Fietsen naar werk
Bewegen Tips

Fietsen naar Werk – Mijn ervaring en Tips!

Door

Jullie zagen het al in mijn vlogs, ik ga inmiddels ongeveer een maand op de fiets naar mijn werk. Noodgedwongen, want Sven zijn auto was kapot. Omdat hij veel verder moet reizen en omdat fietsen met een golftas op je rug niet zo aantrekkelijk is, bood ik aan om een tijd te gaan fietsen! In dit artikel geef ik je mijn ervaringen van de afgelopen tijd en tips voor als jij ook wilt gaan fietsen.

Mijn algemene ervaring

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik vind het eigenlijk gewoon heel fijn om te fietsen! Ik had al heel lang het voornemen, want het is maar (ruim) 9km naar mijn werk. Door 100 excuses deed ik het echter nooit. De kapotte auto was duidelijk het zetje dat ik nodig had.

Het fietsen is voor mij een rustmomentje geworden. Even geen gehaast en tijd voor mezelf. Ik merk dat ik aan van alles denk, waar normaal gesproken geen ruimte voor is in mijn hoofd. Daarnaast beweeg ik eindelijk meer naast het sporten! Ik zat altijd de hele dag op mijn kont en de enige beweging die ik kreeg was in de sportschool.

De 100 excuses die ik had bleken redelijk ongegrond. Het kost namelijk écht niet zo veel meer tijd. De twee grote tassen die ik altijd meesleepte paste prima in een efficiënt ingedeelde rugtas en een stukje fietsen na een avond lesgeven zorgt bij mij voor minder spierpijn en meer rust in mijn hoofd. Ik moet wel zeggen dat ik natuurlijk ontzettend heb geboft met het weer de afgelopen tijd…

Mijn tips voor jou

In de afgelopen maand heb ik een aantal handige trucjes ontdekt, waardoor ik vrolijk, fris en fruitig op mijn werk verschijn:

 • Ga op tijd weg! Hierdoor hoef je niet te haasten. Dit maakt de fietsrit voor mij een stuk prettiger.
 • Schaf een handige rugzak aan. Ik had er al eentje van Under Armour met een laptopvak. Dit is ideaal, omdat ik hierdoor mijn zweterige sportkleding kan scheiden van mijn werkspullen.
 • Denk eventueel na over fietstassen. Ik heb ze niet, maar ze lijken me ideaal! Het is misschien niet zo hip, maar het voorkomt grotendeels de mega zweetplek die ontstaat onder je rugtas :).
 • Ik neem een schoon shirtje mee, zodat ik die op mijn werk kan aantrekken. Zweetplekken zijn namelijk bij mij echt onvermijdelijk #sweatygirl ;).
 • Ook neem ik deodorant mee in mijn tas en een klein flesje parfum. Zo heb ik echt het idee dat ik mezelf kan opfrissen na mijn fietsrit.
 • Mijn haar style ik altijd met een föhnborstel tot grove krullen. Ik merkte dat hier niets meer van over was als ik op mijn werk aan kwam. Ik heb daar een oplossing voor! Na het stylen hang ik voorover en breng ik al mijn haar bovenop mijn hoofd. Ik draai het net zo lang tot er een knot ontstaat en doe er losjes een elastiek omheen. De hoge knot houdt mijn haar in bedwang en eenmaal op werk zijn mijn krullen nog gewoon aanwezig (zie foto hieronder).
 • Maak een leuke playlist, dat maakt de fietstocht nog vrolijker. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier nog geen tijd voor heb genomen. Zo stom!

Haar fietsen

Voordelen

Het fietsen heeft voor mij een aantal belangrijke voordelen, ik vertel ze je hieronder:

 • Ik ben meer in beweging, zonder dat het me heel veel tijd kost. Ik denk dat ik 30 minuten per dag extra kwijt ben, maar het levert me een uur beweging op!
 • Ik kan meer eten zonder aan te komen. Lach er maar om…maar dat is voor mij een héél groot voordeel ;).
 • Het scheelt me geld. Per dag ben ik anders zo’n 1,5 liter benzine kwijt (= ongeveer €2,50). Per week zou me dit €12,50 schelen, wat in een (werk)jaar neerkomt op zo’n €575,-. We weten natuurlijk alleen allemaal dat ik never nooit een heel jaar op de fiets ga ;). Als je de tweede auto daadwerkelijk weg zou doen, dan scheelt het nog véél meer qua wegenbelasting en verzekering.
 • Ik heb dus echt een uur per dag de rust om mijn gedachten de vrije loop te laten gaan. Ik merk dat ik op de fiets meer ontspan en nadenk dan in de auto.

Nadelen

Helaas heeft het ook een aantal nadelen:

 • Ik mis een stukje vrijheid, omdat ik niet heel makkelijk na het werk even naar een vriendin kan die wat verder weg woont.
 • Veel boodschappen doen na mijn werk is geen optie. Dit moet ik dus op een ander moment doen, waardoor het me toch wat extra tijd kost.
 • Huisbezoeken doen duurt langer.
 • Ik ben iets meer beperkt in mijn kledingkeuze. Met een rokje of jurkje fietsen vind ik bijvoorbeeld niet zo fijn.
 • Mijn mooie Michael Kors laptoptas ligt al een maand ongebruikt thuis #extreemluxeprobleem
 • Straks in de herfst en winter zal ik vaker nat regenen, kou lijden en moeten bikkelen tegen de wind in.
 • Ook wordt het eerder donken, waardoor ik ‘s avonds terug fietsen iets minder fijn ga vinden. Het eerste stuk moet ik namelijk door een vrij bosrijke omgeving.

Mijn conclusie

Ik vind het fietsen super fijn. Tóch ben ik bang dat het compleet gaat verslonzen als ik weer een auto tot mijn beschikking heb. Vooral door het gemak en door het feit dat de herfst en de winter er weer aankomen! Ik ben gewoon echt een mietje als het op regen, wind en kou aankomt.

Misschien moet ik als doel stellen dat ik op dagen dat het niet regent en warmer is dan 10 graden, sowieso op de fiets ga. Of heb je andere tips voor mij? Ik ben heel benieuwd hoe vaak mijn fiets de komende periode het schuurtje uit komt.

Groetjes, Marloes

Stap jij vaak op de fiets? Heb je aanvullende ervaringen?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (34)
 1. Vera 4 jarengeleden

  Ik ga bijna elke dag 5 km op de fiets naar mijn werk. Ik heb een fietsmand die ik heel handig aan mijn stuur kan klikken. Iets van 60,-, beste investering om te blijven fietsen. En geen zweetplekken op mijn rug. En ik fiets met weer, wind en rokjes! Nouja. Ik draag een sportbroek en neem de rok los mee. Ik kleed me op het werk dan wel even om. Kleine moeite!
  Ik draag ook altijd een sportshirt want dat Is wel zo fris.
  En ik heb een regenjas en vuilniszak bij me: de regenjas trek ik gauw aan als het drupt en de vuilniszak gaan over mijn fietsmand: alles droog. Op het werk ligt een reservebroek voor noodgevallen maar die heb ik nog niet nodig gehad.
  Nee, ik ben vorig jaar ongeveer 10 dagen met de auto gegaan. De start van dit schooljaar Is wat moeizamer door de zwangerschapsmisselijkheid, maar deze week ben ik weer op de fiets gegaan.
  Mijn regel Is: altijd de fiets, behalve als het ‘s morgens bij vertrek al flink regent (moezel telt niet), of als ok een afspraak verderweg heb. En anders….gewoon lekker fietsen! Ik hoef mijn fietsramen namelijk nooit te krabben in de winter ??

  Reageer
 2. Mirthe 4 jarengeleden

  Ik fiets nooit naar school.
  Dat is met 60 km ook miss iets wat enthousiast.
  Ik heb wel een tip 😉
  Het kan een idee zijn om babydoekjes of een washandje in je tas te doen zodat je na aankomst even je oksels en bijvoorbeeld rug op te frissen.

  Ik vind het wel super dat je nu fietst.

  Reageer
 3. Esther 4 jarengeleden

  Ik heb wel een auto tot mijn beschikking, maar ik ga zoveel mogelijk op de fiets (met hippe fietstassen, die zijn er wel, als je maar goed zoekt) , naar mijn werk is 5 kilometer.
  Als het regent en ik ben vroeg uit bed, ga ik af en toe lopend met een paraplu. Onderweg zie je veel meer en de regen en kou in mijn gezicht vind ik fijn. Je zweet er ook minder van en het is meteen meer dan een uur extra beweging op een dag. Met een zittend beroep is dat toch weer mooi meegenomen. Maar als ik te laat uit bed ben, dan neem ik de auto, ik heb namelijk een hekel aan dat zweterige regenpak en ongegeneerd hard meezingen met de radio zonder dringende verzoeken van mijn medepassagiers of ik mijn mond wil houden, is ook heel fijn :-).

  Reageer
 4. Ilonka 4 jarengeleden

  Ik heb voor mijn verjaardag regenhoesjes voor m’n schoenen gevraagd(en gekregen) Want ik maakte me vooral druk om m’n natte voeten (Oke… Sneakers, het ging om m’n sneakers)
  Nu dus geen excuus meer. Ik kan ook met regen op de fiets.
  Ik heb altijd een ‘regen noodpakket’ in m’n fietstas zitten. Een tasje met m’n regenpak, m’n schoen hoesjes en een grote vuilniszak. Deze vuilniszak is om m’n tas in te doen als het gaat regenen.
  In de winter doe ik mijn regenbroek ook wel eens aan wanneer het niet regent. Hij houdt namelijk ook fijn de wind (en kou) tegen.

  Reageer
 5. Chantal 4 jarengeleden

  Sinds vorige jaar november heb ik geen auto meer (deze werd afgekeurd en ik besloot om geen andere te nemen) en sindsdien fiets ik elke dag naar mijn werk. Dit is zo’n 11 km waar ik ong. 30-40 minuten over doe. Als ik met het OV zou gaan, wat ik alleen doe als het weer echt heel slecht is, dan ben ik veel langer onderweg. Naast dat ik nu veel meer beweging heb merk ik inderdaad ook dat mijn hoofd leger is aan het eind van de dag. Ik kan alles even lekker van me af fietsen. Daarnaast fiets ik ook nog eens door een super mooi gebied met veel weilanden en langs leuke boerderijtjes. Ik kan er zo van genieten. Een fietstas is echt ideaal. Ik doe er mijn regenpak in en mijn tas met al mijn spulletjes. Ik kleed me inderdaad ook om op het werk. 2 tips; investeer in een goed regenpak. Dit scheelt zoveel! En is er kans dat het gaat regenen neem je make up mee en doe dit pas op het werk/school. Zo zonde als alles uitgelopen is en je weer opnieuw moet beginnen. Door weer en wind fietsen is trouwens ook erg goed voor je weerstand heb ik gemerkt 😉

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Ik geloof inderdaad direct dat het je weerstand veel goeds doet!

   Reageer
 6. Florina 4 jarengeleden

  Playlist? Toe, dat is vragen om ongelukken! En fietstassen hoeven niet lelijk en lomp te zijn. Vaude, Ortlieb, Agu: ze hebben heel sportieve tassen in allerlei soorten, kleuren en maten. Goede kleding, schoeisel én een goede fiets op maat afgesteld en die je goed ouderhoudt/laat ouderhouden: de investering waard!
  Maar ik fiets dan ook meer dan 10000 km per jaar op trekking- en racefiets. #mijnfietsismijnauto #boerin hahaha

  Reageer
 7. Milou 4 jarengeleden

  Hi Marloes! Wat goed dat je fietst! Inderdaad grote kans dat je de auto weer pakt als die weer voor de deur staat, maar probeer dan het fijne gevoel te herinneren dat je hebt met fietsen (en die extra lepel pindakaas ?)
  Mijn tip: fietstassen (Who cares of ze hip zijn, simpel zwart is al gauw goed) met daarin een plastic tasje met een regenponcho en een pet!! Die voorkomt dat mijn mascara over mijn wangen loopt. Die knot dan even door dat gat trekken ?.
  Goed bezig!!

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Fietstassen lijken me inderdaad ideaal!

   Reageer
 8. Lian 4 jarengeleden

  Wat goed!! Ik vind het ook heerlijk om lekker te fietsen naar mn werk.
  Nog een tip: podcasts! Ik vind het fietsen een heerlijk moment om podcasts te luisteren en wat bij te leren. Ik gebruik hiervoor een app: podcast addict, maar volgens mij bestaan er heel veel en ook de keuze in podcasts is oneidig. Volgens mij zijn er ook een hoop over gezond leven/sporten!

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Ja daar hoor ik inderdaad steeds vaker over! Lijkt me leuk 🙂

   Reageer
 9. Astrid 4 jarengeleden

  Hoi Marloes.

  Ik fiets dus ook altijd. En kijk ook altijd even mijn weer app na en mocht het harder waaien dan 24 km per uur dan pak ik de auto. En droog moet ook zijn. Maar de temperatuur maakt me niet uit. Met fietsen heb ik het altijd snel genoeg warm ook met -5. Succes met fietsen

  Reageer
 10. Kim 4 jarengeleden

  Ik doe bijna alles op de fiets (geen rijbewijs). Behalve naar mijn werk gaan, dan pak ik de bus. Ik ben denk ik 3 keer naar mijn werk gefietst in verband met busstakingen maar dat doe ik echt niet voor lol. Ben ik al doodop als ik bij mijn werk aankom. Maar omdat ik verder alles op de fiets doe vind ik het wel geoorloofd om die 25 km heen en 25 km terug met de bus te doen.

  Reageer
 11. Julie 4 jarengeleden

  Wij hebben maar 1 auto, dus proberen mijn vriend en ik zo vaak mogelijk met de fiets naar het werk te gaan. Van mij is het 25 minuten fietsen enkele rit.
  Ook de kindjes brengen we vaak met de fiets naar de crèche of de opvang, met de fietskar 🙂 Ik luister de laatste tijd vaak naar luisterboeken, vind ik ook een leuke afwisseling. Nog veel fietsplezier!

  Reageer
 12. Mel 4 jarengeleden

  Ik snap het wel hoor. Ik moet nu maar een kwartiertje fietsen naar werk dus doe het wel elke dag. Maar nu de scholen nog dicht zijn vind ik het toch niet zo fijn alleen zo vroeg. Op sommige plekken idd niet zo fijn. Maandag zijn er weer scholieren die er fietsen. Zo heb ik ook echt problemen met savonds fietsen. Soms kom je zoke rare mensen tegen die je aanspreken ofzo brrrrrr. Maar top dat je het nu hebt gedaan!

  Reageer
 13. Mirjam 4 jarengeleden

  Sinds drie jaar heb ik een elektrische fiets. Ik moet zo’n 14 km naar mijn werk en als ik dat op een gewone fiets moet doen dan doe ik het niet. Ik trap flink mee en ben dan in 35-40 minuten op kantoor, zonder heel erg bezweet te zijn. Uiteraard pak ik met regen of vorst nog wel de auto. Maar ik fiets zoveel meer nu! Heerlijk!

  Reageer
 14. Dirk 4 jarengeleden

  Ik ga 2 of 3x met veel plezier op de fiets naar mijn werk. 20 km enkele reis naar station. Ik gebruik een fietstas die gemakkelijk omgebouwd wordt in een rugzak, met vak voor laptop. Voldoemde ruimte voor jack en dunne trui. Compleet met regenhoes. Rugzak handig in de trein en op de OV-fiets.

  Reageer
 15. Yasmin 4 jarengeleden

  Ik doe bijna alles op de fiets., Ik heb sinds een paar maanden een rijbewijs. Ik studeer op het moment Engels op de fiets en luister daarnaast naar audiobooks, podscatsts, ted talks enz. Ik kan echt niet zonder fietstassen. Doe 1 keer in de week boodschappen en ik krijg een kar aan boodschappen mee in mijn tassen rugstas en mand aan het stuur. Geen enkel probleem. IK doe mijn boodschappen bij de Lidl en dan is het nog ruim een half uur terug fietsen.
  Nu ben ik sinds een paar maanden postbode, maar ook daarvoor deed ik bijna alles op de fiets. Vind het juist heel veel vrijheid geven. Geen vertragingen, geen files. Kan weg wanneer ik wil. Door mijn werk moet ik door alle weertypes dus ook storm, gladheid, extreme regen, hitte en eigenlijk het enige wat ik inmiddels heel vervelend vind is als het extreem glad is, want daar kan ik me niet tegen kleden. En de storm van afgelopen januari vond ik ook niet zo geslaagd werken, maar verder alles went wel.
  Regen( goed regenpak) ,kou ( thermo kleding) Kan je op kleden. Inmiddels ben ik ook heel blij met mijn sneldrogende afritsbroeken. Daarnaast mtb ik zo’n twee, drie keer in de week en dat laatste maakt mijn hoofd leeg.

  Reageer
 16. Hannie 4 jarengeleden

  Ik fiets vrijwel iedere dag 11 km (22 in het totaal). Ik heb fietstassen die je aan de fiets kan klikken, en dat is superhandig. Ik zorg dat er op mijn werkplek een setje extra kleding klaar ligt. Ik draag gewoon alles, als ik kleding wil dragen die niet geschikt is voor op de fiets dan gaat deze in mijn fietstas en trek ik dat op mijn werk aan. Ik vind het met de regen vaak meevallen (als je over een heel jaar kijkt, regen ik relatief weinig nat). Op kou kun je, je kleden en mijn ervaring is dat ik het op de fiets zelden echt koud heb. Ik heb geen playlist, maar ik luister storytel.

  Reageer
 17. Mo 4 jarengeleden

  Schop onder je kont en gaan met die banaan. Haha nee zodra t regent kom ik liever niet eens buiten . Stel je voor dat ik zou smelten……..

  Reageer
 18. Antoinet 4 jarengeleden

  Sinds ik een auto heb, merkte ok

  Reageer
  • Antoinet 4 jarengeleden

   Sinds ik een auto heb, merkte ik dat ik minder vaak de fiets pakte naar het werk (20 km op een dag). Ik herken dan ook de voor-en nadelen. Heb toen de deal gesloten. Minimaal 3 dagen met de fiets en andere dagen mag ik de auto pakken.

   Reageer
 19. Kim 4 jarengeleden

  Heey, ik ging altijd met de auto naar het werk 15 km. Maar sinds ik een ebike heb ga ik toch zeer regelmatig op de fiets, misschien iets minder sportief dan met een gewone fiets. Maar ik zie het toch als een uur extra beweging op de dag.
  Hoe kijk jij aan tegen skeeleren? Dat zou toch wel een doel zijn om zo naar het werk te gaan als het droog is en weinig wind. Welke spieren train je hiermee?

  Groetjes kim

  Reageer
  • Vera 4 jarengeleden

   Skeeleren is ook heerlijk! Goed voor je benen en je core…maar wel pittig hoor. Dat heb ik altijd alleen gedaan voor de ontspanning en sport maar niet naar het werk. Ik raakte daar behoorlijk bezweet van. En dan is een rugzak met wat gewicht niet fijn.
   Maar als sport…voor de fun….echt genieten! Heerlijk om te doen….moet je hier in Limburg wel een gunstig rondje uitzoeken want te veel heuvel….berg op vind ik wel lekker bikkelen maar berg af gaat echt hard!! Allereerste keer heb ik mijn skates uitgedaan en ben gaan lopen ?

   Reageer
 20. Merel 4 jarengeleden

  Wat een handige reacties allemaal, kan ik ook wel een paar van gebruiken!

  Sinds kort heb ik dan eindelijk een nieuwe fiets gekocht die een stuk lichter fietst dan mijn vorige postcode loterij fiets, van mijn vader heb ik een fietstas gekregen die je zo aan je begagedrager klikt! Heel erg handig en Ik vind het een stuk leuker staan dan van die fietstassen die aan beide kanten zitten.

  Ik werk in de zorg en heb dus verschillende werktijden, Helaas is mijn werk niet om de hoek. Ik doe er minimaal een uur over om op mijn werk te komen en vaak 1 uur en 15 min om terug naar huis te gaan. Ben vaak toch wel moe na zo’n dag dus het fietsen gaat dan in een wat langzamer tempo… Omdat ik soms om 7 uur moet beginnen zit ik om kwart voor 6 al op de fiets. Als ik een avonddienst heb ben ik vaak rond kwart over 12/half 1 thuis.

  Wat ik een heel groot voordeel vind aan het fietsen is dat ik inmiddels al wat kilo’s ben afgevallen, wat ook mijn doel was om te gaan fietsen.

  Het fietsen zelf vind ik niet zo erg maar wat ik dan wel heel pittig Blijf vinden is het vroege opstaan!

  Ook vind ik het soms lastig omdat ik dan zo moe ben na een dag om nog gezond te blijven eten. Ik maak vaak iets wat snel klaar is, maar dat is niet altijd even gezond. Dus alle tips zijn van harte welkom hoe ik dit het beste kan gaan aanpakken om toch gezond te blijven eten.

  Reageer
 21. Ramona 4 jarengeleden

  Ik heb tijd terug een blog geschreven op mijn website over mijn fiets. Ik probeer twee dagen in de week te fietsen naar mijn werk. Dat is 20 km per dag.
  Als ik 20 km fiets kan ik dat dan noteren als “sport” of moet ik daarnaast ook andere sport doen om af te vallen? Ik wandel ook 10 km per dag. Telt dat ook mee als sport?

  Reageer
 22. Marise 4 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Oke, ik schaam me nu ik het schrijf en alle andere reacties lees, maar ik ga altijd met de auto naar mijn werk (8 km).
  Ik ben docent in het VO en ik merk dat ik het niet fijn vind om tussen de hordes leerlingen te fietsen (uit omliggende dorpen). Wil ik dat vermijden dan moet ik echt zoveel eerder weg.

  Daarnaast sleep ik vaak veel nakijkwerk mee (docent Nederlands) en vind ik het echt niet lekker om bezweet aan te komen en vervolgens 30 pubers les te geven.

  Als ik in de zomer wel af en toe de fiets pak vind ik de terugweg heerlijk om mijn hoofd leeg te maken.

  Het liefst zou ik heen met de auto gaan en terug met de fiets 🙂

  Groetjes,
  Marise

  Reageer
  • Vera 4 jarengeleden

   Haha, ja, dat zou een leuk systeem zijn: heen met de auto en terug met de fiets 😀
   Ik snap het aan de ene kant wel…op de fiets tussen de leerlingen. Aan de andere kant (ik ben juf in de bovenbouw van een basisschool) geef je wel het goede voorbeeld en kan het je band met leerlingen ten goede komen. En ik ben zelf dus altijd ruim eerder op school, ongeveer om 7.45 uur, terwijl de kinderen vanaf 8.20 binnenkomen. Wij drinken met collega’s ook altijd om 8.10 samen even thee/koffie. Ik vind het heerlijk zo vroeg er te zijn en alles klaar te leggen of wat nakijkwerk te doen. Is wellicht wel anders in je eigen lokaal als juf op een basisschool.
   Maar als je een systeem hebt voor de auto heen en de fiets terug….Ik ben benieuwd 😛

   Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Ik snap je volledig hoor Marise! Bij mij schiet het er de laatste tijd ook weer volledig bij in.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: