Halve marathon training
| 8 augustus 2019

Halve marathon update #5 – Let’s do this!!!

Ik heb letterlijk een beetje kriebels in mijn buik nu in dit typ. Over 2,5 week (zondag 25 augustus) is het zo ver…ik ga de halve marathon lopen bij de Bommen Berendloop in Groningen! Tot nu toe hield ik altijd een beetje een slag om de arm, ik wist niet of het wel echt ging lukken. Vandaag heb ik me echter officieel ingeschreven! Ik weet niet of het resultaat gaat zijn zoals ik hoop, maar ik ga in ieder geval mijn stinkende best doen :).

De afgelopen weken

De eerste week na mijn laatste post ging het zo super goed! Ik voelde me super sterk tijdens het hardlopen en liep ‘ineens’ uit het niets (relatief) met gemak 16km. Ik zat vol vertrouwen! 17 juli vertrokken we naar Duitsland. Geen probleem, ik zou daar gewoon verder trainen. De eerste training daar ging zo slecht! Met moeite liep ik 6km. Gelukkig werd ik twee dagen daarna juist weer compleet verrast door een makkelijke 15km hardlopen!

Op 21 juli kwamen we terug, de volgende dag gingen we verhuizen! Door alle drukte schoot hardlopen erbij in. Ik besloot dat te accepteren. Pas op 31 juli trok ik mijn hardloopschoenen weer aan. Het was weer even inkomen, maar zondag 4 augustus liep ik toch weer 15km!

M’n knie doet het heel goed. 10km kan ik zonder moeite lopen, bij 15km tape ik hem voor de zekerheid in. Ook dat gaat prima. Ik loop de laatste tijd trouwens regelmatig met compressie-sleeves, wat me goed bevalt! Ik denk er minder spierpijn door te hebben. Het grote probleem op dit moment blijven m’n darmen. Op advies van andere hardlopers gebruik ik Imodium (een diarreeremmer) bij de langste duurlopen. Dat helpt tot op zekere hoogte, maar als ik ongezond eet moet ik alsnog onderweg naar de wc.

Mijn plan voor de komende 2,5 week

Gister heb ik 10km gelopen, vandaag wil ik dat weer doen (niet ideaal, maar morgen kan ik niet). Zondag wil ik zo’n 16-17km gaan lopen met de voorbereiding die ik tijdens de halve marathon ook wil gaan doen (zie hieronder). Volgende week wil ik dan ook nog 2x 10km lopen en 1x een langere afstand van 16-17km.

De laatste week voor de halve marathon neem ik iets meer rust. De run is op zondag, woensdag wil ik mijn laatste training doen. Zaterdag ga ik nog heel even (+- 15 min) rustig dribbelen om mijn spieren los te maken.

Ook krijg ik veel vragen of ik mijn voeding aanpas in de laatste week. Veel duursporters doen aan koolhydraten stapelen voor een wedstrijd. Ik heb besloten dit in milde vorm te doen. Ik wil de laatste 3-4 dagen voor de halve marathon iets meer koolhydraten eten dan normaal, maar niet gek veel meer. Ik heb hier namelijk geen ervaring mee en weet niet hoe mijn darmen hierop zullen reageren. Ik wil natuurlijk geen risico lopen ;).

De avond voor de wedstrijd ga ik witte pasta met kip, courgette, aubergine en tomaat eten. Uit eerdere ervaringen weet ik dat ik hier de volgende dag goed op ren :).

De route van de halve marathon! Mocht je toevallig gaan kijken, schreeuw dan de longen uit je lijf als je me ziet ;).

Mijn gameplan

Op de dag van de halve marathon wil ik gewoon op tijd op staan, om mijn lichaam goed de kans te geven om wakker te worden (lees: naar de wc te gaan ;)). De start is om 11uur, mijn plan is om rond 8uur te ontbijten met witte boterhammen met jam of vruchtenhagelslag. Dit is makkelijk te verteren en geeft me wel energie. Ook zorg ik ervoor dat ik voldoende drink.

Rond 10:15uur wil ik langzaam beginnen aan een warming up. Rustig inlopen zo’n 10 minuten en uitgebreid rekken. Uiteraard tape ik mijn knie in uit voorzorg. Rond 10:30uur neem ik mijn Imodium tablet.

Tijdens de run neem ik denk ik een flesje Isotone sportdrank mee. Dit bevalt me in de training goed. Gek genoeg vind ik het prettig deze in mijn hand te houden, in plaats van in een belt. Ook doe ik mijn koptelefoon op voor muziek. Of ik mijn compressiekousen aan doe, weet ik nog niet. Ik twijfel ook nog of ik energy-chews meeneem, ik neig ernaar het wel te doen, al is het voor de zekerheid. Ik merk toch dat het aanvullen van energie mijn loopprestaties goed doet.

Mijn doel

Dit is een gevoelig puntje. Eigenlijk zou mijn doel moeten zijn: lekker genieten en proberen de halve marathon succesvol uit te lopen. Het ambitieuze stemmetje in mij wil echter anders. In ieder geval onder de twee uur lopen, maar het liefst in een tijd van 1 uur en 55 minuten! Ik moet daarvoor gemiddeld 11km/uur lopen. Ik denk dat ik dat kan, maar dan moet wel ALLES goed gaan en op z’n plekje vallen.

Ik hoop dat ik dit ambitieuze stemmetje een beetje onder de duim kan houden. Genieten is en blijft mijn hoofddoel! Ik wil echter wel 100% eerlijk met jullie zijn.

In de vlogs van de komende tijd zie je mijn verdere weg naar de halve marathon. Dit was mijn laatste update-artikel. Uiteraard laat ik je nog wel het resultaat weten!

Groetjes, Marloes

Wil je voor me duimen 25 augustus?

17 reacties

 1. Succes komende weken en met de wedstrijd! Volgens mij heb je best wat kilometers in de benen zitten. Zou wel energie meenemen onderweg (gellejtes, dextro oid, wel even testen nog voor die tijd) want na die 16 km heb je er nog 5 ๐Ÿ˜‰ en op raceday ga je altijd een stuk harder dan tijdens je trainingen. Dus dat zal anders enorm zwaar worden dat laatste stuk!

 2. Het klinkt allemaal heel goed! Ik wens je alle succes en hoop dat je er vooral van geniet. Zet gewoon een tijd neer dan ga je daar de volgende keer overheen๐Ÿ˜…. Ik ga voor je duimen!

 3. Super leuk je plan te lezen! Ik hoop dat het weer meezit, je een toffe run hebt en je je doelen behaalt!
  Lastig dat je darmen nog steeds opspelen, wel een extra reden om gezond te eten voor een paar weken…ik moet wel zeggen dat sommige van mijn beste runs gedaan waren na een junkfood festijn haha, je weet ook niet hoe het gaat soms.
  Mijn HM is begin november, dus ik heb nog wat meer tijd voor voorbereiding. Ik heb wel al 20km gelopen, maar nog niet geexperimenteerd met eten tijdens het lopen enzo.

 4. Succes met de laatste 2,5 week trainen! Heel leuk om je plan van aanpak te lezen.
  Ik zou nog wel iets van een energiesnoepje/gelletje meenemen. Vaak na 16/17 km krijg ik een dip en als je bedenkt dat je dan nog 4/5 km moet, is dat in dat geval echt heel ver!
  Ik duim voor je dat je lekker kan lopen en genieten zonder darm en knieklachten.
  Ik ga hem zelf ook lopen, heel veel zin in! Ik wilde aanbieden om eventueel een stuk samen te lopen voor als je het zwaar krijgt, maar een tempo om uiteindelijk 1:55 te lopen is me te snel, ik wil nu eindelijk eens proberen om onder de 2:00 te duiken. ๐Ÿ˜…

  1. Ohhh wat leuk dat je hem ook gaat lopen! Wie weet is 1:55 voor mij ook wel een heel dom plan hoor ;). We gaan het zien! Ik hoop je dan in ieder geval even te zien voor de start, zou gaaf zijn. Ik heb nu al 4 berichtjes gekregen van mensen die ook gaan lopen, dus we hebben al een heel team;)

 5. Heel veel succes met je HM. Ik heb hem zelf vorig jaar maart in Utrecht gelopen, vlak voor mijn 50e.
  Ik doe het nooit meer, is gewoon te ver. Maar kan hem wel โ€œafvinkenโ€ en is een leuke ervaring.
  Lekker ontspannen lopen, dan gaat het zeker lukken.

 6. Heel veel succes! Duimen dat je knie het goed blijft doen! Wellicht dat iemand of jijzelf er al eens iets over heeft gezegd, maar had je al probiotica geprobeerd? Ik slik soms Aadexil van Springfield, dan zijn mijn darmklachten bij het lopen vaak na een week verdwenen. Tot het potje leeg is en ik een paar maanden vergeet nieuwe te halen, dan begint het gedonder weer langzaamaan en haal ik weer een nieuw potje en neem dit trouw ;). Is o a. Bij Holland & Barrett te koop. Heel veel succes (en plezier in ieder geval!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram