| 12 november 2020

Cardio apparaat thuis aanschaffen – Mijn tips!

Voldoende bewegen en sporten is voor veel mensen een uitdaging. In de winter wordt deze uitdaging alleen maar groter! Door slecht weer komen we minder buiten. Bovendien is het vroeg donker, waardoor wandelen, fietsen en hardlopen minder aantrekkelijk is. Een cardio apparaat voor thuis aanschaffen zou dan een uitkomst kunnen zijn! Ik geef je mijn tips en ervaring.

Is het echt nodig?

Laten we voorop stellen dat het absoluut niet noodzakelijk is voor je fitheid, om een cardio apparaat te hebben. Je kunt op allerlei andere manieren trainen. Natuurlijk kan dit buiten of in de sportschool, maar ook thuis zijn er veel andere opties te bedenken. Bijvoorbeeld traplopen, touwtje springen, joggen op de plaats of het doen van een workout op YouTube. In theorie kun je dus zonder…maar ik merk dat veel mensen het doen van oefeningen op een apparaat fijner vinden.

Ga je het echt doen?

Mijn eerste ervaring is dat héél veel mensen een cardio apparaat thuis hebben staan, maar er niets meer doen. Let’s be honest, jezelf motiveren om thuis te sporten is verrekte lastig! Bedenk dus voor de aanschaf heel goed: zou je er écht gebruik van gaan maken? Nu ben je misschien gemotiveerd, maar hoe gaat dat over een paar maanden zijn? Waarschijnlijk ken je jezelf goed genoeg om hier een inschatting van te maken.

Welk apparaat kies je?

Dan nog de vraag voor welk apparaat je gaat. Er is heel veel keuze! De meest gekozen apparaten voor thuis zijn een hometrainer (fiets), een loopband, een roeimachine of een crosstrainer. Vraag jezelf natuurlijk eerst af wat jij (en eventuele andere gebruikers) het leukst vindt om te doen. Daarnaast kun je kijken naar blessuregevoeligheid. Heb jij vaak last van je knieën? Dan is een loopband misschien niet de beste optie.

Houd ook rekening met de ruimte die je hebt! Van deze vier opties is een hometrainer het kleinst, de andere appraten nemen meer plaats in beslag.

cardio crosstrainer

De beste resultaten

Ik krijg vaak de vraag met welk apparaat je de beste resultaten behaalt. Wat mij betreft zijn ze daar alle vier perfect geschikt voor! Een crosstrainer ervaren mensen vaak als intensiever dan een hometrainer, maar ook op een hometrainer kun je flink bezweet raken als je het level en/of de snelheid opkrikt. Wat mij betreft kan elke sporter op elk apparaat een goede training krijgen wat betreft conditiewinst en vetverbranding. Daar hoef je wat mij betreft geen rekening mee te houden als je een keuze gaat maken.

Kwaliteitsverschil…

Er is een wereld van verschil aan kwaliteit voor dit soort apparaten. Zoals je misschien al verwacht, is dit verschil terug te zien in de prijs. Goedkopere hometrainers zijn er al rond de €200,-, terwijl je ook rustig €2000,- of zelfs nog meer zou kunnen uitgeven. Het verschil zit hem onder andere in stevigheid, gebruikte materialen en functies (hartslagmeter, koppeling met horloge/telefoon, beeldscherm etc.). Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt en wat je ervoor over hebt. Ga desnoods eens langs bij verschillende sportwinkels waar je de apparaten kunt testen. Voel wat voor jou prettig is.

Mijn tip is ook altijd om Marktplaats eens te checken. Fitness apparaten worden te kust en te keur tweedehands aangeboden, omdat veel mensen al snel merken dat ze er toch weinig mee doen. Je hebt dan voor een kleiner prijsje een cardio apparaat thuis staan.

Cardio thuis leuker maken

Ik benoemde het hierboven al even, cardio thuis doen is voor veel mensen niet zo leuk. Daarvoor hieronder een aantal tips:

  • Wees niet te ambitieus! Je hoeft niet direct een uur te sporten. 10 minuten is beter dan niets doen en dat houd je veel gemakkelijker vol op lange termijn.
  • Kijk een programma, film of serie terwijl je sport. Heerlijke afleiding is dat!
  • Of luister lekkere muziek of een leuke podcast.
  • Ben je met een vriend(in) aan het bellen? Dat kan ook terwijl je rustig aan het fietsen of wandelen bent. Zo heb je twee vliegen in één klap.
  • Train niet altijd op 1 level, daarover hieronder meer.

Vetverbranding hartslag

Mijn tips voor trainingen

Veel mensen zetten een cardio apparaat op 1 level en sporten vervolgens de hele tijd op dat ene level. Dat is natuurlijk prima, maar als je effectief aan je conditie wilt werken, is afwisselen een goed idee:

  • Bouw bijvoorbeeld het level langzaam op. Sport je 30 minuten? Dan kun je elke 5 minuten 1 level hoger gaan (of elk ander schema dat jij fijn vindt).
  • Je kunt deze afwisseling ook maken in snelheid. Op een hometrainer, crosstrainer of roeiapparaat zie je vaak het aantal omwentelingen/slagen per minuut staan. Probeer deze eens geleidelijk te verhogen gedurende je training!
  • Of kies voor een intervaltraining! Dat betekent dat je bijvoorbeeld 3 minuten heel intensief bezig gaat, gevolgd door 2 minder intensieve minuten (of elke andere periode die jij fijn vindt). Herhaal dit een paar keer voor een perfecte training.

Conclusie

Een cardio apparaat thuis hebben is voor de één een enorme uitkomst, terwijl het voor de ander een stofvanger is. Je kunt zeker zonder, maar het kan ook een manier zijn om ondanks een druk leven toch wat meer beweging te krijgen.

Wij hebben zelf momenteel geen cardio apparaat, maar ik sluit zeker niet uit dat hij er ooit komt. Persoonlijk zou ik dan denk ik voor een hometrainer gaan, of als ik een (deel van een) kamer over zou hebben voor een loopband!

Groetjes, Marloes

Heb jij een cardio apparaat thuis? Zou je het aanraden?

8 reacties

  1. Mijn favoriete cardio apparaat is een crostrainer. Toen wij verhuisden gaven mijn schoonouders aan dat hun hun apparaten weg deden (crosstrainer, hometrainer en loopband) ik helemaal blij.. bleek dat de crosstrainer en loopband te zwaar waren voor boven in huis ( houten plafond) en in onze garage zouden we er niet recht op kunnen staan ivm hoogte plafond. Dus lang verhaal kort ik heb nu een fietsje hier staan maar die vind ik niet zo leuk, die sloeg ik ook altijd over in de sportschool hahah. Dus tip voor mensen kijk inderdaad wat überhaupt in je huis past.

  2. Vaak zie je bij mensen op leeftijd 80+ ook een hometrainer staan. Ik heb een tijd als alfahulp gewerkt, zodoende weet ik dat. Als volleybaltrainster stimuleerde ik de mensen dan ook vaak om er gebruik van te maken! Ik zei altijd, ga maar fietsen als ik aan het poetsen ben dan heb je afleiding, kunnen we lekker kletsen en u heeft uw beweging! Dat functioneerde prima!

  3. Als echte crossfitter moet ik toch zeggen… de Assault bike! Maar ik hoef ‘m niet thuis, kan er op de box prima gebruik van maken. Af en toe is het heerlijk om helemaal kapot te gaan bij een intervaltraining!

  4. Mijn favoriete cardio apparaat is de stoep/weg buiten :-p
    En anders mijn matje binnen om hiit op te doen van de vele YouTube video’s die er zijn 😉

  5. Ik heb vroeger een crosstrainer gehad maar die is bij een verhuizing overgenomen door de volgende bewoner (scheelde mij 4 verdiepingen zonder lift naar beneden tillen…) en nu woon ik te klein voor een crosstrainer. Wel doe ik YouTube- workouts thuis en ga buiten hardlopen. Maar als ik ooit nog eens een apparaat zou aanschaffen zou het een roeitrainer zijn.

  6. Ik heb al bijna 2 jaar een crosstrainer, gekocht via marktplaats. Doet het super en ik sta er nog steeds regelmatig op. Serie aan en gaan

  7. Ik vind het ideaal! Heb ooit simpele hometrainer op Marktplaats gekocht en later (toen ik meer ruimte had) een crosstrainer erbij. Ik kan het doen wanneer ik zin en tijd heb. In de praktijk komt dit meestal neer op zo’n 2 tot 3x per week 45 minuten. Ik kijk ondertussen jouw vlogs. Daardoor kan ik er ook echt naar uitkijken 🙂

    Goeie tip om niet altijd op 1 level te trainen, want dat doe ik nu wel. Ga ik eens veranderen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram