Afvallen Beweegtips Bewegen Tips

Meer bewegen zonder te sporten – 10 Tips!

Door

Zitten

Voldoende beweging is ontzettend belangrijk, dat weten we allemaal wel. Het helpt niet alleen bij het houden van een gezond gewicht, maar het verbetert je conditie, kracht, stabiliteit en coördinatie. Daarnaast helpt het verschillende ziektes en aandoeningen te voorkomen, bijvoorbeeld een hoog cholesterolgehalte, diabetes en zelfs verschillende vormen van kanker. Voor veel mensen is het echter lastig om regelmatig een sportmoment in te plannen. Daarom vandaag een heel aantal tips om meer te bewegen, zonder daarvoor naar de sportvereniging of fitnesszaal te hoeven.

In dit artikel geef ik je dus tips over hoe je op een gemakkelijke manier meer kunt bewegen. Dit betekent echter niet dat je niet meer hoeft te sporten. Meer bewegen is ontzettend goed voor je lichaam, maar de activiteiten hieronder geven niet dezelfde prikkel als een uurtje flink sporten. Tijdens het sporten gaat je hartslag meer omhoog en worden je spieren meer uitgedaagd. Hierdoor werk je effectiever aan je fitheid. Veel bewegen is naar mijn idee dus geen excuus om niet te hoeven sporten, maar het draagt wel degelijk bij aan het krijgen/behouden van een goede gezondheid.

Goed, daar gaan we dan. Ik vertel je hieronder hoe je op een laagdrempelige manier meer beweging kunt krijgen:

 • Pak vaker de fiets in plaats van de auto, bijvoorbeeld naar het werk, school, naar vrienden of naar de winkel. Fietsen naar het werk kost je relatief weinig extra tijd, maar je krijgt wel flink meer beweging!
 • Neem de trap in plaats van de lift. Wederom kost het weinig extra tijd, maar je hartslag gaat even flink omhoog!
 • Ga in de pauze op school of op het werk een stukje wandelen. Zo haal je even een frisse neus, je krijgt extra beweging én je hebt kans om eens goed te praten met een collega of klasgenoot die vast wel met je mee wil.
 • Ga ‘s avonds of in het weekend samen met een vriendin, familielid of buurvrouw/man een beweegactiviteit doen. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen door het bos of over het strand, ga naar het zwembad met je kinderen, tennissen met een vriendin, schaatsen met een vriend, voetballen met je buurjongen of maak een fietstocht met je partner.

11

 • Is er niemand die samen met je wil gaan wandelen? ‘Leen’ dan een hond van een buurvrouw of kennis en laat deze regelmatig uit. Zo doe je iemand een plezier én het is net even leuker dan alleen gaan lopen.
 • Als je naar de wc moet op school of op het werk, ga dan niet naar de dichtstbijzijnde maar pak die op een verdieping hoger. Zo kun je even de benen strekken en gaat je hartslag omhoog door het traplopen.
 • Als je niet teveel boodschappen hoeft te doen, ga dan lopend. Je krijgt niet alleen meer beweging, maar met de zware tas zet je ook nog eens je armspieren aan het werk.
 • Zoek een klusje in of rondom huis dat al tijden moet gebeuren. Was bijvoorbeeld de ramen, ruim de schuur op of schoffel het onkruid uit de tuin. Zo ben je op een hele nuttige manier in beweging!
 • Ga je vaak met het openbaar vervoer? Stap dan een halte eerder uit en wandel het laatste stukje naar school of naar je werk.

polarloopwebsite

 • Draag een stappenteller of bijvoorbeeld de Polar Loop. Deze apparaatjes stimuleren je om meer te bewegen. Bij de Loop kun je zelf jouw eigen doel invullen. Als je een stappenteller draagt, probeer dan 10.000 stappen per dag te maken!

Deze manier van beweging lijken misschien hele kleine veranderingen, maar als je ze regelmatig toepast, maken ze echt een groot verschil! Zeker tijdens drukke weken, is het soms lastig om voldoende beweging te krijgen. Je moet dan een beetje creatief zijn :).

Heel veel succes!

Groetjes, Marloes

Wat doe jij om aan je beweging te komen tijdens drukke weken?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Manon 8 jaargeleden

  Handige tips!
  Een aantal paste ik al toe; zoals de trap nemen, lopend wat boodschapjes doen.
  Maar op school krijg ik bijvoorbeeld 3 kwartier pauze en het is inderdaad helemaal niet zo’n gek idee om dan even lekker naar buiten te gaan!

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   🙂 Leuk dat ik je aan het denken heb gezet!

   Reageer
   • Manon 8 jaargeleden

    Yay. Winkelen is trouwens ook een héle leuke workout. Dat ga ik morgen maar eens doen haha 😉

    Reageer
 2. Shannen 8 jaargeleden

  Ik heb een staand/lopend beroep, dus mijn halfuurtje pauze zit ik toch wel liever 😉

  Reageer
 3. Kilian 8 jaargeleden

  Goed dat je benadrukt dat deze tips geen vervanging zijn voor sporten!
  Nuttige tips – vooral die van het toilet verderop en het eerder uitstappen om het laatste stuk te lopen. Daar denken mensen misschien niet zo snel aan, maar die zijn wel heel makkelijk te doen, want je was toch al onderweg!

  Reageer
 4. Vera 8 jaargeleden

  Leuke suggesties!
  Ik gebruik zelf o.a. de Polar Loop….dat heeft me in elk geval meer inzicht gegeven in mijn hoeveelheid beweging. Met als conclusie dat 10.000 stappen op een dag voor mij dus heel veel is! Ik moet echt om de dag sporten zodat ik aan mijn beweging kom, omdat ik voornamelijk een zittend beroep heb.
  Nu de wintertijd er weer aan komt, vind ik bewegen altijd wat lastiger. Boodschappen doe ik dan nauwelijks meer te voet. Hmmm……toch op blijven letten de komende tijd!

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Heel veel mensen komen niet aan 10.000 stappen!

   Reageer
 5. Roeline 8 jaargeleden

  Sporten lukt me eigenlijk elke week wel goed maar als me dat niet lukt komt dat omdat ik druk ben met het helpen van mensen hier en daar en dat is vaak schoonmaken, dus beweging! Ik ben sowieso van de zoveel mogelijk beweging pakken: de fiets, de trap enz.

  Reageer
 6. romy 8 jaargeleden

  Neem altijd de fiets en trappen lopen lukt ook stukken beter, het wandelen schiet er weleens bij in dan loop ik driekwartier op de loopband op de sportschool.
  Weer super tips top

  Reageer
 7. Yamina 8 jaargeleden

  Dag Marloes, dit bericht heeft mij behoorlijk aan het denken gezet.
  Waar ligt de grens dan tussen sporten en bewegen? Ik snap dat bijvoorbeeld fietsen naar je werk bewegen is, maar is fietsen op een hometrainer voor een uur dan wel sporten? Ik kom er namelijk behoorlijk bezweet van af. Hetzelfde geldt voor lopen op een loopband, als je dit een uur doet ben je aardig opgewarmd.
  Wel goed van je dat beweging sporten niet kan vervangen!

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Ik vind het eigenlijk niet zo belangrijk waar precies de grens ligt! Beweging is altijd goed :). Hardlopen is sporten….maar rennen naar de bus niet!? Ik zou me dus niet te druk maken om de grens :).

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.