onzeker sportschool
Bewegen Tips

Kun je beter ´s ochtends of ´s avonds sporten?

Door

Sporten is onwijs goed voor ons. Je krijgt er een betere conditie en een sterker lichaam van. Daarnaast helpt het je lichaamsgewicht op peil houden en geeft het je een goed gevoel. Veel mensen vragen zich af of ze beter ‘s ochtends of ‘s avonds kunnen gaan sporten. In dit artikel geef ik je daar antwoord op.

Voor- en nadelen van ‘s ochtends sporten

Veel mensen vinden in de ochtend sporten heel fijn, dan heb je het alvast maar gehad! Hieronder de voordelen en de nadelen van ‘s ochtends sporten. We beginnen met de voordelen:

 • Het is minder lastig qua indeling met eten. Vaak is niet eten voor het sporten, of hooguit een banaan eten helemaal prima. Na het sporten ga je ontbijten en dan heb je automatisch een goede herstelmaaltijd.
 • Vaak krijg je energie van sporten en voel je je positief en productief. Dit neem je de hele dag mee.
 • De kans dat er ‘iets tussen komt’ is klein, sporten is namelijk het eerste wat je doet!
 • Het is nog lekker rustig in het park of in de sportschool.

Er zijn echter ook nadelen aan sporten in de ochtend:

 • Je moet vroeg je bed uit. Voor velen is dit een groot nadeel. Zorg ervoor dat je niet te vaak in de verleiding komt om te blijven liggen!
 • Je lichaam is nog wat stijf van het slapen, je komt wat moeilijker op gang. Het is extra belangrijk om een goede warming up te doen.
fitness battlerope

Voor- en nadelen van ‘s avonds sporten

Ook is er een grote groep mensen die juist liever sport in de avond. Uiteraard zijn ook hier voor- en nadelen aan te wijzen. Wederom eerst de voordelen:

 • Je kunt in de ochtend lekker wat langer in je bed blijven liggen.
 • ‘s Avonds sporten kun je makkelijker met vrienden doen en er tegelijkertijd iets gezelligs van maken.
 • Je lichaam is al warmgedraaid gedurende de dag. Dit betekent overigens niet dat je de warming up kunt overslaan ;).
 • Na een lange dag werken kun je even je zinnen verzetten.

Nadelen van sporten in de avond zijn:

 • Als je laat sport kom je misschien lastig in slaap door de adrenaline.
 • Het is wat puzzelen met de avondmaaltijd. Direct gaan sporten na het eten geeft een vervelend gevoel. Bovendien is bij vaak sporten een goede herstelmaaltijd ook van belang.
waarom ik fitness leuk vind

Wat is beter, ‘s ochtends of ‘s avonds sporten?

Qua winst voor de gezondheid maakt het niets uit of je sport in de ochtend of in de avond. Veel mensen denken dat je met ‘s ochtends sporten meer vet verbrandt. Dit is niet zo! Misschien op dat moment, maar op een later moment van de dag haal je dat weer in, als je gewoon hetzelfde eet als normaal. Vet verbranden gaat om de totale hoeveelheid energie die erin en eruit gaat. Het heeft niets te maken met hoe laat dit gebeurt.

Er zijn wel onderzoeken die uitwijzen dat prestaties van bepaalde personen kunnen verschillen op bepaalde tijden van de dag. Ochtendmensen zouden beter presteren als ze iets vroeger op de dag gaan sporten, terwijl avondmensen het beter doen iets later op de dag. Dit verschilt dus per persoon en ligt volledig aan jouw eigen voorkeur! Overigens lijkt dit verschil vooral te gelden voor duursporten zoals hardlopen en wielrennen en minder voor krachtsport en teamsport. De verschillen zijn echter nooit heel groot en maken zeker niet uit bij een gemiddelde recreatieve sporter.

Mijn conclusie

Of je beter ‘s ochtends of ‘s avonds kunt gaan sporten, ligt vooral aan jouw eigen voorkeur! Qua gezondheidswinst of effect op je lichaam maakt het namelijk niet uit. Doe gewoon wat het beste past in jouw leven.

Zelf kies ik ervoor om doordeweeks direct na het werk te sporten, nog voor het avondeten. Als ik wacht tot erna, weet ik dat ik minder motivatie heb. In het weekend sport ik het liefst ‘s ochtends. Doordeweeks doe ik dit niet, omdat ik juist heel productief ben met werken in de ochtend. Aan het eind van de middag zakt dit onwijs in. Dan is het een mooie tijd voor mijn training!

Groetjes, Marloes

Ga jij het liefst ‘s ochtends of ‘s avonds sporten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. Teha 2 jaargeleden

  Ik sta heel vroeg op en begin dan met een meditatie daarna een uur sporten dan yoga en ik sluit af met een uur wandelen.
  Ik ben met pensioen dus ik heb daar ook tijd voor
  Dat lukt niet met werk en kinderen!

  Reageer
 2. Carlien 2 jaargeleden

  Ik sta doordeweeks altijd om 6:00 op. Dan sport ik thuis, als ik klaar ben ga ik douchen en worden de kinderen wakker. Dan kan ik hun klaarmaken voor de dag en naar school brengen.
  Ik vind het fijn om het al gelijk gehad te hebben, en je krijgt er lekker energie van.

  Reageer
 3. Roos 2 jaargeleden

  ‘s ochtends heeft echt mijn voorkeur. ‘s avonds kan ik daar de motivatie niet meer voor vinden, misschien een stukje lopen maar meer niet.
  Dus dan s ochtends, liefst rond een uur of 9,dan ben ik een beetje opgestart. Heel soms vroeger, als ik die dag wel moet gaan werken.

  Reageer
 4. Hélène 2 jaargeleden

  Sinds wij op zolder onze eigen gym hebben, sport ik meestal ‘s ochtends voor het ontbijt. Een enkele keer sport ik aan het middag. Mijn broertje zei dat je stofwisseling verhoogt als je ‘s ochtends voor je wat eet, gaat sporten, maar dat is dus niet zo begrijp ik uit je blog.

  Reageer
 5. Conny 2 jaargeleden

  Ik sport zeker niet alle dagen, gezien mijn leeftijd ook niet echt nodig. Ik werk nog 2 halve dagen in de week en heb dan al beweging genoeg dan fiets ik s’ochtens 13km heen en 13 terug vind ik prima de andere doordeweekse dagen ga ik naar de sportschool als het lekker rustig is dat is bij ons meestal halverwege de ochtend en vooral nu moet je plannen! Ik heb normaal ook nog op donderdag 1,5 uur volleybal recreatief, beweging genoeg voor als je 60 bent!

  Reageer
 6. Romy 2 jaargeleden

  Ik ben een echte ochtendsporter 🙂 Sta om 4.30 uur naast mn bedje, begin dan met een vlogje van jou en steppen op mn fitnessstep, dan een workout van ongeveer een half uur en dan nog een half uur steppen! Dan een kopje thee en heerlijk aan t werk! Lekker om de dag zo te beginnen!

  Reageer
  • Teha 2 jaargeleden

   Ha ik ook 4 30 maar ik zeg dat nooit omdat mensen daar altijd zo raar op reageren. Ik zeg altijd dat ik vroeg op sta;)

   Reageer
 7. Daisy 2 jaargeleden

  Doordeweeks sport ik het liefs direct na het werk en voor het avond eten. In het weekend het liefs in de ochtend. Dan heb je tenminste nog wat aan je dag;) en kan ik erna lekker genieten van een ontbijtje!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.