| 30 maart 2016

Hoe ik Mijn Fitness Training Leuk en Effectief Houd!

Collage

Veel mensen vinden sporten in een sportschool niet leuk. Ik werk als fitnessinstructeur bij Sportrade in Paterswolde en ik krijg regelmatig de vraag hoe je een fitness training leuk en effectief kunt houden. Ik heb hier zo mijn eigen tips en trucs voor, die ik heel graag met je wil delen. De meeste gebruik ik zelf, sommige weet ik dat anderen er heel veel baat bij hebben.

Onthoud ten eerste dat niet iedereen dezelfde sport leuk vindt. Misschien is fitness gewoon niet zo jouw ding. Mijn tip is om het niet direct op te geven, maar eerst een aantal van mijn tips toe te passen. Blijf je constant met tegenzin naar de sportschool gaan, kies dan gewoon lekker voor een sport of een vorm van beweging die jij wél leuk vindt!

Dan snel door naar mijn tips voor jou, om je je fitness training zo leuk mogelijk te houden en ook nog eens lekker effectief.

Bankdrukken

1. Houd je voortgang bij
Houd bij welke gewichten je doet bij welke oefeningen, op welk level je de fiets of de crosstrainer doet of hoe lang je het hardlopen op de band volhoudt. Je kunt er ook voor kiezen om 1x per maand een foto van jezelf te maken, zo kun je het verschil in je lichaam zien. Of laat bijvoorbeeld je vetpercentage, spierpercentage en omtrek meten op de sportschool. Zorg ervoor dat jouw manier van bijhouden bij jouw doel past. Wil je jouw conditie verbeteren? Vraag dan een instructeur om een conditietest bij je te doen. Wil je een strakker lichaam? Dan zijn metingen of foto’s een betere methode om het bij te houden.

Doordat je als het goed is vooruitgang ziet, werkt deze methode super motiverend! Ook kun je jouw manier van trainen (met hulp van een instructeur) aanpassen als blijkt dat je niet dichter bij je doel komt.

2. Zoek een leuk trainingsmaatje
Samen trainen is zo veel leuker dan alleen! Ik train heel vaak samen met Sven (mijn vriend) en Rasheeda. Ook al doen we compleet andere oefeningen, het is toch ontzettend fijn om te weten dat de anderen het ook zwaar hebben. Het motiveert mij altijd ontzettend om het uiterste uit mijn training te halen. Ook is het natuurlijk super fijn om elkaar af en toe wat bemoedigende woorden toe te roepen ;).

Fitness training collage

3. Maak een motiverende tracklist
Muziek is voor veel mensen een uitkomst! Steek wat tijd in het maken van een leuke workout-tracklist, je zult merken dat leuke muziek je echt door een fitness training heen kan slepen. Ik train zelf eigenlijk nooit met muziek, het is gewoon niet zo mijn ding. Ik weet echter dat anderen er super veel baat bij hebben!

4. Probeer verschillende groepslessen uit
Als de mogelijkheid er is binnen jouw sportschool, probeer dan zeker eens verschillende groepslessen. Ik merk in mijn eigen lessen, dat mensen tijdens een groepsles net een beetje meer doen dan normaal. Ook is het motiverend én gezellig om samen met anderen te trainen. Bovendien heb je ook nog eens muziek! Doe niet altijd hetzelfde, maar varieer lekker en kijk welke les jou het beste bevalt.

Zumba2

5. Wissel regelmatig met oefeningen
Een van de vaakst gemaakte fouten is dat mensen maandenlang met hetzelfde trainingsschema werken. Je lichaam went hier dan zo aan, dat je nauwelijks nog vooruitgang zult zien. Het is belangrijk om regelmatig andere oefeningen te doen. Ik raad je echt aan om hier hulp van een instructeur voor in te roepen. Als dit écht niet mogelijk is, kun je zelf op zoek gaan op internet. Mijn favoriete bronnen zijn google (typ bijvoorbeeld: borst oefeningen fitness) en YouTube! Ik kijk vaak naar hoe de training van andere YouTubers eruit zien en doe op die manier inspiratie op voor andere oefeningen. Mijn favorieten zijn Heidi Somers, Nikki Blacketter en Robin Gallant. Natuurlijk vind je op mijn kanaal ook veel verschillende sportschool workouts!

6. Varieer met je manier van trainen
Vaak trainen mensen altijd op dezelfde manier. Ze doen bijvoorbeeld 3 sets van 15 herhalingen. Ik moet eerlijk toegeven dat dat voor de instructeurs ook de meest duidelijke en makkelijke manier is om oefeningen uit te leggen. Er zijn echter heel veel andere mogelijkheden! Doe bijvoorbeeld een circuittraining, waarin je een oefening een bepaalde tijd of een bepaald aantal herhalingen volhoudt en dan direct doorgaat met een andere oefening. Je houdt geen rust, maar draait constant van oefening naar oefening.

Ik wil eigenlijk nog veel meer voorbeelden noemen, maar het lijkt me beter om dat in een apart artikel te doen. Binnenkort dus een artikel over verschillende methodes voor fitnesstraining!

Hamstring curl

7. Stel uitdagingen voor jezelf 
Bijvoorbeeld: ‘Ik wil 10 minuten kunnen hardlopen op de loopband’ of ‘Ik wil 100kg 15x kunnen wegdrukken op de Leg Press’ of ‘Ik wil me 5x kunnen optrekken’. Door zulke doelen te stellen, heb je een punt om naar toe te werken. Dit stimuleert mijn enorm!

8. Gebruik verschillende materialen
Je zag het al in de foto bovenaan en je ziet het regelmatig in mijn video’s en artikelen, ik houd ervan om heel veel verschillende materialen te gebruiken bij mijn trainingen, dat houdt het interessant voor mij. Ik ben dan ook regelmatig aan het slepen met ballen, elastieken, kettlebells, schijven en bankjes. Weet je niet zo goed hoe en wat? Vraag dan jouw trainer om een schema waarin veel zulk soort oefeningen zitten!

Collage

9. Heb een beetje geduld en houd vol!
Om heel eerlijk te zijn, is trainen in de sportschool in het begin nu eenmaal niet zo leuk. Als je het echter vaker doet, krijg je er steeds meer lol in! Ik merk dat dit bij mij de afgelopen jaren nog steeds sterk is gegroeid. Je leert steeds meer oefeningen kennen, je kent je weg, je weet de mogelijkheden, je voelt je niet meer zo’n ongelukkig visje in een grote zee, kortom….het wordt leuker!! Zet door en houd moed, je kunt dit! Ik voelde me ook heel onzeker toen ik startte met fitness. De apparaten leken wel martelwerktuigen en ik had geen enkel idee wat ik ermee moest. Nu ik een aantal jaar train, vind ik het helemaal geweldig.

Ik ben heel benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt, die anderen kunnen helpen om hun sportschool training leuk te houden. Hoe voelde jij je in het begin? En hoe is het nu?

Groetjes, Marloes

Hoe houd jij jouw sportschool training leuk?

6 reacties

  1. Ik heb voor ik echt gezonder ging leven en dus ook regelmatiger ging sporten, mijn buikomvang en bovenbeen-omvang gemeten. Kilo’s zeggen niet alles! En ik zag aan de centimeters veel eerder en mooier resultaat. Dat briefje heb ik nog steeds…en als ik een dip heb, meet ik wel eens opnieuw en dat kan me weer een boost geven.

    Mooie tips!

  2. Ik houd alles bij van mijn krachttraining (3x per week), maar ik ga maar weinig vooruit. Misschien dat ik er 1x per week 5 kilo per oefening bij doe met onderlichaam, en met bovenlichaam nog minder dan dat. Dit is in de ‘beginnende fase’ overigens: Mijn deadlift is maar 45 kg, mijn squat maar 35 en mijn bench press maar 20 (alleen de barbell dus, zonder gewichten). Ik vraag me soms wel af wat ik nou fout doe want die stijgende lijn van elke training een beetje meer gewicht zit er bij mij niet in… 🙁

  3. ik ben in 1 jaar van maat 36 naar 42 gegaan , ik probeer af te vallen , maar het lukt me niet.
    daarom heb ik me inschrijven bij een sportschool ,maar ga er nooit heen , zou graag willen afvallen .
    heb je tips voor mij

    1. App dames fitness instaleren. Bij de action gewichten en een yogamat voor nog geen 10 euro halen. Lekker thuis je workouts doen. Wanneer jij wil en op jou tempo. Bij elke oefening is er een uitleg en evt video. Ik vind het ideaal!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram