| 27 december 2015

Fitnessartikelen: Maak jouw Thuis-workout nog effectiever!

Fitnessartikelen

Mijn YouTube kanaal staat vol met workouts die je gewoon lekker thuis kunt uitvoeren. Voor de meeste heb je alleen een matje nodig, of iets anders zachts om op te liggen. Je kunt namelijk met jouw eigen lichaamsgewicht al ontzettend veel doen! Er zijn echter een aantal artikelen die heel handig zijn om te gebruiken, omdat je daarmee jouw workouts nóg meer kunt uitbreiden. Sommige moet je kopen, andere heeft vrijwel iedereen al in huis. Ik vertel je wat mijn favoriete fitnessartikelen zijn om te gebruiken tijdens mijn thuis-workouts.

Zoals ik hierboven al kort zei, kun je ontzettend veel doen met je eigen lichaam. De onderstaande attributen zijn alleen voor diegenen die nog net wat meer willen afwisselen in hun workout. Sommige spiergroepen zijn moeilijk aan te pakken met oefeningen waarbij je geen fitnessartikelen gebruikt. De bovenrug is zo’n voorbeeld. Door attributen aan te schaffen, kun je meer doen om jouw workout nog completer te maken. Vooral mensen die alleen maar thuis sporten (niet ook nog op een sportvereniging of sportschool), raad ik aan om eens na te denken over het aanschaffen van een (of meer) van de volgende dingen.

Oefeningen stoel

Stoel
Je denkt misschien gelijk aan fitnessartikelen die je moet kopen, maar met een simpele stoel kom je al een heel eind! Hierboven zie je een aantal oefeningen die je met een stoel kunt doen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Ik gebruik in een aantal van mijn video’s ook een stoel.

Flesjes
Met twee simpele flesjes van 0,5 liter, gevuld met water, kun je ook hele leuke dingen doen! Natuurlijk kun je ook grotere flessen gebruiken. Check dan wel even of je ze goed vast kunt houden. In de workout hierboven werk ik met zulke flesjes.

Resistance bands

Resistance bands
Als je toch artikelen wilt aanschaffen, om meer mogelijkheden te hebben, dan kan ik resistance bands zeker aanraden! In dit artikel schreef ik erover. Ik plaatste daar ook een video bij. Op jullie verzoek heb ik later nog een video gemaakt met deze elastieken, die vind je hier. Het grote voordeel van de banden vind ik dat je elke spiergroep goed kunt trainen, ook je bovenrug! Bovendien kun je weerstand gebruiken, waardoor je sneller sterk wordt.

Exercise ball
Een andere optie is het aanschaffen van een fitball/exercise ball. Ook hier kun je heel veel leuke dingen mee doen. Hierboven zie je een video met oefeningen voor beginners. Hier vind je een video met meer gevorderde oefeningen. Een nadeel is dat zo’n bal veel ruimte inneemt. Je schuift hem niet gemakkelijk onder je bed :). Een voordeel is dat je meer balans en coördinatie nodig hebt voor het uitvoeren van de oefeningen, waardoor je heel veel verschillende spieren gebruikt tijdens het doen van oefeningen.

Oefeningen dumbell

Dumbells
Als je merkt dat je de flesjes heel fijn vindt om mee te trainen, dan kun je dumbells aanschaffen. Hier kun je ontzettend veel oefeningen mee doen, je ziet er een aantal hierboven. Het nadeel is dat je met je armen een veel kleiner gewicht kunt tillen dan je bijvoorbeeld doet tijdens een beenoefening. Hierdoor is het lastig om een keuze te maken in gewicht. Ik zou als beginner gaan voor dumbells van 1kg. Gevorderden kunnen kiezen voor dumbells van 2-3kg. Als je er dan ook nog een set bijneemt van +-6kg, dan kun je super veel doen!

Oefeningen kettlebell

Kettlebell
Tenslotte kun je ervoor kiezen om een kettlebell aan te schaffen. Dit zou om eerlijk te zijn niet mijn eerst keuze zijn. Vrijwel alle oefeningen die je met een kettlebell kunt doen, kun je ook met dumbells doen. Andersom is dit niet het geval. Als je meerdere dingen wilt aanschaffen, is het zeker wel een leuke toevoeging! Je zit dan alleen met hetzelfde probleem als bij de dumbells, welk gewicht kies je? Ik vind het heel moeilijk om te adviseren, omdat je bij verschillende oefeningen een compleet ander gewicht zult gebruiken. Ook hier heb ik twee video’s van gemaakt. Je vind ze hier en hier.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad! Succes met het maken van jouw keuze :).

Groetjes, Marloes

Heb jij fitnessartikelen in huis? Welke zou jij anderen aanraden?

7 reacties

  1. Je kunt thuis inderdaad prima workouts doen. Hoef je echt niet perse voor naar de sportschool toe. Zelf heb ik dumbbells en een Swiss Ball. Maar eigenlijk train ik (bijna) nooit thuis..

  2. Erg leuk dit artikel. Ik ga niet naar een sportschool en train regelmatig thuis. Ik heb thuis dumbells, 2 kettlebells , verschillende elastieken , gymball en een step. Zo blijft het voor mij gevarieerd en leuk. Als ik iemand iets aan mag raden van deze artikelen zou ik zeggen de gymbal en dumbells. Daar kan je veel verschillende oefeningen meedoen en de training ook zwaarder mee maken.

  3. Net de resistance bands gekocht. Mijn rug en buikspieren zijn zo verzwakt na een jaar niet sporten dat het wel goed is weer wat lichte krachtoefeningen te doen naast het doel taekwondo langzaamaan weer op te pakken.

      1. Net de elastieken ontvangen maar blijkt een groen elastiek en een deurhaak te missen. Erg jammer ga ervanuit dat t gewoon wordt nagestuurd maar kan nu niet 2 jan met de challenge er gelijk mee starten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram