Buikspieroefeningen voor beginners
| 6 april 2021

De beste buikspieroefeningen – Waarom ik dat onzin vind…

Er wordt veel naar gegoogeld: Wat zijn de beste buikspieroefeningen? Natuurlijk snap ik dat wel, want heel veel mensen zijn fan van het doen van buikspieroefeningen en willen weten wat de beste oefeningen zijn. Op die vraag kun je wat mij betreft echter nooit een goed antwoord geven. Waarom niet? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen.

Buikspieroefeningen apparaat

De beste buikspieroefeningen

De vraag is dus wat de beste buikspieroefeningen zijn. Ten eerste ligt dat enorm aan wat voor persoon jij bent. Ben jij een 70-jarige vrouw die een paar jaar niet gesport heeft en graag weer wil starten met trainen? Of ben je een 23-jarige bodybuilder die meer massa wil in zijn buik? Ok, dit zijn heel extreme voorbeelden, maar wat ik wil zeggen: we zijn allemaal verschillend! De ene oefening is minder belastend voor de nek en rug, de andere oefening is goed voor de grote rechte buikspier en de volgende oefening is goed voor de dieper liggende spieren, zo hebben alle oefeningen hun eigen voordelen!

Stel ik zou zeggen, de leg lift met butt raise (hieronder) is de beste buikspieroefening…en je gaat deze oefening fanatiek doen, een paar weken achter elkaar. Op een gegeven moment word je super getraind in het uitvoeren van de beweging, hij wordt steeds makkelijker, je lichaam went eraan. Oftewel, langzaam zal het je minder een trainingsprikkel geven, waardoor het ineens helemaal niet meer zo’n ‘goede’ oefening voor je is!

Wat er op andere sites wordt gezegd…

Misschien heb je al wel eens gegoogeld naar wat de beste buikspieroefeningen zijn…en heb je een lijstje gevonden. Is dat dan compleet gelogen? Nee! Het zijn vast enorm goede oefeningen die je voor je hebt, je kunt ze met een gerust hart gaan uitvoeren. Bedenk je echter wel dat het belangrijk is dat ze ook voor jou goed voelen en dat eindeloos dezelfde oefeningen doen misschien niet de meest handige methode is.

Waarschijnlijk spelen deze sites gewoon in op welke zoektermen vaak gebruikt worden. Mensen willen graag weten wat ‘de beste’ oefeningen zijn…dus worden er lijstjes gegeven.

Mijn tips voor jou!

Ik wil je een aantal tips meegeven, die je helpen met het vinden van de beste buikspieroefeningen voor jou op dat moment.

  1. Ga na wat jouw startpositie is. Ben je een beginnende sporter? Start dan met oefeningen die wat lichter zijn. De oefening op het schuinhangende bankje die je bovenaan op de foto ziet, is bijvoorbeeld niet zo geschikt voor jou. Deze is vrij belastend voor de rug. Als je juist een doorgewinterde fitnesser bent die een plank (hieronder) inmiddels met gemak minutenlang volhoudt, dan is het misschien tijd om totaal andere oefeningen te doen die je nog nooit gedaan hebt, bijvoorbeeld die oefening op dat schuinhangende bankje! Misschien zelfs met een gewicht in je handen.
  2. Bedenk of jouw lichaam zwakke plekken heeft. Heb je bijvoorbeeld snel rugklachten? Doe dan bijvoorbeeld een leg lift (derde foto zonder butt raise) waarbij je jouw rug ondersteund met je handen. Laat je benen niet te ver zakken, zodat je rug minder belast wordt.
  3. Voor iedereen vind ik het belangrijk om af te wisselen! Ik zei het hierboven al, als je wekenlang dezelfde oefening doet dan zal je er niet zo veel uitdaging meer in vinden. Daarnaast pakken verschillende oefeningen je buikspieren op een andere manier aan. Ze dagen je coördinatie uit of juist niet, trainen je hele core of juist een specifieke plek, of ze nemen bijvoorbeeld ook de schuine buikspieren mee. Wees lekker creatief, google naar verschillende oefeningen of vraag eens aan mede-sporters welke oefeningen zij fijn vinden om te doen.
  4. Heb je wat ideeën nodig? Ik heb verschillende buikspier-workouts gemaakt. Bijvoorbeeld deze voor beginners, deze voor gemiddelde sporters en deze voor gevorderden.
  5. Hecht niet te veel waarde aan buikspieroefeningen. Ik vind het soms zo zonde als ik zie hoe ontzettend veel tijd mensen erin stoppen. Wat mij betreft kun je jouw trainingstijd veel beter indelen. Waarom ik dat vind, leg ik hier uitgebreid uit.

plank challenge

Conclusie

Wat mij betreft zijn er geen ‘beste buikspieroefeningen’. Letterlijk alle oefeningen kunnen waardevol zijn, allemaal op hun eigen manier. Zoek diegene uit die op dat moment bij jou passen en die je geen lichamelijke klachten geven. Als je eenmaal lekker aan het trainen bent, blijf dan niet te lang hangen bij dezelfde oefeningen, maar wissel lekker af.

Zo geef je jouw buikspieren op lange termijn de allerbeste training.

Veel succes!

Groetjes, Marloes

Heb jij een favoriete buikspieroefening? Bij mij wisselt het per moment.

 

 

3 reacties

  1. Ik vind buikspieroefeningen doen echt verschrikkelijk 🙊 Blij dat ik ze gelijk meepak door het doen van oefeningen als squats en glute bridges, oefeningen die ik veel leuker vind om te doen 😇

  2. Och, ik vind buikspieroefeningen echt verschrikkelijk!! Doe ze wel, maar dan in zo’n ‘total body work-out’. Ik vind de oefening waarbij je benen omhoog en omlaag gaan wel leuk en hier ben ik ook echt beter in geworden. Dat is dan wel tof om te merken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram