Hardlopen halve marathon tips
Bewegen Tips

Halve marathon update #2 – ZO dom!!

Door

Met lood in mijn schoenen en een tikkeltje irritatie naar mezelf, begin ik met het schrijven van de tweede halve marathon update. Ik heb namelijk momenteel de eerste echte (hopelijk tijdelijke!) tegenslag te pakken. Gewoon door m’n eigen schuld. Mijn trainingen gingen zo ontzettend lekker! Tot na afgelopen zaterdag…

De afgelopen weken

Momenteel heb ik week zes van mijn trainingsschema helemaal afgerond. Wat ging het mega lekker de afgelopen tijd! Ik voelde me langzaam sterker worden en merkte dat ik sneller kon lopen op dezelfde hartslag. Oftewel, mijn hardloopconditie ging omhoog. Wat was (ben!) ik daar mega blij mee!

De verste afstand die ik tot nu toe heb gelopen is 15km, in 90 minuten. De opdracht van mijn schema was om 90 minuten hard te lopen op een hele lage hartslag. Ik had nog nooit in mijn leven zo lang achter elkaar gerend. Maar het lukte! Zonder heel veel moeite. Wow!!

Wat ik fout heb gedaan

Eigenlijk ging het al een beetje fout tijdens die 90 minuten training. Ik merkte halverwege dat het haalbaar zou kunnen zijn om gemiddeld 10km/uur te lopen. Hoe gaaf zou dat zijn!? Mijn hartslag moest volgens schema onder de 130 blijven. Dat lukte niet meer door het wat hogere tempo dat ik liep, hij ging richting 140. Maar wat maakt dat nou uit??

Ik raakte overmoedig. Afgelopen zaterdag moest ik 45 minuten trainen op een middelhoge hartslag (voor mij is dat 130-157 slagen per minuut) met daarin vijf versnellingen van 1 minuut waarbij de hartslag wel omhoog mocht gaan. Het ging echter ZO lekker! De laatste 15 minuten zat mijn hartslag ook in de ‘rustige’ stukken boven de 157, hij ging naar 163. Maar who cares!? Het ging zo goed!!

Direct werd ik afgestraft. Zaterdagavond kreeg ik last van mijn knie. Inmiddels is het dinsdag nu ik dit typ en ik heb nog steeds last. Gisteren moest ik een halve les overnemen in de sportschool, stom genoeg heb ik toen ook nog wat beenoefeningen gedaan.

Iets met een ezel en een steen…

Ik weet dat ik best een intelligente meid ben…waarom gedraag ik me dan soms zo dom!? Ik kan er ook wel een beetje om glimlachen hoor, want ik trap weer in precies dezelfde valkuil als de vorige keer. Hoe zeer ik ook had voorgenomen het schema aan te houden, de verleiding naar meer, beter en sneller is te groot voor mij! Ik hoop dat ik nu toch écht mijn lesje heb geleerd.

Frustratie

Laten we eerlijk zijn, naast die glimlach om mijn eigen domme gedrag, is er frustratie en zelfs een beetje verdriet! Ik hoop ZO dat mijn knie binnen een week weer helemaal hersteld is. De trainingen brachten me zo veel lol, energie en kracht, ik wil niets liever dan weer lekker kunnen lopen. Natuurlijk wil ik ook gewoon nog steeds de halve marathon gaan lopen in augustus, maar wél op een gezonde manier. Ik besef dat de enige optie is om nu even rustig aan te doen.

Het is niet heel ernstig hoor! Je ziet niets aan me als ik wandel. Ik voel het echter wel constant licht zeuren.

Mijn plan

Het plan is dus rust nemen! Even niet hardlopen totdat ik weer helemaal pijnvrij kan wandelen. Vervolgens weer langzaam opbouwen. Ik probeer op dit moment mijn knie in beweging te houden binnen te pijngrens, zodat de doorbloeding (dus de genezing!) gestimuleerd word.

Vanmiddag ga ik naar een collega die kan tapen. Zij gaat mijn knie intapen. Ik moet namelijk vanavond wel gewoon mijn sportlessen geven. Uiteraard ga ik dit op een lagere intensiteit doen dan normaal. Zo kan ik mijn knie wat ontlasten.

Als ik weer kan hardlopen, wil ik gaan testen of het beter gaat met mijn zooltjes in mijn hardloopschoenen. Ik heb zooltjes voor tijdens het sporten, omdat mijn knieën iets naar binnen staan. Dit heeft me eerder geholpen deze knieklachten op te lossen. In de hardloopwinkel werd mijn loopstijl geanalyseerd, ik kon prima een neutrale schoen gebruiken. Mijn vader (die is sportfysiotherapeut) zei echter heel terecht dat het korte stukje lopen in de winkel niet te vergelijken is met hoe ik loop als ik meer vermoeid raak.

Ik hoop van harte dat ik jullie over een paar weken weer een ontzettend vrolijke update kan geven! Op zich heb ik er wel vertrouwen in dat mijn lichaam snel kan herstellen en dat ik het trainen weer kan oppakken. Je ziet sowieso in mijn vlogs telkens updates en ook hier op mijn blog over een tijdje weer :).

Groetjes, Marloes

Herken jij mijn valkuil?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Teha 3 jaargeleden

  Hoi Marloes. Ik herken het helemaal en zit daarom nu met een shin splint omdat ik ook dacht wel iets meer te kunnen. Zo balen. Ik zat op 10 km en nu kan ik amper wandelen met 4 km per uur. Dus: neem die rust en ga weer rustig beginnen als het zover is.
  Ik heb het advies gekregen om te stoppen met hardlopen maar daar moet ik nog even niet aan denken!

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Ahhh wat balen inderdaad! Heel veel beterschap. Ik snap heel goed dat je hardlopen niet wilt opgeven. Misschien helpen compressiekousen je? Of heb je die al?

   Reageer
 2. Sandra CH 3 jaargeleden

  Zooo herkenbaar! Ik loop op afstand en niet op tijd/hartslag, dus ik kan de snelheid wel redelijk lostlaten. Bij mij was het veel te snel opbouwen van afstand/aantal keer hardlopen per week. Want ja, ik had toch een goede conditie en het ging toch goed? Nee dus..
  Gelukkig ben ik nu al een hele tijd blessure vrij. Het helpt ook dat ik een coach heb die een schema voor mij maakt en ervoor zorgt dat ik niet te hard ga 🙂

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Ja dat scheelt dan inderdaad, iemand die met je mee kijkt! Fijn om te horen dat ik niet de enige ben 😉

   Reageer
 3. Cindy 3 jaargeleden

  Hey Marloes,

  Wat herken ik dit enorm!!! Ik ben ook vaak veel te fanatiek..

  Moet vandaag verplicht een extra dag hardloop rust houden, wat ik echt moeilijk vind.

  Na mijn weekend Ardennen, bergje op bergje af… Dinsdag meteen voor een snelle 10km, tijdens de achtervolgingsloop bij onze atletiekvereniging.. Super leuk natuurlijk, maar een iets rustiger tempo had voor mij beter geweest.
  Hopelijk kan ik morgen weer een klein rondje hardlopen en weer opbouwen voor mijn eerste halve marathon 29 september aanstaande..

  Heel veel succes en plezier met je trainingen en straks tijdens de halve marathon!!

  Liefs Cindy

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Dank je wel Cindy! Jij ook heel veel succes!

   Reageer
 4. Bianca 3 jaargeleden

  Goedemorgen Marloes, wat vervelend. Hardlopen is ook geen kattenpis…
  Je schoenen zijn wel geschikt bij pronatie tijdens het hardlopen, maar inderdaad misschien nog niet voldoende. Wellicht kun je het schema iets aanpassen naar 2x per week lopen, je hebt nog ruim voldoende tijd :-). Beterschap in ieder geval.

  Liefs Bianca.

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Dank je wel voor je tips! Ik heb inderdaad wel vertrouwen dat het evengoed nog zou kunnen lukken. Liefs

   Reageer
 5. Wendy Joyce 3 jaargeleden

  Ooh balen zeg! Ik heb zelf een half jaar geleden een neuroom gehad = zenuw knelling middenvoetsbeentje. Inmiddels kan ik weer 2x per week lopen, toch nog altijd niet 100% hersteld. Ik zou vold rust nemen en als het aanhoudt fysio?
  + ik zou het niet als dom beschouwen: blessures overkomt iedereen!
  Sterkte

  Reageer
 6. Inge 3 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Wat ontzettend balen zeg. Ik herken het helemaal wat je schrijft. Ik heb mezelf in de afgelopen 3 jaar met hardlopen wel leren kennen. Weet redelijk aan te voelen hoe ver ik kan gaan. Toch is het moeilijk omdat ik hardlopen en HIIT (sinds afgelopen zomer) zo leuk vind.
  Ik weet zeker als je nu even wat extra rust neemt en het weer rustig opbouwt, dat het helemaal goedkomt 🍀

  Reageer
 7. Danique 3 jaargeleden

  Hoi Marloes,
  Wat onwijs vervelend voor je! Ook in snap precies hoe je je voelt! Gelukkig ben je slim genoeg om er optijd bij te zijn en moet het helemaal weer goed komen.
  Succes!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.