Afvallen Beweegtips Bewegen Tips

10 Tips: Meer bewegen zonder te Sporten!

Door

Meer bewegen

We zijn natuurlijk volop bezig met de Fit de Zomer in Challenge. Een van de uitdagingen is om minimaal 3 beweegmomenten te hebben in de week met een totale lengte van 2 uur en 15 minuten. Ik merk dat veel mensen dit ontzettend lastig vinden, wat ik heel goed kan begrijpen! We zijn ontzettend druk met z’n allen, hebben weinig tijd en vaak ligt je prioriteit even niet bij het sporten. Toch is bewegen ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Daarom geef ik je vandaag tips over hoe je meer kunt bewegen zónder echt te hoeven sporten.

Veel mensen denken dat je naar de sportschool moet gaan om fit te worden. Dat hoeft echt niet perse! Met mijn video’s bewijs ik al dat je ook heel goed thuis kunt sporten. Er zijn ook heel veel manieren om lekker in beweging te zijn zonder dat je écht sport. Dit is natuurlijk een andere belasting voor je lichaam dan keihard trainen, maar het helpt je wel degelijk om fit te blijven!

Wandelen collage

Voordelen van bewegen
Keihard sporten is super goed voor je conditie, doordat je hart en bloedvatenstelsel leert om beter te functioneren als er veel van het lichaam gevraagd wordt. Ook versterk je je spieren, je coördinatie en je evenwicht. Dit alles zorgt ervoor dat je minder kans hebt op verschillende aandoeningen en ziektes. Ook voel je je beter en zit je lekkerder in je vel.

Ook rustiger bewegen heeft veel voordelen voor je lichaam! Je hartslag stijgt niet zo veel als bij een intensief sportmoment, maar hij is hoger dan in rust. Hierdoor wordt je conditie ook langzaam beter. Niet zo snel als door sporten, maar het is zeker beter dan niets! Je lichaam leert beter zuurstof transporteren naar je spieren, waardoor je steeds makkelijker het bewegen kan volhouden. Daarnaast ontstaan langzaam meer kleine bloedvaten door het bewegen, waardoor het aanvoeren van bloed naar je spieren steeds beter verloopt. Natuurlijk stimuleer je ook je vetverbranding en je verbruikt meer energie dan in rust, ook door lichte bewegingen kun je dus uiteindelijk afvallen! Tenslotte krijg je een grotere glycogeenvoorraad (soort brandstof) in je spieren, waardoor ze het steeds langer volhouden.

Tips: Meer bewegen zonder sporten
Genoeg redenen om lekker in beweging te blijven dus! Maar dan blijft alsnog het feit dat we weinig tijd hebben. Ik geef je een aantal tips om op een efficiënte manier meer te bewegen!

 • Pak vaker de fiets of ga ergens lopend heen! Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar het kan zó veel schelen. Fietsen naar je werk kost vaak niet zo veel meer tijd als de auto pakken. Misschien kun je lopend naar de supermarkt, of naar een vriendin, of de kinderen halen van school.
 • Als je met de bus, tram of metro naar werk of school gaat, stap dan eens een halte eerder uit. Loop het laatste stukje, dan word je niet alleen goed wakker, maar je hebt ook even wat extra beweging.

Meer bewegen

 • Zet je auto aan het einde van de parkeerplaats, dan moet je een stukje lopen naar je bestemming. Het is een héle kleine moeite, maar het levert je toch een extra beweegmomentje op.
 • Ga vaker traplopen. Neem bijvoorbeeld nooit meer de lift op je werk, of stimuleer jezelf om thuis ieder uur in ieder geval 2x de trap op en neer te gaan. Traplopen is best heftig voor je lichaam, dus je hartslag schiet er even lekker van omhoog!
 • Ga in het weekend een stuk wandelen met vrienden of familie, ga naar het zwembad met je kinderen, of doe een andere leuke activiteit waarbij je in beweging bent. Ik ga bijvoorbeeld wel eens volleyballen met een groep vrienden. Onze volgende activiteit wordt waarschijnlijk Jump XL, een mega indoor trampoline-park dat al op verschillende locaties in Nederland is en nu ook naar Groningen komt!

JumpXL

 • Als je afspreekt met een vriend of vriendin, stel dan voor om een rondje te gaan wandelen of te fietsen. Zo combineer je gezellig bijkletsen met actief bezig zijn.
 • Als je een kennis of buurvrouw hebt met een hond, vraag dan of je die mag uitlaten! Zo maak je niet alleen jezelf blij, maar ook je buurvrouw én de hond. Win-win-win!
 • Zet de timer op bijvoorbeeld 45 minuten en ga fanatiek aan de slag in het huishouden of in de tuin. Met boenen, stofzuigen en schoffelen gaat je hartslag flink omhoog!
 • Heel veel mensen zouden eigenlijk wat meer willen bewegen. Ik merk dat mijn cliënten bijna allemaal op zoek zijn naar een beweegmaatje. Zeker nu het mooier weer wordt, is het heel goed te doen om ‘s avonds een rondje te gaan lopen. Vraag eens rond in je omgeving wie er met je mee zou willen, of plaats een berichtje op social media! Prik een vaste dag, zodat je een extra stok achter de deur hebt.
 • Download een app die jouw stappen telt, of draag een stappenteller of een andere activiteitsmeter. Dit stimuleert je om jouw beweegdoel voor die dag te halen.

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb kunnen geven. Zo zie je maar, je kunt op heel veel manieren meer bewegen zonder dat je daarvoor naar de sportschool hoeft. Ik ben heel benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete vorm van bewegen zonder te sporten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
 1. Marlous 6 jaargeleden

  Ik vind het heerlijk om met een vriendin af te spreken en te lopen rondom een meer of in het bos bij mij in de buurt. Soms zelfs 2 rondjes! En daarna dan lekker een kopje thee of koffie.

  Reageer
 2. Sara 6 jaargeleden

  Als je in een flat woont met veel verdiepingen, kan je proberen telkens even wat extra trappen te lopen voor je naar binnen gaat.

  Reageer
 3. Sandra 6 jaargeleden

  Allanger ben ik aan het dubben om een activitytracker aan te schaffen. Zal het je echt meer motivatie geven om meer te gaan bewegen? Nu heb ik continue mijn telefoon bij me om mijn stappen te tellen, maar om met de zomer in het vooruitzicht continue mijn telefoon in mijn broekzak te hebben, vind ik ook niet echt fijn. En daarbij kan ik mijn telefoon weer niet kwijt om te tellen als ik je workouts thuis volg..
  Is het een aanrader, een activitytracker?

  Reageer
  • Vera 6 jaargeleden

   Ik draag nu al bijna 2 jaar een Polar Loop en ik ben er nog steeds blij mee! Ik gebruik voor tijdens het sporten wel een aparte hartslagband+meter erbij. Ideaal voor tijdens het hardlopen of de workouts thuis.
   De activiteitsmeter stimuleert me bijvoorbeeld op een luie vakantie-dag om toch echt nog even een workout-videootje te gaan doen. Het geeft mij meer inzicht in mijn activiteit-passiviteit. Voor mij werkt het als een goede stok achter de deur. Het moet geen verslaving worden dat je elke dag ‘je activiteitbalkje’ vol wil hebben.
   Ik schrok in het begin ook wel van hoe passief mijn werk toen was. Nu sta ik weer een jaar voor de klas en zie ik dat ik echt actiever werk heb.

   Dit is in elk geval hoe ik mijn Polar gebruik en wat het mij oplevert. Dat zal vast voor anderen anders zijn.

   Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Ik vind van wel! Mij motiveert het echt :).

   Reageer
 4. Florence Vlogt 6 jaargeleden

  Inderdaad inkoppertjes maar er zitten zeker goede tips tussen. Ik ga elke dag met de fiets naar het werk en dat is voor mij al een goede basis.
  Liefs xx

  Reageer
 5. Ise 6 jaargeleden

  Goede tips! Ik probeer hier ook zoveel mogelijk mensen bewust van te maken. Kan echt een groot verschil maken 🙂

  Reageer
 6. bente 5 jaargeleden

  hoeveel stappen per dag zijn goed?

  Reageer
 7. Mona 4 jaargeleden

  Nog een kleine tip voor mensen met honden: Je heb tegenwoordig behendigheidstrainingen, waarbij je samen met je hond een parcour moet lopen. Super leuk en ze worden steeds langer en moeilijker!!
  https://www.youtube.com/watch?v=rAGh_RjQWvg
  Daarnaast is het op het strand ook super leuk om lange stukken te wandelen.

  Ik doe mijn best om genoeg te bewegen, maar ik heb enerzijds een zittend beroep voor 30 uur per week en ik heb een ziekte. Ik loop elke dag minimaal een uur met mijn hond. Ik zwem tegenwoordig één keer per week. Daarnaast probeer ik steeds vaker te fietsen naar mijn werk. Gek genoeg heb ik daarnaast echt geen tijd meer over. Ik heb ook nog een beetje rust nodig.

  In ieder geval bedankt voor de tips Marloes!! ik ben al 2,1 kilo kwijt. Het gaat wel langzaam, maar beter langzaam dan niet. Dank voor alle inspiratie en tips!!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.