Bewegen

Hardlopen: Tips voor een goede looptechniek

Door

Vandaag de lang beloofde video, waarin ik jullie tips geef over de techniek en lichaamshouding tijdens het hardlopen. Het is niet mogelijk om heel specifiek te worden, iedereen loopt immers anders. Daarom geef ik je in de video 3 belangrijke tips, waarmee je een heel eind komt.

Voor aanvulling kijk nog eens de video over de ademhaling tijdens het hardlopen en lees nog eens het artikel waarin Marloes je tips geeft om op een verantwoorde manier te starten met lopen.

Training baan

Hieronder nog even kort de 3 tips uit de video:

 • Buig de knieën zo min mogelijk tijdens het lopen, loop dus ‘hoog’. Als je kunt, probeer dan eens meer op de middenvoet of zelfs op de voorvoet te landen.
 • Loop rechtop met de borst vooruit, hierdoor open je de longen en kun je gemakkelijker een buikademhaling uitvoeren.
 • Neem de armen actief mee tijdens het lopen, hierdoor kun je een hogere snelheid bereiken.

Zoals ik in de video al zei, is de voorvoetslanding niet voor iedereen weggelegd. Loop je al jarenlang met een haklanding? Dan kun je misschien beter je eigen techniek aanhouden. Probeer eens wat jij prettiger vindt, maar stop wanneer je merkt dat de andere loophouding niet prettig voor je is.

Veel loopplezier!

Groetjes, Albert

Heb jij iets gehad aan mijn tips? Welke ga je toepassen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (17)
 1. Lilian 9 jarengeleden

  Hai allebei,
  leuk en interessant filmpje! Wat me opvalt is dat Albert vrij hoog zijn knieën optrekt. Ik neem aan dat deze video is gemaakt ter ondersteuning van mensen die met name langere afstanden willen lopen en niet willen sprinten. Daarom juist viel het me op, omdat mij altijd geleerd is om tijdens de sprint je knieën inderdaad hoog op te trekken, maar tijdens een duurloop (o.i.d.) is het van belang zo min mogelijk energie te verbuiken met onnodige bewegingen, zoals bijvoorbeeld je knieën hoog optrekken, Ik vraag me af of jullie het daarmee eens zijn, want als ik namelijk mensen een duurloop zie doen, zie ik ze allemaal wel hoog lopen, maar de knieën zo min mogelijk buigen ten behoeve van de energiebesparing. Wel geloof ik dat met je knieën hoger op lopen zorgt voor meer snelheid, ik vraag me echter af of dat voor veel mensen op dit moment niet te hoog gegrepen is omdat je, als je begint met hardlopen, die snelheid nog niet hebt of in elk geval niet kunt volhouden.
  Ben benieuwd 🙂

  Groetjes!

  Reageer
  • Albert 9 jarengeleden

   Hallo Lilian, fijn dat jij er in ieder veel weet van ‘technisch’ lopen. Er zijn inderdaad nuance verschillen tussen het echte sprint- en lange afstand lopen. De bedoeling van het filmpje is dat mensen meer aandacht besteden aan hun techniek, als je ‘lui’ gaat lopen en je geeft dat als tip dan wordt er over het algemeen zwaar gelopen. Dan gaat er ook veel energie verloren die juist nodig is om je snelheid te houden. De bedoeling is dan ook niet om iedereen als ‘hogeschoolloper’ op te leiden, het gaat er om de juiste tips te geven zodat ze beter gaan lopen.

   Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel, als je vragen hebt hoor ik het graag.

   Groetjes Albert

   Reageer
 2. Lilian 9 jarengeleden

  Ik begrijp wat je bedoelt en ik had al wel verwacht dat dit er achter zat, maar het was meer een vraag om te achterhalen of er ook mensen zijn (in dit geval jullie) die werkelijk voorstander zijn van hoog op lopen en wat de redenen daar dan van zouden zijn. Duidelijk 😉

  Groetjes

  Reageer
 3. Berdie 9 jarengeleden

  Wat een goed filmpje! Duidelijk uitgelegd. Ik denk dat ik met name het hoog lopen moeilijk ga vinden. Ik loop nog maar pas en moet gewoon langzamer lopen anders houdt ik het nog niet vol. Ik heb wel eens geprobeerd om echt op mijn voorvoet te landen, maar het voelt alsof dat alleen wil lukken als ik meer snelheid maak. Lastig.. Voor nu ga ik mijn armen wel beter inzetten en op mijn ademhaling letten, bedankt voor de tips!

  Reageer
  • Albert 9 jarengeleden

   Hallo Berdie, in ieder geval heel hartelijk dank voor je compliment, leuk! Maar ik ben benieuwd naar je vorderingen, kies eerst maar één aandachtspunt, kost al relatief veel moeite. In ieder geval succes!

   Reageer
 4. Esmee 9 jarengeleden

  Ik probeer er nu om te denken en pas het hoog lopen toe. Ik merk alleen heel erg dat het nog niet eigen is en dat ik het nog niet lang vol hou. Dan denk je gewoon even te gaan hardlopen, maar er komt best veel bij kijken! Maar met deze tips kom ik vast weer een stap verder! Bedankt!

  Groetjes

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Ik vind het ook nog steeds lastig Esmee! 🙂 Succes

   Reageer
 5. Karin 9 jarengeleden

  Wat een duidelijke uitleg. Erg leuk gedaan.
  Ik val zelf, vrees ik, onder de categorie “zwaar loper” (al dacht ik daar, voor het zien van dit filmpje, anders over). (Ik ben nog een beginner hoor. Heb de lessen van ‘Start to Run’ gevolgd en ren nu sinds een aantal weken 3x per week 5 tot 6 km.)
  Dat wordt dus nog flink oefenen.
  Het laten filmen van jezelf tijdens het hardlopen is een goed idee! Ga ik een keer laten doen.

  Reageer
  • Albert 9 jarengeleden

   Hallo Karin, dank je wel. Het was ook leuk om dit voor mijzelf te filmen, vallen toch altijd weer dingen op. Succes!

   Reageer
 6. Louise 9 jarengeleden

  Hoi Albert,

  Erg nuttig filmpje!
  Als ik met mijn vader ga hardlopen vind ik het altijd zo raar dat ik nog 2 dagen last heb van zware benen, terwijl hij eigenlijk nergens last van heeft. Dit zal dan wel te maken hebben dat ik een ‘zware loper’ ben. Oefenen dus!
  Kun je deze oefeningen ook doen op de hardloopband?

  Groetjes Louise

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Jahoor Louise! Dit kun je prima toepassen op de hardloopband. Succes 🙂

   Reageer
 7. Robert-Jan 9 jarengeleden

  Hoi Albert,

  Goed uitgelegd hoor en leuk filmpje gemaakt. Ik geef sids kort ook loopscholing voor beginnende hardlopers als ook gevorderde die wat meer kunnen doen aan hun loophouding.

  Groet,
  Robert-Jan

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Sorry Robert-Jan, dit valt onder spam. Dank je wel voor je complimenten! Ik heb de link uit de reactie verwijderd.

   Reageer
 8. marcel van der haar 8 jarengeleden

  Hoi,

  Ik loop nu sinds een paar maand en begin er plezier in te krijgen.
  Punt is dat zo’n 15 jaar nagenoeg niets aan sport heb gedaan en voornemens ben om niet als een idioot aan de slag te gaan en binnen de korste keren met een shin splint links, achillespeesruptuur rechts en twee overbelaste knieën te eindigen. Die leuke marketingtruckjes van verschillende sportschoenenfabrikanten probeer ik niet in te trappen maar denk dat een goede looptechniek veel meer de voorkeur heeft. Heb je een tip voor een goed hardloopclubje in de omgeving van de stad waarbij veel op techniek wordt gelet?

  Hoop van je te horen!

  Groet Marcel

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Neem eens een kijkje bij Groningen Atletiek! Daar zijn veel loopgroepjes, zowel voor beginnenden als voor gevorderde sporters! Succes 🙂

   Reageer
   • marcel van der haar 8 jarengeleden

    Hoi Marloes,

    Dank voor de tip, ga ik zeker eens kijken. Vandaag voor het eerst geprobeerd op de voorvoet te landen, pff dat valt me nog best vies tegen. Ik ‘lijd’ aan platvoeten, dat zal wellicht ook niet meehelpen. Maar goed we zien het wel. Nogmaals dank. Fijne avond.

    Vriendelijke groet,

    Marcel

    Reageer
    • Marloes 8 jarengeleden

     Dat is inderdaad heel lastig, veel succes!!

     Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: