armen thuis trainen 2
Bewegen Tips

Hoe blijf je altijd gemotiveerd om te sporten?

Door

Deze vraag blijft zo ontzettend vaak voorkomen. Hoe lukt het mij toch altijd om gemotiveerd te blijven om te sporten? Dezelfde vraag krijg ik over gezond eten, dat behandelde ik in november in een artikel, inclusief tips. Vandaag dus dezelfde vraag, maar dan over sporten. Natuurlijk geef ik je ook weer mijn advies.

Hoe blijf ik altijd gemotiveerd om te sporten

Dat ben ik niet. Punt. Onthoud dat er niemand ter wereld altijd zin heeft om te sporten. Zelfs topsporters gaan wel eens met tegenzin een training in. Je bent dus écht niet de enige.

Eisen van jezelf dat je altijd een goede motivatie hebt om te gaan sporten, is dus bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Stel je verwachtingen dus een beetje bij! Balen van jezelf als je in de tweede week al totaal geen motivatie meer voelt, werkt alleen maar averechts.

Mijn tips om vaker een goede motivatie te hebben

Ik snap natuurlijk ook wel, dat ik vaker zin heb om te sporten dan een gemiddeld persoon. Ik prijs mezelf gelukkig met het fijn dat ik het oprecht fijn vind om te sporten. Dat is natuurlijk lang niet bij iedereen zo. Hieronder tips die ik zelf gebruik(te) om vaker gemotiveerd te zijn:

 • Doe iets wat je leuk vindt! Ga niet naar de sportschool omdat iedereen dat doet, maar denk na over wat jou leuk lijkt. Misschien is dat wel voetbal, of kickboksen, buikdansen of nordic walking!
 • Doe dus vooral ook niet iets ‘omdat het veel calorieën verbrandt’, ga liever iets doen wat je volhoudt op lange termijn, daar heb je veel meer aan.
 • Besef dat sporten vaak leuker wordt, naarmate je conditie verbetert of naarmate je de technieken beter onder controle krijgt. Een eerste keer hardlopen zal niemand als ‘leuk’ ervaren, omdat je met je tong op je knieën thuis komt. Tennis is niet zo leuk als je de helft van de ballen mist. Geef het wat tijd, dan pas geef je een sport een echte kans.
 • Bij vrijwel elke sport kun je gratis een proefsessie doen, maak daar gebruik van! Je weet zo veel beter of de omgeving, de sfeer, de groep en/of de trainer je aanspreekt.
 • Ga samen met iemand, dat maakt het vaak een stuk leuker. Of sluit je aan bij een team of een groep. Zeker als je net begint aan een sport, maakt dat de drempel iets lager.
 • Zorg voor kleding waar je je prettig in voelt. Er is niets zo vervelend als in een ongemakkelijk zittend groeten-uit-aruba shirt met een joggingbroek van 8 jaar oud in een sportschool verschijnen waar je je toch al niet thuis voelt. Investeer in een leuke outfit, dan voelt alles al zo veel beter!
nieuwe richtlijnen voor beweging

Wat doe ik als ik geen zin heb?

Ok, leuk al die tips hierboven. Maar soms heb je toch ECHT GEEN ZIN. Het gebeurt me vrijwel elke week wel een keer dat ik puffend en steunend besef dat ik eigenlijk zou gaan sporten. Wat nu? Ik vertel je wat ik op zo’n moment doe.

 • Ik beoordeel eerst hoe ernstig mijn ‘geen zin’ is. Wat is de reden? Ben ik bijvoorbeeld écht moe, niet fit, stressig etc? Dan sla ik gewoon een keertje over. Is het gewoon alleen een motivatieprobleempje, dan geef ik mezelf een schop onder m’n kont.
 • Daarnaast bepaal ik hoe vaak ik die week wél denk te gaan. Is dat 4x en heb ik de 5e keer geen zin? Ok, dan is het misschien wel prima om een dag over te slaan. Ga ik echter ‘maar 2x’, dan is mezelf een schop geven misschien een betere optie!
 • Ik denk na over waar ik precies geen zin in heb. Soms heb ik bijvoorbeeld geen zin om naar de sportschool te gaan, maar is een half uurtje hardlopen of een stuk wandelen een stukje aantrekkelijker. In dat geval is dat ook helemaal prima!
 • Ik beloof mezelf: ok, je gaat gewoon…al is het maar een kwartiertje! Heel even wat doen is beter dan niets. Vervolgens komt het regelmatig voor dat ik dan ineens tóch zin krijg als ik bezig ben en zo maar een uur verder ben. Soms ga ik echt maar een kwartiertje…dat is ook prima!
 • Denken aan waarom je sport, kan zorgen voor een kleine motivatieboost. Waarom ben je ook alweer gestart met sporten? Wat brengt het je?
 • Ook denken aan het gevoel dat sporten je geeft, werkt voor mij altijd weer motiverend. Als ik start heb ik soms geen zin, maar achteraf voel ik me toch een partijtje goed! Zowel fysiek als mentaal kan ik dan de hele wereld aan. Vooral als mijn motivatiedip een mentaal dingetje is, dan helpt dit enorm.

Mijn conclusie

Iedereen…ik herhaal IEDEREEN heeft wel eens geen zin om te sporten. Het is dus onzin om je direct een mislukkeling te voelen als dit bij jou ook zo is. Af en toe jezelf even een dagje vrij geven is echt geen probleem…maar wees niet te lief!

Laten we eerlijk zijn, 9 van de 10 keer voel je je beter als je toch even gaat sporten. Ook al is het maar heel even! Mocht je op dit moment twijfelen? Dan krijg je bij deze dus een gigantische digitale trap onder je mooie billen.

Sportse :).

Groetjes, Marloes

Herken jij het ik-heb-geen-zin-syndroom?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Sandra CH 3 jarengeleden

  Het gekke is, dat ik vrij weinig last heb van ‘geen zin’. (Geen humblebrag…) Niet dat ik altijd zin heb om te sporten. Ik loop hard, in de ochtend. Dan ben ik nog niet wakker genoeg niet gemotiveerd te zijn haha. Op een gegeven moment is het niet de motivatie die je hebt maar de gewoonte (in mijn ervaring). Ik ren nu al een paar jaar, in het begin had ik de motivatie wel nodig. Ik volg een hardloopschema en tenzij ik oprecht niet kan rennen (bijholte-onsteking….) dan ga ik gewoon. Natuurlijk is het wel eens hard als de wekker om 5u gaat en het buiten donker en koud is, maar als je de gewoonte hebt dan is het verder geen probleem. Het is denk ik lastiger als je niet op vaste tijden sport, dan komen er al snel andere dingen bij die meer prioriteit op dat moment hebben.

  Reageer
  • Miranda 3 jarengeleden

   Respect Sandra! Om 5u opstaan om te gaan hardlopen in het donker? Super, super knap!!

   Reageer
   • Sandra CH 3 jarengeleden

    Wat een lieve reactie, dank je 🙂

    Reageer
 2. Anne 3 jarengeleden

  Wat een timing! Ik zit net nu op de bank in m’n sportkleding te mokken omdat ik geen zin heb om zo naar de sportschool te gaan 🙈. Ik weet zeker als ik er ben dat het prima is, dat hou ik meestal voor ogen. En als het niet bevalt is het zometeen over een uurtje sowieso klaar, even verstand op 0 zetten. Nou, ik ga lekker naar de sportschool. Fijne dag!

  Reageer
 3. Conny 3 jarengeleden

  Super leuk dit artikel, ik kom overigens net terug van de derde keer sportschool waar ik momenteel de circle doe om mijn spieren wat op te bouwen. Ik had wel zin vanochtend maar ik vroeg mij af hoe lang dat duurt. Voor mij is sportschool nieuw dus weet nog niet heel goed de gewoontes en hoe deze mensen met elkaar om gaan. Ben aan het aftasten. De tip over een goedzittende outfit houd mij nu bezig want ik wilde een stelletje gaan bestellen op internet. Ik opende mijn telefoon en zag het artikel van Marloes. Wat een timing! Bedankt Marloes voor alle tips!

  Reageer
 4. Demi 3 jarengeleden

  Wat bij mij heel erg goed werkt is je laatste tip omdraaien: denken aan hoe je je vanavond in bed voelt als je níet bent gegaan. Het antwoord: super shitty en teleurgesteld! Dat motiveert mij dan om weer lekker te knallen!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: