Squatproof sportlegging
| 15 oktober 2020

Is HIIT beter dan duurtraining?

Als je fanatiek aan het sporten bent, dan wil je het waarschijnlijk graag op de juiste manier doen om mooie resultaten te behalen. Ik krijg dan ook vaak de vraag welke vorm van trainen het beste is. Onder andere willen veel mensen weten: Is HIIT beter dan duurtraining? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Wat is HIIT?

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Het is een training waarbij je voor relatief korte periodes op een hoge intensiteit traint, gevolgd door een relatief korte periode van rust. Dit wordt meerdere keren herhaald tijdens de training.

Bijvoorbeeld 15 sets van 30 seconden sprinten, gevolgd door 30 seconden wandelen of licht joggen. Of 1 minuut een pittige fitnessoefening doen, gevolgd door 15 seconden rust en dit vervolgens meerdere keren herhalen.

Wat is duurtraining

Duurtraining is een vorm van training waarbij je voor lange tijd op hetzelfde relatief lage niveau bezig bent. Bijvoorbeeld 30 minuten (of langer) licht joggen, een uur op de racefiets zitten op een rustig tempo 40 minuten op de hometrainer fietsen op een lage stand. Ook een flinke wandeling maken is trouwens een vorm van duurtraining.

Hardlopen mijn trainingen

Het effect van beiden

HIIT

  • Je lichaam kan na een aantal trainingen een hogere snelheid langer volhouden.
  • Je hart leert zich aanpassen aan periodes van arbeid en rust. Hoe sneller een hartslag daalt na een periode van inspanning, hoe beter je conditie.
  • Je verhoogt je melkzuurtolerantie. Door de hoge intensiteit van trainen, schiet de zuurstofverbranding (aerobe verbranding) tekort. Het lichaam lost dit op door te gaan verbranden zonder zuurstof (anaerobe verbranding). Hierbij ontstaat melkzuur, je benen worden zwaar. Hoe vaker je spieren te maken krijgen met melkzuur, hoe beter ze hiermee om kunnen gaan! Je lichaam kan hierdoor langer op een hoog niveau trainen.
  • Je verhoogt je anaerobe drempel: het punt waarop je lichaam moet overgaan op de verbranding zonder zuurstof ligt bij een hogere hartslag. Je kunt hierdoor langer trainen op een hogere hartslag, waardoor je meer vermogen of snelheid kunt leveren zonder dat je gaat verzuren.
  • Als je de periodes van arbeid wat langer houdt, train je ook je aerobe conditie en de toename van de glycogeenvoorraad.
  • Doordat je bij intervaltraining op een hogere hartslag traint dan bij duurtraining, kun je meer energie (= calorieën!) verbranden in dezelfde tijd. Bovendien heeft je lichaam na de training langer de tijd nodig om te herstellen, waardoor je ook na de training nog een verhoogde verbranding hebt.

Duurtraining

  • Verbetert je aerobe conditie, oftewel je lichaam leert efficiënt met zuurstof om te gaan zodat je steeds gemakkelijker een langere periode kunt bewegen.
  • Er ontstaan meer haarvaatjes in je bloedvatensysteem, waardoor transport van zuurstof naar de spieren nog beter kan verlopen.
  • De vetverbranding wordt gestimuleerd.
  • De glycogeenvoorraad (=energie) in de spieren neemt toe, zodat je steeds beter lange inspanning kunt leveren.

HIIT beter dan duurtraining

Is HIIT beter dan duurtraining?

Wat mij betreft niet! Ik zie het gewoon als twee totaal verschillende vormen van training met andere resultaten. Er zijn verschillende redenen waarom je beter voor HIIT zou kunnen gaan, maar die zijn er ook voor duurtraining! Hieronder een aantal voorbeelden.

Wanneer is HIIT nuttig? 

  • Als je effectief je snelheid wilt trainen of je vermogen wilt vergroten.
  • Als je zo snel mogelijk veel calorieën wilt verbranden.
  • Als je snel een fit gevoel wilt krijgen.
  • Als je je lichaam flink wilt belasten, om het sterker te maken.

Wanneer is duurtraining nuttig?

  • Als je een specifiek doel hebt, waarbij duurvermogen van pas komt. Bijvoorbeeld als je langer wilt kunnen hardlopen, fietsen of wandelen.
  • Als je minder belastbaar bent, door bijvoorbeeld een blessure. HIIT kan dan in sommige gevallen te heftig zijn.
  • Als je de volgende dag weer wilt sporten. Je lichaam herstelt in ongeveer 24uur van een duurtraining, bij HIIT duurt dit langer.

Daarnaast is er natuurlijk nog een belangrijke factor: wat vind je leuk? Waar heb je zin in? Als je op een manier traint die bij je past, zal je het beter volhouden.

Ik vind trouwens zeker niet dat HIIT niet geschikt is voor beginners! Natuurlijk zal een beginner waarschijnlijk de oefening iets langzamer of minder vaak uitvoeren dan een gevorderde sporter, maar ook dan kun je er super veel effect en plezier uit halen.

Groetjes, Marloes

Doe jij vaker HIIT training of duurtraining?

6 reacties

  1. Ik begon in januari met HIIT-training in de sportschool. Ik liep daarbij een programma af en deed het op aanraden van de begeleider heel rustig aan(nou ja dat vond hij😅) ik ervoer het als pittig! Nou ja en toen kwam corona, ik was net lekker bezig! Maar nu zit ik al op een veel hoger niveau dan in het voorjaar. Ik vind het heerlijk! Daarbij speel ik nog 1 à 2x in de week volleybal, daarin merk ik ook dat ik krachtiger wordt! Helaas is het vanaf vandaag weer stop gelegd! Heel jammer! Voor mijn leeftijd (60) is het heel belangrijk om het bij te houden, het gaat zo snel berg af als dat niet kan. Dat heb ik 2 jaar geleden gemerkt toen ik een voetblessure kreeg en mijn knie was “vast” gaan zitten. Dat is nu allemaal redelijk goed. Duurtraining is niet mijn ding, heb het wel vaker geprobeerd maar dat werkt niet, ik wandel wel vaak een half uur of iets langer. We wonen in een hele mooie omgeving! Kom maar eens naar De Lutte, dan kun je het met eigen ogen zien!😎
    Liefs Conny

  2. Ik doe het even vaak. 2x per week loop ik hard (10-15km) en 2x per week doe ik een HIIT-training. Deze bestaat meestal uit 8 Tabata’s 🙂 Een vrij korte, maar effectieve training die ik kan inzetten als ik niet zo heel veel tijd heb.

  3. Hoi Marloes, dit is de eerste keer dat ik reageer in al die jaren dat ik je artikelen en vlogs volg. Vind ik erg leuk om te doen en ik heb ook het een en ander ervan geleerd.

    Over dit artikel heb ik een vraag. Stel je volgt een hardloopschema van wandelen en hardlopen afwisselend. Nu zit ik in week 5 en moet ik 4×5 min. Rennen en wandelen drie minuten. Tijdens het rennen gaat mijn hartslag nog steeds naar de 165 ,170. Moet ik dit nu zien als een intervaltraining of opbouw naar een duurtraining? In dat laatste geval zeggen ze dat je hartslag tijdens het rennen op praatniveau moet zijn. Dat is het dus duidelijk niet. Groetjes melissa

    1. Hi! Dank je wel voor je lieve woorden. Dit is sowieso een intervaltraining! Maar een intervaltraining is juist ook een onwijs mooie opbouw naar een duurtraining, omdat je dus sneller conditiewinst zult ervaren :). Succes!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram