waarom ik fitness leuk vind
| 20 mei 2021

De sportscholen zijn weer open!! Mijn 9 tips voor jou

Eindelijk!! De sportscholen zijn weer open. Veel van jullie zullen net als ik staan te trappelen om aan de slag te gaan. Misschien ben je zelfs gisteren al geweest!? Het is heerlijk om weer lekker te kunnen fitnessen, maar het is wel belangrijk dat je het op de juiste manier opbouwt. Omdat je het zeer waarschijnlijk maanden niet hebt gedaan, moet je jouw lichaam de kans geven weer te wennen aan de bewegingen. Ik geef je mijn tips!

1. Vraag een instructeur om hulp

Absoluut mijn allergrootste tip: als de mogelijkheid er is binnen jouw sportschool, vraag dan een instructeur om advies bij het oppakken van jouw schema. Hij/zij kan je helpen bij het maken van een goed schema bij jouw doel. Ik merk dat we in de fitnesswereld soms heel snel denken het ‘zelf wel te kunnen’ omdat je wat gegoogeld hebt. Bedenk dat zelfs topsporters een trainer hebben! Dit heeft dus niets te maken met hoe goed je zelf bent. Het is altijd fijn als er iemand met je mee kijkt en even wat tips geeft over bijvoorbeeld je houding of je opbouw. Ook ik vraag nog regelmatig collega’s om hun mening. Zie het als waardevol extraatje bovenop jouw eigen kennis.

Ben je een relatief beginnende fitnesser? Dan is het helemaal aan te raden, om een verkeerde houding of een onvolwaardig schema te voorkomen. Investeer desnoods in een personal trainer, al is het maar voor 1 of 2 keer als je budget wat kleiner is. Diegene kan je dan even op weg helpen.

2. Start met stabiele oefeningen

Sommige oefeningen zijn voor je lichaam lastiger om uit te voeren dan anderen. Een voorbeeld is de oefening hieronder. Hij daagt niet alleen je beenspieren uit, maar ook je evenwicht, corespieren en coördinatie. Heb je deze nog niet zo vaak gedaan? Sla hem dan de eerste weken even over. Doe liever een meer stabiele oefening zoals bijvoorbeeld een squat of een leg press. Op deze manier kunnen je spieren eerst weer wat sterker worden, weer wennen aan het sporten en zich klaar maken voor de meer lastige oefeningen.

Lunges

3. Liever te licht dan te zwaar

Het is ZO verleidelijk om je oude gewichten weer op te pakken. Je weet ongeveer wat je kon voor de lockdown en je wilt zo snel mogelijk weer op dat niveau zitten. Probeer jezelf een beetje in te houden!! Start met lichtere gewichten, focus éérst op een goede houding en je spieren weer laten wennen aan de bewegingen. Pas als je merkt dat dat goed gaat, kun je langzaam het gewicht opbouwen.

Geloof me, trainen met lichte gewichten en een perfecte houding heeft véél meer effect dan zware gewichten pakken terwijl je die eigenlijk niet aan kunt.

4. Neem na de training voldoende rust

Rust is echt het meest onderschatte deel van sterker worden en conditie ontwikkelen. Bedenk je goed dat je niet beter wordt tijdens je training, maar juist in de rustperiode! Dit is het moment dat je lichaam kan gaan verbeteren. Voldoende rust nemen is dus minstens net zo belangrijk als goed trainen. In dit artikel lees je er meer over.

5. Gebruik een goede herstelmaaltijd

Ook een goede voeding rondom je sportmomenten draagt bij aan je herstel! Koolhydraten voor je training zorgen ervoor dat je energie hebt om te knallen. Na je training zorgen koolhydraten voor het weer aanvullen van je energievoorraad, eiwitten zorgen ervoor dat je spieren kunnen herstellen. Hier vind je voorbeelden van goede herstelmaaltijden.

6. Start niet te ambitieus!

Door het enthousiasme dat je weer kunt gaan sporten, is er een gevaar dat je in het begin zo vaak gaat dat je er na een paar weken helemaal zat van bent. Te vaak sporten brengt namelijk niet alleen je herstel in gevaar, maar ook je motivatie. Blijf dus constant nadenken over of je realistisch bezig bent. Kun je dit volhouden op lange termijn? Ga liever elke week 2x, dan 3 weken 4x en vervolgens nooit meer.

7. Controleer je outfit en je schoenen…

Het is helemaal geen gek idee om voorafgaand aan je training even je outfit en je schoenen te checken. Passen ze nog? (Say hi to eventuele coronakilo’s) En zijn je schoenen nog wel stabiel? Van rondlopen in een outfit die constant knelt of opkruipt, wordt niemand vrolijk! Wist je dat je sportschoenen na ongeveer vier jaar eigenlijk sowieso zou moeten vervangen? OOK als ze alleen maar in de kast hebben gestaan. Het rubber droogt namelijk langzaam uit, waardoor ze onvoldoende steun gaan bieden.

1x per week sporten

8. Check bij jouw sportschool wat rustige momenten zijn

Trainen in een volle sportschool is nooit fijn, maar in deze periode zeker niet. Het is heel prettig om een beetje de ruimte te hebben en niet te hoeven wachten op jouw favoriete apparaat. Bij alle sportscholen zijn drukke en rustige momenten. Vraag eens bij jouw sportschool na waar die liggen! Mocht je flexibel zijn in je sporttijden, dan kun je op die manier de drukste tijden vermijden.

9. Focus op plezier!

En last but not least: onthoud dat je ook sport voor plezier en ontspanning! Ook al heb je vooraf echt niet altijd zin om te gaan, achteraf voel je je altijd goed! Focus zo veel mogelijk op doen wat je leuk vindt. Voel je niet verplicht om 30 minuten op de crosstrainer te staan als je dat geen zak aan vindt. Dit ga je dan waarschijnlijk toch niet volhouden. Zoek dingen die jij leuker vindt om te doen, zet een motiverend muziekje aan en probeer te genieten van jouw sportmomentje voor jezelf. ♥

Mijn eigen plan…

Ik ben 19 weken zwanger, hardlopen gaat niet meer zo lekker en thuis workouts vind ik niet zo leuk om heel vaak te doen. Ik kon dus ook echt niet wachten om weer aan de slag te gaan en heb gister mijn eerste training gedaan. Heel rustig aan, om te kijken hoe mijn (zwangere) lichaam reageerde op deze manier van trainen. Ik deed stabiele oefeningen met een voor mij relatief laag gewicht. Het was HEERLIJK om weer lekker aan mijn spierkracht te werken. Ook de crosstrainer beviel me goed, omdat het minder belastend is dan hardlopen maar ik toch een beetje aan mijn conditie kan blijven werken.

Mijn eigen plan is om te genieten van het feit dat ik weer lekker met mijn lichaam bezig ben. Ik train niet meer zo zwaar, maar focus op mijn conditie en kracht in stand houden tijdens de zwangerschap.

Groetjes, Marloes

Heb jij ook zo’n zin om weer te trainen? Wat is jouw plan?

 

3 reacties

  1. Mijn man en ik hebben sinds de 1e lockdown thuis een fitnesskamertje gemaakt met een loopband, fiets en krachtstation. Ook hebben we verschillende gewichten en elastieken, yogamat en laatst een nog een bosubal voor balans aangeschaft. We houden van bewegen en krachttraining maar een sportschool is niet echt ons ding (meer). Via marktplaats en sommige dingen nieuw, hebben we toch leuk een eigen sportkamertje kunnen maken! Dit doen we zo vaak of weinig als we willen. Soms 1x in de week, soms 4x in de week. Soms een half uur, soms 1,5 uur.

  2. Heb je ook algemene (voeding)tips voor herstel na ziekte? Of in dit geval na corona en last van de tot nu toe bekende klachten als kortademigheid en moeheid? Maar misschien heb je al een artikel hierover en kan ik die niet vinden? Welke voedingsstoffen kunnen bijvoorbeeld een extra boost geven?

  3. Jaaaa gisteren al geweest 😀
    Heel weinig gewicht genomen. Bij de squat zelfs alleen de stang, zonder gewichten eraan. Spierpijn jongûhh..
    Maar ik vond het heerlijk om weer in de sportschool te zijn, ipv mezelf telkens een schop onder de kont te geven om in ons appartementje te sporten.
    Fijn dat jij ook hebt genieten van weer krachttraining doen en dat het nu weer wat beter lukt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram