fitness battlerope
| 24 augustus 2017

Mijn Favoriete Groepslessen op de Sportschool

Ik krijg heel vaak vragen over groepslessen in de sportschool. Onder andere welke ik zelf het fijnst vind om te doen. Het leek me leuk om daar in dit artikel aandacht aan te besteden. Hieronder vind je de vijf groepslessen die ik echt het allerleukste vind. Ik leg je uit wat de verschillende lessen inhouden en ik geef je een aantal tips.

Zoals je misschien wel weet, geef ik zelf een aantal lessen op de sportschool. Mijn vaste lessen zijn Zumba en Bodypump, maar ik val ook regelmatig in voor andere lessen. Hieronder in willekeurige volgorde de lessen die ik het leukst vind om te geven, maar ook om zelf te volgen!

 • Circuittraining: Je hebt dit op veel sportscholen, in verschillende vormen. Het kenmerkende aan deze training is dat je een oefening doet en vervolgens direct doordraait naar een volgende oefening. Zo werk je het hele ‘circuit’ af. Meestal doe je meerdere rondes. Het geweldige aan circuittraining vind ik dat je eigenlijk helemaal voor jezelf bezig bent. Jij bepaalt het tempo. Toch heb je de motivatie van de mensen die om je heen aan hetzelfde circuit aan het werken zijn. Ik houd van deze manier van training!

 • Zumba: Zumba geef ik zelf, momenteel 1x per week. Het is een les waarin je dansjes doet op muziek van over de hele wereld. Van Salsa en Merengue tot Buikdansen en Hiphop, alles komt terug. De dansjes zijn relatief makkelijk (geen hele lastige choreografie), waardoor je lekker bezweet raakt, aan je conditie werkt en calorieën verbrandt. Ik word altijd zo vrolijk van dansen op lekkere muziek! Ik raad je aan om stevige schoenen aan te doen waarop je toch lekker soepel kunt bewegen.
 • Spinning: Je ziet hierbij op een fiets met een weerstandsknop, waarmee je een lekkere pittige training kunt doen. Ik doe het liefst intervaltraining met spinning. Dit zijn zware stukken afgewisseld met mindere zware gedeeltes. Als jij ook wilt gaan Spinnen, raad ik je aan om na te denken over het aanschaffen van een fietsbroekje (met zeemleren lap in je kruis) en fietsschoentjes. Met deze laatste zit je vast aan de pedalen (meestal met een SPD systeem), waardoor het fietsen een stuk prettiger wordt. Bijvoorbeeld op de website Bikester vind je deze items.

 • Bodypump: Bij Bodypump train je alle spieren van je lichaam, met behulp van een stang met gewichten, een step en soms dumbells. Vaak heeft de les een vaste volgorde waarin de spieren worden aangepakt. Per nummer train je een spiergroep. Ik vind het een heerlijke les! Omdat iedereen zijn eigen gewicht bepaald, heb je helemaal de controle over hoe zwaar jouw les gaat zijn. Als ik me sterk voel pak ik wat meer, ben ik een beetje moe of niet fit dan neem ik minder gewicht. Na de les voel ik me heerlijk voldaan en heb ik alle spiergroepen getraind.
 • Body Attack: Dit is een vorm van High Impact Aerobics. Deze les wordt bij ons op de sportschool niet gegeven, maar toch hoort hij in mijn favorieten rijtje. Gewoon heerlijk springen en zweten op een lekkere beat met simpele pasjes. Vaak pak je ook nog wat spieroefeningen mee. Een perfecte les voor je conditie. Hij is wel wat pittig voor beginnende sporters. Aanpassen is in deze les wat lastiger.

Je moet weten dat ik écht heel kritisch ben als het gaat om groepslessen. Ik moet er namelijk wel mijn eigen fitnesstraining voor willen opgeven. Bij deze lessen zou ik dat zeker af en toe doen! Een uur Zumba, Body Attack of Spinning vind ik namelijk veel leuker dan een uur cardiotraining op een apparaat. Circuittraining en Bodypump zijn naar mijn idee perfecte trainingen waarbij je in een korte tijd het hele lichaam aanpakt.

Mijn ultieme tip wat betreft groeplessen is gewoon lekker uitproberen wat jij leuk vindt! Smaken verschillen natuurlijk. Wees niet bang dat je niet meekomt met de groep, want ze zijn echt wel gewend aan nieuwkomers. Ik heb er zelf ook wekelijks een aantal in mijn lessen. Geef gewoon even aan bij de instructeur dat je voor het eerst meedoet, dan komt alles goed.

Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar jullie favorieten! Laat het me zeker even weten.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete les op de sportschool? 

18 reacties

 1. Leuk artikel! Ik ben pas sinds kort bij een sportschool 🙂 Ik heb tot nu toe Bodybalance geprobeerd (super leuk!) en vanavond doe ik Vinyasa Yoga! Ik loop al veel hard dus m’n cardio krijg ik wel in de week, daarom zijn dit soort lessen meer iets voor mij. Wel bewegen, lekker bezig, maar niet diehard zweten.

 2. Ik houd niet zo heel erg van groepslessen, omdat ik vaak het idee heb dat ik niet alles uit mijn training kan halen. Ik doe liever zware krachttraining 🙂 Bodypump en bodyattack vind ik dan de leukste lessen. Yoga doe ik heel af en toe om een beetje soepel te blijven.

 3. Hoi Marloes,
  Nog even een vraagje over intermitting-fasting.
  Jarenlang is er op gehamerd om niet zonder ontbijt de deur uit te gaan, omdat het zo belangrijk is om te starten met een goed ontbijt. Hierbij doe je eigenlijk hetzelfde toch? Zonder ontbijt de deur uitgaan.
  Dat is wel verwarrend.
  groetjes.

  1. Klopt! Maar als je genoeg en gezond eet op een dag, maakt het tijdstip minder uit dan altijd werd gedacht. Alleen merk ik dat mensen die niet ontbijten vaak later (ongezond) gaan snacken, in dat geval kun je natuurlijk beter ontbijten!

 4. Hier echt favoriet Bodypump, 2x per week!
  Heerlijk!

  Heb enkele andere groepslessen geprobeerd, maar haal ik niet zoveel voldoening uit.
  Ga dan liever los krachttraining doen op de apparaten en mijn rondje bepalen (soort circuit??)

  Heerlijk!

 5. Hey Marloes, hoe sta je tegenover U-bound (cardio op een trampoline)? Ik hoorde namelijk dat veel mensen hier kniepijn van krijgen (terwijl ik net zou denken dat het beter is voor je knieën en gewrichten).

 6. Ik ben sindskort begonnen met bodypump en ik vind het super leuk. Ik merk dat ik het heel fijn vind om een trainer te hebben die me pusht om net iets langer door te gaan. Als ik zelf train geef ik vaak te snel op.

  Het enige lastige vind ik dat ik enorm veel spierpijn heb na een bodypump les. Ik train graag zo’n 4x per week, maar ik merk dat ik na een bodypump les echt 2 tot 3 dagen flinke spierpijn heb en ik weet niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan. Wat raad jij aan in zo’n geval? 2 dagen rust nemen en dan de 3e dag weer rustig gaan trainen?

  1. Hoi! Ik ben geen instructeur, maar doe zelf zo’n anderhalf jaar bodypump. In het begin had ik hier ook heel erg last van, maar spierpijn wordt echt minder! Ik pump nu zo’n 3 a 4 keer per week en doe er ook nog andere lessen achteraan of op de dag erna.. Spierpijn na de pump les valt nu bij mij altijd erg mee tenzij ik een tijdje niet ben geweest, die drie keer komt dus vanzelf wel!!

 7. Ik doe circuit training, sh’bam, zumba of aqua aerobic op de sportschool. Ik merk dat ik meer doe als ik in een groep train.
  Ik heb nu vakantie en heb xcore uitgeprobeerd. Dat vind ik echt super leuk, maar is niet op dagen dat ik normaal vrij ben helaas.
  Ook cxcore en bodypump heb ik weleens gedaan. Cxcore zou goed voor me zijn, maar dan moet ik op zondag het voor sh’bam doen (wat prima kan) maar dan moet ik eerder mijn bed uit…Hihi
  En bodypump is bij ons zo druk dat je een soort van moet vechten om je spullen (heel veel vaste appen de lerares en die zet dan voor ze klaar, heel vervelend) dus daar bem ik om die reden mee gestopt.
  Superleuk artikel. Dankjewel.

 8. Ik ben dol op bodypump. Dat komt omdat ik het ideaal vind, wat je pakt je hele lichaam aan en kunt je eigen gewicht bepalen. Daarnaast hebben we een leuke instructrice wat ook goed meehelpt, want ze is enthousiast en geeft goede uitleg.

 9. Ik ben sinds een aantal weken fanatiek aan het sporten om (veel!) af te vallen. Tot nu toe zijn mijn favorieten Xcore en Bodystep :-). Bodypump heb ik 1 x gedaan, maar was niet zo mijn ding. Misschien omdat ik met mijn personal trainer (goh, wat klinkt dat als niet-mij) ook al veel krachttraining doe.

  Leuk om jouw mening te horen!
  Groetjes,
  Sietske

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram