| 21 mei 2016

Hardlopen! Ik ben weer gestart…

Hardlopen 2

Ik krijg regelmatig de vraag of ik nog wel eens aan het hardlopen ben. In het verleden schreef ik regelmatig een artikel over de afstanden en tijden die ik liep, maar dat hebben jullie al een tijdje niet voorbij zien komen. Hoog tijd dus voor een update! Ik vertel jullie waarom het de afgelopen tijd stil is geweest rondom mijn hardloop-avonturen. Ook kan ik je alvast zeggen dat ik weer ben gestart! Je leest dus ook een klein verslagje van mijn hardloopmomenten van de laatste tijd, die lang niet allemaal even succesvol waren :).

Waarom ik niet meer liep…
Mijn laatste hardloop-artikel stamt uit oktober vorig jaar. Ik vertelde je toen over mijn resultaat op de 4 mijl van Groningen, waar ik ontzettend tevreden over was! Sindsdien heb ik eigenlijk niet of nauwelijks meer gelopen. Elk jaar neem ik voor om lekker het hele jaar door te trainen, om mijn tijd telkens te blijven verbeteren. In de praktijk werkt dit echter niet voor mij, want ik houd gewoon echt niet van lopen met slecht weer! Afgelopen winter was er altijd wel een excuus: wind, regen, sneeuw, koud, liever naar de sportschool gaan….en ga zo maar door. Ik had gewoon even geen zin in hardlopen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat ik sport omdat ik het leuk vind, dus ik besloot het even te laten voor wat het was. Mijn plezier haalde ik namelijk wel uit het doen van krachttraining, dus ik besloot me lekker te focussen op de training in de sportschool.

Hardlopen deed ik trouwens wel als warming up op de loopband, maar ik loop dan maximaal 15-20 minuten. Bovendien is het toch écht anders dan buiten lopen. Ik heb hooguit 2-3x in de winter langer hardgelopen op de loopband. Dit kost me echter altijd heel veel doorzettingsvermogen, omdat ik het gewoon super saai vind.

Hardlopen

Weer gestart!
Nu het weer mooier weer aan het worden is, begon het toch weer te kriebelen! Grappig eigenlijk, dat je motivatie vanzelf weer komt, als je jezelf niet teveel dwingt. Ongeveer twee weken terug besloot ik mijn hardloopschoenen weer eens uit de kast te trekken om een rondje te lopen. Sindsdien heb ik 3x gelopen, ik vertel je hieronder per moment hoe het ging en wat ik deed.

1e keer lopen: Dit was op vrijdag 6 mei. Ik weet het nog zo goed omdat we de avond ervoor all-you-can-eat Sushi hebben gegeten. Ik besloot mijn vaste rondje te gaan lopen op een laag tempo, die is ongeveer 6,5km. Na ongeveer 3km begonnen de problemen, die ik eigenlijk wel had kunnen verwachten. Ik kreeg namelijk last van mijn darmen (I know, TMI, maar hardlopers zullen het herkennen!). Ik moest gaan wandelen omdat ik zooo nodig naar de wc moest. Soms gaat het wel weer over, maar dit hield aan. Gelukkig kon ik even bij een cafeetje naar binnen schieten *bloos*. Dom natuurlijk, aangezien ik dondersgoed weet dat m’n darmen gevoelig zijn door de PDS en dat ik de avond daarvoor flink veel gegeten had.

Voeten

2e keer lopen: Moment twee was op maandag 9 mei. Ik had beter op mijn voeding gelet en ging vooraf naar de wc. Nu moest het wel goed gaan! Ik besloot weer hetzelfde rondje te lopen (stiekem een beetje autistisch!? ;)) op een gemiddeld tempo. Deze keer leek het allemaal super te gaan! Ik voelde me goed en kon het conditioneel prima aan. Na 4km ging het echter weer ‘mis’. Ik kreeg hele erge steken in mijn lever, wat waarschijnlijk met de doorbloeding te maken heeft (ik heb het eerder gehad). Ik moest toen echt stil gaan staan en kon pas na 20 minuten weer rustig joggen. Eigenlijk vrij logisch dat mijn lichaam reageerde, ik had al zo lang niet gelopen! Qua conditie red ik die 6,5km prima, maar mijn lichaam is het niet meer gewend. Die riep me even tot de orde.

3e keer lopen: Poging 3 was afgelopen zondag, veel te vroeg op 1e pinksterdag, omdat ik mijn vriend eerst had uitgezwaaid. Om 7:30uur liep ik door een verlaten Groningen. Ik besloot het deze keer verstandig te doen. Nog iets rustiger en eventueel dichter bij huis blijven. Het ging echter zó lekker, dat ik toch weer mijn vertrouwde rondje ging doen. Dit keer lette ik beter op mijn ademhaling en hield ik een rustig tempo aan. Het ging helemaal goed! Na ongeveer 40 minuten was ik heel voldaan weer thuis. Wat voelt dat lekker!

Inlopen

Mijn doel
Ik denk dat ik in de komende periode zeker weer vaker ga lopen. Ik vind het zo ontzettend fijn om te doen als het lekker weer is! Ik heb me zoals elk jaar weer ingeschreven voor de 4 mijl van Groningen. Of ik voor een toptijd ga, dat weet ik nog niet. Ik denk dat de kans klein is dat ik mijn tijd van vorig jaar (29:03) ga verbeteren. Het is daarom misschien verstandiger om gewoon lekker te gaan lopen. Maar o wat vind ik dat toch lastig! Ergens blijft dat veel te fanatieke kaboutertje in m’n oren fluisteren. Ik zie het allemaal wel!

Wil jij ook starten met hardlopen?
Als jij ook (weer) wilt beginnen met hardlopen, raad ik je aan om niet dezelfde fout te maken als ik en rustig op te bouwen. In dit artikel vind je een heel aantal tips die je daarbij kunnen helpen. Laat me ook zeker even weten of jij een doel hebt, of dat je net als ik gewoon loopt omdat je het heel erg lekker vind.

Groetjes, Marloes

Doe jij aan hardlopen? Heb je een doel?

19 reacties

 1. Leuk artikel, ik (duur)loop 3x in de week 1 – 1,5 uur. Vaak heb ik dan 15KM gerend. (45km per week) Ik vind eiwit shakes vies en neem na afloop altijd een eiwitreep van Body&Fit omdat ik merk dat ik dan sneller herstel dan zonder.

 2. Heeey Marloes,

  Even een vraagje: ik ben sinds kort ook begonnen met hardlopen naast het fitnessen en volleyballen en ik merk dat ik het ontzettend leuk vind.
  Ik vroeg me alleen af of jij bepaalde apps erbij gebruikt om bijvoorbeeld je voortgang te kunnen zien. Of misschien een app waarbij je de interval tijden in minuten kunt instellen zodat je precies weet wanneer je moet hardlopen of juist weer moet lopen.
  Tegenwoordig heb je ook handige horloges als hulpje, is het handig om zoiets aan te schaffen?
  Ik ben duidelijk een beetje zoekende….;-)

  Groetjes Beauu

  1. Ik gebruik runkeeper, dan kan je eigen trainingen maken en daarbij je intervals op tijd of afstand instellen.
   En dan kan je ook je voortgang na afloop zien met je gemiddelde snelheid en snelheid per interval en dergelijke.

 3. Ik doe zelf niet aan hardlopen vanwege mijn kuitspieren. Ik krijg snel kramp en pijn waardoor ik hardlopen ook geen echt niet leuk vind! Wel is hardlopen natuurlijk goed voor je conditie en om gewicht te verliezen. Misschien toch weer gaan proberen 😉

  1. Krampen in de kuiten kan ook komen door een te kort aan magnesium. (maar niet altijd gelinkt aan lopen) Vroeger werd ik ‘s nachts soms wakker van kuitkrampen, maar met magnesiumsupplementen is dit gelukkig weer helemaal weg!

 4. Ik loop hard maar heb er geen structuur in en heb ook geen doel. Ik voel me er goed bij en vindt het een leuke sport. Ik train puur op gevoel en doe dus waar ik zin in heb op dat moment. Dat kan een intervaltraining zijn of een langduurtraining. Soms 45 minuten, soms 60 minuten dat is maar net hoe mijn lichaam aanvoelt en wat voor training het wordt.

 5. Ik loop zelf ook alleen maar in de zomer! Heerlijk om bij zonsondergang te lopen!
  Ik gebruik de app Endomondo! Echt een zeer goede app vind ik! Leuk dat je achteraf je route kan zien hoe je gelopen hebt, hoe snel, waar het wat minder snel ging, de helling,…
  In de winter durf ik soms wel eens op de loopband te lopen, maar dat vind ik ook een stuk saaier!
  Soms heb ik ook wel last van mijn lies dat naar heel mijn bovenbeen uitstraalt waardoor ik dan weer even out ben en terug naar de crosstrainer moet (maar dat is de laatste tijd gelukkig wel minder).

 6. Wat leuk dat je weer begonnen bent. Inderdaad gewoon rustig opbouwen. Bij mij gaat het precies hetzelfde, periodes dat ik heel vaak ga en periodes dat ik nooit ga. Nu heb ik mij twee weken geleden opgegeven voor de marathon in Amsterdam, behoorlijk impulsief maar wil het heeeel graag een keer doen. Nu ben ik dus weer aan het trainen.

 7. Ik jog drie keer per week. Zeg expres jog, want harder dan 7,5 a 8 km ga ik niet….
  Ik ren per keer tussen de 30 en 40 min ongeveer. Ik ben niet zo’n sportfanaat maar dit vind ik best lekker om te doen. Ik wil alleen afvallen en lees steeds vaker dat ik beter krachttraining kan doen. Ik zit dus een beetje in tweestrijd.

  1. Ik gebruik het rennen vaak als warming up. Ik warm me in huis even 2 minuten op en ren dan 3km in 20 minuten. Als ik thuis kom heb ik de laptop al klaargezet en doe dan nog 1 workout van Marloes. Bijv voor de benen, armen of juist buikspieren. Ik vind het erg fijn om het rennen dan te combineren met nog iets anders.
   Ook voor mij geldt: echt alleen in de lente/zomer. Dat heeft vooral met het weer te maken, maar ook met het licht/donker. Ik ga hier niet in de buurt in mijn eentje rennen na mijn werk en dus in het donker in de winter. Maar ik vind het prima zo! Want dan heb ik ook afwisseling in mijn trainingen tussen de winter en de zomer. Dan houdt het leuk.

 8. Hi Marloes,
  Ik volg je al een tijdje en vind echt dat je hele fijne artikelen schrijft, ik heb er echt wat aan!
  Verder wilde ik nog even een kleine opmerking maken: ik vind het een beetje vreemd dat je het begrip ‘autistisch’ gebruikt wanneer het gaat om weer hetzelfde rondje lopen. Ik merk dat dat ik dat zelf ook wel eens doen wanneer ik het heb over een soort ‘tic’ van mezelf, maar eigenlijk is het niet erg gepast. Stel ik zou zelf autisme hebben, dan zou ik het ook vreemd vinden als iemand het zo zou gebruiken.
  Verder: ga zo door 🙂

  1. Ik snap je punt. Ik heb om die reden ook bewust getwijfeld of ik deze term ging gebruiken. Ik besloot het toch te doen, omdat ik ervan uit ga dat jullie begrijpen dat ik het niet als beledigend bedoel. Iemand met autisme doet nu eenmaal graag dingen op dezelfde manier, ik zie dat niet als iets negatiefs! Ik zou bijvoorbeeld ook zeggen dat ik een beetje ‘blind’ was, als ik iets over het hoofd heb gezien. Niet omdat ik blinden daarmee wil beledigen, maar omdat slecht (of helemaal niet) zien nu eenmaal een eigenschap is van een blind iemand. Zo zie ik ‘steeds hetzelfde’ doen ook als een eigenschap van iemand met autisme. Zonder negatieve lading 🙂

   1. Als juf en orthopedagoog las ik het en dacht: kan dit?? Want het viel me wel op.
    Conclusie: Ja, dit kan! Het staat er niet respectloos, tussen haakjes met smiley en (misschien wel het belangrijkste) de opmerking wordt gemaakt door iemand die altijd respectvol over de verschillen tussen mensen praat.

    Tja, wat is respect? Ik praat er in mijn groep 7 regelmatig over. De kinderen hebben allerlei tinten huidskleuren. Laatst waren we op het straatvoetbal en één van de kinderen zegt: “Juf, dat meisje daar he…” “Wie bedoel je?” “Ja, uhm…die chocolade….” Waarop ik vroeg: “Melk of puur?”
    Kortom, een meisje met een getinte huidskleur, en we hebben afgesproken dat mensen het woord zwart of neger niet prettig vinden. En de kinderen kennen mijn standpunt, het meisje dat het vroeg heeft zelf een lichte tint.

    Achteraf hebben we dit in de klas besproken en alle kleuren vonden dat dit moest kunnen. Het is de toon waarop, de mensen bij wie je het zegt en het hart dat je altijd laat zien naar andere mensen en de wereld om je heen. Dan moeten we ook niet te krampachtig doen. Een beetje humor en zelfspot doen wonderen!

 9. Ik heb in mijn zwangerschap lange tijd niet kunnen rennen en daardoor de hele winter ‘overgeslagen’. Maar normaal ga ik altijd hardlopen, wel of geen regen, koud of warm, licht of donker, het maakt allemaal niet uit!
  Ik ben sinds een aantal weken weer begonnen, maar had eerst last van mijn knie, dus het gaat erg langzaam. Ren nu 4×4 minuten. En ik ren twee keer per week.
  Ik heb me opgegeven voor een 5km loop in september, denk dat dat wel moet lukken!
  Jij ook weer succes met het trainen voor de 4 mijl!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram