maar ik had geen verschrikkelijke spierpijn. De sauna werkt altijd goed voor mij!

Donderdag
Vandaag gaf ik net als dinsdag Zumba en Bodypump. Ik merkte dat ik het met Bodypump zwaarder had dan anders, maar dat is ook niet gek aangezien ik ook minder rust had gehad. Ik volgde dezelfde strategie als dinsdag, ik ging in de sauna en nam een goede herstelmaaltijd. Daarnaast helpt het me trouwens ook altijd om veel te drinken! Ik heb dan minder snel last van kramp in mijn spieren.

Vrijdag
Op vrijdag moest ik invallen voor een collega, ik gaf een uur spinning en ik gaf les aan dames van 55 jaar en ouder (de ‘Golden girls’ bij ons op de sportschool :)). Tijdens de spinningles voelde ik me sterk, ik kon voluit gaan. Wel merkte ik dat ik meer zweette dan normaal, dus ik heb ook nu weer flink veel gedronken achteraf.

Zaterdag
Eindelijk een rustdag 🙂

Zondag
Hoe gek het ook klinkt, zondag had ik echt weer zin om te trainen. Ik vind het heerlijk om in ieder geval 1x in de week mijn eigen training te kunnen doen. Ik liep 20 minuten op de loopband en deed een heel aantal krachtoefeningen in de fitnesszaal. Ik heb daarna niet heel erg meer gelet op mijn herstel en pas vrij laat na het sporten iets gegeten. Nu ik dit schrijf (voor jullie gisteren) heb ik overal spierpijn! Maar dat is soms wel eens lekker ;).

Sauna

Samengevat
Tijdens een heftige sportweek vind ik het belangrijk om goed om mijn herstel te denken. Rust nemen kan niet altijd, omdat ik werk op een sportschool. Ik gebruik daarom een aantal andere trucs:

 • Ik ga na het trainen in de sauna om mijn doorbloeding te verhogen (en omdat het gewoon lekker is :)).
 • Ik eet direct als ik thuis kom na het sporten een herstelmaaltijd met koolhydraten en eiwitten.
 • Ik let er extra op dat ik voldoende drink, ik ga daarbij uit van een standaard van 2 liter per dag, plus een halve liter extra voor elk uur dat ik sport.
 • Deze week was het niet het geval, maar als ik voel dat mijn lichaam echt moe is, dan doe ik een stapje terug met sporten. Ik pak dan bijvoorbeeld minder gewicht tijdens een bodypumples.

Heb jij ook wel eens zo’n drukke sportweek? Let je dan op je herstel? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. Chantal 8 jarengeleden

  Hoe kan het eigenlijk dat je de ene keer veel meer lijkt te zweten dan de andere keer?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Dat heeft onder andere te maken met de temperatuur en de hoeveelheid die je hebt gedronken. Soms kan ik het echter ook niet helemaal verklaren 🙂

   Reageer
 2. Vera 8 jarengeleden

  Dat is een hele drukke sportweek!
  Aangezien ik fulltime als onderwijsbegeleider werk, komt dat bij mij nooit voor 🙂
  Sinds ik deze site volg, sport ik ongeveer 3 keer per week en plan ik dus altijd een rustdag ertussen. Ik vind het over het algemeen fijn om gemengde workouts te doen en dan zitten er dus altijd krachtoefeningen bij. En als ik al een keer 2 dagen achter elkaar sport, dan kies ik één van de dagen voor cardio.
  Wat ik ook geleerd heb, is om vaker yoghurt of kwark te eten! Jaja….ik volg braaf de adviezen 🙂
  Soms eet ik dat ook voor het sporten….soms erna. Ik heb niet de indruk, dat dit verschil maakt. Of is erna beter?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Nee hoor Vera, dat maakt niet zoveel uit! Goed bezig 🙂

   Reageer
 3. Marlin 8 jarengeleden

  Dit artikel komt echt als geroepen! Het is pas dinsdag en mijn lijf is nu al op haha. Gisteren een zware legday gehad, vanavond lesje bodypump, morgen upperbody, donderdag spinningles geven, vrijdag en zaterdag weer zelf trainen. Ik denk dat ik ook een sauna of zonnebankje inplan! Thanks voor de tips.. 🙂 volgende week maar een iets minder heftig weekje plannen!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: