Is mijn hartslag te hoog
| 19 augustus 2021

Is mijn hartslag te hoog tijdens het sporten?

Steeds meer mensen gebruiken hartslagmeting tijdens het sporten. Soms met een sporthorloge, soms met sensoren van het apparaat. Trainen op hartslag kan in sommige gevallen heel informatief zijn, maar het kan ook onzekerheid opleveren! Ik krijg dan ook heel vaak de vraag: Is mijn hartslag te hoog tijdens het sporten? En vanaf wanneer kan het eigenlijk kwaad? Ik geef je tips!

Belangrijk: ik schrijf dit artikel voor gezonde mensen. Heb jij hartklachten of slik je medicijnen die jou hartslag beïnvloeden? Dan geldt deze informatie niet voor jou. Overleg zeker even met je (huis)arts over richtlijnen die jij kunt aanhouden.  

Een normale hartslag…

Er zijn richtlijnen voor wat een ‘normale’ hartslag is. Zo ligt bij de meeste mensen de rusthartslag tussen 60 en 100 slagen per minuut. Ik zeg bij de meeste mensen, want er zijn zeker uitzonderingen! Zo ligt mijn eigen rusthartslag rond de 56 slagen per minuut en er zijn mensen die zelfs rond de 40 slagen per minuut zitten.

Ook voor maximale hartslag wordt soms een richtlijn gegeven: je maximale hartslag is ongeveer 220 min je leeftijd. In mijn geval zou dat betekenen dat mijn maximale hartslag 220-35=185 slagen per minuut zou zijn. Ik denk dat de waarheid iets hoger zit, rond 190 slagen per minuut. Redelijk vergelijkbaar met de richtlijn. Ook dit is bij veel mensen anders! Ik ken genoeg sporters van ver boven de 20 die nog makkelijk tot een hartslag van 200 of zelfs hoger kunnen komen! Dit is helemaal niet slecht en heeft puur te maken met jouw genen.

Je merkt het misschien al: wat ‘normaal’ is, verschilt onwijs per persoon. Wat mij betreft kun je de richtlijnen hierboven dan ook weer vergeten ;). 

Samsung Gear Sport Smartwatch

Wanneer is een hartslag te hoog?

Ok, maar ik zou je vraag beantwoorden: wanneer is mijn hartslag te hoog? Wanneer kun je beter even rustig aan doen tijdens het sporten. Mijn advies zou zijn: luister naar je lichaam! Zoals je hierboven hebt gezien, betekent een hartslag van 187 slagen per minuut voor mij dat ik écht helemaal tot het gaatje ga…terwijl het voor een andere sporter kan betekenen dat hij/zij nog ruimte over heeft tot verhoging van de intensiteit.

Het mooie is dat ons lichaam dat precies aangeeft! Ik ben écht niet geneigd lang te sporten op mijn eigen maximale hartslag, omdat mijn ademhaling dan te veel omhoog gaat, er gigantische verzuring optreedt in mijn spieren en ik simpelweg wel móet stoppen omdat mijn lichaam het niet meer aan kan. Je stopt dus automatisch op tijd!

Als jij gezond bent en geen medicijnen gebruikt die je hartslag beïnvloeden, dan hoef je niet bang te zijn dat je hartslag te hoog wordt! Tegen die tijd zorgt je lichaam er namelijk wel voor dat jij stopt met sporten :). Merk je dat je tijdens het sporten duizelig wordt, hoofdpijn krijgt, stekende pijn voelt, het te benauwd krijgt of andere serieuze klachten hebt? Neem dat serieus! Stop met sporten of verlaag de intensiteit totdat de klachten volledig weg zijn. Ook als je toevallig weet dat je nog niet dicht bij je maximale hartslag zit, zijn dit tekenen van jouw lichaam dat je het beter even rustiger aan moet doen.

Mijn overige tips voor jou

Luister dus veel liever naar je lichaam, dan angstig te worden door het getal dat jouw hartslagmeter aangeeft. Daarnaast wil ik je de volgende dingen meegeven:

  • Ook als je hartslagmeter een relatief laag getal aangeeft, maar jij voelt je onwel tijdens het sporten, is het zaak dat serieus te nemen! De ene dag is je lichaam nu eenmaal meer belastbaar dan de andere.
  • Heb jij een aandoening of slik je medicijnen en twijfel je of de richtlijnen hierboven voor jou wel verstandig zijn om te volgen? Overleg dan altijd even met een specialist!
  • Blijf je ondanks mijn advies toch onzeker over de hoogte van jouw hartslag? Ook in dat geval raad ik je aan te overleggen met je (huis)arts.
  • Je hartslag bijhouden tijdens een training is dus absoluut niet noodzakelijk! Fanatieke (top)sporters gebruiken het enkel om meer informatie te krijgen over de mate van belasting en benodigde hersteltijd. Hier lees je daar meer over.

Kortom, ga gewoon lekker sporten! Houd in gedachten dat héél veel sporters hun hartslag nooit weten en dat het ondanks dat altijd goed gaat, zo lang je naar je lichaam blijft luisteren.

Ik hoop dat ik je een beetje heb gerustgesteld!

Groetjes, Marloes

Vraag jij je wel eens af of jouw hartslag te hoog is?

5 reacties

  1. Ik vraag mezelf eerder af of hij niet te laag is. Ik heb een erg lage hartslag en ‘s nachts is hij vaak tussen de 36 en 41. Ik wist niet of ik mijn horloge zo serieus moest nemen, maar na 2x een hartfilmpje bij de dokter blijkt dat mijn hartslag dus echt zo laag is in rust. Met sporten gaat hij wel omhoog, maar niet extreem en hij daalt daarna ook weer snel.

    1. Dit herken ik ja! Mijn laagste hartslag is ook al jaren consistent 32-34. Ook voor mij de huisarts geweest voor een ECG maar daarop was niks afwijkends te zien. Een hartslag van 200 zou ik zelf dan ook nóoit halen! Mijn echte max ligt naar mijn idee eerder rond de 175 bpm.

  2. Ik vind het altijd fijn om te weten tijdens het sporten wat m’n hartslag is. Zeker als ik ga fietsen en bootcamp. Mijn max is vaak rond de 180 en rust is 54 ong.

  3. Ik heb een hele lage rusthartslag (40-45)…maar mijn hoogste hartslag ligt dan weer ruim boven de 200! Ik haal met redelijk ‘gemak’ de 210. Verschil is dus wel heel groot :p

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram