| 16 juli 2014

Leren optrekken: Mijn tips!

Ik vind optrekken misschien wel de stoerste fitness-oefening die er is. Ik kan met open mond kijken naar mannen die aan het optrekken zijn. Een vrouw die het kan, is misschien nog wel stoerder! Een minpuntje….het is ZO zwaar! Ik heb een tijdje een paar keer per week geoefend, waardoor ik ongeveer 10x achter elkaar kon optrekken. Als je dan weer stopt met oefenen, zakt het weer snel weg. Ik heb een aantal tips voor je, hoe je kunt oefenen met optrekken!Eigenlijk spreekt de video gewoon voor zich, maar hier nog even de tips op een rijtje.

 • Optrekken met je handen wijd uit elkaar, is veel zwaarder. Pak de stang dus smal beet.
 • Ik vind het makkelijker om je handpalmen naar je toe te laten wijzen.
 • Zorg voor een steuntje onder je voeten, zodat je jezelf een beetje kunt opduwen. Steun niet meer als je laat zakken.
 • Of nog beter: vraag een trainer of medesporter of hij/zij je benen ondersteund. Zo heb je hulp bij het omhoog trekken en kun je ook weer zelf laten zakken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, haal je de grootste krachtwinst uit de teruggaande beweging van het optrekken, dus juist als je je naar beneden laat zakken. Door mijn tips kun je deze krachtwinst vaker behalen, waardoor je sneller beter zult worden in het optrekken!

Nogmaals, de oefening is super zwaar. Je zult echter merken dat als je het regelmatig oefent, het heel snel beter zal gaan! Hoe stoer is het om iedereen te verbazen als jij je met gemak een aantal keer kunt optrekken!? 🙂 Het kost wat doorzettingsvermogen, maar ik vind het zeker een uitdaging.

Met optrekken train je trouwens de spieren in je bovenrug en natuurlijk je armspieren. Vrouwen hoeven niet bang te zijn om vreselijk breed te worden van optrekken. Ten eerste omdat je puur je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Ten tweede hebben vrouwen minder aanleg om breed te worden dan mannen, ze moeten dus in verhouding meer gewicht gebruiken om breed te worden, wat met optrekken niet het geval is.

Ik hoop dat jullie dit artikel leuk vonden voor de afwisseling :).

Groetjes, Marloes

Heb jij wel een geprobeerd je op te trekken? Kun je het?

14 reacties

 1. Chin ups en pull ups zijn zeker stoer om te kunnen!

  Ik heb ze zelf geleerd met behulp van elastieken banden, google even op band assisted chin up voor voorbeelden. De bands nemen een deel van de weerstand over waardoor het minder zwaar is. Het voordeel is dat je met het sterkste elastiek kunt beginnen en uiteindelijk steeds een lichtere kunt pakken, zo kun je je vooruitgang goed in de gaten houden. Tot je natuurlijk uiteindelijk zonder kunt!

 2. Grappig filmpje! 😉
  Superstoer om te zien, voor mij mission impossible! Ik bungel dan volgens mij alleen maar! Deze sla ik voor nu even over, ik hou me bij mijn doel om eerst fatsoenlijk op te drukken. Dat begint er nu tenminste op te lijken.

 3. Ik was bezig met pull ups onder de knie te krijgen, tot er een meneer (geen instructeur, maar een brede mede-sporter) naar mij toe kwam gelopen ‘waarom doe jij dat?!?!?!’, ‘wil je breed worden ofzo??’. Dit artikel stelt mij weer gerust. 😉

 4. Ik probeer ook de pull up te leren.
  Voorlopig kan ik het alleen met de assist pull up machine,elastiek of hulp.
  Hoeveel kan je er zelf en hoe lang heb je hier voor nodig gehad om ze te leren?

  1. Momenteel train ik er nooit meer op, ik red er nu 3. Toen ik wel specifiek aan het trainen was, kon ik er na een aantal weken een stuk of 10. Ik deed het toen 3x per week.

 5. Heej,

  Wat bedoel je juist met enkele weken…
  Ik zou binnen een maand mezelf 10x willen kunnen optrekken… denk je dat dit mogelijk is?

  Groetjes

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram