Afvallen Bewegen Leefstijl

Hardlopen, mijn ervaringen en tips #1

Door

Collage 7 april

Op mijn vorige artikel over hardlopen kwamen veel enthousiaste reacties. Ik weet dat veel van jullie ook weer zijn gaan lopen nu het mooier weer wordt. Ik wil daarom wat regelmatiger mijn trainingen, ervaringen en tips met jullie delen. Ik hoop je daarmee inspiratie te geven voor jouw eigen loopseizoen. Vandaag start ik met deel 1!

Ik heb besloten dat ik mee ga doen aan de Ladies run in Groningen op 8 juni. Ik heb dus nog twee maanden de tijd om te trainen. Ik doe mee aan de run van 5km, wat op zich qua uitlopen geen enkel probleem gaat zijn. Wie mij een beetje kent, weet echter dat ik dan toch eigenlijk ook wel een goede tijd zou willen lopen! Om dat te bereiken, zal er toch echt getraind moeten gaan worden.

Afgelopen zondag trok ik mijn hardloopschoenen aan voor een rondje in de buurt. Ik besloot het eerste stukje (+- 800 meter) rustig aan te doen, als soort van warming up. Daarna stelde ik mijzelf als doel om de rest zo ‘hard mogelijk’ te lopen. Natuurlijk niet in volle sprint, maar op een tempo waarmee ik nét tot de finish zou komen. Ik hoopte uit te komen op een gemiddelde snelheid van ongeveer 12 km/uur. Kijk mee naar het resultaat van deze training…

Training 7 april 2014

In de bovenstaande grafiek zie je mijn hartslag als rode lijn. Mijn snelheid zie je als grijze lijn. Deze stijgt na ongeveer 4 minuten, toen was mijn warming up voorbij. Ik de tabel zie je dat ik 5.44km heb gelopen in 27 minuten en 20 seconden. Ik liep precies in een snelheid van 12km/uur! Erg tevreden dus :-). Dit ging echter niet gemakkelijk, je ziet dit in de grafiek doordat mijn hartslag vrijwel constant in het rode gebied zat vanaf minuut 10. Ik heb het dan ook ontzettend zwaar gehad :-D. Als ik de ladiesrun in dit tempo zou lopen, zou ik 25 minuten doen over de 5km. Heel netjes natuurlijk, maar niets vergeleken bij de tijd die ik 2 jaar geleden liep (21:59). Ik verwacht niet dat ik deze tijd weer ga halen, maar hoop toch iets dichter in de buurt te komen als ik wat vaker ga trainen de komende tijd.

Mijn doel is om elke week minimaal 1x hard te lopen en als het even kan vaker te gaan. Ik weet dat ik bij één keer trainen in de week niet snel vooruit zal gaan.

Ik vind het fijn om verschillende trainingen met elkaar af te wisselen. Zo train je het meest effectief je conditie én je snelheid. Ik schreef al eens eerder waarom vooral intervaltraining zo effectief is. Die zal je binnenkort dan ook voorbij zien komen! Ben je een beginnende hardloper, dan kan het handig zijn om een kant en klaar opbouwschema te hebben. Ik ben erg enthousiast over de schema’s van Evy (Gruyaert), die kun je hier downloaden. Evy begeleid je via je koptelefoon in je training en geeft tips en adviezen over snelheid, opbouw, duur, voorkomen van blessures etc.

Het lijkt me leuk om ervaringen met elkaar te delen! Ben jij ook aan het hardlopen? Deel dan jouw trainingen, doelen en resultaten onder deze artikelen. Zo kunnen we elkaar motiveren en ideetjes opdoen van elkaars trainingen.

Succes en veel loopplezier!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw hardloop-doel? Welke trainingen heb je de afgelopen tijd gedaan?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (20)
 1. Ellen 9 jarengeleden

  Ik wil gaan beginnen met hardlopen. Het Het lijkt me zo lekker omdat je het in principe overal kunt doen. Mijn sportarmband is besteld en de start to run app is geïnstalleerd op m’n telefoon. Ik heb alleen nog geen echte hardloopschoenen. Binnenkort ga ik in Roermond daarvoor kijken bij nike, want vind het tochwel zonde als ik daar veel geld aan uit geef en het misschien wel niet zo leuk vindt.

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Snap ik Ellen, soms heb je echter ‘speciale’ schoenen nodig om goede steun te hebben. Ik heb bijvoorbeeld een lichte verhoging nodig aan de binnenkant van mijn schoen. Dit kunnen ze bij een gespecialiseerde hardloopzaak goed bepalen.

   Reageer
 2. Dineke 9 jarengeleden

  Ik zit er ook aan te denken om te gaan hardlopen, maar ben bang dat het een te zware belasting is voor mijn lichaam. Dus nog maar even goed over nadenken!

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Inderdaad nadenken en héél geleidelijk opbouwen. Anders kun je altijd beginnen met stevig doorwandelen! Succes Dineke.

   Reageer
 3. Marion 9 jarengeleden

  Ik zou willen dat ik het kon, hardlopen! Maar helaas, door een kniebeschadiging gaat dat niet meer lukken 🙁
  Gelukkig kan ik nog wel in een vlot tempo (6km/uur) doorstappen dus in het weekend lopen we regelmatig 10 tot 12 km. door de natuur. Heerlijk!

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Dat is super fijn Marion! Focus op wat je kunt, niet op wat je niet kunt. Super!

   Reageer
 4. Linda 9 jarengeleden

  Ruim twee weken geleden ben ik (42) samen met mijn dochter (17) begonnen met hardlopen. Op zaterdag via een vereniging (begeleid) en twee keer door de weeks zelf trainen met schema. Zelf begon ik met schoenen die ik had liggen. Om te kijken of ik het wat zou vinden. Na een paar keer lopen kreeg ik al problemen dus ben maar snel bij een speciaalzaak goede schoenen wezen kopen. Dat verschil merkte ik direct! We zitten nog in de opbouw. Leuk om te merken dat het lukt, nooit gedacht van mezelf 😉

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Super goed Linda! Als je langzaam opbouwt met goed materiaal dan kun je vaak meer dan je denkt 🙂

   Reageer
 5. Daria 9 jarengeleden

  Ik ben dol op hardlopen! Ik heb me afgelopen zaterdag al ingeschreven voor de dam tot damloop 🙂 Ik train zonder hartslagmeter, raad jij zo’n meter aan?

  Reageer
 6. wendy 9 jarengeleden

  Ik was eerst echt geen fan van hardlopen maar wordt steeds enthousiaster, nu alleen nog de tijd ervoor vinden;)

  groetjes Wendy

  p.s hoe is het met Albert, Marloes we hebben hem al tijdje niet meer voorbij zien komen

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Leuk Wendy! Albert heeft het erg druk op het moment, ik zal zeggen dat hij gemist wordt 😉

   Reageer
 7. Kiek 9 jarengeleden

  Misschien leuk om te lezen en kostenbesparend voor sommigen, die geen speciale verhogingen etc nodig hebben:

  http://www.rug.nl/news-and-events/news/archief2014/nieuwsberichten/hardloopschoenen-voorkomen-geen-hardloopblessures

  Reageer
 8. Hanneke 9 jarengeleden

  Ik ben zelf begonnen met hardlopen en na een tijdje lid geworden van een loopgroep. Ik vind dit echt een aanrader! En mogelijk voor elk niveau, je hoeft nog niet goed of ver te kunnen lopen als je lid wordt.
  Het is stimulerend en erg afwisselend. Daarnaast is er aandacht voor techniek en vooral intervaltraining gaat makkelijker met een fluitje van de trainer dan met je eigen doorzettingsvermogen…. Duurloopjes doe ik vaak zelf in het weekend.

  Reageer
 9. Anouk 9 jarengeleden

  Ohh nu twijfel ik of ik 8 juni ook mee ga doen aan de ladies run. Misschien toch maar doen, als een soort stok achter de deur om mijn conditie te verbeteren haha.

  Reageer
 10. Wil 9 jarengeleden

  hardlopen is helemaal “hype” Een heerlijke bezigheid. Ik liep 3 x in de week.Door blessure si gewricht kwam er een beetje de klad erin….balen. maar loop nu weer rustig…1a2keer pw 6km.Nog geen 10 wat ik hiervoor deed.Zoek nu een programma van 5 naar 10 km. iemand daar ervaring mee…
  Waar je absoluut niet op moet bezuinigen zijn loopschoenen.Laten aanmeten!
  ga jullie in de gaten houden en me laten motiveren om de 10 weer fijn te kunnen lopen…Mijn looptijd was 10 km per uur..Ook het verhaal van de hartslagmeter ga ik nu even nalezen lijk me interessant.Gebruik een Nike sporthorloge zit helaas geen hartslagmeter op….Succes allemaal.

  Reageer
 11. Katinka 9 jarengeleden

  Leuk dat je ook hardloopt Marloes, ik ben het al enkele maanden aan het doen! Ik begon met één keer per week, daarna twee en nu loop ik drie keer per week. Dit omdat ik meedoe aan de Marikenloop in Nijmegen en een snellere tijd dan vorige keer wil lopen (toen liep ik 25 minuten). Ik probeer ‘gewone’ 5 kilometer-trainingen en intervaltrainingen af te wisselen. Nu loop ik één keer per week een intervaltraining en twee keer een ‘gewone’ training. Wat raad jij aan als ik een snelle tijd wil lopen?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: