Afvallen Beweegtips Bewegen Tips

Hoe vaak moet ik sporten om resultaat te zien?

Door

Sporten2

Een vraag die ontzettend vaak aan me gesteld wordt, is hoe vaak je een workout zou moeten doen om resultaat te zien. Is 2x per week voldoende? Of zou het vaker moeten? En hoe lang zou je dan moeten trainen? En na hoeveel weken zie je dan resultaat? Omdat ik hier niet een heel kort antwoord op kan geven, besloot ik er een artikel over te schrijven.

Ik bereid je alvast voor, dat je misschien niet het antwoord gaat krijgen dat je graag zou willen horen. Er is namelijk geen simpel antwoord te geven op de vragen hierboven. Toch ga ik je in dit artikel proberen wat meer duidelijkheid te geven.

Hoe vaak moet je trainen voor resultaat?
Deze vraag is dus niet gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt namelijk af van een heleboel dingen. Onder andere wat voor training je doet, je leeftijd, je getraindheid en hoe je verdere leefstijl eruit ziet (eet je gezond!?). Het meest belangrijk is denk ik echter, wat het resultaat is dat je graag zou willen zien. 1x per week trainen zou volgens sommigen onzin zijn, maar denk eens aan de gelukshormonen die je aanmaakt na het trainen en het trotse gevoel dat de training je geeft!? Daarnaast zie ik bij beginners ook absoluut resultaat in conditie en fitheid als ze 1x per week een intensieve training van ongeveer een uur doen. Je hart wordt langzaam sterker en je voelt je fitter. Dat is zeker een mooi resultaat in mijn ogen!

Buiten sporten

Als je echter wilt afvallen, je vetpercentage wilt verlagen of als je al een gevorderde sporter bent, dan is 1x per week trainen vaak niet voldoende om resultaat te zien. Natuurlijk kun je ook afvallen zonder te sporten, door gewoon heel gezond te eten. Dit zou ik echter nooit aanraden, omdat je dan zó weinig moet eten dat het eigenlijk niet meer gezond is. Ik raad je dan aan om een minimum van 2x per week trainen aan te houden.

Als je heel strak/slank/gespierd wilt worden, is zelfs 2x per week sporten aan de krappe kant. Ook nu moet je dan wel héél gezond eten om je doel te bereiken. Ik denk niet dat dat veel mensen gaat lukken. Als dit je doel is, raad ik zeker aan om 3-4x per week te trainen.

Hoe lang moet je per keer trainen?
Ook dit is weer een lastige. Twee keer per week een half uur wandelen kan een positief effect hebben op je basisconditie, als je een beginnende sporter bent. Ik zie echter mooiere resultaten bij mensen die iets intensiever trainen. Ik raad je aan om langere trainingen van een uur af te wisselen met korte trainingen van bijvoorbeeld 20 minuten tot een half uur. In de langere trainingen doe je het iets rustiger aan en bij de kortere trainingen werk je flink intensief. Korte trainingen kunnen ontzettend nuttig zijn, vooral als je het flink pittig maakt. Hoe dat precies zit, leg ik in dit artikel uit.

Lat pully

Na hoeveel weken zie je dan resultaat?
Ook dit is ontzettend lastig om te zeggen. Want wat versta jij onder resultaat? Al na de eerste training heb je resultaat! Bijvoorbeeld dat je trots bent op jezelf. Verandering in conditie kan ook heel snel gaan. Ik merk dat mensen vaak na twee weken al het gevoel hebben meer te kunnen dan de eerste keer. Vaak heeft dit ook te maken met dat ze hun lichaam beter leren kennen. Super positief dus!

Ook veranderingen in je gewicht/omvang kun je al na twee weken zien, maar dat ligt er compleet aan hoe jij de rest van je leven indeelt. Als je heel ongezond eet en verder alleen maar op je kont zit, kun je zelfs aankomen ondanks dat je 3x per week sport. Om echte grote veranderingen te zien in je lichaamsbouw, moet je echt wel een periode verder zijn. Dit is maar beter ook, want op die manier kan je lichaam zich aanpassen aan de veranderingen. Mensen die heel snel afvallen of getraind raken, vallen sneller terug in hun oude patroon. Qua afvallen raad ik meestal een tempo aan van maximaal 0,5kg per week.

Conclusie 
Een simpel antwoord is niet te geven. Het licht er compleet aan wat je doel is! Daarnaast maakt het natuurlijk een groot verschil of je gezond eet, hoe vaak je een snoepmoment hebt en hoe fanatiek je traint. Daarnaast is iedereen anders. De een heeft meer aanleg voor spieropbouw/vetverbranding dan de ander. Dat je vriend(in) super strak ik geworden met 3x sporten per week, wil dus niet automatisch zeggen dat dat jou ook gaat lukken.

Ik hoop dat ik je niet te erg heb teleurgesteld met mijn antwoord, maar dit is het beste dat ik je kan geven :). Als je nog vragen hebt, kun je die hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Hoe vaak train jij? Merk je verschil?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (40)
 1. Bea 7 jaargeleden

  Aaargh! ik dacht nu eindelijk een wat specifieker antwoord te krijgen :p
  Ik ben nu aan mijn 4de week dat ik 3x per week naar de fitness ga en ik hoop echt van vlug wat resultaat te zien. Ik weet dat het wat tijd in beslag neemt, maar het duurt zo lang 🙁

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Tjah….het duurt inderdaad lang. Focus daarom niet op het resultaat, maar op je gezondheid!

   Reageer
  • Tessa 7 jaargeleden

   Hi Bea,
   Ik las je berichtje en dacht misschien heb je wat aan mijn ervaring:

   Wat ik veel zie is dat mensen geen effectief schema hebben. Dan gaan zij evengoed vier keer in de week trouw naar de sportschool maar zien zij nauwelijks tot geen verschil. Je kunt altijd de sportschool instucteur om een gratis schema vragen of vragen of hij wilt kijken naar wat je aan het doen bent. Hij heeft ook altijd tips hoe je die oefeningen kunt opbouwen en wanneer je weer wat anders moet doen.

   Groetjes en sportze!

   Reageer
  • jonah 6 jaargeleden

   hi
   ik ben jonah 14 jaat ik ga nu 3 tot 4 keer naar de sport school
   wanneer denkt u dat ik vet kwijt raak en dat er spieren voor in de plaats komen.
   ik eet dagelijks de gevraagde hoeveelheid groente maar vergeet wel eens fruit te eten. daarnaast eet ik niet al te veel vet als chips maar wel eens een chipie vind ik wel lekker.
   maaf hoelang denkt uw dat ik mooi in vorm ben

   Reageer
   • Marloes 6 jaargeleden

    Zoals ik uitleg, kan ik dat helaas niet zeggen

    Reageer
 2. Stephanie 7 jaargeleden

  Haha ik hoopte dat je zou zeggen dat ik binnen 2 weken gespierd en afgevallen zou zijn, maar helaas (nee grapje). Ik heb nog steeds niet echt de motivatie en de financiën om echt intensief te gaan sporten. Misschien later!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Wie weet :). Helaas kan ik zulke resultaten in twee weken inderdaad niet beloven 😉

   Reageer
   • Bas 6 jaargeleden

    hallo marloes, ik ben 18 jaar en ik fitness 2-3x in de week en ik weeg ongeveer 60 kilo
    ik doe voornamelijk cardio en kracht training zoals armspieren, en ook buikspieren, en iedere keer doe ik 1,5 uur workout.
    ik ben gestopt met frisdrank, chips, chocola, koekjes, etc. ik eet veel fruit en noten enzo.
    is dat een goede start om mezelf te werken tot iemand met gespierde armen en een slank lichaam?

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

     Absoluut! Voldoende gezond eten is dan wel heel belangrijk, dus eet niet te weinig! Anders kun je nooit spieren opbouwen.

     Reageer
    • Claudia 6 jaargeleden

     Never forget leg day 😉

     Reageer
  • Vera 7 jaargeleden

   De financiën heb ik ook niet, maar de workouts van van Marloes doe ik gerust in een oude korte broek met shirt in de woonkamer, hoor (als er niemand in de buurt is natuurlijk, haha). Kosten nihil, fitheid komt dan vanzelf. Succes!

   Reageer
 3. mandy 7 jaargeleden

  Zelf ben ik inmiddels 14 kilo kwijt met behulp van diëtist.
  Ik ga niet naar een sportschool, alle oefeningen doe ik gewoon thuis.
  Daarvoor gebruik ik jou youtube kanaal en pinterest.
  In het begin sporte ik 5 keer per week bijna een uur, maar dat is echt te veel voor mij.
  Sport nu 3á4 keer in de week, ene keer uur andere keer half uur, dit houdt ik beter vol.
  Door het afvallen en sporten merk ik dat ik meer kan en me beter voel.
  Sinds 7 jaar heb ik knie problemen en door mijn vele overgewicht werd het niet veel beter.
  Nu ik de eerste kilo’s kwijt ben heb ik minder last van mijn knie en kan ik dingen doen die ik voorheen niet kon.

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Echt super knap Mandy!! Ga zo door meid.

   Reageer
 4. Lies 7 jaargeleden

  Ik ben nog wel benieuwd hoe je tegenover dagelijks trainen staat. Zelf probeer ik om dagelijks 30-90 minuten te sporten. Ik wissel dan af met hardlopen, mountainbike, korfbal en doe nu ook regelmatig je workouts. Is een rustdag echt nodig?

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Nee hoor! Een rustdag is niet nodig, alleen bij zware krachttraining. Na een duurtraining is je lichaam na 24 uur gewoon hersteld 🙂

   Reageer
 5. barbara 7 jaargeleden

  Waarom duurt opbouw zo lang en lijkt het na 2 weekjes vakantie wel allemaal snel te kunnen verdwijnen (conditie) of verschijnen (vetjes)??? best oneerlijk 🙂

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Maar als je dan weer gaat trainen na die twee weken, ben je in no time weer in vorm 🙂

   Reageer
 6. Daphne 7 jaargeleden

  Ik vraag me af hoe voorkom j2 blessures met sporten en wat zijn de beste combi als je vooral veel lessen volgt en ook aan cardio en fitness doet?
  Is een uur cardio te lang als je het elke dag doet? Heb sinds kort erg last van liespijn door een uur te crossen gr daphne

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Vooral goed naar je lichaam luisteren :). Als je (spier)pijn hebt, even rust nemen. En natuurlijk een goede warming up doen en goede schoenen dragen.

   Reageer
 7. Vera 7 jaargeleden

  Duidelijk….geduld is een schone zaak!! Maar ooooooooo zooooo lastig! 🙂 Die 2 vakantie-kilo’s had ik er graag in een week af gehad, maar dat lukt dan weer net niet. Tja….de vakantie was lekker…letterlijk lekker! 🙂

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Hahah, dan was het het waard! De kilo’s gaan er vanzelf weer af.

   Reageer
 8. jonah 6 jaargeleden

  hi
  ik ben jonah 14 jaat ik ga nu 3 tot 4 keer naar de sport school
  wanneer denkt u dat ik vet kwijt raak en dat er spieren voor in de plaats komen.
  ik eet dagelijks de gevraagde hoeveelheid groente maar vergeet wel eens fruit te eten. daarnaast eet ik niet al te veel vet als chips maar wel eens een chipie vind ik wel lekker.
  maaf hoelang denkt uw dat ik mooi in vorm ben

  Reageer
 9. Lau 6 jaargeleden

  Ik trainde eerst 1 a 2 keer in de week mijn buikspieren . Na 2maanden zag je gewoon geen resultaat, nu doe ik het 6 keer in de week , en daarbij doe ik nu ook elke dag fietsen 25a30 min perdag , ik zag na 2 weken al veel sneller resultaat ,

  Reageer
  • Ceee91 6 jaargeleden

   Hee Lau,

   Wat goed zeg! Even een vraag. Eet jij op een dag alleen maar gezond of snoep jij ook gewoon nog tussendoor?

   Reageer
 10. Ceee91 6 jaargeleden

  Hee Marloes,

  Ik fiets iedere dag 40 min heen naar mijn werk en 40 min terug. Verder loop ik 1 keer in de week hard (30 min) en train ik elke dag mijn spieren met fitnesaparatuur (vooral armen, billen en buik). Ik eet op een dag wel een pakje evergreen, pakje sultana en vaak nog een snoepje. Is dit met elkaar in verhouding? Of moet ik echt mijn voeding aanpassen? Al vind ik dat lastig aangezien ik echt behoefte heb aan suiker. Mijn doel is om een platte buik te krijgen, bredere schouders en gespierde billen (is nu namelijk plat). Ik hoop dat je me hier antwoord op kan geven.

  Groetjes!

  Reageer
 11. Paul 6 jaargeleden

  Bedankt voor je artikel, weer wat geleerd 🙂

  Ik heb 2 vraagjes :
  Ik ben slank gebouwd en wil net juist wat gewicht aankomen (bij voorkeur in spiermassa uiteraard)
  Welke voedingstoffen en bijbehorende etenswaren zijn daar goed voor? En ga ik niet nog lichter worden als ik ga trainen?

  Reageer
 12. Leyla 6 jaargeleden

  Goedemiddag,

  Als je elke dag 25 km wilt lopen en in De avond wilt fitnessen en dan om de 2 dagen fitnessen. Maar wel elke dag 25 km wilt lopen.. Is dat te doen ?

  Groetjes,

  Leyla

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Dat verschilt per persoon…houd goed in de gaten of je niet overtraind raakt (als je te moe bent, niet gaan!)

   Reageer
 13. Mariam Trabsini 6 jaargeleden

  Dag Marloes,

  Jij hebt absoluut kennis van zaken. Want het klopt helemaal wat jij zegt.

  Groetjes
  Mariam Trabsini

  Reageer
 14. Cynthia 6 jaargeleden

  Ik loop al jaren hard en sinds deze week ga ik naar de sportschool. Na het sporten, zie en voel ik altijd meteen resultaat. In mijn hoofd dan.. Sporten is heerlijk!

  Reageer
 15. Sabrina 6 jaargeleden

  Ik vond dit zo’n eerlijk en verfrissend antwoord. Het relativeert wat je als resultaat moet zien. Ik zie geen verschil op de weegschaal maar wel in de spiegel en aan mijn broeken en shirts. En beter nog ik voel me heerlijk energiek en vind sporten eindelijk leuk worden. Resultaat genoeg dus!

  Reageer
 16. Wivineke 5 jaargeleden

  Hoi Marloes!
  Ik had een vraagje, ik doe 2x in de week bodypump en 1x in de week bodybalance.
  Ik twijfel of ik daar ook nog een spinningles bij ga volgen.
  Dit zou ik dan op de donderdagavond willen doen, maar op woensdagochtend doe ik bodypump.. te veel, of kan dat wel?
  Groetjes Wivineke

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Spinning kan altijd! Dat is namelijk cardiotraining…waarvan je veel sneller herstelt 🙂

   Reageer
 17. Petra herijgers 5 jaargeleden

  Ik ga elke ochtend naar de sport school en doe deze dingen:
  10 min crostrainer (warming-up)
  3× 15 setjes buikspier
  3×15 ” ”
  3×15 ” ”
  10 min loopband
  10 min steps
  10 min fietsen
  Daar drink ik ondertussen water + citroen
  Sochtends ontbijt 2 crackers met slankie smeerkaas
  1 kopje koffie
  11 uur fruitmoment (kom ik thuis van sport)
  Water 750 ml
  12 uur 2 sneetjes wit brood (vezelrijk) kaas ff oude lekker en rookvlees
  14:00 raukosje (komkomer,bleekselderie,enz,enz
  Flesje water 750 ml
  En dan warme maaltijd wel gewoon vlees groent nope geen aardappels of anderen zetmeel prod
  Edan om 19:00 kopje koffie (melk+ klein beetje suiker)
  En flesje 750 ml
  20:00 fruit momentje
  En om 22:00 slapen
  Tussen door ook nog de hond uitlaten
  Volgende dag weer zelfde ritueel
  Ziet mijn dag er uit
  Ben 48 en ben van de 110 kilo naar 75.2 ik zeg top

  Groetjes petra

  Reageer
 18. ailien 5 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Ik ben een vrouw van 37 en volg sinds een week elke dag jou lesjes online.Bedankt daarvoor! Vind ze erg goed vol te houden en duidelijk en je zorgt ervoor dat ik het volhoudt tijdens de les! Ik doe telkens een andere workout voor thuis van ongeveer een half uur. Is dat voldoende om wat strakker in mijn vel te komen? Of moet ik dan echt langer dan een half uur bewegen?

  Reageer
 19. nora 1 jaargeleden

  hey
  ik ben Nora. ben 15 jaar oud ik sport al 1 jaar en 4 maanden ik wil zo graag mijn lichaam veranderen
  maar ik zie geen resultaat ik sport elk dag ik neem echt geen rust mijn droom is om beter lichaam te krijgen wil je aub mijn helpen gewoon kleine tips geven dat help mijn tenminste

  wil je aub regeren op me bericht!!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.