Buikspieroefeningen apparaat
Bewegen Tips

Ik vind Buikspieroefeningen Overrated…

Door

Zo…dat is eruit. Dit is misschien wel de meest stellige titel die ik ooit heb gebruikt :). Meestal ben ik heel mild met het geven van mijn mening, maar dit moest er even uit! Ik merk namelijk dat mensen tegenwoordig MEGA fanatiek zijn met het doen van buikspieroefeningen. De redenen dat ik dat niet zo toejuich, geef ik hieronder.

Het probleem 
Heel veel mensen zijn tegenwoordig bezig met afvallen en fitter worden. Sportscholen schieten als bosjes uit de grond, we gaan er massaal heen. Ook thuis oefeningen doen wordt steeds populairder. Ik merk dat mensen tijdens hun workout ontzettend veel tijd besteden aan het doen van buikspieroefeningen. Hier krijg ik in de sportschool het meeste vragen over en op YouTube zijn het mijn best bekeken video’s.

De verwachtingen
Ik merk dat mensen hele hoge en vaak verkeerde verwachtingen hebben van deze oefeningen. Veel mensen willen afvallen. Mannen willen vaak een sixpack en vrouwen een slanke taille. Dat bereik je door het doen van buikspieroefeningen, toch?? NEE DUS!

Met buikspieroefeningen maak je de spieren in je buik sterker. Hoe sterk deze spieren ook zijn, als er een laag(je) vet overheen zit dan zie je dit niet. Om een slankere taille, strakkere buik en/of een sixpack te krijgen, is vetverbranding het meest belangrijk. Ik maakte hier eerder al een hele video over.

Nooit meer buikspieren trainen dus!?
Dat is dan wel weer heel radicaal. Je buikspier is natuurlijk ook een spier. Net als alle andere spieren in je lichaam, is het goed om deze sterk te houden. Ik raad je echter niet aan om dit te doen door urenlang crunches (zie hieronder) te doen. Ik moest ook serieus goed zoeken voor een foto waarop ik een normale crunch uitvoer ;). In mijn ogen kun je veel beter andere oefeningen doen, die ook andere spiergroepen aanpakken. Daarover hieronder meer.

Als je doel is om een slanke taille, een sixpack of een strakke buik te krijgen, dan is het belangrijk dat je de effectievere oefeningen combineert met een gezonde voeding en veel beweging in het algemeen. Je vetpercentage zal alleen dalen als je (iets) minder energie (uit eten en drinken) binnen krijgt dan je verbruikt. Dit kun je doen door gezond te eten en/of meer te bewegen.

Effectievere oefeningen
Ik doe zeker regelmatig buikspieroefeningen! Ik kies ze echter kritisch uit. Bijvoorbeeld het balanceren op de billen zoals je hierboven ziet, of de plank die op de foto hieronder staat. Bij deze oefeningen moeten je buikspieren samenwerken met je rugspieren. Je versterkte hierdoor je hele ‘core’. Ik vind dit persoonlijk veel effectiever dan het richten op de buikspieren alleen.

Ook bij andere fitnessoefeningen gebruik je heel vaak de buikspieren. Zeker als je traint met losse gewichten of stangen. Om een goede houding te krijgen, moet je namelijk je buikspieren aanspannen. Hierdoor train je stiekem ook voor sterke buikspieren als je bijvoorbeeld een squat of een deadlift doet.

Kans op rugklachten!?
Het doen van heel veel buikspieroefeningen vind ik niet alleen vrij onnuttig, het kan zelfs voor klachten en blessures zorgen! Ik zie namelijk steeds vaker dat mensen heel fanatiek hun buikspieren trainen, maar nauwelijks oefeningen voor de onderrug doen. Hierdoor worden de buikspieren een stuk sterker dan de onderrugspieren, raakt het lichaam uit balans en kunnen rugklachten ontstaan! Onderschat dus zeker het belang van oefeningen voor de onderrug niet.

buikspieroefening plank

Mijn conclusie
Het is zeker verstandig om af en toe buikspieroefeningen te doen. Maar overdrijven is echt niet nodig! Ik kies ervoor om ongeveer 1-2x per week een stuk of 2-3 oefeningen te doen die zich specifiek richten op mijn buik. Daarnaast train ik veel met losse gewichten, waarbij ik dus ook mijn buikspiertjes gebruik. Oh….en voor mijn werk geef ik 1x per week een buikspierkwartier :). Hier vind je mijn favoriete buikspieroefeningen.

Ik hoop dat je dit artikel verhelderend vond. Het is misschien een beetje harder geschreven dan ik normaal doe…maar ik wil gewoon dat dit voor eens en voor altijd uit de wereld wordt geholpen.

Groetjes, Marloes

Hoe vaak doe jij buikspieroefeningen? Wat is je favoriet?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. Sandra 5 jarengeleden

  (er is een typo in de titel geslopen)
  Ben het wel met je eens qua buikspieroefeningen!

  Reageer
 2. Esther 5 jarengeleden

  Ai….Duidelijk!
  Ik ben inderdaad zo’n sporter die (te) fanatiek met de buikspieren bezig is. Vanochtend nog haast drie kwartier op een matje bezig geweest met crunches, sit-ups, maar ook met (zij)planken en ‘deegrollen’ en nog véél meer buikspieroefeningen. Ik doe dus 3x per week zelfstandig in de fitness op een matje héél veel buikspieroefeningen (per keer langer dan een half uur), en daarnaast doe ik nog 3x per week bootcamp en 1x per week boksen waarbij we óók aandacht besteden aan de buikspieren. Die buikspieroefeningen komen onderhand m’n neusgaten uit!! Ik zie er zelfs vaak tegenop om ze te doen, getsie! Maar tóch blijf ik ermee doorgaan..omdat ik dacht dat ik wel degelijk een platte buik erdoor kreeg……Maar in ieder geval een opluchting dat je schrijft dat ik niet meer zo achterlijk (tegen wil en dank) met die buikspieren trainen bezig hoef te zijn. Ik denk dat ik het ook maar ga houden op 1x per week een half uurtje op het matje de buik trainen and That’s it. En dan die tijd die ik voorheen besteedde aan die rotoefeningen lekker besteden aan dingen die ik écht leuk vind!! En dan hopen dat ik net zo strak blijf…(ja het is echt een obsessie 🙁 )

  Reageer
 3. Elise 5 jarengeleden

  Heb een vraag, hoe kan je specifiek een smallere taille creëren?
  ♡♡

  Reageer
 4. Ise 5 jarengeleden

  Zeker waar! Ik krijg deze vraag op de club ook erg vaak. Core stability training vind ik dan wel weer belangrijk om iedere week aan je training toe te voegen, maar de crunches laat ik ook lekker zitten 😉

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: