fitness fouten in sportschool
| 12 augustus 2017

15 Veelgemaakte Fouten in de Sportschool

Zoals je misschien weet, ben ik fitnessinstructeur. Ik doe dit nog maar 3 uur in de week, naast mijn werk als diëtist. Ik ben echter wel elke dag in de sportschool aanwezig, omdat ik daar mijn praktijk heb. Ik loop dus regelmatig even rond om te zien hoe het met iedereen gaat. Vaak gaat het goed, maar ik zie ook heel veel fout gaan. Ik vertel je vandaag wat de meest gemaakte fitness fouten zijn.

Hier in willekeurige volgorde de fouten die ik het meeste in de sportschool zie.

1. Verkeerde houding
Helaas zie ik het nog heel vaak dat mensen een oefening verkeerd uitvoeren. Ik raad je aan om dit regelmatig te laten checken door een instructeur, dat voorkomt zo veel klachten! Bovendien heb je een beter resultaat als je een goede houding hebt.

2. Niet goed weten hoe je een apparaat gebruikt
Veel mensen weten niet goed hoe ze de apparaten op de juiste manier instellen, of hoe ze een oefening moeten uitvoeren. Ook hier weer: laat je goed voorlichten! Zeker als je zwaarder gaat trainen is een goede instelling mega belangrijk.

3. Te licht trainen
We zijn over het algemeen te lief voor onszelf. Ik zie regelmatig mensen die ontspannen glimlachend op de loopband wandelen of fluitend hun krachtoefeningen uitvoeren. Voor resultaten in de sportschool moet je hard werken! Zorg er dus voor dat je gekke bekken gaat trekken, dan ben je goed bezig ;).

4. Te zwaar trainen
Ook het tegenovergestelde zie ik gebeuren. Mensen die zulke zware gewichten pakken dat hun houding niet meer goed is, of dat ze gaan compenseren met andere spieren. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling! Je kunt jezelf blesseren en je resultaten kunnen uitblijven.

5. Geen warming up
Een goede warming up is heel belangrijk om spierpijn te voorkomen, maar ook om je lichaam soepeler te laten bewegen! De warming up overslaan kan zorgen voor blessures, of voor een training die niet goed voelt.

6. Geen cooling down
Een cooling down is minstens zo belangrijk. Al moet ik heel eerlijk bekennen dat ik deze soms zelf ook oversla -shame-. Een cooling down zorgt ervoor dat je lichaam de afvalstoffen kan afvoeren, dat voorkomt de ergste spierpijn. Ook kan het kramp voorkomen. Best heel belangrijk dus!

7. Te lang hetzelfde trainingsschema
Je lichaam went vrij snel aan bepaalde oefeningen. Daarom is het mega belangrijk om te blijven afwisselen als je resultaat wilt zien! Ik houd meestal een maximum van 6 weken aan voor een trainingschema, als je 2-3x per week traint. Tussendoor stel je dan natuurlijk wel het gewicht bij als dat nodig is!

8. Te hoge verwachtingen hebben van sporten
Mensen verwachten vaak dat ze na twee weken al resultaten zien, of dat ze direct gaan afvallen als ze 1-2x per week sporten. Helaas is dat niet het geval. Geduld is ontzettend belangrijk! Vaak voel je je wel al fitter en energieker na een paar keer sporten, maar de ‘echte gains’ duren gewoon langer. Hoe lang precies, dat verschilt ontzettend per persoon en per situatie.

9. Niet voldoende rust nemen
Als je gemotiveerd bent om vooruitgang te boeken, dan denk je vaak alleen maar aan trainen. We vergeten dan even dat het lichaam JUIST in de periode van rust de vooruitgang boekt! Ga dus nooit te snel weer trainen, vooral bij zware krachttraining. Een juiste rustperiode per soort sport vind je hier.

10. Te veel kletsen of op je telefoon kijken
Natuurlijk is sporten heel gezellig, maar als je sport voor de resultaten dan zul je die gezelligheid toch echt even een uurtje moeten beperken ;).

11. Bepaalde spiergroepen vergeten
Ik zie heel vaak dat mensen zich alleen richten op de spiergroepen die ze belangrijk vinden. Bijvoorbeeld dat je ontzettend veel buikspieroefeningen doet en weinig voor de onderrug. Hierdoor kan het lichaam uit balans raken, wat klachten en blessures kan geven. Zorg dus altijd voor een schema dat goed in balans is.

12. Oefeningen te snel uitvoeren
Je denkt misschien dat snel altijd beter is. Bij krachttraining is dat zeker niet het geval! Juist door langzaam te bewegen, moeten je spieren de controle over het gewicht houden. Dit zorgt voor mooiere resultaten. Daarnaast krijgen je gewrichten minder klappen te verduren. Ik houd meestal ongeveer 1 seconde aan op de heenweg van de bewegen (als je kracht zet) en 2 seconden op de terugweg aan.

13. Teveel focussen op cardio
Vooral vrouwen hebben vaak de neiging om vooral cardiotraining (lopen, fietsen etc.) te doen in de sportschool, omdat dat meer calorieën verbrandt dan krachttraining. Ik zie echter ZO veel mooiere resultaten als je ook krachttraining doet! Je lichaam wordt strakker, mooier gevormd en niet zo ‘slap’ als wanneer je alleen cardio doet. Hier lees je meer.

14. Blind volgen wat je ergens hebt gezien of gelezen
Ten eerste, iedereen is anders! Wat voor een ander werkt, hoeft niet het beste te zijn voor jou. Daarnaast staat er ook een heleboel onzin op internet en zelfs in tijdschriften. Doe dus niet blind wat je ergens hebt gehoord of gelezen, maar wees kritisch of schakel hulp in van een fitnessprofessional.

15. Voeding vergeten
Tjah, die kan natuurlijk niet ontbreken bij Marloes ;). Ik hoor vaak dat mensen voldaan met een zak chips of een stuk chocolade op de bank ploffen na het sporten. Helaas eet je véél gemakkelijker calorieën eraan, dan dat je ze verbrandt met sporten. Daarnaast kan een gezonde, goed geplande voeding je heel erg helpen bij je vooruitgang! Als je goed eet voor het sporten, heb je meer energie voor je workout. Als je goed eet na het sporten, is je herstel veel beter. Kortom, goed eten blijft cruciaal voor je resultaten, hoe vaak je ook sport.

Misschien dat je iets herkent bij jezelf of bij je trainingsmaatje. Denk er dan eens over na hoe je het kunt oplossen.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die altijd hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen van hierboven? Zie je nog wel eens andere fouten?

12 reacties

 1. handige tips weer!

  ik heb nog een vraagje, ik heb laatst ontdekt dat je noten heel eenvoudig kan roosteren in de magnetron.
  ze worden dan echt heel lekker en knapperig, maar is dit slecht? ik had ergens eens gelezen dat roosteren op een te hoog vuur de slechte vetten naar boven zou brengen? veranderd er iets aan de noten als je deze 60sec. in de magnetron legt op de hoogste stand?

 2. Ik vind op de fiets zitten vaak wat saai binnen. Ik kies er daarom voor om op de fiets te gaan. 10 min heen en terug fietsen.

  Dan heb je gelijk je warming up te pakken;)

  Ik sport trouwens onder begeleiding van fysio. Ik ben onhandig en heb snel blessure;s en vind het dan prettig om te kunnen overleggen wat ik bij een blessure nog wel kan trainen.

 3. Dank voor de tips!
  Ik doe nu een week of 4 weken jouw 30 minuten kettlebell workout. En dit gaat hartstikke goed.
  Maar is het wel okee om steeds dezelfde training te doen? Soms doe ik tussendoor een van de 3 andere kettlebell workouts die je hebt gemaakt. Maar ik vind de 30 minuten het fijnst.
  Zou je in de toekomst misschien nog eens een nieuwe kettlebell workout willen maken.
  Verder wil ik je even zeggen dat ik je super vind! Ik geniet van je website en kijk er iedere dag even op
  Liefs Chantal

 4. Hoi Marloes,

  Op dit moment loop ik alleen hard als sport. Denk je dat je met twee keer per week een full body krachttraining in de sportschool ook sterker kan worden en resultaat gaat zien, of het is noodzakelijk dat je minstens drie keer per week traint?

  Alvast bedankt voor je antwoord! 🙂

 5. Hee Marloes!

  Wat een leuk artikel! Helaas zijn de eerste vier puntjes iets waar ik ook last van heb…
  Ik vind het altijd lastig in te schatten welk gewicht ik moet pakken en ben juist geneigd te zwaar te trainen. Dan lukken me herhalingen nog wel goed, maar ik merk dat het veel doorzettingsvermogen nodig heeft
  Verder merk ik dat als ik toevallig een keer in een andere sportschool train, ik juist hele andere gewichten nodig heb. Uit je vlogs weet ik dat jij ook bij twee verschillende scholen traint. Heb jij hier ook last van? Of tips hiervoor?

  Alvast reuze bedankt!

  Groetjes,

  Moniek

  1. Ja dat klopt! Sommige apparaten lopen soepeler dan anderen. Als het je te makkelijk af gaat, doe dan die set wat meer herhalingen en pak de volgende set wat meer gewicht.

 6. Ik sport nu sinds begin juni 2 a 3x per week en merk dat ik nu weer verder afval (stond stil, at alleen gezond maar sporte niet). Nu zie ik dat mijn benen en buik slanker worden maar dat ik wel een losse huid heb, wat kan ik daar aan doen en hoe lang moet ik daar voor uit trekken?

  Liefs Lesley

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram