buikomvang meten hoe
Bewegen Feiten en fabels Tips Voeding

10 Interessante Artikelen over Gezond Leven uit 2013

Door

Al meer dan vijf jaar, schrijf ik artikelen op optimavita.nl. Al heel snel werd dat dagelijks, waardoor er al MEGA veel leuke informatie online staat. Ik merk dat ik heel veel vragen krijg, over onderwerpen waar ik al eens over geschreven heb. Het leek me daarom leuk om af en toe een overzicht te maken van artikelen die je misschien leuk vind om terug te lezen.

Artikelen uit 2013

Ik besloot te beginnen bij het begin, eind februari 2013. Alleen de artikelen die ik écht mega interessant vind en waar ik nog steeds regelmatig vragen over krijg, wil ik met je delen. Ik doe er 10 per keer, om een beetje overzicht te houden ;). Het ‘nieuwste’ artikel van deze reeks, stamt uit september 2013. Ik ben heel benieuwd of er iemand is die ze allemaal kent!

Hieronder de 10 meest interessante artikelen die ik schreef tussen februari en september van 2013. Kijk maar of er een leuk onderwerp voor je bij zit om nog eens terug te lezen! Ik waarschuw alvast, sommige foto’s zijn niet om aan te zien qua belichting en/of compositie. Aan sommige artikelen heb ik trouwens later nog nieuwere foto’s toegevoegd.

1. Feit of fabel: Spieren zijn zwaarder dan vet

Je hoort heel vaak dat gewicht niet altijd iets zegt over hoe ‘dik’ je bent. Spieren zouden namelijk zwaarder zijn dan vet. Is dit eigenlijk wel zo? In dit artikel uit begin 2013 probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen. Dit artikel is trouwens redelijk goed bekeken, ik denk dat het nog steeds best goed wordt opgepakt door zoekmachines, wat natuurlijk heel erg fijn is :).

2. Feit of fabel: Drink 2 liter water per dag

Ik was in de beginperiode van optimavita.nl heel erg fan van ‘feit of fabel’ artikelen. Er wordt dan ook zo veel verkondigd over gezond leven! Ik hoor nog steeds ontzettend vaak dat je 2 liter water op een dag moet drinken. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Waarom niet, dat vertel ik je in dit artikel

meer drinken waarom en tips

3. Effectief trainen: Supercompensatie

Over het begrip supercompensatie praat ik nog steeds ontzettend vaak. Ik link ook regelmatig naar dit oude artikel, omdat ik het zo’n belangrijk onderwerp vind voor sporters. Ik merk namelijk dat mensen als je enthousiast zijn, te weinig rust nemen. Hier schiet je helemaal niets mee op. Sterker nog, je beïnvloed je lichaam negatief! In dit artikel vertel ik je waarom rust nemen zo belangrijk is en hoeveel rust je zou moeten nemen per type training.

4. Ademhaling tijdens het hardlopen

Nog zo’n ontzettend belangrijk onderwerp, waarover ik eigenlijk meer zou moeten praten: ademhaling! Dit artikel lijkt specifiek voor hardlopers te zijn, maar ook heel veel andere sporters hebben ontzettend veel aan deze manier van ademhalen. Het is trouwens vooral handig bij duursporten. Bij krachttraining en bijvoorbeeld pilates, gebruik je juist een andere manier van ademhaling, omdat je daarbij beter je buik kunt blijven aanspannen.

5. Eiwit en krachtsport

Eiwit is belangrijk voor onze spieren, dat weten denk ik de meeste van jullie wel. Bij krachtsport is het daarom extra belangrijk om te letten op de inname van eiwit. Soms wordt echter de behoefte flink overschat. Veel sportschool-fanaten eten véél meer eiwit dan nodig is. In dit artikel vertel ik je meer over behoeftes en ik geef voorbeelden van goede herstelmaaltijden. Nu ik het teruglees, vind ik dat ik meer had mogen benadrukken dat het gebruik voor supplementen voor niemand noodzakelijk is. Het kan hooguit een handige of lekkere aanvulling zijn.

Eiwitpoeder kruidvat

6. Super gezond toetje: IJs van banaan

Als je dit nog nooit geprobeerd hebt, ga het dan zeker doen! In deze video laat ik je zien hoe je super simpel gezond (en mega lekker!) ijs kunt maken van banaan. Puurder krijg je het niet :). Ik vind dit echt ontzettend lekker op warme dagen. Ook kinderen zullen ervan smullen.

7. Feit of fabel: BMI bepalen is zinvol

Dit artikel is een klein beetje gerelateerd aan de eerste die ik linkte. Ik vertel je meer over de term BMI en of het een betrouwbare methode is om te bepalen of je overgewicht hebt. Natuurlijk kom je ook te weten hoe je zelf jouw eigen BMI kun berekenen en welke andere waardes handig zijn om te (laten) bepalen.

8. Starten met fitness, 10 tips

Ik ben al jaren een fitnessfanaat. In 2013 merkte ik al dat veel mensen vragen hebben als ze willen starten met fitness. Ik besloot daarom een artikel te maken met 10 tips voor als je voor het eerst naar de sportschool gaat. Later heb ik er ook nog eens een video over gemaakt :).

koolhydraatarm brood kopen

9. Voedingsvezels, waarom zijn ze goed voor je?

Ik praat heel vaak over vezels en zeg dan dat ze goed voor je zijn. Maar waarom eigenlijk? Dat het iets te maken heeft met je darmen weten veel mensen wel, maar in dit artikel vertel ik je precies hoe het zit! Ik vertel je over verschillende soorten vezels en wat ze doen in ons lichaam.

10. Spierpijn voorkomen en verminderen

Spierpijn, we hebben er vrijwel allemaal wel eens last van. Soms voelt het lekker, maar het kan ook TE heftig zijn. Van erge spierpijn kun je je ontzettend naar voelen. Dit artikel gaat over het voorkomen van spierpijn.

Vaker doen?

Ik ben heel benieuwd wat je vond van dit artikel. Zou je het leuk vinden als ik dit vaker doe? We zijn nu dus pas in september 2013 uitgekomen, dus er zijn nog VEEL meer leuke interessante artikelen om te delen. Ik hoor het trouwens ook heel graag als je dit een beetje overbodig vindt hoor ;). Ik schrijf mijn artikelen uiteindelijk voor jullie!

Groetjes, Marloes

Vind jij dit leuk om vaker te zien? Of hoeft het niet van jou?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (7)
 1. MarionHak 4 jarengeleden

  Hoi Marloes! Ik vind dit wel erg leuk! Ik snuffel al best veel rond in je archief. Maar zo kom ik ook achter mega interessante dingen waar je dan niet op zoekt. Het bananenijs ga ik dan ook zeker proberen!

  Liefs,
  Marion

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Dank je wel. Ben benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

   Reageer
   • MarionHak 4 jarengeleden

    Bloedheet vandaag. Denk ik, ik ga dat ijsje eens maken! Nou, mijn blenderkan is gebroken… =(
    Is een staafmixer beter denk je?

    Reageer
 2. Vera 4 jarengeleden

  Jaaa….Ik ken ze allemaal! Ik volg je al een hele tijd. Niet vanaf het begin, iets daarna…en toen heb ik alle artikelen teruggelezen ?
  Toch interessant, zo’n overzicht, want sommige dingen raken naar de achtergrond en het Is altijd goed om dat weer even op te frissen.

  Reageer
 3. Ise 4 jarengeleden

  Ik denk dat je hiermee al een heel groot deel van de ‘basis’ in een gezonde levensstijl hebt beschreven! Super handig dus zo’n overzicht 🙂

  Reageer
 4. Chantal 4 jarengeleden

  Ik zeg: vaker doen!

  Ik volg jouw site nu een klein jaartje. Tot mijn grote spijt wist ik niet eerder van het bestaan af. En ondanks het feit dat ik regelmatig rondkijk op jouw website, zijn tips uit de oude doos altijd welkom!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: