Bewegen Tips

Geen tijd om te sporten? Mijn 10 tips!

Door

Buiten sporten

Iedereen weet dat sporten en bewegen goed voor je is. Lang niet iedereen lukt het echter om aan de wekelijkse beweging te komen. Hiervoor zijn ontzettend veel redenen, die ik allemaal hoor langskomen van mijn cliënten. De nummer 1 reden waarom mensen niet zoveel sporten als ze zouden willen, is dat ze een druk leven hebben en geen tijd hebben om hun beweegmomenten in te plannen. Ik snap heel goed dat dit lastig kan zijn, daarom geen ik je mijn ultieme tips voor dit probleem!

We ‘moeten’ tegenwoordig zo veel! Werken, studeren, het huishouden op orde hebben, gezonde maaltijden bereiden, voor je gezin zorgen en dan OOK nog fit blijven?? Zelfs een duizendpoot zou hier moeite mee hebben. Ik vind het dan ook heel vanzelfsprekend dat veel mensen het lastig vinden om tijd te nemen voor hun sportmomenten. Ik ben regelmatig samen met mijn cliënten op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Ik merk dat de volgende tips vaak ontzettend goed helpen:

1. Start met 1x per week sporten/bewegen! Vrijwel iedereen is geneigd om teveel van zichzelf te eisen. We willen direct 3x per week sporten, omdat dat nu eenmaal ideaal zou zijn. Vervolgens komen we erachter dat het niet lukt en doen we maar helemaal niets meer. Bedenk dat het ook al heel mooi is als je 1x per week gaat, alles is beter dan niets! Wie weet vind je op een later moment meer tijd en kun je de frequentie opbouwen.

hardlopen-doel

2. Kies een vast tijdstip, of zet je sportmoment in ieder geval in je agenda! Een vast moment werkt vaak het beste, omdat ook je omgeving (man, kinderen, vrienden etc.) weet dat jij op dat moment sport. Ook als je naar de sportschool gaat, wat vrijwel op ieder moment zou kunnen, is het verstandig om een vast moment te prikken. Jij deelt hier namelijk je week op in!

3. Behandel jouw sportmoment als belangrijke afspraak. Hij is net zo belangrijk als een afspraak op je werk of met vrienden. Dit betekent dat je hem niet zomaar kunt laten vervallen! Het is heel makkelijk om je sportmoment te laten schieten als er iets anders tussendoor komt. Zo werkt het natuurlijk niet, sporten is super belangrijk voor je lichaam én voor je geest. Als er wel een keer iets tussendoor komt, verplaats dan je sportmoment naar een andere dag die week. Zomaar schrappen is geen optie. (Streng he!? ;))

4. Ga samen met een vriendin of met je partner sporten! Zo combineer je gezelligheid met een sportmoment. Je kunt altijd daarvoor of daarna even een drankje drinken. Waarom niet gewoon even de babyfoon bij de buren zetten, of een oppas laten komen omdat jullie een keer met z’n tweetjes willen sporten!?

Sporten

5. Besef dat JIJ degene bent die bepaalt hoe je je tijd indeelt. Natuurlijk zijn er dingen die MOETEN, maar als jij écht wilt sporten, dan kun je daar tijd voor maken. Waarschijnlijk ligt het probleem dus niet in het geen tijd hebben, maar in dat jij sporten niet zo belangrijk vindt op dit moment. Het is geen prioriteit voor je. Bedenk daarom goed voor jezelf wat sporten voor je zou kunnen betekenen. Maak een lijst met voordelen en nadelen van sporten.

6. Doe een thuis-workout! Als je dan écht geen tijd hebt om naar de sportschool of sportclub te gaan, dan zijn er genoeg dingen die je thuis kunt doen. Kijk op mijn Youtube pagina en je vindt workouts voor beginners, gemiddelde sporters en gevorderden. Van een paar minuten tot een half uur, voor ieder wat wils dus! En je kinderen dan?? Geloof me, die doen graag mee! Ik krijg heel vaak foto’s van dames (en heren!) die met hun kids mijn workouts doen.

7. Je hoeft écht geen uur kwijt te zijn aan een sportmoment. Intensief sporten voor een korte tijd is namelijk minstens net zo effectief als lang sporten op een lagere intensiteit. Ga bijvoorbeeld 20 minuten hardlopen op een hoog tempo (of stevig doorwandelen), 10 minuten touwtjespringen of doe een HIIT workout. Zo kun je in een paar minuten klaar zijn.

8. Doe iets dat je leuk vindt. Ga bijvoorbeeld een danscursus doen, voetballen met je zoon, zwemmen met een vriendin of wandelen door het bos met de buurvrouw. Als je ergens van geniet, is het veel makkelijker om het vaker te doen.

Bewegen sporten

9. Je kunt ook vooruitgang als motivatie gebruiken. Schrijf bijvoorbeeld op hoe lang je kunt hardlopen of hoeveel gewicht je kunt wegduwen in de sportschool. Als je ziet dat dit langzaam meer wordt, motiveert dit enorm.

10. Besef dat je niet hoeft te sporten om in beweging te zijn! Bewegen is minstens zo belangrijk als sporten, dat vertelde ik hier al. Heb je geen tijd om te sporten? Zorg er dan voor dat je meer beweging krijgt gedurende de dag. Neem vaker de trap, ga fietsen of lopen in plaats van met de auto, stap een bushalte eerder uit, parkeer je auto een stukje verder of doe extra je best in het huishouden.

Je vindt dit misschien ook leuk


Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: