Frisse lucht gezond
Bewegen Tips

Frisse lucht is gezond! Profiteer ervan.

Door

Als we het over buiten zijn en gezondheid hebben, dan denken we al snel aan bewegen. Heb je je echter wel eens beseft dat puur en alleen de buitenlucht al goed is voor je gezondheid!? Je hoeft dus echt niet direct een wandeling van een uur te maken om goed bezig te zijn. Hier wil ik het vandaag even met je over hebben.

We zitten veel binnen…

Ik typ dit in mijn nieuwbouwhuis dat ongeveer 5 jaar oud is, perfect geïsoleerd en daarmee vrijwel compleet afgesloten van de buitenlucht. Ventilatie is minimaal als alle ramen dicht zijn. Dit is heel milieuvriendelijk omdat onze stookkosten bizar laag zijn…maar wij mensen doen het heel goed op frisse, zuurstofrijke buitenlucht!

Vooral moderne gebouwen hebben vaak minimale ventilatie. Zeker als je in een bedrijfspand zit met een relatief groot aantal mensen, kan hierdoor de luchtkwaliteit gedurende de dag langzaam dalen. Aangezien veel mensen binnen werken en zich met de auto vervoeren, komen we niet altijd even veel buiten.

Thuis werken

Ventileren!

Iets waar ik bewust mee bezig ben, is ventileren van ons huis! In de slaapkamer staat het raam altijd op een kiertje, zodat er voldoende frisse lucht naar binnen kan komen. Als het een keertje stormt en we het raam dicht hebben, merk ik dit aan mijn slaapkwaliteit.

Nu het iets warmer begint te worden, gaat ook beneden steeds vaker de tuindeur open. Tot groot plezier van onze kat Maukie! Ik werk thuis en merk dat ik me heel goed voel als er wat frisse lucht naar binnen komt.

Buiten zijn

Het allerbeste is natuurlijk lekker buiten zijn! Dit hoeft echt geen uren te zijn, maar al ga je even 10 minuten een kopje koffie doen in de tuin. Je bent dan écht even uit je werk en verfrist je lichaam met ontzettend zuurstofrijke lucht (ok, ik ga er nu even vanuit dat je niet in centrum Amsterdam woont ;)).

Niet alleen de buitenlucht helpt je, maar daglicht heeft ook een heel positief effect op ons. Het is toch écht anders dan het licht binnen. Tenslotte maakt je huid door de zon vitamine D aan, waar we in de winter waarschijnlijk tekort van hebben gehad. Win-win-win dus! Smeer je overigens wel goed in, OOK bij dat prille lente-zonnetje.

Het allerbeste is even de natuur in te gaan. Ik neem er zelf véél te weinig tijd voor (zie volgende paragraaf), maar ik merk altijd dat ik mega rustig en ontspannen word van in de natuur zijn. Al is het een park in de buurt, dat maakt niet uit! Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek dat natuur zowel mentaal als fysiek een positief effect op ons heeft. Zo zou in de natuur zijn onder andere stress verminderen, ons immuunsysteem versterken, meer energie geven, onze hersenen positief beïnvloeden, de geestelijke gezondheid verbeteren en zelfs de kans op ontstekingen verminderen.

Ik moet iets toegeven…

Dan nu het pijnlijke gedeelte van dit artikel. Op dit gebied zou ik mezelf ABSOLUUT een onvoldoende geven. Ik vind oprecht dat ik veel te veel binnen zit en zeker de laatste tijd veel te weinig naar buiten ga. In mijn drukke werk, neem ik er gewoon niet de tijd voor.

Ik geef dan ook alle credits voor dit artikel aan mijn man Sven, die met het idee kwam hier eens iets over te schrijven. Hij plaagt me heel vaak op dit gebied. Fun fact: Sven is golfprofessional en is daardoor elke dag urenlang buiten te vinden. Ken je die reclame van Bever sport? ‘Niemand is een binnenmens’, Sven voegt daar altijd gekscherend aan toe: ‘Behalve Smoeshie’ (ik dus).

Ik schrijf dit artikel naar jou, maar ook vooral naar mezelf! Top als je veel ventileert…maar kom van je luie kont en ga naar buiten!! Je gezondheid zal je dankbaar zijn.

Groetjes, Marloes

Herken je mijn struggle? of ben jij veel buiten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (7)
 1. Gitte 2 jarengeleden

  Ik ben zot van buitenwereld ,ga vandaag 12uur km met de fiets om 7h15 mijn km.gaan zwemmen. En ook dagelijks wandelen .Zelfs voor Marloes workout ga ik lekker buiten !!

  Reageer
 2. Marion 2 jarengeleden

  Goedemorgen,
  Ik ben een echte buitenmens.
  Wij wonen aan het rand van het centrum met een mooi tuin waarin ik heel graag mag zitten.. In het weekend beginnen we met het eten van ons ontbijt al heerlijk buiten, als het weer dat toelaat.
  En zijn we wij voor de rest van de dag ook buiten te vinden .. ik zit lekker te chillen in de tuin en mijn vriend rommelt wat aan in de tuin..
  De winterperiode is voor ons dan ook een hele straf, al dat binnen zitten is niks voor ons..

  Groetjes Marion

  Reageer
 3. Conny 2 jarengeleden

  Ik fiets vandaag naar mijn werk dat is 13 km heen dus ook weer terug. Ik ben wel een goed weer fietser moet ik zeggen, bij regen pak ik de auto. We hebben een hond die we zeker 4x per dag uit laten. Ze is wel een oudje dus grote afstanden wandelen is er niet meer bij, dat doen we zonder hond. We wonen in een natuurgebied in een klein dorpje dus reden genoeg om naar buiten te gaan! Heerlijk! Je loopt nou eenmaal niet met een kat aan de lijn Marloes maar anders zou jij ook wat vaker buiten komen. 😉

  Reageer
 4. Margot 2 jarengeleden

  Hier ook een buitenmens! Ik zit heel veel op de fiets, pak de auro zelden meer. Ik maak veel mooie tochten door de natuur, alleen of met mijn man of een vriendin. In een heel moeilijke periode heb ik gemerkt dat ik van al die buitenlucht mentaal erg opknapte en dat de natuur me rust gaf. Daarnaast geniet ik van onze tuin, zodra het kan eten we er ook, dat is deze week dus helemaal goed gekomen! Als ik een hele dag binnen heb gezeten, voel ik me minder goed!

  Reageer
 5. Nanouk 2 jarengeleden

  Na 4 reacties van buitenmensen hier eentje van een mede-binnenmens Marloes 😀 ik ga wel graag naar buiten, zeker, ik wandel heel veel maar deep down vind ik t heerlijk om met een boek op de bank te kruipen. En door m’n zittende beroep zit ik sowieso al veel binnen. Ventileren doe ik wel veel, ook altijd slaapkamerramen op een kiertje en als t kan de tuindeur open. Dus herken je struggle wel, vooral in de winter, nu met t mooie weer is t al makkelijker he 🙂

  Reageer
 6. Mo 2 jarengeleden

  Weer een heel leuk artikel om te lezen!!

  Reageer
 7. Katinka 2 jarengeleden

  Helemaal eens Marloes!

  Voor mij is (op grijze dagen zoals vandaag) vaak alleen de eerste stap om echt naar buiten te gaan lastig. Maar als je daarna weer binnen bent, voel je je meteen dat het je nieuwe energie heeft gegeven!

  Ik heb ook een zittend beroep, maar wat ik graag doe is na het werk/na het eten een stukje wandelen in de buurt met Strava aan. Kan 5 minuten zijn, maar ook drie kwartier. Soms met muziek, soms met een podcast, soms met niks :-).

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: