onzeker sportschool
Bewegen Feiten en fabels

Feit of fabel: Spieren zijn zwaarder dan vet

Door

Een vaak gehoorde stelling is dat spieren zwaarder zouden zijn dan vet. Ik vertel jullie vandaag of dit inderdaad zo is, of dat het een hardnekkige fabel is…

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dit is een feit! Spieren zijn inderdaad zwaarder dan vet. Regelmatig krijg ik opmerkingen van cliënten dat ze keihard sporten, maar niet of heel weinig afvallen. Hieronder zal ik proberen uit te leggen hoe dat komt.

De theorie
Als je sport stimuleer je de vetverbranding in het lichaam, daarnaast zet je het lichaam aan tot het vergroten van de spiermassa. Dit is voornamelijk het geval als je krachtoefeningen doet. Als je deze sportactiviteiten voor langere tijd volhoudt, vermindert de hoeveelheid vet in je lichaam, waardoor je slanker wordt. Het is echter mogelijk dat je dit niet terugziet op de weegschaal, omdat tegelijkertijd de spiermassa in je lichaam iets is gegroeid.

Zoals ik hierboven al vertelde, zijn spieren zwaarder dan vet. Een kilo spieren neemt minder plaats in dan een kilo vet. Het kan daarom zijn dat je geen verschil ziet op de weegschaal, maar wel aan je kleding merkt dat je bent afgevallen!

Vooral vrouwen hebben vaak moeite met toename in spiermassa. Ooit heeft een vrouwelijke cliënt tegen me gezegd: ‘Ik stop met sporten, want ik wordt er zwaarder van’

Naar mijn idee is dit een hele kromme gedachte. Het kan inderdaad zo zijn dat je niet afvalt in kilo’s, of zelfs een klein beetje zwaarder wordt als je gaat sporten. Dit betekent echter niet dat je dikker wordt! Je lichaam verandert zelfs op een positieve manier, het wordt slanker, strakker en je houding wordt beter.

Spieren bij vrouwen
Veel mannen zijn heel gericht aan het sporten om te spiermassa te verhogen. Bij vrouwen merk ik echter vaak een angst voor toename van spieren, omdat ze geen vrouwelijke bodybuilder willen worden. Ik wil even kort benadrukken dat deze angst niet nodig is! Vrouwen hebben veel minder aanleg voor het opbouwen van spiermassa dan mannen, bovendien trainen mannen vaak op een andere manier als ze spieren willen opbouwen.

Doe als vrouw veel herhalingen tijdens het doen van spieroefeningen (minimaal 3 x 15), dan voorkom je erge spiergroei.. Het gewicht dat je hierbij gebruikt kun je dan gerust flink opbouwen! Ik zelf doe al jaren krachttraining zonder té gespierd te worden, ook met relatief zware gewichten (Bodypump).Ik

Conclusie
Spieren zijn inderdaad zwaarder dan vet. Daarom vind ik het erg belangrijk om tijdens het afvallen niet alleen gewicht te meten, maar ook vetpercentage en (buik)omvang. Je zult zien dat je in sommige periodes niet bent afgevallen in gewicht, maar wel in vetpercentage of omvang!

Onthoud dat je doel niet is om minder te gaan wegen, maar om slank te worden! Probeer daarom niet teveel de focus te leggen op het getal op de weegschaal, hoe moeilijk dat soms ook is.

Ik raad je aan om altijd een vorm van krachttraining te doen naast het trainen voor de conditie en vetverbranding. Zoals ik hierboven al vertelde, zorgt dit voor lichaam dat niet alleen slank, maar ook strak en mooi van vorm is.

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp, kun je ze hieronder stellen. Veel succes!

Doe jij aan krachttraining? Wat doet het voor je lichaam?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (68)
 1. Jolien 10 jarengeleden

  duurd het lang voor je spieren aan maakt?
  ik bedoel als ik een week heel veel sport (meer als normaal) en ik zie op het eind van de week dat ik niet ben afgevallen moet ik er dan meteen van uitgaan dat ik niet ben afgevallen om dat ik spieren heb aangemaakt?
  persoonlijk vind ik dit maar ongeloofwaardig maar dit krijg ik wel vaak te horen
  hoop dat je men vraag een beetje begrijpt :p

  Reageer
  • Marloes 10 jarengeleden

   Hey Jolien, ik begrijp je heel goed hoor! 🙂 Ik geloof ook niet dat het aanmaken van spieren zo snel gaat, maar ik herken je ‘probleem’. Ik denk zelf dat dit te maken heeft met het feit dat je tijdens krachttraining kleine scheurtjes in je spieren maakt, ik heb het idee dat je hierdoor wat meer vocht vasthoudt na het doen van krachttraining! Je valt inderdaad vaak niet (snel) af na het doen van krachttraining, maar je lichaam wordt wel mooier en daar gaat het uiteindelijk om! Lekker blijven doen dus 😉

   Reageer
  • muhammed 6 jarengeleden

   eigelijk is het simpel ga eerst goed hard trainen met kracht training zodat je vet verbrand word dan ga je minder hard trainen dan val je weer af vanwege je spiermassa word minder dus ja het licht er aan wat men wilt he

   Reageer
   • De rode ridder 6 jarengeleden

    En wie ben jij?

    Reageer
 2. Jolien 10 jarengeleden

  dankje wel voor het duidelijke antwoord 🙂
  ik volg je blog nu ook en heb er al veel van geleerd
  doe zo verder

  Reageer
 3. sjors 9 jarengeleden

  Ik was daar altijd heel bang voor.

  Reageer
 4. Nathan 9 jarengeleden

  Leuk artikel en inderdaad merk ikzelf ook dat ik écht zwaarder begin te worden terwijl mijn vet afneemt. Ik kom van 68kg met een lengte van 181cm. Sinds twee maanden ben ik serieus (om de dag) aan het kracht trainen in combinatie met training voor uithoudingsvermogen. Dit om ook na het trainen effect te hebben van spieropbouw/vet afname. Resultaat? In twee maanden nu al meer dan 4 kilo aangekomen zonder dat er ook maar ergens vet is aangekomen. Enige probleem wat ik ervaar is dat mijn motorpak steeds smaller gaat zitten, maar.. dat ervaar ik maar als een compliment voor mezelf! 😉

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Super Nathan! Maar even wachten met het aanschaffen van een nieuw pak dan 😉

   Reageer
 5. cheri 9 jarengeleden

  Wat een fijn artikel. Ik vroeg mij dat ook al af. Ik ben sinds kort ook flink aan het trainen en ik merk wel dat inderdaad mijn taile kleine wordt maar op de weegschaal maar een paar kilotjes minder. Ik vind dat wel echt erg moeilijk omdat ik jarenlang, eigenlijk sinds ik het me kan heugen gefocust ben op de nummertjes op de weegschaal. Er moeten bij mij nog wel flink wat kilos van af hoor denk ik. Ik weeg nu 85 met 1.67. Ik kom van 97!

  Ik neem aan dat als ik zo door ga het gewicht ondanks dat ik meer spiermassa opbouw wel minder zal worden toch??? 85 is gewoon nog te veel. misschien meer cardio???

  Zucht…..

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Jahoor Cheri, als je gewicht echt nog te hoog is dan blijft hrt wel dalen als je goed bezig blijft! Zet m op!!

   Reageer
 6. yel 9 jarengeleden

  Ooh te gek artikel. Ik ben ook begonnen met een training wat ik 6x in de week doe. Ik ben nu in week 3 en merk dat ik hardere benen heb gekregen en dat mijn buik ook weg gaat. Ik was benieuwd hoeveel ik woog, en ik weeg nu 85 kilo. Ik schrok er van en na dat ik dit had gelezen dacht ik je hebt gelijk. Denk je dat ik als ik mijn best doe en de training vol houd, wel uiteingelijk minder zal wegen? Want uiteindelijk vind ik 85 kilo wel serieus te zwaar voor een vrouw. Want toen ik begon woog ik 82 en ben nu 3 kilo aangekomen.

  Reageer
 7. Kyria 9 jarengeleden

  Ik heb dit artikel al verschillende keren gelezen, want het geeft mij gewoon een boost om door te gaan. Ik ben al jaren (ik denk sinds 2009) intensief aan het sporten. Ik was in total 14 kilo afgevallen. Van 80 naar 66 kilo. Maar weeg nu 69 kilo en ben een hele tijd daar blijven hangen. Mijn doel was/is 62. Ik ben 1,62 meter. Ik let heel goed op me voeding en snapte eerst niet hoe ik weer aan het aankomen was, maar na dit te lezen snap ik er meer van. Vroeger woog ik elke dag, maar nu probeer ik meer afstand te doen van de weegschaal. Ik zie wel verschil in de spiegel, vind mijn lichaam er veel beter uitzien. Het is af en toe wel frustrerend dat ik het verschil niet op de weegschaal kan zien.

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Wat leuk Kyria! Ik snap dat het af en toe frustrerend is, maar de spiegel is uiteindelijk belangrijker ;-). Succes verder!

   Reageer
   • Nancy 8 jarengeleden

    Ik ben zo blij dit lezen Marloes ! Ik ben sinds een paar weken aan het sporten om om vooral af te vallen, ik heb nog nooit van m’n leven gesport 🙂 De weegschaal gaf echter 3 kilo meer aan, ik dacht al ; ‘ben ik me voor niets aan het uitsloven? ‘ Ik merk inderdaad wel dat mijn mijn lichaam ; strakker’wordt. Nogmaals blij om dit te lezen, een stimulans om door te zetten, dank je wel !

    Groetjes,
    Nancy.

    Reageer
  • Anna 7 jarengeleden

   Dit herken ik zo! Ik doe al een tijd intensief badminton elke woensdag + fysio oefeningen voor spieraanmaak en vetafbraak. Helaas ben ik afgelopen maanden 2 kilo aangekomen. Van 66 naar 68 of zelfs ietsje meer. Alleen ik zie er wel slanker uit. Ik heb harde buikspieren en beenspieren en ben fitter. Wat betekend dit? Mijn broeken zijn ietsje strakker gaan zitten rond mijn heupen/billen waardoor ik bij de meeste geen riem meer hoef te dragen. Al droeg ik altijd een riem omdat ik me er veiliger mee voelde. Nu denk ik er niet over na over een riem. Maar dat mijn lievelingsbroek eigenlijk een tikkie te klein is gaan zitten kan ook door het wassen komen natuurlijk. Maar Is dit nu zo dat ik aangekomen ben van spier of juist van vet?
   Feitjes:
   Bijna altijd vegetarisch eten, ook geen vis.
   1.65 meter en zo’n 68/67/69 kilo. Hou soms vocht vast door de hitte.
   1 keer per week intensief badminton.
   paar keer per week fysio oefeningen. (fietsen in de lucht, benen uitstrekken tijdens die oefening, bruggetje 30 sec, hoofd en schouders zo veel lukt omhoog pushen, schuin liggend en recht liggend, opdrukken tegen de muur aan voor mijn schouders. ohja, hurken zo ver mogelijk met de knieën nog achter de tenen.

   Ik hoor heel graag iemand zijn mening!

   Groetjes,
   Anna

   Reageer
   • Marloes 7 jarengeleden

    Ik denk dat je gewoon heel goed bezig bent Anna!!

    Reageer
 8. Carmina 9 jarengeleden

  ja precies dat heb ik nou ook.
  ik ben nu 4 dagen in de week bezig met fitness.
  eerst uur crostrainer dan krachttraining en daarna nog 45 min crostraining.

  laatste paar keren dat ik op de weegschaal keek was ik eerst een paar gram afgevallen erna weer aangekomen..
  en ik had zoiets van ja maar ik ben toch harstikke goed bezig ook qua mn eten..
  soms laatste paar keer als ik dan op de crostrainer stond heb ik wel eens gedacht ermee te stoppen.
  maar ik probeer vol te houden.
  ik eet rond 7 uur om daarna om 9 uir te gaan fitnessen.

  ik woog ooit op mijn zwaarst door veel stress weg eten 106 daarna al met behulp van dieetiste afgevalle . en nu weeg ik 93
  en ik wil naar de 80 .
  ik heb nog een paar broeken liggen van toen ik wel maatje 42 had.. dus die wachten op me 😀
  zal zooo blij zijn als ik ze weer aan kan 😀

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Houd vol Carmina! Het is soms frustrerend, maar het komt echt goed.

   Reageer
 9. dianaypma 9 jarengeleden

  ik heb een vraag.
  ik ben nu bijna maanden bezig met kracht en cardio trainingen ook jouwn oefeningen doe ik,
  ik ben begonnen met 92 kilo met een lengte van 169, nu moet ik 85 kilo wegen om een borstverkleining te kunnen krijgen, maar ben alleen maar aangekomen ben van 92 kilo naar 104 kilo gegaan en na een week rust was ik weer 6 kilo kwijt maar ben nu alweer door het sporten 1 kilo aangekomen. zie ook geen verschil in de spiegel of aan mijn kleding. waarom kom ik alleen maar aan en val ik alleen af als ik niet sport. ik wil graag weer 65 kilo wegen en weet dat dat niet snel gaat maar dit is echt niet leuk meer. o sport trouwens elke ochtend 1 uur en 5 dagen in de week, en eet ook gezonder en gevarieerder.

  Reageer
 10. Nathalie 9 jarengeleden

  Wat ben ik blij dit lezen! Ik ben na gezonder eten en cardio training 6kg afgevallen. sinds kort combineer ik dit met wat krachttraining. elke dag thuis een workout en dan 2 groepslessdn per week, meestal xco. De laatste week zag ik op de weegschaal een gewichtstoename dus ik begon me al af te vragen wat ik verkeerd deed. misschien beter de weegschaal proberen te negeren 🙂 dat gaat moeilijker worden dan de. trainingen zelf vrees ik!

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Dat is inderdaad moeilijk Nathalie! Maar wel heel belangrijk 🙂 Succes!

   Reageer
 11. Cynthia 9 jarengeleden

  Hi Marloes
  Ik volg nu een 17 dagen dieet plan. Ik wil erbij gaan sporten maar uitervaring weet ik dat ik zwaarder wordt van het trainen. Wordt ik ook zwaarder als ik met deze aangepaste eet patroon gaat sporten. Het gaat nu goed zo een 1/2 kg verlies ik per week. Welke sport kan ik beter hiernaast doen krachttraining conditietraining of cardio
  Groetjes
  Cynthia

  Reageer
 12. jos van schendel 8 jarengeleden

  Blij dit te lezen, maar als het getal op de weegschaal niet zo belangrijk is, hoe zit dat dan met de BMI index die je betekent via lengte en gewicht? Gr. Jos

  Reageer
 13. Martine 8 jarengeleden

  Hoi,

  Dit is mijn vierde week lijnen. Ik ben gestopt met alle chips, snoep, koeken en ben begonnen met gezonde voeding, voornamelijk veel groenten, fruit en volkoren producten. Dagelijks houd ik mijn kcal bij en ik kom gemiddeld aan de 1000 tot 1100 kcal per dag, en zo ik kan merken heeft mijn lichaam daar genoeg aan, want ik heb geen hongergevoel, ook drink ik regelmatig water en groene thee. Daarnaast ben ik ook begonnen met bewegen en oefeningen. Zo doe ik onder andere opdrukken op de trap of tafel, steps ook op de trap, ik doe de beginners workout ( Uw filmpjes op youtube), dagelijks buikspieroefeningen, crunches, sit ups en schuine buikspieren, been- en armoefeningen, eigenlijk vanalles wat ik kan vinden op youtube. Zo ben ik ook van plan vanaf morgen te beginnen met zumba ( thuis). Ik ben begonnen met 83 kilo en laatst ( vorige week) woog ik 72 kilo, ik was dolgelukkig! Helaas ben ik nu erg verdrietig omdat mijn weegschaal ineens laat zien dat ik ben aangekomen, wel 3 kilo! Denkt U dat dit ook te maken heeft met spiermassa? Ik hoop het van harte, want momenteel heb ik echt het gevoel dat alle moeite die ik doe voor niets is. Wel zie ik dat mijn buikomvang zichtbaar slanker is geworden, hij wordt zelfs een beetje gespierder, wat bij mij nog nooit het geval is geweest. Vind U dat ik zo moet doorgaan om te blijven afvallen, of vind U dat ik iets verkeerds doe? Ik hoor heel graag Uw mening. (Ps, ik ben 33 jaar, 1,60m en weeg nu volgens die weegschaal die ik het liefst uit het raam zou gooien nu 75 kg) Ik zou graag nog 20 kilo willen afvallen.
  Met hartelijke groet,

  Martine

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Hallo Martine, Ik hoop dat je begrijpt dat ik niet al mn lezers persoonlijk advies kan geven. Ik vind wel dat je wel erg weinig eet zo te horen. Om precies te weten wat bij jou past, raad ik je aan om een dietist bij jou in de buurt op te zoeken. Gewicht kan sowieso erg schommelen per dag! Daar zou ik me dus niet te druk om maken. Heel veel succes verder!

   Reageer
 14. Ryanne 8 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Ik zat met dezelfde vragen , en weet nog steeds niets of ik en mijn dochter het goed doen
  Wij zijn samen echt te zwaar en mijn dochter is heel ziek geweest vorig jaar. Nu vond zij het de tijd om haar lichaam waar ze veel lymfen in mist door de operaties, gezond te gaan krijgen.
  We zijn dan ook al vanaf juli dagelijks bezig op de sportschool. We lopen een half uur , doen dan ook kracht en dan nog fietsen. Echter afvallen doe ik nog wel wat maar zij totaal niet, maar ik vind wel dat ze een plattere buik en strakkere billen krijgt maar voor haar zijn die kilo’s een motivatie. Ik vroeg me af , doen wij het wel goed op deze manier. We gaan elke dag maar daar hoor ik ook weer over dat dat niet goed is. Je word soms een beetje moe van alle verhalen die elkaar zo tegenspreken.

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Ik kan met zo weinig informatie niet precies beoordelen of jullie het goed doen Ryanne. Elke dag krachttraining is niet aan te raden, elke dag cardiotraining kan best. Om af te vallen is het ook heel belangrijk dat de voeding goed is, alleen met sporten kom je er niet. Vraag anders eens hulp van een professional bij jullie in de buurt. Succes!

   Reageer
 15. Ron 8 jarengeleden

  Marloes,

  Wat ik dan niet begrijp is als je gewicht gevraagd wordt er dan snel gezegd wordt dat ik te zwaar ben.
  Ik ben 1.76 en 79.8 kilo, beweeg erg veel, doe veel til/sjouw-werk en val ook bijna niks af.

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Mensen hebben nou eenmaal snel een oordeel Ron. Probeer voor jezelf te beoordelen of je je goed voelt bij jouw gewicht.

   Reageer
 16. Amber Jansen van Galen 8 jarengeleden

  Hey Marloes,
  ik ben 25 jaar oud en 1,65 meter en weeg 77 Kilo.
  Mijn baan leid tot gevolg dat ik af moet vallen en ben hier dan ook erg mee bezig.
  Ik kijk ook te veel naar getallen op de weegschaal maar dat is mede te danken aan mijn baan.
  Iedere week op de weegschaal vindt ik te veel en heb ervoor gezorgd dat het nu 1 keer in de maand is geworden.
  Denk dat mijn lichaam een grote spiermassa is geworden en dat ik daarom niet afval.
  Sport mezelf suf twee keer in de week maar zie maar geen resultaat. moet ik hiermee door blijven gaan?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Zeker doorgaan! Misschien even langs een diëtist voor wat extra ondersteuning…

   Reageer
 17. Amber Jansen van Galen 8 jarengeleden

  P.S Ben met tussendoortjes bezig maar die komen vaak te vervallen ook mede dankzij mijn baan.
  Nu doe ik enkel 1 keer per dag een tussendoortje maar in het begin was dat drie keer per dag.

  Reageer
 18. Rob 8 jarengeleden

  Goed verhaal en het klopt. Ik loop gemiddeld zo’n 10-15km per dag hard en pak af en toe een halve marathon mee. Ik voel mij top, ben fit en mijn conditie is als nooit tevoren. Ik ben ook flink wat maten minder gaan dragen het afgelpen jaar. Je zou zeggen dat ik nu goed bezig ben. Echter door het spiergewicht zit mijn BMI nu de gevarenzone en theoretisch leef ik nu slechter dan toen in niets deed. BMI is wel DE indcator voor velen om te meten of alles in balans is. Hoe moet ik dit nu zien?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Ik zou het niet als DE indicator gebruiken, maar als een van de vele. Ik doe bij mijn cliënten daarom altijd meerdere metingen.

   Reageer
 19. Marina 8 jarengeleden

  Ik ben aan het afvallen. Eerst lette ik niet op mijn eten en sportte ik wel. Maar nu ben ik aan het afvallen en aan het sporten. Ik sport al anderhalf jaar veel. Namelijk 3 keer in de week hardlopen (van 5 t/m 10 km.) En 4 keer in de week workout (krachttraining en klein beetje cardio). Ik heb enorm veel spieren nu ik zo aan het afvallen ben. Maar nu komt het. Ik heb mij zonet gewogen, en ik ben echt afgevallen. Ik heb nog maar maat 40 bij 1m80 en ik kom van maat 42 af. Maar ik weeg 80kg. Hoe kan dit? ik kon mijn ogen niet geloven. Ik dacht dat ik ergens rond de 75 zou wegen op z’n minst. Ik oog heel erg slank. Ik vind dit echt gek. Ik ben even radeloos.

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   80kg bij 1.80m is helemaal niet gek! Als je veel sport, kun je wat zwaarder worden door aanmaak van spieren. Let niet teveel op je gewicht, maar op hoe je eruit ziet!

   Reageer
 20. science 8 jarengeleden

  Ongelooflijk dat sommigen nog altijd geloven dat spieren meer wegen dan vet. Dit is compleet fout.
  1 kilo spieren is nog altijd evenveel als 1 kilo vet. Net zoals 1kilo veren evenveel weegt als 1 kilo ijzer.
  Het verschil is dat spiermassa een hogere massadichtheid heeft, waardoor het minder ruimte inneemt.

  Reageer
  • lena 7 jarengeleden

   Inderdaad 1kg vet is ook 1 kg spieren. Maar als je naar de hoeveelheid gaat kijken. 1kg vet is in de hoeveelheid omvang meer dan 1kg spieren. Je kunt een slanke stok hebben van 1kg maar je kunt ‘t ook een dikke vetkwal hebben van kg. Dus het gaat hier om de logica. Dus kwa omvang wegen spieren meer als je de zelfde hoeveelheid aan vet hebt. Breedte hoogte. Dus spieren wegen meer. Een beetje ingewikkeld maar even je hersenpan laten werken en je snapt het.

   Reageer
 21. chantal 8 jarengeleden

  Hallo schrok vanmorgen ook. Ben van mij zelf niet dik . Ben 1:65 en woog 60 kilo. Maar heb al vanaf jongs af aan veel buikvet. Altijd heel veel hard gelopen maar ging er nooit af. Voiral lange afstanden. Nu ben.ik drie weken bezig met vier keer in de week op hardloopband 25 min trainen. 200 M hardlopen 200 meter flink zwaar hardlopend klimmen en 2oom keihard sprinten. Elke keer hardlopen. Daarbij ben.ik gaan.opdrukken en vier keer op een dag halters gaan gebruiken en extra buikspieroefeningen en been oefeningen. Vanmorgen woog ik 62kilo. Schrok wel even want eetveel eiwitren maar weinig of geen koolhydraten. Mer aan mijn buikvet dat het al bijna verdwenene is. Spieren worden.nu al zichtbaar. Ook armen rug benen overal zie ik resultaat. Maar kan dit zo snel. Ben erg fanatiek met trainen
  M.v.g chantal alloush

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Ja dat kan zeker, ik denk dat je ook een klein beetje vocht vast houd dan. Maar maak je geen zorgen!

   Reageer
 22. chantal 8 jarengeleden

  Zou.ik daar ook iets aan kunnen doen dat vocht vast houden. Merk dat ik het ook lastig vind om bijv tustdagen.in te plannen. Doe elke dag die oefeningen en merk dat het een soort kick geeft om zo cardio te doen. Maar weet niet of het gezond is. Zou liefste dit elke dag doen want voel mij er zo lekker bij. Krijg alleen maar meer energie. Maar zou dit kwaad kunnen.
  Groetjes chantal

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Nee daar kun je niet echt iets aan doen. Elke dag cardio is geen probleem. Elke dag krachttraining is niet aan te raden.

   Reageer
 23. Yannick 8 jarengeleden

  Wat is de wetenschappelijke basis achter dit artikel? Spieren zijn zwaarder dan vet omdat ze een grotere densiteit hebben, maar dit verschil is echter zeer miniem. Bovendien kan je onmogelijk snel in gewicht toenemen door extra spieren aangezien je spieren eerst neurologische aanpassingen doorgaan alvorens ze echt gaan uitzetten, dit gebeurt pas na 8 weken…
  Persoonlijk denk ik dat de hoofdreden compensatie is: mensen belonen zich met hun training (drankje na het sporten, meer eten,…)
  –> Meer wegen door meer bewegen = interessant onderwerp, maar er wordt te veel zever over verkocht.
  Ervan uitgaande dat spieren meer wegen als vet, wil dus zeggen dat je veel sneller spieren aanmaakt dan vet verbrand? –> dit is absoluut niet zo! Ik vind da je uzelf maar eens goed moet informeren alvorens dit statement te maken, want het is ongegrond naar mijn mening.

  Reageer
 24. Yannick 8 jarengeleden

  Je moet je ook de vraag stellen hoeveel vet je nu eigenlijk echt verliest bij het trainen? Wat is de samentelling van het gewicht dat ik verlies? of datgene dat ik bijkom?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Yannick, ik probeer op mijn site mensen zoveel mogelijk te informeren naar aanleiding van mijn eigen bevindingen en inzichten. Ik claim dan ook niet de enige en absolute waarheid in pacht te hebben. Ik hoop dat je hier begrip voor kunt hebben.

   Reageer
 25. to-be-31 8 jarengeleden

  Ik heb een goeie vraag: ik ben een vrouw van leeftijd: 26jaar ik ben 176 lang en ik weeg 66kg. En ik doe veel aan fietsen, sport: wielrennen en ik ben enorm slank. Zware botten denk ik en wat spiermassa. hoeveel kunnen spieren MAXIMAAL wegen kg.? als vrouw in je gewicht?
  Hoeveel wegen mijn spieren? Ik denk als ik mijn vetpercentage ga meten, dan kom ik uit tussen de 70cm, of 75cm of max. 80cm mijn bh maat is: de meet omvang
  Is 70cm. CupC
  (70C) mijn schouderbladen kan je goed zien en mijn botten steken uit mijn ribben

  Reageer
 26. to-be-31 8 jarengeleden

  Vervolg vraag 1. Ik heb brede heupen, mijn botten steken uit je kan mijn ribben bijna zien en mijn schouderbladen alles is bij mij bot en bij mij omgezet spieren. Ik heb bijna geen vet. Behalve beetje in mijn buik. Ik hebb dunne armen , dunne polsen hoeveel moet ik dan wegen? Als vrouw van 26jaar zodat ik mijn spieren niet opvreet?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Ik kan dit helaas niet zo makkelijk zeggen, dan zou ik veel meer van je moeten weten. Als je het echt eens wilt laten bepalen, dan zou ik je aanraden om een professional bij jou in de buurt op te zoeken.

   Reageer
 27. Yvette 8 jarengeleden

  En hoe zit het dan met mijn BMI. Volgens het rekenmodel heb ik zelfs obesitas…. Ik ben 1.56 , weeg momenteel 72. Ik ben niet echt dik of zo. Ik sport veel en heb vrij veel spieren.
  Ik ben momenteel aan het afvallen en mijn streefgewicht is 65. Volgens het rekenmodel nog steeds overgewicht…. maar lichter wil ik niet wegen, ziet er gewoon niet uit (ook ivm spiermassa)
  Waarom zijn zo veel mensen eigenlijk gefocust op BMI?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Daar heb ik ook een artikel over :). Ik raad je inderdaad aan om niet alleen op BMI te focussen!

   Reageer
 28. […] niet dat je geen vetrolletjes hebt, dus zal een goede work-out wel eens helpen. MAAR weet wel dat spieren zwaarder wegen dan vet. Dat komt omdat spiercellen  onderdeeltjes die zwaarder zijn dan die in vetcellen. Daarom weegt […]

  Reageer
 29. Linda 7 jarengeleden

  Ik doe sinds juni dit jaar drie keer in de week krachttraining. mijn vetpercentage is te hoog en ik zie duidelijk verandering aan mn lichaam in de spiegel. .. vind t alleen zo langzaam gaan… maar ik houd vol, uiteindelijk kom ik waar ik wil zijn!!

  Groetjes, Linda

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Het gaat inderdaad langzaam! Maar houd vol 🙂

   Reageer
 30. wesley 7 jarengeleden

  Ik ben 15 jaar ik ben de snelste uit mijn voetbalteam en dat wil ik graag zo houden dus ik train mijn benen 20 min per dag ik zag dat ik 1 kilo was aangekomen op de weegschaal en ik heb 2 vragen maakt het trainen van grotere kuiten je sneller en komt het door het trainen van mijn kuiten dat ik zo snel zwaarder wordt ? Groetjes wesley

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Snelheid moet je echt specifiek trainen. Sterke spieren helpen hier wel bij. Extra spieren daar kun je indd zwaarder van worden…

   Reageer
 31. Sabina 7 jarengeleden

  Hoi,

  Ik heb hetzelfde en ik word er ook erg onzeker van. Ik begin voortdurend aan mezelf te twijfelen of ik stiekem toch niet in vet ben aangekomen? Mijn broeken zitten strakker en weeg 3 kilo zwaarder dan 3 maanden geleden (ik woog 60 / 1.74 – nu – 63 /1.74). Ik sport ongeveer 2 a 3 keer per week (krachttraining, maar zeker niet intensief, omdat ik herstellende ben van een liesblessure -__- ). Doordat ik niet te intensief kan sporten doe ik veel herhalingen met lage gewichten. Ik heb hierdoor ook weinig spierpijn, dus groei ik dan eigenlijk wel qua spieren (spierpijn staat bij mij synoniem aan groei :-P) ?

  Enfin, zelf heb ik wel het idee dat ik gespierder ben geworden als ik mezelf bekijk in de spiegel (ondanks een gebrek aan spierpijn en intensief trainen). Mijn benen zijn ook harder en staan meer onder spanning. Mijn omgeving zegt ook dat ik niet ben aangekomen. Daarnaast eet ik ook gewoon hetzelfde als daarvoor (niet extra ofzo).

  Wat denk jij Marloes?

  Reageer
 32. ano 6 jarengeleden

  1 kilo vet is gelijk aan 1 kilo spieren, 1 kilo veren, 1 kilo ijzer.
  1 kilo is een meet eenheid en deze kan niet afwijken.
  Daarom kan 1 kilo spieren niet meer wegen dan 1 kilo vet.
  Vraag me af waar je deze onzin vandaan haalt

  Reageer
  • Johnny 6 jarengeleden

   Heej slimmerik, een kilo veren is 5 vuilniszakken vol en een kilo lood is een hanje vol. het gaat om de omvang en dan kun je beter 20 kg spieren hebben dan 20 kilo vet. pppfff

   Reageer
 33. Johnny 6 jarengeleden

  Hoi, Ik begin in 2005, ik was 44 en 139,5 kg zwaar toen ik wat probleempjes kreeg en 3 x een hart infarct kreeg maar wel mee door gelopen heb, oh wat voelde ik me moe en ging eens naar de dokter toen dat bleef ja en toen gingen alle alarmbellen tegelijk af hahah bloeddruk was 166 om 224 dus ik mocht niet eens meer naar huis van de dokter. In het ziekenhuis nogmaals een hartfilm en ja het klopte dus want 3 littekens aan de onderkant van het hart. Nou daar sta je dan ik kreeg eerst bloeddruk verlager in de vorm van plassers en na een paar weken was de bloeddruk acceptabel 100 om 140 en na nog een paar weken was die terug bij 80/120 dus helemaal goed. Ja en toen moest het gaan gebeuren dus begonnen met wandelen en minder eten en gezonder en ik was door de plastabletten al 6 kg kwijt dus ja dat was een mooie stimulans. Wandelen werd joggen en toen een mountainbike gekocht en veel bewegen, bijna elke dag was ik aan het ploeteren, op een gegeven moment kwam ik op 108 kg en toen zat ik vast, wat ik ook deed niks meer er af, Dat was het moment dat ik de sportschool in durfde lopen want daar vond ik me voor de tijd te dik voor (stom) haha en ik begon serieus met kracht een afval schema en ja hallelujah het werkte want ik was in precies 5 weken onder de 100 kg. Dit heb ik door een gematigd (of misschien wel een normaal) eetpatroon 8 jaar gewogen totdat ik weer een relatie kreeg en een vriendin die me dood voert, we kwamen terug van de vakantie en ik woog 108 kg en nu dus echt kracht gaan trainen en naar gezond 1000 kcal dieet gegaan sinds een paar weken maar ik hik nu weer tegen die 108 kg aan en weer wil die niet zakken maar ik voel wel dat broeken ruimer gaan zitten want telefoon portemaine en sleutels passen er weer tegelijkertijd in hahahaha . Maar de kg blijven er aan. Wa kan ik nu het beste doen om weer onder die 100 kg te komen? grtjs ongeduldje

  Reageer
 34. Ellie 6 jarengeleden

  Mooi artikel en duidelijk. Kom van 110 nu 78 maar pas in broekmaat 38 ipv 50 zo trots en voel me strakker sinds ik spiertraining doe. Ik probeer me niet meer zo te focussen op de weegschaal wat niet altijd meevalt.

  Reageer
 35. Jennifer peters 6 jarengeleden

  Hoi ik ben jennifer 17 jaar ik woog 79 kilo en ben opeens zomaar 86 kilo ik schrok me echt dood want ja ik ga elkendag hard lopen en doe heel veel been oefeningen ik doe dit nu zeker al bijna 2 maanden maar toen ik op de weegschaal ging staan was ik niet zo blij dat ik in zo korte tijd 6 kilo aan spiermassa heb aan gemaakt. Dus ik weet nu niet echt meer wat ik moet doen!

  Reageer
 36. Lieke 5 jarengeleden

  Hoe weet je wat te weining omvang heb? Ik turn 2x in de week wil eigelijk weten of ik te smal ben met me weegschaal zegt goed, maar ik doe veel aan kracht en bewegen, zou je mij mailtje kunnen sturen je antwoord?

  Reageer
 37. Lieke soree 5 jarengeleden

  Hallo,
  Hoe weet ik wat een normalen omvang is, zodat ik weet wat niet te smal is?zou je me mailtje willen sturen?

  Reageer
 38. Lieke soree 5 jarengeleden

  Hallo

  Hoe weet ik dat ik niet te smal ben, ik turn 2x in de week, 1 uur, en ik beweeg heel veel, waarvan ook kracht als ik meverveel. Kunt je me er een mail over schrijven?

  Reageer
 39. Frank 5 jarengeleden

  Hoe verhoud dit zich tot de BMI?

  Reageer
 40. Annia 3 jarengeleden

  hallo , ik heb een vraagje

  ik doe iedere morgen ongeveer 20 min buikspier en armspier oefeningen
  en twee keer in de week hoelahoop ik 25 min ene kant 25 min andere kant
  ik doe dit intussen een paar maanden
  ik ben ongeveer 1.5 kg bijgekomen ingewicht maar ok dat is denk ik omdat spieren meer wegen dan vet
  maar ik ben ook een 1cm bijgekomen in mijn buik omtrek

  is dat normaal
  en of hoe komt het
  en ja ik eet relatief heel gezond ..weinig koolhydraten en weinig suiker
  alleen de zondag is mijn dag om te zondigen

  mvg
  annia

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: